ADVERTENTIE
Sleepover afzeggen?

Je zou gaan logeren bij je beste vriendin, maar haar moeder is positief getest. Zij wil de afspraak door laten gaan. Wat zou jij doen?


Bekijk de video

Titel: Kroniek van een aangekondigde dood

Auteur: Gabriel García Márquez

Jaar van uitgave : 1981BeschrijvingIn een dorpje is er een moord gepleegd: Santiago Nasar, een goedaardige Arabische jongen, is vermoord. Het hele dorp wist van tevoren dat het zou gebeuren, maar niemand besloot Santiago zelf op de hoogte te brengen. ‘Kroniek van een aangekondigde dood’ beschrijft de hele geschiedenis vóór de daadwerkelijke moord op Santiago.Het onderzoek naar de achterliggende gedachte van de gruwelijke daad is verricht door een vriend van Santiago.Het boek begint eigenlijk aan het einde van de gebeurtenis: Santiago Nasar staat vroeg op, nadat hij een tot laat uitgelopen bruiloft had meegemaakt, om de aankomst van de bisschop in de haven mee te maken. Hij weet van niets en vertrekt zonder argwaan.Dan begint de geschiedenis voor deze gebeurtenis. De avond voor de aankomst van de bisschop had er een groots opgezet bruiloftsfeest plaatsgevonden. Angela Vicario, een nichtje van Santiago, was getrouwd met Bayardo Sán Roman, een mysterieuze man die zomaar zonder enige reden in het dorp was komen wonen. Het was een feest waaraan niets ontbrak en Santiago was de hele avond bezig geweest samen met zijn vriend Cristo Bedoya uit te rekenen wat het Bayardo allemaal wel niet gekost had. Bovendien had Bayardo de grotste villa van de streek gekocht, waarin hij samen met Angela zou komen te wonen. Na het feest slaat het noodlot voor Bayardo toe: in de huwelijksnacht waarin hij zijn vrouw zou ontmaagden, ontdekte hij dat Angela al ontmaagd was! Hij was woedend, voelde zich bedrogen en rende met Angela terug naar haar ouderlijk huis om haar vervolgens nooit meer terug te hoeven zien. Niemand wist dat dit gebeurd was en Angela’s moeder werd razend. Ze begint Angela te slaan en beschouwt haar als een hoer. Angela is er kapot van en ligt na te snikken op de bank, als haar twee broers binnenkomen. Haar broer Pedro heeft meteen door wat er gebeurd is e vraagt haar wie de ontmaagding op zijn geweten heeft. Angela aarzelt geen moment en flapt de naam Santiago Nasar eruit. De tweelingbroers Pedro en Pablo Vicario zijn vastberaden: zij gaan Santiago Nasar doden.

