Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Soms is de wereld van mij door Mecka Lind

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Soms is de wereld van mij
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1499 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
7 keer beoordeeld

Boekcover Soms is de wereld van mij
Shadow
Soms is de wereld van mij door Mecka Lind
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1) Gegevens over het boek:
Titel: Soms is de wereld van mij
Auteur: Mecka Lind
Jaar van uitgave: Zweden - 1989 ; Nederland - 1996
Genre: Waar gebeurt verhaal (Avonturenboek)

2) Gegevens over de schrijver:
Mecka Lind is in 1942 geboren in Lund, het zuiden van Zweden. Eerst werkte ze als free-lancer voor tijdschriften, radio en televisie. Inmiddels is ze full-time schrijfster. Ze schrijft het liefst over gevoelens en relaties tussen kinderen onderling en tussen kinderen en hun ouders.

Mecka gaat vaak langs scholen en bibliotheken. Ze vertelt er de kinderen over het schrijversvak en over hoe ze van een idee een boek maakt. Soms vraagt ze de kinderen zelfs om ideeën voor nieuwe verhalen. Naast haar werk als schrijver geeft Mecka ook schrijf-workshops voor kinderen.


In 1989 schreef Mecka Lind Soms is de wereld van mij, het verhaal van een zwerfjongere. Toen ze dit boek schreef was ze inmiddels verhuist naar Noorwegen. Haar inspiratie was haar eigen bezoekje aan de stad Kopenhagen. Zelf had ze niet verwacht dat er zwerfjongeren waren in ‘het veilige noorden’ De hoofdpersoon, Sanne, is ontstaan uit een aantal meisjes die Mecka in Kopenhagen heeft ontmoet. In 1992 is het in Zweden bekroond als het beste jeugdboek en in 1996 verscheen het in het Nederlands. Het was haar eerste boek die in het Nederlands werd vertaald.

3) Gebeurtenissen:
Sanne is opgegroeid in Kopenhagen. Deels in een kindertehuis en deels bij haar moeder. Haar moeder is vaak depressief en heeft om de zoveel tijd een nieuwe vriend. Ze besteedt weinig tijd aan haar kinderen, Sanne en haar broertje jurgen. Sanne loopt weg en probeert op straat te overleven.
Ze slaapt overal en nergens en ontmoet veel zwerfjongeren. Op een dag op het Centraal Station ontmoet ze Kim. Hij vraagt of ze even op z’n hond wil passen. Dit doet en Kim komt niet meer terug. Ze besluit de hond, Nicko, te houden en het wordt haar beste maatje. Ze herinnert zich het tuinhuisje van haar tante en overnacht daar een paar weken. Al gauw ontmoet ze Vivi, die ook op straat zwerft. Ze sluiten vriendschap en zijn dag en nacht bij elkaar. Op een feest verliest ze Vivi uit het oog en dezelfde nacht ontmoet ze Nina. Zij leeft nog maar een paar dagen op straat en verdient geld met zingen en gitaarspelen.
Op een dag wordt Sanne opgepakt en terug gebracht naar haar moeder. Die gaat met haar nieuwe vriend op vakantie en Sanne ontsnapt op weg naar het tehuis. Ze trekt in het huis van haar moeder zolang die weg is. Daar komt ze Vivi tegen, die heel erg ziek is. Ze gaan drugs verkopen voor medicijnen. Ze kunnen hun schuld bij de dealer niet afbetalen, omdat Vivi een groot deel zelf heeft gebruikt. Daardoor pakt de delaer Nicko af en verkoopt hem aan vrienden.
Thuis ziet Sanne dat het met Vivi steeds slechter gaat en ze belt samen met haar buurvrouw de dokter. Vivi wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Sanne gaat na terugkomst van haar moeder de straat weer op en komt Nina tegen. Ze richten samen een mooie bouwkeet in om er te kunnen overnachten. Na weken komt ze Vivi tegen op het station in ziekenhuiskleding. Vivi wordt al gauw weer door haar psychiater, Birte, naar het ziekenhuis gebracht. Sanne krijgt het kaartje van Birte met haar telefoonnummer.
Terug in de bouwkeet treft ze Nina samen met Kim aan. Ze gaan met z’n allen zakkenrollen en dat gaat hun goed af. Later die week komt Sanne Birte tegen en die brengt haar naar Vivi. Vivi vertelt Sanne dat ze een uitkering kan krijgen door met Birte te praten. Ook wil Birte wel een huis voor haar regelen. Sanne wil er niet veel van weten en gaat terug naar de bouwkeet.
Op een dag horen Sanne, Nina en Kim dat er een dodemansrace blijkt te zijn waarbij 2 mensen geblinddoekt, ieder in een auto, door de straat moeten racen zo hard ze kunnen. Sanne wil er niets van weten, maar Kim en Nina zijn door het dolle heen en doen mee. Waar Sanne al bang voor was gebeurt: Nina en Kim krijgen een ongeluk. Kim is op slag dood en Nina wordt met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Sanne stort in van verdriet. Helemaal in de war belt ze in nood Birte op en vraagt haar te helpen. Birte is gelijk bereid en belooft er aan te komen en haar te zullen helpen......

