Zwerftocht met Korilu door Thea Beckman

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Zwerftocht met Korilu
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 561 woorden
  • 27 december 2003
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
41 keer beoordeeld

Boekcover Zwerftocht met Korilu
Shadow
Zwerftocht met Korilu door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel en Genre - Ik heb het boek gekozen omdat een vriend van mij zei dat het een leuk boek was en dat vond ik ook toen ik het gelezen had. Het leest ook lekker weg. - Het genre is: Spanning & Avontuur - De titel is goed gekozen, want het gaat om een kind dat een wezentje tegenkomt dat Korilu heet en daarmee een zwerftocht over de wereld maakt. De titel verhult niets en vertelt duidelijk waar het verhaal over gaat.VormHet verhaal is geschreven in de hij/zij-vorm geschreven want het lijkt alsof je een reisgenoot bent van de hoofdpersonen en ze overal volgt, waar ze ook naartoe gaan. Zo beleef je verhaal heel goed, vind ik.“Nu wist hij zeker dat de Korilu ontvoerd was. Het reiswezentje zou het kostbare fluitje nooit zomaar weggooien. Dus had de dief het verloren of had de Korilu het hier neergeworpen om Jasper op het spoor te brengen. Zonder aarzelen bracht Jasper het fluitje aan zijn mond en begon te blazen.” (blz 49) - Door deze vorm leef je je helemaal in in het verhaal en je reist in gedachten mee met de hoofdpersonen. Dat is een leuk effect en het maakt het lezen ook gemakkelijker, want je begrijpt nu iets in het verhaal heel snel. Een handige zet dus van de schrijfster. Personen - De hoofdpersoon is Jasper, een Amsterdamse jongen die 40.000 boeken heeft gelezen en dus denkt dat hij alles weer - De andere hoofdpersoon is Korilu, een eigenaardig reiswezentje dat Jasper uitnodigt om een zwerftocht rond de wereld te maken. De Korilu noemt Jasper ‘Roef’. - Er zijn meerdere problemen voor de hoofdpersonen, want ze maken een wereldreis zonder iets behalve hun kleding, maar al die problemen worden succesvol overwonnen (bijv het doorsteken van het Amazone-woud) De echte overwinning van het verhaal is dat Jasper alles van de wereld weet en niet meer zo’n wijsneus en boekenwurm is. - Ik zou het liefts een Korilu willen zijn, want die gaan mee met elke interessante expeditie en maken heel vaak wereldreizen. - Er zijn geen speciale situaties waar ik anders zou reageren dan Jasper, want wij hebben wel zo’n beetje hetzelfde karakter. (behalve da ik een wijsneus ben) De Korilu reageert wel regelmatig anders dan ik zou doen, want hoe moeilijker de situatie, hoe op-gewondener de Korilu is terwijl ik dan behoorlijk moe zou worden.
Plaats en Tijd - Het verhaal speelt zich in deze tijd af, de tijd waarin we nu leven. Dat merk je aan auto’s en moderne verkeersagenten: “Hij droomde dat hij op het Leidseplein linksaf moest en ruzie kreeg met alle verkeersagenten.” (blz 70) “Jasper rende de gang op, brak door drie verbaasde wachtposten heen, stormde naar buiten, zag een jeep staan op het binnenplein, sprong erin, gaf vol ga en denderede door de poort.” (blz 64) - De vertelde tijd is gewoon de tegenwoordige tijd. - Dit is een verhaal dat op chronologische volgorde geschreven en verteld is. Gebeurtenissen worden niet door elkaar gegooid en er zitten geen flashbacks of –forwards in. Ik vind het wel zo rustig dat het verhaal op chronologische volgorde wordt verteld; het leest makkelijker en je begrijpt het verhaal sneller. Er worden in het verhaal maximaal sprongen van 1 week gemaakt. - Het verhaal speelt zich af over de hele wereld, maar Jasper verblijft het langst in Afrika, “Heetje” op zijn Koriluus.

REACTIES

N.

N.

een heel goed stuk bedankt voor de 10

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwerftocht met Korilu door Thea Beckman"