Festen (1998)

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1933 woorden
  • 5 februari 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Filmverslag 'Festen'
CKV


'Festen'
Regie: Thomas Vinterberg
Scenario: Thomas Vinterberg
Productie: Ulrich Thomsen, Hemming Moritzen, Birthe Neumanns, Thomas Bo Larsen en Paprika Steen.
1998 Denemarken, Dogma 95


Vorm:

Het verhaal speelde zich af op een landhuis, dat dient als hotel waarvan Helge Klingenfeldt (de vader die 60 jaar is geworden) de eigenaar is, op het platteland in Denemarken. De hoofdpersonen waren sjiek gekleed op het familiefeest omdat ze op de 60ste verjaardag van Helge waren tijdens een sjiek diner. De mannen hadden allen een pak aan. Doordat de film zich afspeelde op een verjaardag was iedereen dronken en vrolijk totdat 'het grote nieuws' naar buiten kwam en iedereen dat besefte veranderde de sfeer in een negatieve vorm. De muziek in deze film had geen opvallende rol maar diende als achtergrond. Eén van de 10 geboden van een Dogma 95-film is dat 'De klank gelijktijdig met de beelden moet worden opgenomen, muziek die niet uit een aanwezige geluidsbron komt mag ook niet.' Dus te veel muziek zou de film onduidelijk kunnen maken en ook zou te veel muziek de aandacht kunnen afleiden van het spel. In een Dogma 95-film mogen dus geen speciale geluidseffecten voor komen. Het verhaal werd in een chronologische volgorde verteld wat ook vaak het geval is bij een Dogma 95-film.
De scènes die mij het meest zijn bijgebleven zijn de scènes: waarbij de brief van de overleden zus Linda wordt gevonden omdat, ik nieuwsgierig werd, ik wou weten wat er in de brief stond. Het begint als een soort kat en muisspel, steeds vindt ze een aanwijzing en de aanwijzingen komen steeds korter na elkaar, als Helene over de grond kruipt, kruipt de camera als het ware met haar mee. De camerabewegingen simuleren de toeschouwer. De camera beweegt, schud, trilt net zoals Helene. Heel hectisch gefilmd, waardoor je Helene’s gevoelens beter begrijpt. Ook was dit een erg belangrijke scène in de film. De scène waarbij Christian verteld wat zijn vader hem en zijn zus heeft aangedaan en niemand hem gelooft, is mij ook bijgebleven omdat hij schokkend nieuws bekend maakt en de hele familie hem niet gelooft terwijl je niet zomaar verzint dat je vader jou en je zus seksueel heeft mishandeld alhoewel de moeder ervan wist en er nooit iets aan deed. En de scène dat Michael opstaat en racistische liedjes gaat zingen terwijl Gbatokai erbij zit en de hele familie meezong behalve Helene natuurlijk, is mij bijgebleven. Gbatokai probeerde zich niks aan te trekken van Michael en de familie en bleef daarom ook aan tafel zitten omdat te bewijzen maar Helene liep boos weg. Die actie van Gbatokai vond ik persoonlijk erg goed omdat hij zo bewees dat hij er tegen kon dat mensen hem op het feest zaten te discrimineren.

De cameravoering en/of montage heeft bij mijn scènekeuzes haast geen rol gespeeld, de scènes zijn mij bijgebleven doorwat er in de scènes gebeurde en niet hoe die tot stand kwamen door cameravoering en/of montage.
Bij een Dogma 95-film zijn 'genrefilm' verboden. Maar als ik de film bij een genre moet indelen dan plaats ik deze richting het genre (familie)drama.


