Bridget Jones's Diary (2001)

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1687 woorden
  • 13 november 2001
  • 102 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
102 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

1) algemene gegevens

titel: Bridget Jones’s Diary
jaartal: 2001
Land van herkomst: USA
regisseuse: Sharon Maguire
hoofdrolspelers: Renée Zellweger als Bridget Jones Hugh Grant als Daniel Collin Firth als Mark
Gezien in: Roxy bioscoop in Gorinchem
grondgenre: romantische comedie

2) Plot

Bridget Jones is een jonge vrouw. Bridget is erg onzeker en vindt zichzelf veel te dik. Ze kleedt zich lelijk, rookt meer dan één pakje sigaretten per dag en zit vaak thuis voor de tv alcohol te drinken en te niksen. Bridget is al heel lang vrijgezel en haar moeder heeft al verschillende pogingen ondernomen om daar verandering in te brengen. Zo ook deze keer weer. Bridget viert kerst bij har ouders thuis en komt daar een vroegere vriend tegen. Het klikt helemaal niet tussen de twee omdat ze een totaal verkeerde indruk van elkaar hebben. Bovendien is Bridget verliefd geworden op haar baas Daniel maar door haar onzekerheid durft ze niks te ondernemen. Op een gegeven moment is ze het zat om zichzelf zielig te vinden en besluit haar leven helemaal te veranderen. Ze gaat korte rokjes dragen en gooit haar charmes in de strijd………. Bridget en Daniel beginnen een band te krijgen met elkaar en er zit een relatie aan te komen. Maar op een gegeven moment komt Bridget ook Mark weer tegen en die blijkt heel anders te zijn als dat ze in eerste instantie dacht. Bridget krijgt het moeilijk en weet eigenlijk niet meer wie ze nou eigenlijk wil. Er begint een soort strijd te komen tussen Mark en Daniel. Maar Daniel is niet betrouwbaar en heeft wel meer vriendinnen dan alleen Bridget. Een tijdje is Bridget aan het heen er weer switchen tussen Mark en Daniel, ze probeert haar chaotische leven op orde te krijgen en om zichzelf in evenwicht te brengen. Ze maakt met allebei de mannen ene heleboel grappige dingen mee en kan eigenlijk maar niet kiezen. Uiteindelijk maakt Bridget de keuze om toch verder te gaan met de lieve en betrouwbare man en laat Daniel dat weten, hij is het hier niet mee eens en laat dat merken. Ook hier komen weer leuke gebeurtenissen uit voort, maar Bridget blijft bij haar keuze.

3) Middelen

De belangrijkste plaatsen waar het verhaal zich afspeelt: - het kantoor - bij Bridget Jones thuis
Op het kantoor heeft iedere werknemer een eigen plek. Bridget kan vanaf haar plaats Daniël zien (en andersom), ze hebben dan ook regelmatig (oog)contact. Bij bridget thuis is het een rommeltje, dat komt doordat Bridget zelf erg chaotisch is. Deze plaatsen hebben een aanvullende functie op de karakters van de personen.

Belichting speelt in deze film geen belangrijke rol.

In het begin van de film heeft Bridget een diner bij vrienden van haar ouders, Mark is hier ook. Ze hebben allebei ouderwetse kleren aan, hierdoor krijgen ze een heel verkeerd beeld van elkaar. Wat later in de film besluit Bridget zich uitdagender te kleden om Daniël de kunnen verleiden.

Muziek had best een opvallende rol in de film. Het benadrukte vaak bepaalde situaties en Bridget zingt ook vaak mee als ze weer eens alleen thuis is. De muziek is niet speciaal voor deze film gecomponeerd, het zijn oude hits die in een vernieuwde versie in de film terug keren.

Op een gegeven moment gaan Mark en Daniël vechten om Bridget. In deze scène werden geluidseffecten gebruikt. Ze vielen bijvoorbeeld door een raam heen en tijdens het liedje It’s raining man hoor je dan het rinkelen van glas. De muziek en de dialogen werden heel erg leuk in elkaar overlapt tijdens deze scène. Dit had een heel erg grappig effect.

