Jij, jij en jij door Per Nilsson

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1358 woorden
  • 8 december 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
286
Oorspronkelijke taal
Zweeds

Boekcover Jij, jij en jij
Shadow
Jij, jij en jij door Per Nilsson
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Hoofdpersonen:
Anon is een jongen van 12 die bij zijn moeder woont. Anon is een jongen die veel droomt. Hij droomt vaak over zijn vader die een god is. Hij draagt elke dag laarzen. Hij weet vaak dingen beter dan de juf omdat hij zo veel boeken leest. Door al deze dingen wordt hij gepest in zijn klas, maar hij trekt zich er niks van aan. De jongen die hem het vaakst pest is Kris, dat is de afkorting van Kristoffel.
Nils is een man van 20 die erg geïnteresseerd is in leven en dood. Hij woont nog bij zijn ouders en heeft een zusje van 12 dat Kristina heet. Zijn beste vriend Hannes helpt hem om de dood na te bootsen, want hij gelooft dat je eerst dood moet zijn geweest om te kunnen leven en Nils wil dus de dood hebben meegemaakt.

Zarah is een meisje van 15 die samen met haar vriendje Victor in een appartement woont. Ze werkt op een kinderopvang en krijgt daar een vriendin Mia. Victor verblijft illegaal in Zweden en heeft een illegaal zaakje waarmee hij uiteindelijk heel veel geld wil verdienen. Zarah is van dit alles op de hoogte, maar toch houdt ze van hem!
Titelverklaring:
Het boek gaat over Anon, Nils en Zarah. Zij hebben in het begin van het boek niks met elkaar te maken. Het zijn eigenlijk drie losse verhalen die in de loop van het verhaal steeds meer met elkaar te maken krijgen. De levens van Anon, Nils en Zarah raken steeds meer met elkaar verstrengelt.
Met jij, jij en jij wordt er met elke jij een andere hoofdpersoon bedoeld.
Waar en wanneer:
Het boek speelt zich af in het heden, oftewel “NU”
Het boek speelt zich af in Zweden maar er wordt geen precieze plaats genoemd.
Genre:
Jeugdroman
Structuur:
Het boek is in het hij/zij perspectief geschreven. Elk hoofdstuk begint met de naam van de eigenlijke hoofdpersoon van het hoofdstuk. Maar als er meer dan één hoofdpersoon voorkomt in een hoofdstuk, komt de ander voor zoals de hoofdpersoon hem kent, bijvoorbeeld:
Het hoofdstuk gaat over Anon maar Nils komt er even in voor, dan word Nils beschreven als de broer van Kristina.


