Amadeus (1984)

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 771 woorden
  • 12 februari 2002
  • 442 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
442 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV

1. Algemene gegevens:
Titel: Amadeus Mozart.

2. Samenvatting: De film gaat over het leven van Wolfgang Amadeus Mozart. Je ziet de film uit de ogen van Antonio Salieri. Deze probeert in het begin van de film zelfmoord te plegen en wordt daarna opgenomen in een tehuis. Er komt een pastoor om met hem te praten en hij begint zijn verhaal. Op dat moment zie je de eerste flash-back. Je ziet een jonge Salieri toen hij nog hofcomponist in Wenen was. Op dat moment zie je een klein jongetje geblinddoekt een stuk op een piano spelen (Mozart). De keizer is erg onder de indruk.
Dan zie je Salieri op een bal waar Mozart een stuk zou gaan spelen. Je ziet dat hij op zoek is, maar je weet niet waarnaar. Dan zie je hem een zaal met eten insluipen waar hij een beetje van begint te snoepen. Hij hoort gestommel en verstopt zich. Hij ziet een meisje naar binnen rennen en zich ook verstoppen. Plotseling komt er een raar uitziend mannetje binnen lopen. Hij maakt allemaal rare geluiden en hij is erg grof in de mond. Dit blijkt Mozart te zijn en dit verbaast Salieri erg. Dat zo’n “mannetje” zulke mooie muziek kan maken. Terwijl hij “de grote Salieri” zijn hele leven volledig aan god en de muziek heeft gewijd.
Hij wordt verschrikkelijk jaloers op Mozart en probeert hem dan ook op alle manieren kapot te maken. Dit lukt hem telkens niet, todat Mozarts vader komt te overlijden.
Salieri bedenkt een gemeen plan. Hij verkleedt zich als Mozarts vader ook deed op de laatste ontmoeting met zijn zoon en hij gaat naar Mozart toe. Hij geeft hem een opdracht om een dodemis te schrijven. Hij belooft hem hier fors voor te betalen. Mozart is totaal geschokt door deze gebeurtenis en gaat meteen aan het werk. Salieri zegt tegen hem dat hoe sneller hij het af heeft hoe meer geld hij krijgt. Omdat Mozart ernstige geldzorgen heeft, werkt hij keihard. Hij werk te hard en hij gaat er compleet kapot aan. Hij krijgt namelijk een ziekte waarbij hij veel moet uitrusten, maar omdat hij zo hard werkt wordt hij niet beter en gaat het steeds slechter met hem.
Uiteindelijk sterft hij tijdens het schrijven van zijn laatste opera.

3. Middelen:
1. De film speelt zich op een beperkt aantal locaties af. Het paleis, het theater, Mozarts Huis en de inrichting waaruit Salieri alles vertelt, dit zijn volgens mij de belangrijkste locaties. Elk met heel verschillende sfeer, het vrolijke theater, het sombere huis, het vijandige paleis en de luidruchtige inrichting.
2. Alle scenes waren goed belicht, maar er waren een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld als Salieri voor het eerst langskomt (het is dan heel donker). Ook als Mozart dood is en begraven moet worden is het ook heel donker (het regent zelfs).
3. De hoofdpersonen waren helemaal naar die tijd gekleed, nette pakjes, grote jurken en pruiken. Alleen Mozart is anders gekleed. Hij houdt van heel opvallende kleding en vooral van vreemde pruiken.
4. Er werd heel veel gebruik gemaakt van muziek, maar wat wil je ook met een film over zo’n grote componist. Je zag zijn opera’s, maar vaak werd de muziek al aangesneden in de scene ervoor. Dus bijvoorbeeld gewoon Mozart aan het werk of in gesprek met daardoor heen zijn opera. Ik denk dat de regisseur wil laten zien dat Mozarts opera’s duidelijk te maken hadden met zijn eigen persoonlijke situatie.
5. Ik denk dat je de muziek ook wel als speciale geluidseffecten kunt rekenen, omdat het duidelijk verband laat zien met het verhaal.

4. Personages:
1. Mozart: Een klein vreemd mannetje. Hij is een beetje kinderachtig en vulgair. Hij kleedt zich erg opzichtig en is altijd ernstig aanwezig.
Salieri: Een nette en statige hofcomponist. Hij is erg jaloers op Mozarts talent en doet er ook alles aan om Mozart dwars te zitten.
2. De hele film behalve dan de scenes met de oude Salieri is één grote flash-back. Dus zo krijg je al je informatie.
3. Zoals ik al zei ze zien er net zo uit als toen. De gelijkenis is dus groot.

5. Thematiek en interpretatie:
1. Het leven van Mozart is het belangrijkste thema van de film. Dan met name hoe Salieri hem het leven zuur maakt.
2. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat de regisseur ons vooral wil laten zien hoe het leven van Mozart eruit zag en hoe het is vergald door Salieri.

6. Boeiende werking:
1. Ik vond vooral de prachtige muziek boeiend en ook het verhaal opzichzelf was ook boeiend en interessant.
2. Het was boeiend omdat je wilde weten wat Salierie tot die poging van zelfmoord heeft gedreven en waarom hij zo totaal gefrustreerd is.

REACTIES

D.

D.

Bedankt voor de informatie, het heeft mij heel erg geholpen bij het maken van een verslag over de film.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amadeus (1984)"