Zwerftocht met Korilu door Thea Beckman

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Zwerftocht met Korilu
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1703 woorden
  • 12 augustus 2004
  • 176 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
176 keer beoordeeld

Boekcover Zwerftocht met Korilu
Shadow
Zwerftocht met Korilu door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De hoofdpersonen zijn: Jasper en de Korilu.
Jasper is een jongen die alles al weet hij heeft al veertigduizend boeken gelezen, hij is te jong om professor te worden en te slim om naar school te gaan. Daarom zit hij op een bankje in het Vondelpark.
De Korilu is een wezentje dat naar iemand toe komt als hij zich verveelt dat was dus gebeurd bij Jasper.
Het probleem van Jasper is dat hij niks te doen heeft en alles al weet daar brengt de Korilu verandering in.
Jasper die veranderd door dat hij meer te weten komt over de Griemel (de wereld).


Andere hoofdpersonen zijn:
De rovers
De negers
De smokkelaars
Ngo-watoe

Het verhaal speelt zich het meest af op de griemel (de wereld).
De tijd van het verhaal is nu en het is allemaal gebeurd in 2.5 jaar.
Het verhaal loopt goed af ze komen terug in Amsterdam en de Korilu zegt:’je weet nu hoe je moet reizen nu kan je zelf nog 50 jaar reizen voordat je oud ben.’ De Korilu verdwijnt en Jasper komt thuis en zegt: ‘ik ben er weer en blijf zeker tot na de kerst thuis.’
Genre: Spanning & Avontuur

Samenvatting:
Jasper zit op een bankje in het Vondelpark, hij hoort een stem vlak achter zich roepen:’ kroet’. Hij reageerde beleefd en zei: pardon wat zei u? Ik zei: kroet.
Het was de korilu. ‘Kom’ zij de korilu. ‘Pak me vast en doe me in je zak, dan gaan we een reis maken door de griemel.’ ‘De griemel?’ zij Jasper. ‘Ja, de wereld’ in jou taal zei de Korilu.

Het eerst gingen ze richting Afrika door de Alpen heen. Dat was erg veel klimmen. Ze gingen niet over de wegen, maar recht over de Alpen heen. Ze kwamen een man tegen onder een boom. De man zei: ‘Jongen, neem me mee waar je woont.’ Dus Jasper nam de man die zijn been niet kon bewegen mee. Even later hadden ze die man terug gebracht en kregen ze ook een beloning een snelgesneden wandelstok. De korilu noemde hem Columbus. Toen ze verder waren kwamen ze een Amerikaan tegen. Hij reisde rond net zoals de Korilu en Jasper, hij wilde de Korilu kopen want die had niemand. Voor tienduizend dollar wilde hij hem kopen, maar dat wou Jasper niet en toen zij de man: ‘twintigduizend dollar.’ en dat had Jasper ook afgewezen.