Inhoud:

Festen vertelt het verhaal van een familie ergens in Denemarken. Helge, de vader van een Deense familie, en eigenaar van een hotel, wordt zestig jaar. Ter gelegenheid van die verjaardag komen de familieleden uit alle hoeken van het land naar het hotel om het te vieren. De zelfmoord van één van de dochters (Linda) het jaar voorheen ligt voor sommigen nog moeilijk, maar los daarvan is de sfeer heel goed. Tot Christian, de oudste zoon (de tweelingbroer van Linda), het glas heft en een speech begint. Geen traditionele lovende speech waarin het feestvarken nog eens in het zonnetje wordt gezet, maar een schokkende onthulling over Christians kinderjaren. Christian beschuldigt zijn vader openlijk van incest en verteld meteen dat zijn zus om die reden zelfmoord heeft gepleegd. Ondanks die bijzonder schokkende mededeling gaat het feest ‘gewoon’ door.
Christian probeert zijn familie, ook met behulp van het personeel van het hotel die vinden dat de familiegeheimen al te lang stil gehouden zijn, het nog verschillende keren duidelijk te maken. Zijn jongere, agressieve en vooral ongelovige broer zet hem echter telkens weer het hotel uit. De echte onthulling komt er dan ook pas nadat de oudste zus een pas gevonden brief van hun overleden zus voorleest. Dan dringt het tot iedereen door, dat de familie de verjaardag van een verschrikkelijk man aan het vieren zijn.

De conflicten

die zich voordoen in deze film zijn familieconflicten, het voornaamste conflict is dat Helge, de vader van Christian, Christian en zijn zusje Linda seksueel misbruikt heeft toen ze jonger waren vervolgens wordt het verzwegen door de ouders.
Christian en Linda hebben er zo’n trauma aan overgehouden dat Linda zelfmoord pleegt. Christian brengt het geheim naar buiten in een speech op de 60ste verjaardag van zijn vader Helge maar de familie gelooft hem niet totdat er bewijs wordt gevonden.
Ook mag de familie Christian niet echt.

De belangrijkste personages in de film
zijn Christian, Helene, Michael en Helge. Linda en Pia spelen ook een belangrijke rol in de film maar zij zijn niet èèn van de belangrijkste personages.
Christian: Christian is de tweelingbroer van Linda en de oudste zoon van Helge. Hij is iemand die mentaal een sterk persoon is. Hij is statig en hij heeft in zijn eentje van alles en nog wat in Parijs opgebouwd. Christian is de succesvolle zoon. Hij is degene die het gemaakt heeft in de familie, hij woont ook in Parijs. Christian is een zelfstandige, rustige en evenwichtige man die niet snel zijn emoties laat zien aan andere mensen. Hij is ook het liefst alleen. Misschien komt dit ook deels doordat de rest van de familie denkt dat hij niet helemaal goed bij zijn hoofd is. Hij is ook erg stil en kan niet goed met zijn gevoelens om gaan, maar toch besluit hij bekend te maken dat hij en zijn zus Linda vroeger door zijn eigen vader seksueel misbruikt zijn.

Helene: Helene is een slim, spontaan en vrolijk persoon. Ze is erg dapper, zelfstandig en rechtvaardig. Ze heeft bijna de hele wereld afgereisd want ze is archeoloog. Helene heeft een donkere vriend uit Engeland en de familie is het daar niet mee eens. Ze komt op voor anderen en laat niet over zich heen lopen. Van buiten lijkt ze heel sterk maar van binnen is ze dat niet. Haar vriend is haar steun en toeverlaat sinds haar zusje is gestorven. Zij laat haar gevoelens dus ook niet aan iedereen zien.
Michael: Michael is de jongste zoon van Helge en is een man die het, het minst goed voor elkaar heeft in de familie, zijn vader mag hem daarom ook niet graag. Michael heeft een vrouw en drie kinderen en hij is erg druk en agressief en wordt soms opeens heel erg woest daarom heeft hij snel ruzie met andere mensen. Michael speelt graag de baas over anderen. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan zijn relatie met zijn vrouw. Hij schreeuwt altijd tegen haar en alles wat ze doet is fout. Ook denkt Michael alleen aan zichzelf hij is erg egoistisch. Dat is merkbaar wanneer hij Christian lopend tegenkomt en zijn vrouw en kinderen laat lopen zodat Christian mee kan rijden. Verder is hij tegenover mensen voor wie hij respect heeft heel onderdanig, vooral voor zijn vader. Michael is de vreemde vogel van de familie. Hij wordt afgeschilderd als een in het leven mislukt persoon met een psychische stoornis.
Helge: Helge is de vader van Christian, Linda, Michael en Helene. Hij heeft Christian en Linda vroeger seksueel misbruikt en het is een gemene, stille man. Helge is het hoofd van het gezin en zo gedraagt hij zich ook, zeer statig en uit de hoogte. Hij komt over als iemand die niet alles helemaal serieus neemt, dat zag je bijvoorbeeld in de scène waarin hij zijn oudste zoon Christian bij zich roept om zogenaamd iets serieus te bespreken en hem in plaats daarvan een mop vertelt.
Linda: Linda is de tweelingzus van Christian. Ze heeft zichzelf verdronken in bad, omdat ze niet langer kon leven met de gedachte aan dat, wat haar vader vroeger met haar en haar broer heeft gedaan.
Pia: Pia is ook nog wel een vrij belangrijke persoon in de film, zij werkt in het hotel en doet daar van alles, ze is kamermeisje, serveerster enz. Zij krijgt een affaire met Christian en beloofd dan ook met hem mee te gaan naar Parijs, waar hij woont.
De moeder: De moeder is zo een typische getrouwde moeder, ze is erg meegaand en staat altijd achter haar man. Het enige lichtpuntje in haar leven is als de kinderen op bezoek komen en, dat zie je als haar kinderen bij het ouderlijk huis aankomen en de manier waarop ze hun ontvangt en hoe ze op hen reageert.

