The life of Pi door Yann Martel

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover The life of Pi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1149 woorden
  • 12 augustus 2004
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
94 keer beoordeeld

Boekcover The life of Pi
Shadow

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het lan te verlaten wordt de gele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. Een m…

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit h…

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het lan te verlaten wordt de gele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. Een magistraal boek waarvan alleen in Nederland al meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht.

Deze bijzondere roman is nu verfilmd door de wereldberoemde regisseur Ang Lee, bekend van Brokeback Mountain en Sense and Sensebility, en belooft nu al dé bioscoop hit van deze winter te worden.

The life of Pi door Yann Martel
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke boek beschrijving:
Auteur: Yann Martel
Titel: Life of Pi
Jaar van uitgave: 2001
Leestijd: Ik denk 10 uur ongeveer
Uitgelezen op: 9 augustus 2003

Inleiding:
Ik heb dit boek gekregen van mijn broer voor mijn verjaardag, i.v.m. de titel (Pi was mijn knuffelbeest). Mijn broer zei daarbij dat dit één van de beste boeken is die hij heeft gelezen, en naar mijn idee leest hij best wel veel boeken op niveau. Zo had ik voordat ik het boek ging lezen een vrij hoge verwachtingswaarde.

Samenvatting:
Het boek gaat over een jongen Piscine Patel ook wel Pi genoemd. Hij woont samen met zijn ouders in India en hebben een dierentuin. Als zijn ouders besluiten om te verhuizen naar Canada verkopen ze een deel van de dieren maar nemen ook een aantal mee. Ze verhuizen met die dieren op een vrachtschip. Op een nacht is er storm en zinkt het schip, Pi ontsnapt en komt terecht op een reddingsboot. Tevens ook een zebra, gorilla, hyena en een Bengaalse tijger. Uit eindelijk blijft alleen Pi en de Bengaalse tijger over. Pi vertelt over wat hij denkt en doet op de boot, uiteindelijk komen ze op een eiland terecht. In principe wil Pi nooit meer in de reddingsboot maar nadat hij op “de boom”heeft gezeten (wat leidt naar het scheppingsverhaal) verandert hij van gedachte en vertrekt weer samen met de Bengaalse tijger. Na 227 dagen komt hij weer terecht in het woonbare gebied. En vertelt dan hoe mensen reageren op wat hij heeft mee gemaakt.


Oordeel:
Ik vond het een erg goed boek. Erg origineel en sterk verwoord. Z’n boek heb ik nog nooit gelezen en is ook erg onwaarschijnlijk, maar wel erg boeiend als je zoiets kan bedenken en dan zo weet te draaien dat het in onze samenleving past. Het wordt zo beschreven dat het lijkt alsof zijn lijn jouw lijn is en wordt daardoor mee gesleurd in zijn emoties. Dat merk vooral als Pi gek wordt ik de boot van eenzaamheid. Ook wordt er veel in beeldende taal geschreven en zijn er vaak zinnen met een diepere betekenis. Zoals hij bijvoorbeeld later zijn verhaal verteld aan journalisten en als zij dat niet geloven het verhaal dan zo veranderd dat de karakters wel kloppen maar alleen de personen zijn veranderd.
Later toen ik het boek had uit gelezen heb ik er nog eens over na gedacht en ben er toen achter gekomen dat het boek ook naar de bijbel verwijst. Daardoor was het boek erg bijzonder, het geeft je het gevoel dat de schrijver er over heeft nagedacht, en niet zomaar iets schrijft.

Verwerkingsopdracht:

Toelichting
Ik heb gekozen voor de collage. Omdat er veel in beeldende taal wordt geschreven was het erg grappig om dat aan elkaar te koppelen.

