Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De geur van Melisse door Per Nilsson

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover De geur van Melisse
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1539 woorden
  • 10 april 2010
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover De geur van Melisse
Shadow
De geur van Melisse door Per Nilsson
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De geur van Melisse
Auteur: Per Nilsson
Genre: Jeugdroman
Aantal bladzijden: 137 bladzijden

Informatie over de auteur:
Naam: Per Nillson
Geboortedatum: 1954
Geboorteplaats: Malmö, Zweden
Woonplaats: Stockholm, Zweden
Studie(s):
* Basisschool
* Middelbare school
* Studie muziek
* Studie wiskunde

Literaire prijzen
1997 Deutsche Jugendliteraturpreis (jeugdboek) voor De geur van Melisse
1999 Zilveren Zoen voor De geur van Melisse

Andere boeken
1996 – Het lied van de raaf

1998 – De geur van Melisse
2000 – Jij, jij en jij
2001 – Anders dan jij
2002 – Sjutton / 17
2002 – 17
2006 – 15
2007 – Ik ben geen racist

Bedoeling
Hij wilt graag communiceren met jongeren vanaf de leeftijd van 16 jaar.

Hoofdpersoon
De hoofpersoon is een zestienjarige jongen. Zijn naam is niet bekend.

Karakter
De zestienjarige jongen is een stille in zichzelf gekeerde jongen. In het begin van het boek is hij een hele verlegen jongen, maar na zijn ontmoeting met Ann-Katrin bloeit hij helemaal op. Hij is erg aardig, grappig en voelt zich geaccepteerd door mensen. Zijn ouders zijn gescheiden en hij woont bij zijn moeder in huis.

Personen
Ann-Katrin, door de hoofdpersoon wordt ze Melisse genoemd, heeft rood haar en ruikt naar de citroenplant “Melisse”. Ze ziet er erg volwassen uit, ze is open en erg spontaan. Ann-Katrin en de zestienjarige jongen ontmoetten elkaar in de bus, op weg naar school.

Ann-Katrin is een meisje die zelfvertrouwen heeft, alhoewel ze wel haar foute acties later begrijpt. Ze krijgt spijt van een aantal dingen die ze heeft gedaan...

Plaats
Het boek is eigenlijk een film die een jongen alleen op een zaterdagavond nog eens bekijkt op zijn kamer. Voor je ogen speelt een korte film af, die zich afspeelt in/op verschilllende plaatsen: in de bus, bij haar thuis op haar kamer, bij hem thuis, in Amerika, in de bioscoop.

Tijd
De eerste druk van het boek is in 1982. Toch vind ik dat het geschreven kan zijn in deze tijd. Ik vind het niet echt een geschiedenis verhaal.

Tijdsbeslag
De film zelf speelt zich op een zaterdagavond van 9 tot 1 uur ’s nachts af. Het verhaal zelf speelt zich van november tot augustus af.

Opbouw
De opbouw is zeer chronologisch. In dialogen, flachbacks en fragmenten worden de gedachten en gevoelens van de jongen in beeld gebracht.

Perspectief
Het boek is geschreven in het “hij” perspectief. In het boek wordt het omschreven als “Derde persoon enkelvoud mannelijk”

Realistisch
Het is een echt realistisch verhaal. Er zijn genoeg jongeren die de ware vinden in de bus en dan contact houden. Uiteindelijk, hoort daar ook liefdesverdriet bij en zelfmoord neigingen. Het is erg realistisch!

Probleem
Het probleem is dat in de tijd hij in Amerika was, Ann-Katrin vreemdging met een vriend van haar die ze had ontmoet op wintersport. De hoofdpersoon hield zo vreselijk veel van Ann-Katrin en was zo teleurgesteld in haar dat hij een eind aan zijn leven wilde maken.


Betekenis titel
De titel verwijst naar de geur van een citroenplantje die “Melisse”heet. Ann-Katrin rook erg naar Melisse, vandaar dat het boek De geur van Melisse heeft

Beoordeling
Ik vond het een droevig, ontroerend, maar toch ook een mooi boek. Ik vond het droevig en ontroerend, omdat ik het zo zielig vond voor hem dat Ann-Katrin in de tijd dat hij in Amerika was vreemd ging. Toen hij uiteindelijk terug kwam, ging hij naar haar huis waar uiteindelijk haar nieuwe vriend uit haar slaapkamer kwam wachelen. Ik vond het mooi, omdat hij zijn gevoelens heel goed kon uiten en op papier kon zetten.

Aangesproken
Het deel dat mij aansprak is dat hij zelfmoord wou plegen, vanwege het vele liefdesverdriet.

Samenvatting:
Op een zaterdagavond zit hij alleen thuis en bekijkt nogmaals alle momenten die hij heeft meegemaakt met Ann-Katrin van het begin tot het eind. Het is een soort van film. Uiteindelijk besluit hij alle herinneringen aan Ann-Katrin te vernietigen die hij op zijn bureau heeft liggen:
- Buskaart (hij had haar voor het eerst in de bus ontmoet)
- Ansichtkaart (gekregen van haar)
- Duitse grammatica (de smoes om bij haar thuis te komen)
- Bloempot met kruidenplantje (het citroen-melisse plantje dat hij van haar heeft gekregen toen hij bij haar thuis was)

