Met Hart en Ziel

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Concertverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 576 woorden
  • 18 mei 2005
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Zakelijke gegevens:

Titel: Met hart en ziel
Muziekstijl: Popmuziek
Presentator: Jeroen Kijk in de Vegte
Naam van de bandleden: Judith Elders, Wim Holsappel, Willem Alkema, Jan Paul de Bondt, Dries Bijlsma, Sebastiaan van Olst, Wilco Zethof, Rick Mensink en Martijn Straathof
Jaartal en land van herkomst: 2004, Nederland
Waar: Theater ’t Voorhuys
Wanneer: 22 November 2004
Wie: School
Waarom deze: Werd vastgesteld door school

Vorm

Middelen: - Instrumenten en zangers: Er was een band met drumstel, microfonen, toetsen, gitaren, basgitaren, percussie en trompetten.

- Muzieksoort: Geschiedenis van de popmuziek, dus uit verschillende landen.
- Tempo: Verschillend omdat het over verschillende muziekstukken gaat. Tussen de stukken muziek klein stukje informatie.
- Toon en volume: Afwisselingen in muziekstukken. Meestal kleine stukjes muziek. Hard volume.
- Klank en samenstelling: Meerstemmig, begeleid door de Band of Glory. Live gezongen
- Theatrale middelen: Podium gevuld met instrumenten, zithoek voor presentator, screen voor filmfragmenten en lichtflitser met verblindend wit licht.

Samenhang: - Compositie: Alles gebeurt op het podium.
- Verloop: Veer variatie tussen de muziekstukken, tevens veel variatie tussen muziek en informatie door presentator.
- Vormgeving: Alle middelen zijn goed gebruikt door de muzikanten en presentator. Er stonden geen overbodige middelen op het podium.

Inhoud

Boodschap: - Thema en Band: Het onderwerp was de geschiedenis van de popmuziek. Het is opgevoerd door Jeroen Kijk uit de Vegte en Band of Glory.

- Boodschap: Het gaat over de geschiedenis van de popmuziek. In dit stuk wordt duidelijk gemaakt hoe de popmuziek ontstaan is en hoe het zich over de tijd verspreidt heeft door de wereld heen. Er wordt verteld hoe het ontstaan is en de ontwikkelingen rond dit gebied.

- Sfeer en spanning: De sfeer was heel gezellig, er is geen duidelijke wisseling van sfeer behalve wanneer een muzikant het publiek inkruipt. Spanning: speels, vrolijk en energiek.
- Relaties met woord beeld: De muziek is een toelichting op de tekst. Door de muziek wordt duidelijk hoe de ontwikkeling van de popmuziek door de jaren heen verloopt. Het verschil tussen het ene en het andere jaar is goed te horen.
Abstrahering: - Buitenmuzikale gegevens: De lichtflitser en het zithoekje van de presentator.
- Het muziekstuk benadrukt de werkelijkheid heel goed, omdat het de ontwikkeling van de popmuziek weergeeft. Er zit ook een verhaallijn in, want het volgt elkaar op chronologische volgorde van oud naar nieuw. De zang was heel goed, heel realistisch zoals ze het live nagezongen hebben.

Functie

- Esthetisch: De muzikanten hebben zich goed ingeleefd in de popsterren, bijvoorbeeld door middel van de kleding.
- Levensbeschouwelijk en politiek niet van toepassing
- Economisch: Er is veel reclame gemaakt voor dit stuk, bijvoorbeeld door middel van posters, folders en een internetsite.
- Educatief: Je leert een stuk geschiedenis van de popmuziek op een leuke manier.
- Recreatief: Het is een leuke manier om toch iets te leren. Ook al zou je hier niet van willen leren, dan zou je heen kunnen gaan voor de ontspanning.

Reflectie

Mijn mening: Ik vond het muziekstuk heel leuk, vooral hoe sommige zangers en zangeres zich kunnen aanstellen. De vorm van het muziekstuk was ook heel goed. De muzikanten hebben de middelen heel goed benut en alles eruit gehaald wat eruit te halen viel. De inhoud was ook heel goed. Vooral de combinatie van informatie en muziek was goed ingedeeld. Er ontstonden geen verwarringen. De functie was vanuit twee oogpunten te beschouwen. Je kon er met twee bedoelingen heen gaan, educatief en recreatief. Op beide punten zal het niet tegengevallen zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.