Bedoeling van de schrijver:
Laten zien dat je leven zomaar een andere wending kan nemen die je niet had verwacht. Maar ook dat je eigenlijk je leven niet in de hand hebt en dat je blij moet zijn met het leven dat je nu hebt.
Samenvatting:
Anon heeft een portemonnee gevonden, maar er zit geen geld in, het enige wat er in zit is een bibliotheekpas met de gegevens van een meisje genaamd: Sara. Hij droomt vaak over de ontmoeting met haar, wat hij haar allemaal gaat vertellen. Maar op school wordt zijn droom verpest omdat er in de WC iemand is die op de muren en handvaten plast. De kinderen uit Anon’s klas denken dat hij het heeft gedaan en noemen hem “Pis-Anon”.
Nils heeft de nacht doorgebracht in een lijkkist in een begrafenisonderneming en wacht in het Café op Hannes. Maar voordat Hannes er is komt er een meisje naar hem toe gelopen en zegt in zijn oor: “doe als of je blij bent om mij te zien” en ze strijkt heel kort en zonder bedoelingen met haar wang langs zijn wang. “ik ben ook blij je te zien” antwoord Nils en hij pakt haar oorlelletje tussen duim en wijsvinger Na een tijdje zegt ze dank je wel, kust Nils op zijn mondhoek en loopt naar een jongeman. Als Hannes er dan eindelijk is vertelt hij hem alles over het meisje maar ze is al weg. Hannes weet informatie te krijgen over haar en zegt tegen Nils dat ze Sara heet. Nils wil alles over haar te weten komen en begint een achtervolging van Sara.
Zarah heeft in het Café met Victor afgesproken. Ze ziet dat Victor allemaal meisjes om zich heen heeft en zijn hand op de heup en bijna bil heeft liggen van één van de meisjes. “Dat zal ik je betaald zetten” denkt Zarah. Ze kijkt in het Café en zoekt haar slachtoffer uit. Ze loopt naar hem toe en zegt in zijn oor: “doe als of je blij bent om mij te zien” en ze strijkt heel kort en zonder bedoelingen met haar wang langs zijn wang. “ik ben ook blij je te zien” antwoord het slachtoffer en hij pakt haar oorlelletje tussen duim en wijsvinger, maar Zarah is er helemaal niet bij een kijkt vanuit haar ooghoek naar Victor of hij haar heeft gezien. En ja hoor, hij heeft haar gezien. “Dankjewel” zegt ze, kust haar slachtoffer op zijn mondhoek en loopt naar Victor. Die is inmiddels woedend maar probeert het niet te laten merken. Als ze bij hem is aangekomen pak hij haar ruw bij haar arm en zegt dat ze naar haar appartement gaan. In Zarah’s appartement slaat Victor Zarah.
De klas van Anon organiseert een klassenfeest bij Henk (een jongen uit de klas). Op het klassenfeest wordt Anon weer belachelijk gemaakt, met als gevolg dat Anon in de slaapkamer van Henk’s ouder wordt opgesloten met Magdalena die voor Anon op kwam. Daar helpt Magdalena Anon met allemaal dingen en ze worden vrienden.
Nils laat zichzelf begraven door Hannes met een snorkel en een duikbril op om te kunnen ademen en geen aarde in zijn ogen te krijgen. Maar op de plek waar Nils wordt begraven komen twee mensen, een meisje en een jongen. Het meisje ziet een stukje van Nils snorkel. Hannes lokt de mensen net op tijd weg door te doen alsof hij pijn heeft. Maar de mensen staan er op dat ze Hannes naar het ziekenhuis brengen. Bij het ziekenhuis laten ze Hannes weer alleen. Hannes rent de hele weg terug naar Nils en graaft hem op. Nils is zo zwak van 2 uur liggen onder de grond dat hij met behulp van Hannes naar huis moet gaan. Thuis wast Nils zich. Maar het gevoel van beestjes in zijn haar gaat maar niet weg dus scheert Nils zich maar kaal.
Zarah heeft ruzie met Victor over een jongen die Zarah achtervolgd. Victor herkent hem als de jongen die ze had gebruikt om hem mee jaloers te maken en beschuldigt Zarah er van dat ze met die jongen gaat. Maar dat is niet zo. De ruzie loopt uit de hand. Er wordt aangebeld. De ruzie wordt stil gelegd en er komt een jongen binnen met de portemonnee van Zarah. Ondertussen gaat Victor weg. Zarah vraagt wie hij is. Het is Anon. Zarah vraagt hem allemaal dingen en na een tijdje vraagt ze hem waarom hij laarzen aan heeft. Anon vertelt de reden. Maar Zarah neemt daar geen genoegen mee en knipt de laarzen helemaal kapot. Nu zegt ze tegen hem dat hij haar hoofd kaal moet scheren. Dat wil ze omdat ze denkt dat haar mooie uiterlijk de reden is dat ze allemaal conflicten en problemen krijgt. Nadat Anon Zarah kaal heeft geschoren, gaat Anon naar het park omdat hij daar met Magdalena heeft afgesproken. Niet lang daarna wordt er weer aangebeld. Dit keer is het Nils. Hij wil Zarah de liefde verklaren maar Zarah is hem voor en wordt heel erg boos want hij is de persoon die haar in de nesten heeft gewerkt door haar te achtervolgen. En nu heeft hij haar ook nog eens bespied en zich ook kaal geschoren! Maar Nils legt uit waarom hij zich heeft kaal geschoren. Zarah begrijpt het maar is alsnog boos. Zarah gelooft dat Anon haar geluk brengt en wil ook naar het park maar Nils wil mee. Ze vindt het goed als hij maar niet in de wij persoon gaat spreken en haar niet aanraakt.
Eigen mening:
Ik vond het een leuk boek. Het zou ook gewoon met jou kunnen gebeuren, maar het heeft toch nog een onrealistische kant. Er zijn geen moeilijke woorden gebruikt en er zijn korte zinnen gebruikt wat het gemakkelijk maakt om het te lezen. Ik weet persoonlijk niet speciaal van wat voor boeken ik houd, het pakt me of het pakt me niet, zo is het nou eenmaal. Maar één ding weet ik wel: dit boek pakte me!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jij, jij en jij door Per Nilsson"