De storm (2009)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1417 woorden
  • 11 november 2009
  • 527 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
527 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Algemene gegevens
Titel: De Storm Land van Herkomst: Nederland
Regisseur: Ben Sombogaart Hoofdrolspelers: - Sylvia Hoeks (Julia) Jaartal: 2009 - Barry Atsma (Aldo)
Thema: De storm van 1953

Voordat ik de film de film zag dacht ik dat het vooral een zielige film zou worden, omdat in de storm van 1953 veel mensen dood gingen en ik dacht dat ze dat wel in de film zouden laten zien.
‘De Storm’ gaat over Julia en Aldo. Julia heeft blonde krullen en bruine ogen en is achttien jaar. Ze heeft een kind (Ernst) van vijf weken, maar woont wel nog bij haar ouders. Ze heeft veel moed en wil heel graag haar kind terug vinden. Aldo heeft bruin haar en bruine ogen. Hij is erg zorgzaam voor Julia, want hij helpt haar zoeken naar Ernst. Via een paar kleine flashbacks kreeg je te zien dat Julia al vroeg een kind kreeg, daarom zeiden een paar mensen aan het begin ‘Hoer’ tegen haar.
Het verhaal speelde zich af in Oosterkerke in Zeeland, een klein stukje speelde ook af in Den Haag en de herdenking aan het einde van de film speelde af in … . Je zag niet zoveel van het plaatsje Oosterkerke voor de storm. Na de storm zag je alleen maar daken van huizen boven het water uitsteken en één dijk, waar mensen overheen liepen richting een veilige plek, maar de dijk was ook niet helemaal heel.

Samenvatting:
Het begon heel hard te waaien en te regenen. Veel mensen begonnen hun ramen dicht te spijkeren met behulp van houten planken. De vader van Julia was bij de dijk aan het kijken, maar hij komt al terug gerent en roept uit de verte naar de moeder, zus en Julia dat de dijken breken. Ze rennen snel naar binnen, maar haar vader is te laat en wordt al meegesleurd door het water. Julia, haar moeder en haar zus rennen naar de zolder en pakken tussendoor snel Ernst uit zijn wiegje. Het water komt net niet bij de zolder. De storm is zo sterk dat het huis in tweeën breekt. De moeder en de zus van Julia worden meegenomen door het water. Julia en ernst zitten tegen een muur vlakbij de rand waar het huis is afgebroken. Ze ziet pakt een kist die naast haar staat en stopt daar Ernst in en zet de kist daarna op een plank. Ze pakt een touw en maakt zichzelf vast aan balk en gaat weer zitten tegen de muur. Er waren een paar kleine flashbacks van wanneer ze Ernst kreeg. Na dat je de flashbacks had gezien kwam er een dode stier naar boven drijven en bleef haken aan de balk waar zij zich aan vast had gebonden. De waterstroom was te sterk voor de balk en de balk liet los en Julia werd meegenomen. In het water probeerde ze zich los te maken van het touw. Wanneer dat eindelijk is gelukt probeert ze weer terug te zwemmen, maar de stroom is te sterkt en ze komt niet vooruit. Ze gaat kopje onder, maar op dat moment komt er een helikopter aan. Daarin zit Aldo en een vriend van hem. Aldo ziet dat Julia verdrinkt en springt uit de helikopter en duikt Julia op. De vriend van Aldo gaat met de helikopter omlaag om Julia en Aldo in de helikopter te krijgen.
Als Julia wakker wordt ligt ze in een ziekenhuis. Ze wordt helemaal wild, omdat Ernst niet bij haar was. Aldo komt naar haar toe om haar te kalmeren en zegt ook dat hij Ernst niet heeft gezien. Aldo gaat met Julia uit het ziekenhuis om Ernst te zoeken en s’avonds gingen ze naar een hotel, waar iedereen die de storm heeft overleefd op werd gevangen. Overal in Oosterkerke hebben ze gezocht, maar nergens hebben ze Ernst gevonden. Opeens zag Julia de doos waar Ernst in heeft gezeten. Het was nog droog van binnen, maar Ernst lag er niet in. Wanneer ze in het hotel zijn hoort ze telkens Ernst huilen. Ze gaat iedereen langs om te kijken of dar Ernst is. Ze wist zeker dat hij in dat hotel was. Ze vroeg het ook aan sommige mensen en één iemand antwoordde dat de man die bij de molen woont een baby heeft gevonden. Julia en Aldo gingen daarheen, maar die man lag dood op het dak. En Ernst was er ook niet. Wel vond ze haar vader in het hotel. Wanneer de storm is gaan liggen, gingen er bootjes richting een veilig gebied. Achttien jaar later vond er een herdenking plaats in … . Daar zag ze haar eigen kind, nu achttien jaar. En sprak de vrouw aan die hem verzorgde. De vrouw legde alles uit. Uiteindelijk mocht Ernst ( door de vrouw die hem achttien jaar verzorgde werd hij Phillip genoemd ) kiezen bij wie hij ging wonen.
Ik vond de film vooral zielig, ik moest zelf ook huilen bij bepaalde scènes.
De scène die bij mij het meest is blijven hangen is de scène waar ze het water in wordt gesleurd en Ernst daar achterblijft. Ik vond het een hele zielige scène. Ook is de laatste scène bij mij blijven hangen. Daar ziet ze Ernst weer terug bij een andere vrouw. Ik vond het een mooie scène en ontroerend.
De cameravoering en montage vielen mij niet echt op, omdat ik helemaal in de film zat, maar ik denk dat als ik hem over zie ik het wel zie.

