Jij, jij en jij door Per Nilsson

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 805 woorden
  • 19 juni 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
286
Oorspronkelijke taal
Zweeds

Boekcover Jij, jij en jij
Shadow
Jij, jij en jij door Per Nilsson
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Algemeen
Jij, jij en jij is een boek geschreven door Per Nilsson en met de illustraties van Bas Sebus. Per Nilsson komt uit Zweden. Het boek is vertaald uit het Zweeds door Femke Blekkingh – Muller. Het boek is uitgekomen in 1998, maar de Nederlandse vertaling kwam pas in 2000. Het boek wordt uitgegeven door Lemniscaat.
Samenvatting
Het boek gaat over drie personen: Anon, Niels en Zarah. Alle drie leven ze hun eigen leventje. En bij allemaal gaat het niet echt van ze leie dakje. Anon is twaalf en is heel erg in zich zelf gekeerd waardoor hij veel problemen heeft op school. Niels wil een jaar gaan uitzoeken wat hij precies wilen is gefascineerd door het leven en de dood. Zarah is een jong meisje die een relatie heeft met een aantrekkelijk jongen die illegaal in het land verblijft. Drie personen die eigenlijk niks met elkaar te maken komen elkaar tegen. Het leven kan soms onverwachte wendingen nemen. En ze leren elkaar kennen. Ze komen erachter dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze ooit hadden kunnen denken. Zarah die Anon helpt over zijn angsten heen te komen en Niels en Zarah die altijd van elkaar geweten hebben dat ze bestonden.
Mijn mening
Ik vind het echt een fantastisch boek. Waarom? Nou, ik vin het leuk hoe het geschreven is. Per hoofdstuk kom je terecht in het leven van een andere hoofdrolspeler. Doordat het boek ook in een soort van dagboekvorm geschreven is. Kan je je echt inleven in hun gedachtes. Daardoor is het leuk om te lezen en wilde ik het in één keer uitlezen. In het begin van het boek lees je ook al dat ze elkaar af en toe zien. Niet met zoveel woorden lees je dat, maar het schijnt erdoor zegmaar. Dat vind ik echt gaaf. De schrijver heeft er volgens mij echt goed over na gedacht en goed op de details gelet. Ik raad het boek zeker aan mijn klasgenoten aan! Ik vind het een super goed boek!

Per Nilsson
1954 Geboren op 13 februari in Malmö (Zweden )
Per Nilsson is begonnen met schrijven omdat hij zijn vier kinderen graag wilde vertellen over zijn eigen jeugd. Zijn eerste drie boeken waren dan ook min of meer autobiografisch en gingen over een elfjarig jongetje dat Nils Persson heette. Deze Nils had altijd bulten op zijn hoofd omdat hij op straat zo liep te dromen dat hij voortdurend tegen lantaarnpalen opbotste. Zo’n soort jongetje was Per Nilsson vroeger zelf. Dat zijn eigen leven nog steeds als inspiratiebron voor zijn boeken dient, kun je lezen in Jij, jij en jij, waarin twee van de drie hoofdpersonen ook met de ‘lantaarnpalenprobleem’ te maken krijgen als Nils uit zijn eerdere boeken.
Per Nilsson heeft altijd van lezen en schrijven gehouden. Toen hij vijftien was begon hij een dagboek bij te houden en schreef hij gedichten.
Nu hij eenmaal schrijver is geworden vindt Per Nilsson het erg belangrijk contact met zijn lezers te hebben. Hij houdt ervan jongeren te ontmoeten en met hen te discussiëren over zijn boeken. Hij is altijd nieuwsgierig naar wat zijn lezers hem te vertellen hebben en wil graag horen welke beelden er in hun hoofd ontstonden toen ze zijn boeken lazen. Een van de kwaliteiten van het werk vindt Nilsson de persoonlijke beleving van de lezer.
Personages
Anon
Anon is een hele aparte jongen. Heel erg in zichzelf gekeerd en beweerd dat zijn vader God is. Hij leest heel veel en weet vaak meer dan de jufrouw op school. In de klas is het een hele rustige jongen, alles gaat langs hem heen en bijna niks interesseert hem. Hij loopt altijd te dromen. Aan zijn voeten draagt hij kaplaarzen die hij nooit uitdoet. Altijd dezelfde blauwe kaplaarzen. Ook eet hij nooit groente en aardappelen. Niemand kan hem daartoe dringen. Een aparte jongen.

Niels
Niels is twintig jaar oud. Hij is net klaar met school en wil nu in een jaar gaan ontdekken wat hij nu eigenlijk wil met zijn leven. Hij is heel erg bezig met het leven en de dood. Hij laat zich zelfs een keer levend begraven in het bos. Hij wil er achter komen wie hij werkelijk is en waarom hij leeft. Het is een erg speciale jongen die gewoon niet weet wat hij met het leven aan moet.
Zarah
Zarah is een jong meisje dat samen woont met haar illegale vriend. Hij handelt in van alles. Zij werkt in een kinderdagverblijf, maar vindt er eigenlijk niks aan. Ze heeft een hekel aan kinderen, maar tegelijkertijd wordt ze erdoor vertederd. Mia is een collega van Zarah en wordt verliefd op Zarah. Ze weet niet goed wat ze ermee aanmoet. Ze dacht eindelijk een goede vriendin te hebben, zo’n vriendin die ze nog nooit gehad heeft, maar dat liep dus anders. Zarah is opzoek naar het geluk, maar ze weet niet goed waar ze moet zoeken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jij, jij en jij door Per Nilsson"