Tekenen: Fictief interview met Dalí

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • 5e klas havo | 508 woorden
  • 29 maart 2015
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Waarom heeft u er voor gekozen om excentriek té zijn?

Dalí: Omdat dit soort eigenaardigheden op een belangrijke manier overeenkomen met de tragische en belangrijkste deel van mijn leven.

2. Wist u al van kleins af aan dat u een kunstenaar wilde worden?

Dalí: Dat niet helemaal zeker, maar kunst vond ik altijd leuk en toen ik op mijn tiende begon met tekenlessen probeerde ik er ook echt honderd procent er voor te gaan om een goede tekenaar/kunstenaar te worden. En later begin je ouder te worden en begin je meer van de wereld te zien de goede dingen maar ook de slechte en dat allemaal probeer je in je kunsten te verwerken.

3. Heeft u bewust gekozen om een veelzijdige kunstenaar te worden?

Dalí: Ja eigenlijk wel. Ik doe er alles aan om veelzijdig te zijn maar wel op een wonderbaarlijke manier.

Ik: En waarom op een wonderbaarlijke manier?

Dalí: Omdat dat veel interessanter is voor iedereen om een wonderbaarlijke clown te zijn.

4. Wat is het meest belangrijke achterliggende idee van de kunsten dat je maakt?

Dalí: Het belangrijkste is, moderne clown, moderne schilderij, moderne tekenkunst en mijn persoonlijkheid.

Ik: Waarom is jou persoonlijkheid hier in belangrijk?

Dalí: Alles wat je in de in mijn kunst ziet is vanuit mijn gedachten en onderbewustzijn geschilderd en dat alles heeft te maken met mijn persoonlijkheid.

Ik: Oke dat snap ik maar waarom is modern dan zo belangrijk?

Dalí: Alles wat ik kan zeggen is, dat modern de toekomst is.

5. Nu wil ik wat vragen gaan stellen over één van jou schilderijen ‘Droom’, wat is het achterliggende verhaal of reden om dit te schilderen?

Dalí: Nou ja het is een heel belangrijk schilderij, veel van mijn schilderijen zijn op het punt van mijn slaap geschilderd. Alle goede ideeën komen vanuit mijn dromen.

Ik: En waarom jou dromen dan?

Dit wil je ook lezen:

Dalí: Surrealisme is een kunststroming dat meer dan met ‘anders’ te maken heeft. Surrealisme is een stroming dat kunst maakt vanuit het onderbewustzijn van de mens, want vanuit je onderbewuste liggen de meest interessantste ideeën en fantasieën verborgen.

Ik: Kun je wat meer vertellen over de schilderij, iets specifieker misschien?

Dalí: Ik kan je vertellen wat ik net ook zei, dat wanneer ik een schilderij maak het op het punt vanuit mijn onderbewuste komt. Soms zie ik al in het lege doek een vorm ontstaan en je ziet niet zomaar iets terwijl je jou ogen open hebt toch?

De schilderij ‘Droom’ op dezelfde manier gemaakt, een mens kan zijn gedachten niet lang wakker houden en op het zelfde moment proberen je in je halfslaap je onderbewuste te vinden. Nou op het schilderij zie je een geest die doormiddel van de stokken zichzelf wakker probeert te houden.

Ik: Dalí heel erg bedankt dat u wilde meewerken aan mijn interview helemaal over u we hebben veel aan uw informatie gehad.

Dalí: Geen dank, het was mij een plezier.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.