Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De lêste brief door Hanneke de Jong

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De lêste brief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 717 woorden
  • 4 mei 2004
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
31 keer beoordeeld

Boekcover De lêste brief
Shadow
De lêste brief door Hanneke de Jong
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Algemene gegevens: 1. Leesverslag nummer : 6
2. Titel boek : De Laatste Brief
3. Auteur : Hanneke de Jong
4. Omslag : Annet van de Moosdijk
5. Uitgever : Malmberg
6. Plaats, jaar van de uitgave : 2003 in Den Bosch
7. Hoeveelste druk? : Boektopper 2003
8. Genre van het boek : Roman
9. Oorspronkelijke taal : Fries B. Inhoud (maak hele zinnen) 1. Wie is de hoofdrolspeler? 2. Waar spelen de gebeurtenissen zich af? (b.v. Nederland, Zwolle, op school) 3. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af? (b.v. in 1400, in de Middeleeuwen, tijdens de kruistochten) 4. a. Wat is het belangrijkste probleem in het boek? b. Hoe wordt het probleem opgelost / hoe loopt het af? 5. Waarop slaat de titel? 6. Korte inhoud van het boek ( niet langer dan 1 bladzijden) Antwoorden B. 1. Berber
2. Het verhaal speelt zich in Friesland af. Op school en bij Berber thuis. 3. Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat zie je aan alle moderne dingen die in het verhaal voorkomen zoals schoolfeesten, gescheiden ouders, verkering tussen twee ‘jonge’ scholieren, Berber reist met de trein en scholieren gaan op vakantie naar Spanje. 4.a Het belangrijkste probleem in het boek is. De moeder van Berber schrijft allerlei rare dingen op. Over vroeger en legt dat in Berbers kamer. In de hoop dat Berber het vind en leest. Berber vraagt zich af waarom ze dat doet. Nu haar ouders zijn gescheiden en uit huis is, is haar moeder erg stil. Dit is een raadsel voor Berber waarom. b. Op een dag weet Berber waarom haar moeder zo stil is. En die briefjes neer legt. Ze wil Berber vertellen over haar jeugd. Haar vriendin Richt is overleden nadat ze in een tehuis zat. Het heeft haar moeder veel moeite gekost dit te verwerken. Samen met Berber gaan ze naar het graf van Richt. En tussen Berber en haar moeder is alles weer goed. 5. De titel De Laatste brief komt door dat haar moeder al die briefjes schrijft. Bij de laatste brief begrijpt berber het. Wat haar moeder nou met al die briefjes bedoelt. 6. Berber is een meisje van 15 jaar. Berber wordt bijna 16. Ze woont met haar moeder in Friesland. Haar vader woont ergens anders. Sinds de scheiding van Berbers ouders is haar moeder heel stil. Nachts sluipt ze naar Berbers kamer. Ze legt Berbers dekbed recht en aait Berber over haar hoofd en gaat in de schommelstoel zitten. Ze komt niet altijd. Maar alleen als er iets aan de hand is of als zij zich niet goed voelt. Haar moeder kan niet goed praten. Wel gewoon over de dagelijkse dingen. Maar niet over haar problemen of dingen niet haar tegen staan in het leven. Berber heeft verkering met Eric. Een jongen uit haar klas. Ze is van plan om in de zomer met een paar andere kinderen uit de klas naar Spanje te gaan. Na veel overleg en ruzie’s mag ze dan toch mee naar Spanje op vakantie. Berber heeft de laatste tijd veel ruzie met haar moeder. Vaak over dingen van niks. Berber gaat vaak naar haar vriendin Marjella, omdat ze het thuis zo saai vind. Als Berber binnen kort jarig is zegt ze ik ga met mijn vrienden naar de disco. Haar moeder vindt dat niet goed. Maar ze gaan toch op een zaterdag avond. Berber krijgt ruzie met haar vriendje Eric. Dat komt door dat ze zo drongen is. Ze komt dronken thuis. Haar moeder ligt gelukkig al in bed. De volgende dag wordt alles duidelijk waarom haar moeder die briefjes schrijft. En neer legt in de hoop dat Berber ze vind. Ze maakt het weer goed met Eric.
C. Eigen menig over het boek. Geef argument en gebruik beoordelingswoorden. Geef het boek een cijfer. Ik vind het een mooi, droevig boek. Omdat ik het op een helle mooie wijze vind geschreven. Hanneke de Jong de schrijver van het boek brengt het verhaal op een helle mooie wijze over. Droevig omdat ik het zo zielig vind voor Berber die haar problemen steeds groter maakt. En op het laatst niet meer tegen kan hoe haar moeder doet. En dat ze steeds niet mag wat ze wil maar soms is het ook wel logies dat dat niet mag van haar moeder. Ik geef het boek het cijfer 8 omdat ik het een leuk boek vindt goed taalgebruik. Het boek is ook leuk omdat het een kind 15 jaar is. Daar kan ik me het goed in verdiepen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De lêste brief door Hanneke de Jong"