LIVE Q&A's

Deze en volgende week elke dag Q&A's met studenten van verschillende studies

 


Bekijk de planning Alles over studiekeuze


Verslag ANW televisie programma.A Gegevens over het programma.Titel: Ancient Clues

Datum: 14 december 2003

Tijd: 17.30 uur

Naam t.v. kanaal: Discovery Channel

Lengte programma: 30 min.B Samenvatting inhoud programmaIn Marseille is een oud massagraf gevonden. Ze gaan onderzoeken waarom het een massagraf is geworden en wat er is gebeurd. De skeletten uit het massagraf stammen uit de 17e en 18e eeuw. Ze willen met de nieuwste onderzoekstechnieken uit vinden welke oorzaak het massagraf had. Ze willen DNA -materiaal uit de stoffelijke resten halen om te kijken wat de oorzaak is.

Op 25 mei 1720 heeft een vrachtschip, de Grand St. Antoine, een mysterieuze ziekte meegenomen naar de haven van Marseille. Op 20 Juni werd in Marseille deze mysterieuze ziekte de dood van vele mensen, ze gingen per 1000 per dag dood.Het vorige DNA onderzoek is niet gelukt omdat de botten in contact zijn geweest met de aarde. Hierdoor moeten ze het DNA -materiaal ergens anders uithalen. Het tandmerg geeft de meeste kans.

Deze epidemie spaarde niemand. Alleen paarden werden gespaard. Marseille werd door deze epidemie een verboden stad. Niemand mocht de stad in of verlaten.

Uit de 300 jaar oude tanden word het beenmerg gehaald om DNA eruit te halen. Dit heeft nog bruikbaar DNA. Ze moeten nu allen nog veel DNA hebben om de epidemie te ontdekken. Ze gaan nu het DNA vergelijken met het DNA van de gevaarlijkste bacteriën op de aarde. Eentje komt overeen. De naam van de ziekte die Marseille heeft getroffen is de builenpest. Knaagdieren brengen de ziekte over op mensen.

Als je word gebeten verspreid het organismen zich naar de lymfeklieren waardoor er zwellingen ontstaan. Door inwendige bloedingen word de huid zwart. Daarom word de builenpest ook wel de zwarte dood genoemd. De weerstand van het lichaam word weggevaagd. De organen begeven het en het lichaam komt in een shock.

We weten nu dat niet iedereen de ziekte kreeg. Mensen die naar paarden stonken kregen het niet omdat de besmette vlooien niet van deze geur houden.

Het halfvolle graf stamt niet uit 1720. deze is aangelegd na de tweede plaag twee jaar later. De angst was af te leiden aan de grote van het graf waarvan maar de helft gevuld was. Om te kijken of mensen nog leefden werd er een grote pin in de grote teen geslagen. De stenen waren voor hetzelfde doel.

De pest word nu steeds sterker en er komen nog tientallen voor in de VS en Afrika. De laatste jaren zijn sommige bacteriën immuun geworden voor antibiotica.

C Rode draad of probleemstellingDe probleemstelling in dit programma is om ui te vinden wat de oorzaak van het massagraf was. Ik denk dat de rode draad de pest is.D beoordeling programmaDe doelgroep van dit programma was volwassenen die geïnteresseerd zijn in onderzoek en epidemieën. Ik vond de kwaliteit van de informatie goed want er werd gewezen op gebeurtenissen uit de geschiedenis en er zijn onderzoeken gedaan naar het DNA en de naam van de ziekte. Ik vond het een zeer boeiend om de voortgang van een onderzoek over een epidemie te zien. Als eind oordeel vind ik dit een zeer informatief programma.E NominatieIk vind dit een geschikt programma omdat hier een onderzoek in wordt gedaan over een epidemie. Wij hebben met ANW ook een onderzoek over een epidemie gehad namelijk de kraamvrouwenkoorts.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.