Nu namen ze de boot naar Afrika en met een aantal negers erbij zweerde Jasper dat de Korilu de negers kon helpen als er een storm aan kwam, maar dat kon de Korilu helemaal niet. Er kwam ook een storm maar de Korilu zij: jullie moeten gewoon je werk doen dan komt alles goed. Dus de negers hadden Jasper en de Korilu overboord gegooid. Toen stranden ze aan op een eilandje. Ze trekken door de Afrikaanse woestijn met een Karavaan. De Karavaan wist niet dat ze mee reisden maar op het midden van de reis kwamen ze daar achter. De Korilu zij: ik kan jullie helpen als er rovers aan komen. Even later kwamen daar dus rovers aan en de Korilu schreeuwde en zij: als jullie niet snel weg gaan dan verander ik jullie in zandkorrels! Alle rovers waren gevlucht en de Korilu kreeg van de hoofdkaravaan een fluitje. Hij noemde hem Captain Cook. Ze waren aangekomen in een stad en ze zagen dat er een heel grote zandstorm aankwam. Er kwamen ook rovers naar de stad die negers hadden gevangen. Dat waren dezelfde rovers weer van de woestijn. Ze hadden de negers aan een muur vastgeketend, er kwam een zandstorm aan. Toen de zandstorm was afgelopen gingen de rovers om de Korilu en Jasper heen staan en ze wilden hem(de Korilu). De Korilu blies op het fluitje en er kwamen allemaal katachtige beesten. Ze jaagden de rovers weg. Ze mochten als beloning van de negers mee door het oerwoud. Ze raakten de negers kwijt en kwamen bij een grote waterval met een mooi meisje op een steen, Ngo-Watoe. Zij dacht dat Jasper de god van de watervallen was en ze zat daar om geofferd te worden aan de waterval. Jasper ging met Ngo-Watoe mee naar hun dorp en zij toen: Ik wil geen mensen offers meer. En er mag ook niet meer op luipaarden gejaagd worden. En Jasper en de Korilu reisden verder naar Azië met het vliegtuig. Daar wordt de Korilu gevangen genomen door een slangenbezweerder, Jasper bevrijdt de Korilu. Ze reizen verder naar het Hymalaya gebergte waar nog meer Korilu’s wonen. Daar lieten ze het kattenfluitje achter. Ze worden ook nog een keer in China opgesloten omdat ze bang zijn dat de Korilu het bijgeloof onder de bevolking weer een nieuw leven in zal blazen. Want zonder bijgeloof is het volk veel makkelijker te hanteren.

Later gaan ze met de boot naar Australië. Ze stranden onderweg op een eiland waar er een vulkaan uitbarst. Dat had Jasper nog nooit gezien.

Ze gingen samen met 3 negers met een bootje de zee over maar in een storm spoelden ze aan op een onbewoond eiland. Ze maakten een vlot en gingen verder. Onderweg kwamen ze andere schipbreukelingen tegen. Aan land gingen Jasper en korilu goud zoeken met 5 goudzoekers. Daarna gingen Jasper en de Korilu met een vrachtschip mee naar Zuid-Amerika. Er kwam muiterij op het schip en ze bleken wapens te smokkelen. Jasper kroop in een kist met wapens en ging zo met de rovers mee, die de wapens kochten. ’s Nacht gingen ze snel weg. In de jungle kwamen ze in een verloren stad, Jasper werd vastgebonden en zou gedood worden. De Korilu sneed de touwen los en zei vlak voordat de Jasper offerden dat hij kon toveren. Alle oermensen waren bang. Er kwam een aardbeving en toen gingen Jasper en de Korilu daar snel weg. Jasper kwam met veel moeite door de jungle heen. Na lange tijd kwam hij in Amsterdam terug. Jasper was ong. 2.5 jaar onderweg geweest.

Mening:

Het was een spannend verhaal vooral om te lezen in welk deel van de wereld Jasper nou weer terecht komt en hoe het afloopt. Het zijn steeds weer nieuwe kleine avontuurtjes in het boek zelf wat een groot avontuur is. Ja, de gebeurtenissen waren heel verrassend. Je verwacht soms dat het verhaal sus en zo zou gaan maar het gaat dan eigenlijk heel anders. Neem het stuk met de negers bij Afrika. Je zou verwachten dat ze dan een vlot zouden maken of zoiets en zouden ontsnappen, maar ze vinden een grot/tunnel en dat geeft dan weer een hele andere wending aan het verhaal. Het boek zet je wel een beetje aan het denken, want je begint te denken van: ‘Ik wil later ook zo’n wereldreis maken.’ Ik zou later echt heel graag zo’n wereldreis willen maken. Het lijkt me namelijk heel leuk om zoveel mogelijk van de wereld te zien en zo veel mogelijk bijzondere plekken in je hele leven te zien. Ja, je kunt goed met de hoofdpersonen meeleven van wat ze meemaken. Je kunt het al helemaal voor je zien dat je op zo’n vlot drijft samen met die negers en dat je die goudzoekers tegenkomt.

