De Sint Janskerk

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • Klas onbekend | 920 woorden
  • 26 juni 2001
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
85 keer beoordeeld

Het aanzicht
Onderaan zie je een plattegrond van de kerk. De kerk is ongeveer 123 meter lang, 50 meter breed en 25 meter hoog. De kerk is voornamelijk gebouwd van zandsteen. Je ziet ook heel goed aan deze stenen wat er later allemaal is bij gebouwd. Het dak is ook van steen, stenen leitjes. De ramen, beter bekend als; de Goudse Glazen, zijn wereld beroemd. Dit is de grootste verzameling van Middeleeuws glas van de wereld. De glazen zijn in glas-in-lood en beelden voor het merendeel bijbelse verhalen uit. Deze glazen werden vroeger gebruikt bij de preek, want de mensen konden lezen noch schrijven. Er staat een hele lange serie over Johannes de Doper naar wie de kerk is vernoemd. De kleuren in de glazen zijn voornamelijk wit (reinheid) en rood (lijden), deze kleuren horen bij Johannes de Doper en ook komen deze kleuren terug in het wapen van Gouda. De ramen werden allemaal geschonken door voorname personen; zoals Filips, de koning van Spanje; Joris van Egmond, bisschop van Utrecht; Willem van Oranje, stadhouder van Holland en Zeeland; de stad Delft en de Nederlandse bevolking.
Verder is het meubilair allemaal van hout; de banken, stoelen, de preekstoel en ook het dak is van binnen met hout versierd. Na de renovatie werd soms het hout vervangen door triplex. De glazen zijn dan wel de meest bekende maar het orgel mag er ook zijn. Dit dateert uit 1736. Het werd gebouwd door Jacob Francois Moreau en is van hout en heel mooi versierd met gouden afbeeldingen en stenen beeldjes.


Ook is er een groot, kostbaar marmeren koorhek met koperen spijlen. Dit hek dateert uit 1782, naar een ontwerp van Otten Huslij. Verder is er nog een carillon, klokkenspel, het is voor een groot gedeelte afkomstig uit de beroemde zeventiende-eeuwse klokkengieterij van de gebroeders Hemony.
De kerk dateert grotendeels van voor de brand in 1552. In 1593 werd de verbouwing voltooid, waarbij de kerk de vorm van een kruisbasiliek kreeg. Een kruisbasiliek is een kerk met een kruisvorm.

Locatie
De kerk bevindt zich midden in de stad vlakbij het stadhuis. Dit is een, voor mij, logische plek voor een kerk, centraal en voor de meeste mensen een makkelijk te bereiken plek. De laatste jaren zijn er wat parkeerproblemen maar verder is het goed te bereiken. Het gebouw past wel redelijk in de omgeving waar het staat. Het Kostershuis, wat ook een vrij oud gebouw is, staat er naast. Dan is er nog het Catherina Gasthuis, Willem Vroesenhuis en nog een aantal oude gebouwen. Het is het oudste gedeelte van de stad. Ik vind het niet echt een geheel, maar ook geen samenhangend complex met allemaal dezelfde gebouwen uit dezelfde tijd. Dit komt denk ik ook omdat de Sint Janskerk veel groter is dan de andere gebouwen waar het tussen staat. Aan een kant van de kerk loopt een gracht. De wegen zijn met klinkers bestraat.

Functie
Zoals je wel zult begrijpen was de functie van het gebouw een kerk, maar dat is die vandaag de dag nog steeds. Vroeger was een kerk heel belangrijk en probeerde ze een zo mooi en groot mogelijke kerk te bouwen. Er werd dan ook tientallen jaren aan de kerk gebouwd. Een kerk moet tegenwoordig aan een paar eisen voldoen. Dit zijn alleen praktische eisen, vroeger waren er ook symbolische eisen. Het volgende dacht ik aan: het moet groot zijn, zodat er veel mensen in kunnen. En het moet overdekt zijn. Het gaat erom dat er mensen samen kunnen komen.

Uitstraling
De buitenkant van het gebouw vind ik niet echt mooi maar wel bijzonder. Dat komt door; zijn vele en grote vensters, de vele koepels, de grote van het gebouw en de oudheid die het uitstraalt. Het geeft het centrum iets unieks, iets speciaals. Als je er loopt voel je jezelf erg klein en nietig. Zo hoog en groot, het galmt er ook zo lang door, dit laatste vind ik wel mooi, leuk. Het gebouw heeft natuurlijk een eigen gezicht gekregen door zijn glazen. Die zijn eigenlijk bekender dan de kerk zelf. Er nog grotere en mooiere kerken dan deze, maar geen een heeft ‘de glazen’. De kerk heeft meerdere stijlen, dit kun je zien aan de grote bogen. De oudere hebben spitse punten en zijn smaller, dit laatste komt omdat ze de techniek niet hadden ze breder te maken. De nieuwere bogen hebben ronde gogen en zijn breder, dit omdat ze betere bouwtechnieken hadden. Ook iets speciaals zijn de graven in de kerk, de laatste begrafenis voltrok zich in 1832. De gewone mensen kregen met meerdere mensen een steen, de wat rijkere hadden een grotere steen voor zichzelf, weer iets rijkere gingen hun stenen versieren (van deze versieringen is nog weinig over door de beeldenstorm) en hele rijken lieten zelfs grafkapellen bouwen. Door die beeldenstorm zijn ook de beelden uit de kerk verdwenen. Je ziet ook een duidelijke grens tussen de tijd dat de kerk aan de Rooms Katholieken toebehoorde en de tijd dat de kerk van de protestanten was.

Mening
Ik vind het gebouw mooi en bijzonder. Onder andere omdat het zo groot en oud is. Zwakke kanten zitten volgens mij niet aan het gebouw. Het bijzonderste vond ik het orgel en de glazen. De glazen omdat ze zo groot en mooi zijn. Van het orgel sprak de versiering me erg aan. Het gebouw maakte niet erg veel indruk, dat komt waarschijnlijk omdat ik er elke zondag in zit. Maar wat me wel wat deed, was het idee dat deze kerk al een paar eeuwen oud was en dat er ook een paar eeuwen aan gewerkt is in totaal.

REACTIES

J.

J.

bedankt

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.