- Bladzijde uit een zangboek (Het liedje over melisse)
- LP (het liedje “Red hair” doet hem aan haar denken)
- Leeg plastic bakje (daar heeft hij het haar van haar in verzameld, nadat zij bij hem was geweest)
- Pakje condooms (die hij had gekocht voor de avond voor hun alleen)
- Laken (waar ze onder gevreeën hadden)
- Rafelige Amerikaanse vlag (als hij niet in Amerika was geweest was het anders gegaan)
- Zwart notitieboekje (waarin hij al zijn aantekeningen over Melisse heeft opgeschreven)
- Pakje met gekrulde linten (cadeau dat hij voor haar had gekocht in Amerika)
- Bioscoopkaartje (toen hij naar de bios ging waar Ann-Katrins nieuwe vriend bij was)
- Scheermesje en een potje pillen (voor de zelfmoordpogingen)
- Telefoon (voor de telefoontjes die hij van haar krijgt)
- Zakje zaad (voor Melisse plantjes te poten)

Ze leerden elkaar kennen in de bus, toen hij op weg was naar school:
Ze stapte binnen vanuit de mist
Haar rode haar
verlichtte mijn morgen
verlichtte mijn leven
Sindsdien deed hij er alles aan om samen met haar in de bus te zitten. Hij ging zelfs niet meer naar Engelse les, omdat hij haar dan zou missen in de bus.

Een keer dat hij in de bus zat, was zij er ook weer. Deze keer hadden ze het over haar Duitse grammatica. Opeens moest ze de bus uit en vergat ze het boek... Dit was dus een goede smoes voor hem om naar Ann-Katrins huis te gaan. Zo gezegd zo gedaan. Hij belde haar op en bracht het boek bij haar thuis. In haar kamer stonden citroenplantjes, hij vroeg er naar en kreeg er direct ééntje mee naar huis. Nu wist hij waar zij altijd zo lekker rook, ze rook altijd zo lekker naar citroen, ze rook naar Melisse.
Toen hij thuis kwam en het plantje neergezet had, kwam hij er achter dat haar Duitse boek nog steeds in zijn tas zat. Zo had hij elke keer een manier om dichterbij haar in de buurt te komen om naar haar huis te gaan en op haar kamer thee te drinken.
Één avond hadden ze bij hem afgesproken, zijn moeder werkte ’s nachts en hij zou dus alleen thuis zijn. Die avond gebeurde er iets intiems tussen hun. Ze gingen samen naar bed. Hij was wel erg zenuwachtig, omdat het voor hem de eerste keer zou zijn. Na de vrijpartij vertelde hij dat hij naar Amerika zal gaan voor een maand. Zij vertelde dat er een vriend van haar dan zou overkomen uit Zwitserland die ze op wintersport had ontmoet. Daarna vielen ze in slaap. De volgende morgen maakte ze hem wakker, ze was al gedouched en al aangekleed. Ze vertelde dat ze moest gaan.
Toen hij eenmaal in Amerika was, schreef hij haar twaalf lange brieven. In de brieven vertelde hij niet de waarheid, hij schreef maar wat op en hij hield veel dingen geheim voor haar. Hij krijgt één ansichtkaart van haar, waarin ze schrijft dat ze zich goed vermaakt. Hij begon haar alleen maar meer te missen.
Zodra hij terug was in eigen land, zocht hij haar ook direct op. Ze was geschrokken en verbaasd om hem zo ineens voor de deur te zien staan. Zij dacht dat hij een dag later pas zou thuis komen.
Uiteindelijk laat ze hem naar binnen en gaan ze samen aan de ontbijttafel zitten. Ze praatten wat, maar zij was niet de Ann-Katrin die hij kende... Zij was iemand anders. Tot zijn grote verbazing bleek zij niet alleen te zijn. Een lange jongen komt uit haar kamer lopen en doet gauw zijn broek dicht. Hij stelt zich voor, hij heette Hans-Peter en bleek de oude vriend van Ann-Katrin te zijn uit Zwitserland. Eerlijk gezegd had hij helemaal niet door dat dat haar “nieuwe vlam” was. ’s Avonds besloot hij om met Ann-Katrin, Hans-Peter, Lotta en Jurgen mee te gaan naar de bioscoop. Aan het eind van de film, toen ze eenmaal buiten liepen, begreep hij dat er wat was tussen Ann-Katrin en Hans-Peter.
Hij voelde zich diep de grond ingetrapt en had liefdesverdriet. Hij wilde zelfmoord plegen, weg van alles en weg van Ann-Katrin.
Toen ze bij hem thuis kwam om het goed te maken, vertelde ze dat ze zich bij hem nog nooit zo op haar gemak heeft gevoeld en dat ze hem echt duidelijk had moeten maken dat ze een ander had, maar ze dacht dat hij haar wel begreep. Hij voelde zich ziek en vond zichzelf dom, omdat hij het niet had gemerkt. Ook vertelde zij hem dat ze voor 2 weken ging zeilen met haar vader en dat ze hem zou bellen zodra ze zaterdag, voordat de school weer begint, weer thuis zou zijn.
Ze vertrok... Hij bedenkt verschillende manieren om zelfmoord te plegen en komt uit op blauwe pillen. Maar hij bedenkt zich... “Nu heb ik mijn leven in jouw handen gelegd. Ik wacht tot de zaterdag voor de school weer begint. Maar als je niet belt: hallo blauwe pillen. Welkom. Dag Leven, Bedankt en vaarwel”.

Nu was het zaterdagavond...
TTTRRIIIIINNGGGGG!
De telefoon. Hij zwijgt en neemt niet op.
TTTTTTRRRIIIIINGGGGGGG!!!
Hij staart naar de telefoon, legt zijn hand op de hoorn en neemt niet op
TTTRRRRRRRIIIINNNNNNG!!
Nu huilt hij... De tranen vallen op de hoorn
TRRINNGGGG!!
Hij huilt van geluk...
TTTRRRIINGGGG!!?”, fluistert hij..
TTRRRRIINNGGGG!!
“ik hou van je”, de telefoon wordt stil. De telefoon zwijgt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De geur van Melisse door Per Nilsson"