4) Persoonlijke beleving:
Ik vond dit verhaal heel erg interessant, omdat dit ook echt gebeurt. Zelfs hier in Nederland. Ook is het verhaal erg spannend, omdat ze zich steeds weer uit andere situaties moeten zien te redden.

Af en toe vond ik het ook heel ontroerend. Bijv. toen Sanne’s hond Nicko afgepakt werd, terwijl ze zo aan hem gehecht was. Het was haar enige goeie vriend. Ik kon me heel goed indenken hoe dat zou zijn, omdat ik zelf ook een hond heb en erg aan hem gehecht ben.
Het laatste stuk van het verhaal was ook heel ontroerend. Toen Sanne instortte vanwege het ongeluk van Nina en Kim.

5) - Hoe worden de plaatsen beschreven waar het verhaal zich afspeelt?
Heel erg precies... Voorbeeld:
“Het huisje was weliswaar bruin en het had z’n beste tijd wel gehad en naar het meertje kon je vergeefs zoeken en ook het groen stelde niet zoveel voor, maar het was een huisje!”
- Welke weersomstandigheden en gegevens over klimaat en of seizoenen zijn van belang?
Er wordt verteld dat het regent of sneeuwt en af en toe een waterig zonnetje. Ook wordt er verteld wanneer het winter is en wanneer de lente aanbreekt.
- Is het doel van de beschrijving spanning op te wekken of iets over het karakter van de personages duidelijk te maken?
Volgens mij heeft de beschrijving van de omgeving in dit verhaal wel invloed op de stemming van de personages. Als de omgeving bijvoorbeeld guur en donker wordt omschreven, dan zijn de personages vaak bang.

6) Tijd:
Het verhaal begint in het heden en dat blijft het hele verhaal zo. Er worden wel hele grote tijdsprongen gemaakt. Af en toe was het zo dat ze van midden in de winter oversprongen naar het begin van de lente. In het begin zijn er af en toe flashbacks. Er wordt dan gesproken over het verleden van Sanne. Er is geen sprake van tijdverdichting. Tijdvertraging komt wel veel voor. Als er iets heel belangrijkst staat te gebeuren dan wordt alles heel nauwkeurig en stap voor stap beschreven. Ze stoppen dan dus even met het maken van tijdsprongen. Na de gebeurtenis gaan de tijdsprongen wel gewoon voor. In het boek wordt uiteindelijk 1 heel jaar van Sanne beschreven.

7) Perspectief:
Dit verhaal wordt beschreven in een hij/zij-perspectief. Er wordt namelijk steeds gepraat met: Sanne deed dit... en Sanne deed dat... Je krijgt alleen Sanne’s gedachten te weten. Ik denk dat als de schijver dit verhaal in een ik-perspectief had geschreven, dat het dan niet zo mooi geworden als het nu is. Er worden bijvoorbeeld ook dingen verteld die er gebeuren als Sanne slaapt.


8) Personages:
- Sanne: Heeft veel doorzettingsvermogen en weet zich goed af te weren. Haar kleding is natuurlijk slonzig en vuil door het zwerven over straat. Ze zegt wat er in haar op komt en soms grove taal. Ze is heel zorgzaam en slim.
- Vivi: Heeft heel veel zelfvertrouwen en kan heel goed met nieuwe mensen overweg. Ze leeft al langer op straat en kent alle trucjes. Ze heeft altijd een strakke zwarte broek en een leren jack aan. Vivi gebruikt stoere grove taal.
- Nina: Is af en toe onzeker. Ze is bijna twaalf en woont nog maar heel kort op straat. Nina is heel knap en haar haar zit in een staart. Ze praat heel netjes, want zo is ze opgevoed

- Sanne’s: Lijkt heel veel op Sanne. Daarom kunnen ze ook niet moeder goed met elkaar opschieten. Ze is vaak depressief en erg goedgelovig. Steeds als ze een nieuwe man tegenkomt ze dat het beter zal gaan, maar steeds wordt ze weer teleurgesteld. Ze ziet er erg slonzig uit en vloekt erg vaak.
- Jurgen: Is het hele lieve kleine broertje van Sanne. Hij is bang de nieuwe mannen waarmee zijn moeder thuis komt. Die mannen misbruiken hem vaak. Hij is net zoals de rest van het gezin slonzig gekleed. Hij zegt vaak dat hij hoopt dat zijn moeder eindelijk een leuke vader voor hem vindt.
- Birte: De psychiater van Vivi. Ze is niet zoals alle andere psychiaters en heel behulpzaam. Ze wil Vivi graag helpen. Ze is altijd netjes gekleed en praat heel officieel.

9) Thema:
- Wat is het onderwerp of het probleem van het verhaal?
Het onderwerp is straatjongeren. Het probleem is dat Sanne niet goed met haar moeder kan opschieten.
- Wat zijn de gevolgen van het probleem?
Dat Sanne de straat op wordt gegooid door haar moeder en daar moet zien te overleven en moet stelen, tippelen enz.
- Wat is het thema?
Het boek gaat over het straatleven in Kopenhagen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Soms is de wereld van mij door Mecka Lind"