4) Personages

Bridget Jones (gespeeld door Renée Zellweger) is een jonge vrouw van rond de 3o. ze weet niet wat ze met zichzelf aan moet. Ze besluit om een metamorfose te ondergaan. Ze verandert haar levensstijl en gaat zich anders kleden. Je leert Bridget kennen door alles wat ze meemaakt en op de manier waarop ze op de verschillende situaties reageert. Bovendien gaat de hele over Bridget en haar dagboek.

Mark wordt gespeeld door Collin Firth. Het is een lieve man die er achter komt dat Bridget de vrouw van zijn leven is. De eerste indruk die ze van elkaar hadden was totaal verkeerd, maar later leren ze elkaar kennen zoals ze zijn. Hij wil Bridget duidelijk maken dat ze met hem verder moet maar dit is niet zo makkelijk. Maar uiteindelijk durft hij achter haar aan te gaan en geeft het dan ook niet meer op, en hij krijgt het voor elkaar…………

Daniel wordt gespeeld door Hugh Grant. Daniel is een echt kantoor mannetje maar buiten zijn werk om is het een echt feestbeest, hij neemt regelmatig vrouwen mee naar huis en op een gegeven moment is Bridget er ook één van, hij geeft haar het idee dat hij gek op haar is maar op een gegeven moment betrapt ze hem met een andere vrouw. Op dat moment begint de strijd tussen Mark en Daniel omdat Bridget niet kan kiezen, ze hebben allebei slechte eigenschappen!

Dit wil je ook lezen:

5) thematiek en interpretatie

Liefde is alles waar de film om draait. Het thema is wel op een heel bijzondere manier uitgewerkt. En het gaat hier ook niet om standaard liefde: huisje, boompje, beestje. Maar om een jonge vrouw die van alles meemaakt met twee mannen die totaal verschillend zijn. De regisseur had als doel voor deze film bedoeld om te amuseren, hij wilde mensen laten lachen en een beeld geven van de realiteit. Beide doelen heeft hij in mijn ogen helemaal bereikt. Het is een verfilming van het boek. De regisseur heeft de verhaallijnen zo veel mogelijk gevolgd, het is namelijk een boek dat de werkelijkheid zo duidelijk mogelijk weergeeft. Bij een boek heb je te maken met een 1e , een 2e en een 3e werkelijkheid, bij een film licht dat allemaal anders. Het gaat altijd om de manier waarop de kijker of de lezer de film of het boek interpreteert. Als je een boek leest is er veel ruimte die je zelf in kunt vullen, bij het kijken van een film is het grootste gedeelte van die ruimte verdwenen.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Liefde is alles waar de film om draait. Het thema is wel op een heel bijzondere manier uitgewerkt. En het gaat hier ook niet om standaard liefde: huisje, boompje, beestje. Maar om een jonge vrouw die van alles meemaakt met twee mannen die totaal verschillend zijn. De regisseur had als doel voor deze film bedoeld om te amuseren, hij wilde mensen laten lachen en een beeld geven van de realiteit. Beide doelen heeft hij in mijn ogen helemaal bereikt. Het is een verfilming van het boek. De regisseur heeft de verhaallijnen zo veel mogelijk gevolgd, het is namelijk een boek dat de werkelijkheid zo duidelijk mogelijk weergeeft. Bij een boek heb je te maken met een 1e , een 2e en een 3e werkelijkheid, bij een film licht dat allemaal anders. Het gaat altijd om de manier waarop de kijker of de lezer de film of het boek interpreteert. Als je een boek leest is er veel ruimte die je zelf in kunt vullen, bij het kijken van een film is het grootste gedeelte van die ruimte verdwenen.