Informatie over de auteur:

Biografie Thea Beckman
In de zomer van 2001 wordt Beckman 78 jaar. Ze heeft al meer dan 25 titels op haar naam staan. De meeste van haar boeken zijn historische romans. Haar boeken gaan meestal of de geschiedenis en de wereld ontdekken. Wie is deze al meer dan dertig jaar populaire Thea Beckman?
Thea Beckman wordt in 1923 als Thea Petie in Rotterdam geboren. Ze is enig kind. Vanaf haar twaalfde is het Thea’s droom om schrijver worden, of ontdekkingsreiziger, maar verder leren zit er voor haar niet in. Met veel pijn en moeite mag ze naar de ulo, een soort havo. Daar krijgt ze een kantooropleiding. Na school gaat ze op kantoor werken. Het is inmiddels oorlog en in die tijd leert ze haar man Dirk Hendrik Beckman kennen. Bij een razzia wordt hij opgepakt en naar Duitsland gebracht. Na de oorlog keert hij terug en ze trouwen. Het jonge echtpaar verhuist naar Utrecht en krijgt daar drie kinderen.
Thea probeert met schrijven en journalistiek wat bij te verdienen. In 1957 verschijnt haar eerste boek Anjers voor Adele, een roman voor grote mensen. Als schrijversnaam gebruikt ze Thea Beckman. In datzelfde jaar debuteert ze ook als kinderboekenschrijfster met De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderde-bolder. Achteraf vindt ze dit geen goede boeken.

Dan gaat ze schrijven voor het jeugdblad Kriskras en daar leert ze — zoals ze zelf zegt — voor het eerst hoe het moet. Er volgen twee kinderboeken en in 1970 komt Zwerftocht met Korilu uit. De eigenlijke start van haar schrijversloopbaan. Als haar kinderen volwassen zijn, gaat ze naar de avondschool en volgt daar het atheneum. Haar diploma behaalt ze in 1975. Daarna studeert ze psychologie aan de Universiteit van Utrecht en behaalt haar bul in 1981.
Ondertussen verschijnt er bijna jaarlijks een boek van haar. Voor Kruistocht in spijkerbroek kreeg ze in 1974 een Gouden Griffel. Inmiddels is dit boek al meer dan zestig keer herdrukt! In de jaren 1976, 1977 en 1978 komen de delen van een trilogie over de Honderdjarige Oorlog uit: Geef me de ruimte, Triomf van de verschroeide aarde en Het rad van fortuin. En in 1991 schrijft ze het kinderboekenweekgeschenk Het wonder van Frieswijck. Haar tot nu toe laatste boek Vrijgevochten verscheen in 1998.
In Beckmans boeken vind je iets terug van Thea Beckmans eigen karakter in de meisjes die de hoofdrol spelen in haar boeken. In haar eigen leven heeft Beckman immers duidelijk laten zien dat je moet doen wat je zelf wilt. Ook al moet het via een omweg. Mickey in De verloren schat (1994) is eigenzinnig. Ze bereikt daarmee, dat mensen met elkaar contact krijgen, die dat anders nooit hadden gekregen. Ook op een andere manier vind je in dat boek iets terug van Beckmans eigen leven. De moeder van Mickey schrijft haar eerste boek, terwijl man en kind naar school en werk zijn. Haar uitgeverij heet De Schakel. En lijkt de lemniscaat, het teken van Beckmans eigen uitgeverij niet op een schakel?
Thea Beckman is een schrijfster, die vaak over onderwerpen schrijft die haar na aan het hart liggen. En met boeken over die onderwerpen heeft ze al veel harten veroverd.

REACTIES

Y.

Y.

Dankje dankje dankje dankje dankje!!!!!!

11 jaar geleden

M.

M.

niet leuk hoe groot is nou een korilu

7 jaar geleden

A.

A.

dankuuuuu!!!!! ik had dit echt nodig. zelfs ik 2017 moeten we nog boeken voor school lezen.

7 jaar geleden

X.

X.

je leraar weet ook dat Scholieren.c
De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

VOEG REACTIE TOE

om bestaat.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwerftocht met Korilu door Thea Beckman"