Kern:
Het mannetje in het midden stelt Pi zelf voor. Hij zit in een gebogen stand, dat straalt angst uit en tevens bescherming van zichzelf uit. Doordat het hooft schuin staat vraagt hij om medelijden en begrip. Al deze eigenschappen zijn van belang in het verhaal. Angst voor de tijger, de bescherming ook voor de tijger (hoe kleiner hij is, hoe verder hij weg is van de tijger). Begrip en medelijden uit hij in de boot tegen de tijger maar ook later tijdens het interview.
De tijger, beide plaatjes. Het is niet de echte Bengaalse tijger maar wel een tijger. De kop straalt gevaar uit, en tegelijkertijd ook tederheid. Gevaar doordat het zijn tanden laat zien, maar niet op een manier zodat het echt gevaarlijk zou lijken. Tederheid doordat het zijn ogen dicht heeft en een tedere uitdrukking laat zien. Het hele plaatje laat zien dat hij gevaarlijk is maar desondanks laat het ook zien dat hij zich als het ware onderwerpt omdat hij weet dat hij zelf niks met de situatie aan kan. In het verhaal is dat ook zo, in het eerste gedeelte laat het zien dat hij de macht heeft en in het tweede weet hij dat hij sterker is maar zonder Pi helemaal niets kan. De staande houding, is een erg agressieve houding en laat daarbij zien dat hij in staat is om zich te beschermen. In het verhaal is dat meerdere keren toe passelijk, in het begin als hij de rest van de dieren afslacht en later als hij denkt dat er gevaar dreigt en de man van het andere bootje doodt.

Het oog, is een zintuig dat ons mensen beeld verschaft. Het is een klein en zeer kwetsbaar zintuig, als het dus niet functioneert zal je het met je andere zintuigen op moeten lossen. Het oog zelf is half open, daardoor heeft het een sombere, verdrietige kijk. Op de boot raken Pi en de tijger allebei hun zicht kwijt, wat in eerste instantie beter is want dan hebben ze niet het uitzicht over de zee wat erg deprimerend werkt, maar tegelijkertijd als je geen zicht hebt moet je het met je andere zintuigen op lossen en daar heeft Pi veel meer moeite mee dan de tijger. Dat blijkt uit het deel dat er nog een overlevende is uit de boot en die Pi kwaad wil doen.Wat Pi niet ziet omdat zijn ogen ontstoken zijn, maar wat de tijger wel voelt door middel van zijn intuïtie.
De zee is het eindeloze, hopeloze uitzicht waar geen einde aan lijkt te komen.
De boom is een dreigende boom maar tegelijkertijd ook de verlossende boom. De boom is een sausagetree, een Afrikaanse sausagetree (worstenboom, zie de slierten). Ik heb voor deze boom gekozen omdat het in de werkelijkheid een boom wat een mentaal genezende werking heeft en het je aan het denken schijnt te zetten. En dat was bij Pi ook het geval, Pi komt er tot bezinning, door het uitzicht maar ook doordat hij te weten komt van de dampen. Het is een beetje hetzelfde verhaal als het scheppingsverhaal, alleen heeft het verhaal nu een betere afloop.
De golf, de tekening stelt de golf van Noach voor, volgends de schrijver. Net zo als de boom heeft het weer te maken met de bijbel. Tijdens het zinken van het schip vindt Pi een reddingsboot en op dat moment vertelt hij dat er gigantische golven waren en daardoor bijna weg gegooid werd. Het moraal van het verhaal van Noach is dat de mens weer een nieuwe start moet maken. En wat Pi in de boot allemaal mee maakt is net als bij het vervaal van Noach het overleven, doorzettingsvermogen enz.
Ik had er natuurlijk veel meer plaatjes bij kunnen plakken maar ik dacht dat ik met deze plaatjes het boek heb samengevat en dat deze plaatjes de diepgang van het boek laten zien.
Reflectie
Ik vond het erg leuk om te maken maar het was wel moeilijker dan dat ik gedacht had. Dat komt omdat als je bedenkt wat je in de collage wilt hebben, het vrij moeilijk is om dat beeld in je hoofd te realiseren door middel van plaatjes uit een tijdschrift.

REACTIES

G.

G.

'k Ben verbaasd en ontroerd over jouw uittreksel. De helft van het boek heb ik tot nu toe gelezen, maar
begrijp er "geen snars van".
Mijn boekenclub verwacht toch wel ( ook vanwege zijn prijs) een positieve reactie.
De tweede helft ga ik dank zij jou met aandacht
ezen en ongetwijfeld er van genieten.
Dank voor al je moeite.
Geppy.

19 jaar geleden

L.

L.

Hi!
Eeehm je hebt een stukje geschreven over The life of Pi, en je zegt daarin dat het boek naar de bijbel verwijst, maar waar is dat dan? (als je dat nog weet tenminste ;)...)
Groetjes Lavinya

15 jaar geleden

A.

A.

Gorilla? Het is toch echt een orang oetan hoor!!

13 jaar geleden

A.

A.

Hij reisde 227 dagen niet 220.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The life of Pi door Yann Martel"