Algemeen.
Auteur ?
De auteur is : Norma Khouri Albqaeen, afkomstig uit Jordanië.
Wat is de titel/ondertitel ?
De titel is : Verboden liefde , de ondertitel is : De eremoord op mijn hartsvriendin Dalia.
Door wie , waar, en wanneer is het boek uitgegeven ?
De uitgever is : Arena Amsterdam , wat meteen het antwoord is op de vraag waar het boek is uitgegeven. Het boek is uitgegeven in 2002.
Aantal pagina’s ?
Het boek telt 123 pagina’s , inclusief het woord van dank.
Hoe is de indeling ?
Het boek is ingedeeld in 21 hoofdstukken , aan het begin van het boek zit een proloog , achteraan komt nog een nawoord , een slotwoord, en een woord van dank.
Motto
Er is geen motto.
Wereldliteratuur ?
Ik vind dit boek wel wereldliteratuur , omdat het voor iedereen interessant is om te lezen hoe een andere cultuur in elkaar steekt , en wat de normen en waarden en gebruiken in een ander land zijn. Vooral omdat het thema de laatste tijd veel stof doet opwaaien denk ik dat het voor iedereen erg nuttig is om te lezen wat de drijfveer van deze mensen is.
Kenmerken.
Genre ?
Het genre staat niet aangegeven , maar ik vind het een informatief boek , en ook een soort roman , dus ik zou het omschrijven als een informatieve maar toch ook romantische roman!
Titelverklaring
De titel, Verboden liefde, slaat erop dat de beste vriendin van de hoofdpersoon een relatie krijgt met een man die een ander geloof heeft, waardoor het voor hun verboden is om samen te zijn, en het dus eigenlijk een “verboden liefde “ is.
Thema
Het thema is onmogelijke liefde , maar ook eremoord. Het staat in het boek namelijk in verband met elkaar.
Personages
De hoofdpersoon in het boek is Norma, ze vertelt haar levensverhaal, maar ook dat van har beste vriendin Dalia. Dat was ook het doel van het boek, Dalia’s verhaal aan iedereen vertellen, zodat iedereen weet hoe het er echt aan toegaat. Dalia is dus een bijpersoon , net als de man met wie Dalia vreemdgaat, Michael, en Jehan , het jongere zusje van Michael. Ook Mohammed , de broer van Dalia is een bijpersoon, en de rest van de families van Dalia en Norma. Dat merk je doordat Norma een verandering ondergaat naarmate je verder leest , en de anderen niet. Norma is een karakter, de rest zijn types.
Norma heeft lang zwart haar , een gladde donkere teint, en ze heeft een peervormig figuur waar ze niet erg blij mee is. Ook Dalia en Michael worden in het boek beschreven ; Dalia had dikke golvende lokken tot haar middel, een gladde, lichte, olijfkleurige huid , volle lippen en en prachtige donkerbruine ogen. Ook had ze “rondingen op de juiste plaatsen” . Michael heeft brede schouders , dik , kort , donkerbruin haar , zwarte ogen , dikke wenkbrauwen, lange volle wimpers , rechte kleine neus, volle lippen , vierkante kaaklijn en een snorretje.
Perspectief
Het verhaal is geschreven vanuit de Ikpersoon. Norma is de persoon die het ( haar eigen levens- ) verhaal verteld.
Tijd
De verteltijd was bij mij een paar uur. De vertelde tijd is ongeveer 2 à 3 maanden. Er wordt aan het begin van het verhaal ook een beetje verteld hoe ze elkaar ontmoetten, wat was toen ze klein waren , dat heb ik er niet bij gerekend. Het boek telt 223 bladzijdes , en 21 hoofdstukken.
In het boek is sprake van terugblikken , tijdverdichtingen ( niet elke dag word beschreven )
Maar ook tijdvertragingen. Het verhaal wordt redelijk chronologisch verteld. Het verhaal heeft een gesloten einde.
Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Jordanië , in de stad Amman en in de wijk Djabal Hoessein.
Een groot gedeelte speelt zich af in de kapsalon, of bij Dalia of Norma thuis. Er wordt een paar keer verteld dat ze naar bijv. “computercursus” gaan , of naar het park. Het verhaal speelt zich in het verleden af , maar niet langer dan 30 jaar geleden.
Inhoud.
Samenvatting
Norma en Dalia zijn twee Jordanese jonge vrouwen, die met veel wilskracht voor elkaar gekregen hebben samen een kapsalon te openen. Als op een dag de knappe jonge man Michael zijn haar komt laten knippen, word Dalia opslag verliefd op hem. Het enige probleem is dat Michael katholiek is , en Dalia islamitisch. Ze krijgen samen een geheime relatie, en Norma helpt hun daarbij die relatie geheim te houden. Later helpt ook Jehan, Michael’s jongere zusje hun daarbij. Het wordt steeds moeilijker om het geheim te houden , maar ze verzinnen steeds weer een goede smoes en raken daardoor een beetje overmoedig. Uiteindelijk gaan ze een keer picknicken in het park met de auto van Dalia’s broer, en die vind dan dennennaalden in z’n auto. Dalia blijft tegen Norma volhouden dat hij het weet, dat de sfeer verandert is bij haar thuis en dat het niet veilig meer is , maar Norma zegt dat het onzin is ,dat Dalia gewoon zenuwachtig is nu het allemaal wat serieuzer wordt. Norma , Dalia en Michael maken met z’n drieën een vluchtplan, ze willen het land uitvluchten naar Griekenland , waar Michael en Dalia wel een relatie met elkaar mogen hebben. Uiteindelijk word Dalia vermoord, en zweert Norma dat ze Dalia’s dood zal wreken en nooit zal vergeten. Ze ontvlucht het land naar Griekenland en schrijft dit boek, zodat iedereen weet wat er gebeurd is, en dat zulk soort dingen nog steeds voorkomen.
Visie
De auteur geeft zeker haar mening weer , je kan duidelijk merken dat zij het niet eens is met ( sommige ) normen en waarden die normaal zijn in haar land. Bijvoorbeeld dat vrouwen onderdrukt worden en dat eremoord nog steeds voorkomt.
Persoonlijke mening.
Ik vond dit een erg goed boek , het leest goed weg en er wordt heel veel uitleg in gegeven over de gebruiken van het land. Het maakt een boel duidelijk, er worden een aantal vooroordelen bevestigt. Het is een heel informatief boek dat ook nog is interessant is om te lezen. De sterkste passage van het boek vond ik toch het einde, als Norma er achter komt dat Dalia vermoord is door haar vader , en hoe Norma’s vader daar op reageert. Het maakt duidelijk dat de vrouwen daar nog steeds niet veel waard zijn en gewoon hun mond moeten houden. Ik vond dat er niet echt een zwakke passage in het boek zat.
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
sammenvatting is heel kort
8 jaar geleden
Antwoorden