Verdere informatie
Het belangrijkste thema was de storm van 1953 in Zeeland.
Ik denk dat de regisseur je wilt laten zien hoe het was in de watersnoodramp en dat is volgens mij wel gelukt. En het is geen verfilming van een boek.
De film was een mengvorm van fictie en non-fictie, want het was wel een speelfilm en niet een film die in die tijd werd gemaakt, maar aan het begin zat er een tekstje dat niet was verzonnen en tussendoor was er één stukje zwart/wit en dat was echt gebeurd.
Het was een donkere film, omdat het vooral regende. En zo gaf het meer het effect van een storm, want als je het met een zon laat zien het gelijk niet dat effect geeft.
Er werd muziek gebruikt de titelsong is speciaal voor de film gemaakt door Bløf. De rest van de muziek is gecomponeerd door Fons Merkies. De muziek van Fons was vooral achtergrond muziek, want het viel niet echt op, maar het was er wel. En de speciale geluidseffecten zijn denk ik van de wind en de zee.

Recensie
Ik vind dat de regisseur geslaagd is in het uitwerken van het hoofdthema, het was wel geloofwaardig, behalve dat je zag dat ze het niet echt koud hadden in het water, maar het moment dat Julia het water in werd getrokken en niet terug kon zwemmen omdat de stroom de sterk is, was wel geloofwaardig, want anders zouden er vast niet zoveel verdronken zijn. Ik vond dat het einde zo uit het niets kwam, dus dat was wel raar.
Ze spelers speelde goed hun rol. Julia was helemaal in shock, omdat ze Ernst kwijt was en Sylvia speelde dat heel mooi. Barry speelde klam en dat had wel wat, zo kon hij haar telkens een beetje kalmeren.
De belichting gaf je het gevoel of je echt in een storm zat, dus dat hebben ze wel goed gemaakt. Verder was de hele film gewoon erg goed en mooi!

Bart200
18-09-2009 08:32

Inderdaad erg mooie film, sterk geacteerd, aangrijpend verhaal. De Zeeuwse bevolking komt er niet best vanaf. Op het einde staat dat de film 'is opgedragen aan alle slachtoffers' maar ik vraag me af of de overlevenden blij zullen zijn met dit eerbetoon. Enige minpunten: Julia struint wat af door het ijskoude water. In werkelijkheid had ze dat nooit overleefd, in water van 0 graden houd je het niet lang vol. En ik had graag gezien dat de film aandacht had gegeven aan één van de verborgen drama's van de watersnoodramp: dat de hulp pas maandag echt op gang kwam, waardoor vele slachtoffers maar liefst 2 nachten op geïmproviseerde vlotten en daken moest overleven. Met name de 2e nacht vielen er vele doden.

http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=15004  
Hij had vond ook wel dat ze het wat echter mochten spelen in het water. Zelf wist ik niet dat er pas echt op maandag, dus na twee nachten, hulp kwam. Nu ik dat heb gelezen vind ik ook wel dat ze daar ook wat aandacht aan mochten geven. Ik vind het ook een mooie film.REACTIES

A.

A.

Hier had ik wel wat aan bedankt

12 jaar geleden

W.

W.

er zit een klein foutje in maar verder is het nuttig

12 jaar geleden

J.

J.

Er staat dat het geen verfilming is van een boek, maar er is wel degelijk een boek van.
Het boek is geschreven door Rik Launspach, en heet "1953, De Storm"

11 jaar geleden

J.

J.

Ik had vandaag al eerder een reactie gegeven, maar ik ben erachter dat de plaatsen met 3 puntjesniet ingevuld zijn. Deze puntjes meten worden vervangen met Vrouwenpolder. Hier ligt namelijk de Oosterscheldekering.
mvg jordy

11 jaar geleden

S.

S.

Ik moet een verslag inleveren voor straf
Ik ga het over schrijven bedankt!!!!!!!!!!

11 jaar geleden

K.

K.sterf in je verslag

4 jaar geleden

M.

M.

aan dit verslag had ik veel vooral toen ik de samenvatting moest maken van deze film.

11 jaar geleden

J.

J.

De vrouw noemde het kind Felix. Verder goed verslag :)

10 jaar geleden

M.

M.

wat een goed verslag

10 jaar geleden

T.

T.

bedankt moet morgen me verslag in leveren of niet maar ja iedergeval bedankt ik moest alleeen over de hoofdpersoonen schrijfen dat staat er niet goed in wat die beleven thanks!! Bro

groetz: tim

10 jaar geleden

I.

I.

hoe heet de schrijver van deze film ?

10 jaar geleden

M.

M.

Ik gebruik dit naslagwerk voor mijn verslag (Natuurlijk wel in mn eigen woorden) Heel erg bedankt hiervoor want ik was ziek toen ze de film op school lieten zien.

9 jaar geleden

L.

L.

@Judith: ze noemde haar kind niet Felix maar Ernst zoals dat het in het verslag staat!

9 jaar geleden

H.

H.

ze bedoelde de vrouw die ernst 18 jaar heeft verzorgd!

8 jaar geleden

K.

K.

Bedankt voor je verslag, hiermee heb ik zeker tijd mee bespaard. :)

5 jaar geleden

L.

L.

ik vind het een heel leerzame flim

5 jaar geleden

D.

D.

ik vind het een leuke film

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De storm (2009)"