Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

De tweeling (2002)

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 516 woorden
  • 10 augustus 2005
  • 27 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.6
  • 27 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
De tweeling

Samenvatting van de film:

De film begint in een soort kuuroord daar ontmoeten Anna en Lotte elkaar. Ze weten dat ze tweelingzussen zijn, maar Anna wil Lotte niet zien Op hun zesde werden ze gescheiden door de dood van hun ouders. Anna reageert enthousiast en Lotte helemaal niet. En dan begint het verhaal. De tweeling werd gescheiden. Anna gaat naar haar oom om te wonen en werken op een boerderij, ze wil naar school, maar mag dat niet van haar stiefouders. Lotte, die op het moment van de scheiding tyfus of de pest heeft gaat naar een Nederlandse familie en haar stiefouders zijn qua geld heel rijk, dus heeft een grote kans op een goed bestaan, althans groter dan Anna. Anna ziet het niet meer zitten bij haar stiefouders, vooral na het onvruchtbaar worden geslagen door haar stiefvader, omdat ze met een Hilter-aanhanger om ging. Anna ging uit huis om in een klooster te wonen. Daarna ging ze een opleiding volgen tot huishoudster. Ze werd aangenomen door een familie, waar ze hard moest werken. Dit kon ze niet lang volhouden en nam ontslag en ging in dienst bij een familie van een rijke hertog en hertogin Dan komt Lotte van 1939 Anna opzoeken om met haar de jaarwisseling door te brengen. Lotte verwachtte veel van hun ontmoeting, maar dit werd een chaos! Dan ontmoet Anna op een dansavond Martin, een officier van de SS. Later trouwden ze samen. Tot op een dag bij een bombardement een brief kwam, dat hij was gesneuveld door granatenvuur van de Amerikanen. Lotte vond David, een kennis. Op een dag gaan ze samen naar de bioscoop en vergeet Lotte haar tas bij het café en David rent er naar toe, maar wordt opgepakt door de Duitsers en sterft later in Auschwitz. Vijftig jaar later ontmoeten ze elkaar weer en Anna probeert met Lotte te gaan praten. Lotte blijkt nog steeds kwaad. En denkt een beetje dat Martin David heeft vermoord. Wanneer Anna bewijst van niet gaan ze samen slapen, na het verdwaald zijn geraakt. De volgende ochtend merkt Lotte dat Anna is gestorven en vergeeft zij haar alles. Anna is met een gerust hart overleden. Haar laatste levenstaak was vervuld.

Het centrale thema uit deze film is de geestelijke en fysieke verbintenis van de/een tweeling. Het is een beetje een spirituele verbintenis tussen de tweeling ze voelen elkaars pijn.


De letterlijke betekenis van een tweeling is eigenlijk dat ze van de zelfde man en uit dezelfde vrouw komen.

De figuurlijke betekenis is dat als de een pijn heeft dat de ander dat ook voelt. Een goed voorbeeld uit de film is dat Anna wordt uitgescholden voor barbaars en vies door de stiefmoeder van Lotte. En dat ze zich zelf dan midden in de nacht gaat wassen.

Ik kies Lotte. Ik vind het goed van Lotte dat ze naar Anna in Duitsland gaat om de brieven te brengen die niet aangekomen zijn en zij neemt tenminste initiatief om haar zusje te zien. Ik vind alleen die reactie van Lotte niet goed vlak na de oorlog, maar dat vind ik begrijpelijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

..

..

slecht..

11 jaar geleden

Andere verslagen van "De tweeling (2002)"