6) boeiende werking

De regisseur heeft dmv een flinke portie humor de kijker, kijkend weten te houden. Bridget Jones is ontzettend grappig doordat ze: - chaotisch is - veel te vaak blunders maakt - totaal onverwacht uit de hoek kan komen - alles doet waar zij zin in heeft
door deze combinatie ben je alles bij elkaar wel meer dan 1/3 deel van de film aan het lachen.

7) camerawerk en montage

er zijn bij ons 2 scènes uit de film het meest bijgebleven.

1e scène: Bridget Jones is uitgenodigd voor een diner bij vrienden van haar ouders. Bij dat buffet probeert haar moeder, Bridget te koppelen aan Mark. Als Bridget’s moeder, de twee aan elkaar wil voorstellen staat Mark met zijn rug naar Bridget toe. Van achteren ziet hij er zeer leuk uit met zijn leuke krullen en koltrui, maar als hij zich omdraait heeft hij een gebreide trui aan met een eland erop. Voor Bridget is dit een ontzettende afknapper. Dit effect werd versterkt door slowmotion als Mark zich omdraait.

2e scène: Bridget werkt bij een tv programma als verslaggeefster. Ze moet op een keer een live uitzending doen vanuit een brandweerkazerne. Er was afgesproken dat ze heel charmant langs de paal naar beneden glijden en vervolgens haar verhaaltje zou doen. Maar als het uiteindelijk zover is, loopt het uit op een grote ramp: eerst gaat ze te vroeg langs de paal naar beneden en probeert dan terug omhoog te klimmen. Als ze dan toch naar beneden glijdt valt ze (in een live-uitzending) met haar kont op de camera. Vervolgens heeft ze gene tijd meer om wat te zeggen. Deze blunder werd benadrukt door een paar keer de val op de camera te herhalen. 8) recensie

Deze romantische komedie was erg leuk! Er was een groot portie droge humor in gestopt. Er werd gebruik gemaakt van slowmotion en dat had soms een grappig effect. bijvoor beeld met kerst bij Bridget haar ouders thuis: Mark Darcey was daar ook. Bridget zag hem van de achterkant: hij had een groenen koltrui aan en een leuke bos krullen, het zag er leuk uit! Hij draaide zich toen om in slowmotion, en dan zie je dat er op zijn leuke koltrui een hert is geborduurd en dat hij bovendien heel suf uit zijn ogen kijkt, dat is een erg lachwekkend moment. Dit soort situaties komen vaker voor maar deze was toch wel het leukste. Ik vond dat Renée Zellweger erg goed speelde, ik kende haar nog niet maar ze kon de klungelige scènes net zo goed spelen als de emotionele scènes. De kleding van Bridget Jones was opvallend lelijk, maar dit had juist weer een grappig effect. Haar uiterlijk speelde namelijk een grote rol in het verhaal. Hugh Grant is een erg goed acteur en ook deze keer heeft hij zijn talenten goed laten zien. Meestal was hij te zien in een pak, omdat hij een leidinggevende functie heeft in de film. Collin Firth kende ik nog niet, hij speelde wel goed maar niet zo goed als renée en Hugh. Hij heeft iets meer moeite gehad om zich in te leven in Mark. Ik wil hier niet mee zeggen dat zijn acteerwerk storend was, helemaal niet! Het hoofdthema is goed uitgewerkt. Bridget is op zoek naar Mr. Right en krijgt daarbij veel te maken met voor- en tegenspoed. De gebeurtenissen komen een beetje overdreven over maar het hoofdthema is wel realistisch, dat het hoofdthema overdreven is uitgewerkt heeft als bedoelt gevolg dat er veel gelachen wordt om de film. Er werd niet opvallend gebruik gemaakt van lichteffecten maar als er bijvoorbeeld een romantische sfeer was dan was het licht ook romantisch. Het werd aangepast aan de situatie van de scène. De muziek die gespeeld werd is bekend van radio en televisie. De muziek was goed te horen als er een moment was waar niet gesproken werd, maar waar het draaide om de beelden. Onze conclusie over de film: ontzettend leuk als je van flauwe humor houdt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bridget Jones's Diary (2001)"