Novecento door Alessandro Baricco

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Novecento
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas aso | 336 woorden
  • 27 november 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Oorspronkelijke taal
Italiaans

Boekcover Novecento
Shadow
Novecento door Alessandro Baricco
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

-Samenvatting-
Kort na de eeuwwisseling vindt een matroos, Danny Boodmann, een baby in een kistje op een piano op het schip de Virginian. Hij noemt het kindje Novecento vanwege het jaartal 1900. Wanneer hij acht is sterft Danny, de man die altijd voor hem had gezorgd en wordt hij voor de tweede keer wees. De kapitein van het schip wil Novecento over te dragen aan de autoriteiten, maar niemand vindt hem. Hij duikt terug op als het schip uitvaart. Het jongetje blijkt legendarisch piano te spelen. Novecento blijft op de Virginian en groeit uit tot de beste pianist ter wereld. Heel het verhaal lang komt hij niet van het schip af.


-Thema-
Het thema is de eenzaamheid die Novecento voelt op het schip. Hij probeert van die eenzaamheid te ontsnappen in zijn fantasie en herinnering door piano te spelen. Alhoewel hij nooit een stad, dorp of monument gezien heeft kan hij toch alles perfect beschrijven.


-Extra-
Voor ons boekverslag moeten we een tekening maken die het boek beschrijft + beschrijving bij de tekening. (omdat we in een artistieke richting zitten)

Ik koos voor het stuk waarin Novecento net uit het schip wil stappen maar het toch net niet doet :

Op een gegeven moment wilt Novecento aan wal gaan om de zee te kunnen zien vanaf het vaste land. Het afscheid met zijn vriend Tom Tooney, de trompetist van het schip, ligt hem zwaar. Hij draagt de kamelenharenjas van zijn vriend en heeft een hoed op. Wanneer hij met zijn been op de tweede, en met zijn ander been op de derde, tree staat blijft hij staan en denkt. Hij neemt zijn hoed af en gooit hem in zee.


-Eigen mening-:
Ik vindt dat iedereen dit boek moet gelezen hebben, het is een heel mooi en filosofisch boekje. Het telt ook maar 95 pagina's en ik had het uit in 40minuten. Heel handig voor last-minute-boekverslagen (;

Je kan je echt inleven in Novecento en zijn situatie, de manier waarop hij droomt en in zijn eigen wereldje leeft is prachtig om te lezen.

Een aanrader!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.