De onderlinge relaties tussen de personages:

Helge is de vader van Christian, Linda, Helene en Michael. Christian is de oudste zoon en Michael de jongste.
Helge doet erg afstandelijk tegen zijn kinderen, hij heeft nooit een hechte band met hen gehad.
Christian heeft nooit echt een goede band met Helge gehad en ze mogen elkaar ook niet, mede door wat Helge, hem en Linda heeft aangedaan. De relatie tussen Christian, Michael, Linda en Helene is normaal, ze hebben een band zoals broers en zussen met elkaar hebben. Maar Christian kon het wel heel goed met zijn tweelingzus Linda vinden, ze hadden een sterke band samen. Michael doet onderdanig tegen Helge en Helge gebruikt hem als het ware als slaaf. Michael pest Helene soms wel zoals bij de scène dat Michael een racistisch lied gaat zingen terwijl Helene der donkere vriend erbij zit.

De acteurs spelen 'gewone mensen' die ook zo hun problemen hebben met zijn/haar familie (''Ieder huisje heeft zijn kruisje'').

De ene familie heeft erge problemen dan de andere maar in dit geval is het een erg probleem; incest.
Ik heb het meest meegeleefd met Christian, omdat ik het erg zielig voor hem vind dat zijn eigen vader hem seksueel heeft misbruikt en daar heeft hij nu een trauma aan overgehouden. Hij wil het duidelijk maken aan de buitenwereld maar niemand wilt hem geloven. Ook zal Christian zijn hele leven ermee moeten leven dat zijn vader hem en zijn zus Linda heeft misbruikt, hij zal er zijn hele leven aan denken. Zijn zus Linda is dood dus die zit er niet meer mee.


Functie:

Het doel van de film is vooral bedoeld om het publiek te amuseren. De regisseur gebruikte in de film verschillende middelen om het publiek te boeien maar het meest effectief waren de open plekken. Je wist namelijk niet meteen hoe alles precies in elkaar zat; hoe, wanneer, waarom enz. de gebeurtenissen waren gebeurd. Stap voor stap kwam je daar achter en je zag ook dat de personages soms al wel iets wisten en de kijker niet. Dan werd je nieuwsgierig en wou je blijven kijken en bleef je geboeid.
Ook bleef het publiek geboeid door de schokkende beelden van de zus die zelfmoord pleegde in de badkuip en ook de verschillende manieren waarop Christian het schokkende nieuws aan de familie probeerde te vertellen maar zij er niks van aan trokken en het niet geloofden en dat Christian zodra zijn vader hem apart nam, zijn excuses aan hem aanbood. Maar ook dat Christian steeds weggestuurd werd van het feest maar hij steeds weer terugkwam en dat de brief van de overleden zus Linda werd gevonden en toen het voorgelezen werd men het verhaal van Christian wel begon te geloven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Festen (1998)"