Ze halen uit de schuur twee grote slagersmessen en gaan op pad. Om zeker te zijn van het slagen van hun daad, slijpen ze eerst de messen. Ze beginnen met zoeken, maar besluiten het dan op een drinken te zetten in het enige winkeltje dat nog open is ’s nachts; het winkeltje van Clotilde Armenta. Ze vertellen aan haar wat hun plannen zijn, maar omdat de tweeling als lieve jongens bekend staan, schenkt zij er geen aandacht aan en denkt ze dat het dronkemanspraat is. Aan iedereen die het maar horen wil, van burgemeester tot kolonel, vertellen ze dat zij Santiago Nasar gaan vermoorden. Op een gegeven moment besluit de kolonel voor de zekerheid hun messen af te pakken, maar al snel komen ze terug met nieuwe. Langzamerhand begint men te beseffen dat het wel eens waar zou kunnen zijn, maar vreemd genoeg bedenkt niemand zich dat Santiago het zelf ook te weten moet komen. Uiteindelijk zijn er slechts twee mensen die wel dit idee krijgen, waaronder zijn vriend Cristo Bedoya. Cristo kamt het hele dorp uit om Santiago te vinden, maar hij loop hem steeds mis. Inmiddels heeft ook de moeder van Santiago het bericht ontvangen en ook zij begint met zoeken. Het mag allemaal niet meer baten: Santiago wordt bij zijn huis opgewacht en met een gruwelijk aantal messteken van zijn leven beroofd. De gebroeders Vicario worden schuldig bevonden en worden opgesloten. Sommige mensen zien slechts één slachtoffer van het geheel en dat is Bayardo Sán Roman, maar feit is dat het bijna zeker is dat Santiago niet met de ontmaagding van Angela te maken had……….Verdiepingsopdrachtv De reden dat ik koos voor dit boek van Márquez, was niet alleen het aantal pagina’s. De titel sprak me meteen erg aan, want ik vond dat er veel spanning van uit ging. Dat was dan ook wat ik van het boek verwachtte: een boek vol spanning, waarin het hoofdonderwerp de moord op ene Santiago Nasar zou zijn. Nu achteraf kan ik niet toegeven dat het boek ook echt vol spanning zat. Toch viel het boek me zeker niet tegen. Het verhaal was leuk opgebouwd en op het moment dat er daadwerkelijk verteld werd hoe Santiago Nasar werd vermoord, werd het boek écht spannend. Ook al wist ik wat er ging gebeuren; ik hoopte toch dat hij nog op één of andere manier weg zou vluchten.

v Het verhaal speelt zich af in een klein dorp, waar iedereen elkaar kent.Dit is belangrijk in het verhaal, want het meest belangrijke in het geheel, is dat ondanks dit feit niemand besloot om Santiago Nasar of diens familie op de hoogte te brengen van de moordplannen van de tweelingbroers Pablo en Pedro Vicario.

v Het thema dat ik wil toekennen aan ‘Kroniek van een aangekondigde dood’, is noodlot. Iedereen in het dorp weet dat het noodlot zal toeslaan, maar niemand doet er iets aan. Santiago zal zich dus niet aan het noodlot kunnen onttrekken. Verder zou eer een goed thema zijn. Santiago wordt immers gedood ten behoeve van een erekwestie. Als Angela Vicario niet de schuld van haar ontmaagding bij Santiago Nasar gelegd zou hebben, hadden de broers nooit de eer van hun zusje hoeven te redden.Informatie over de schrijver

Gabriel García Márquez (1928- ) is een Colombiaanse schrijver van korte verhalen en romans. Hij werd geboren in Aracataca, en volgde een opleiding journalisme. Hij was redacteur van een krant in Cartegena in 1946, in Barranquilla van 1948 tot 1952, en in Bogotá in 1952. Van 1959 tot 1961 werkte hij voor de Cubaanse krant, La Prensa, in Colombia; Havana, Cuba; en New York.Zijn meest bekende romans/novellen zijn Cien años de soledad (1967; One Hundred Years of Solitude, 1970), het verhaal van een Colombiaanse familie, die de stilistische invloed van de Amerikaanse novelleschrijver William Faulkner laat zien; en El otoño del patriarca (1975; The Autumn of the Patriarch, 1976), over politieke macht en corruptie. Crónica de una muerte anunciada (1981; Chronicle of a Death Foretold, 1983) is het verhaal van een moord in een Latijns-Amerikaans dorp. Zijn Collected Stories werd in het Engels in 1984 uitgebracht. El amor en los tiempos del cólera (1985; Love in the Time of Cholera, 1988), een verhaal van een romantische liefde, spelt zich ook af in Latijns-Amerika. El general en su laberinto (1989; The General in His Labyrinth, 1990) is een fictionele weergave van de laatste dagen van de Zuid-Amerikaanse revolutie en staatsman Simon Bolívar. Zijn laatste novelle was Of Love And Other Demons in 1995. García Márquez wordt bewonderd om zijn mengeling van realisme en fantasie in verhalen die plaats vinden in een fictioneel Colombiaanse stad. García Márquez kreeg de Nobelprijs voor literatuur in 1982. Zijn meest recente werk is News of a Kidnapping (1997).


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.