Zwemmen met droog haar door Kees van Kooten

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Zwemmen met droog haar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3234 woorden
  • 9 augustus 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Kees van Kooten
Genre
Sociale roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1992
Pagina's
97
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Liefdesrelatie: problemen,
Vriendschap

Boekcover Zwemmen met droog haar
Shadow
Zwemmen met droog haar door Kees van Kooten
Shadow
Onderdeel 1: Een persoonlijke reactie……

Kies uit de onderstaande woorden er minimaal 3. Van elk gekozen woord schrijf je ongeveer 5 tot 10 regels een persoonlijke reactie. Laat duidelijk zien welke woorden je gekozen hebt.

Geloofwaardig: Ik vind het verhaal geloofwaardig over komen, omdat er heel duidelijk beschreven word wat er allemaal gebeurd en hoe deze gebeurtenissen verlopen. Ook door de details komt het verhaal beter over bijvoorbeeld: de situaties in Roemenië maar ook bij Kees en Barbara thuis.

Indrukwekkend: Ik vind het verhaal indrukwekkend, omdat Ralu en Barbara elkaar zo lang geleden hebben ontmoet en nog steeds vriendinnen zijn en zei er ook alles aan doen om hun leef situaties aan elkaar uitteleggen. Ook vind ik ook indrukwekkend dat Kees en Barbara Ralu uitnodigen om naar Nederland te komen want dat doe je eenmaal niet zomaar.

Aangenaam: Ik vind het boek ook aangenaam om te lezen, omdat er niet veel moeilijke woorden in staan en het boek in een logische volgorde wordt verteld. Ook is het een leuk onderwerp om over te lezen dus dat heeft al een voordeel en maakt het een stuk gemakkelijker om te lezen.

Onderdeel 2: Een analyse……

Gegevens:

Titel:
- Zwemmen met droog haar
Auteur:
- Kees van Kooten
Uitgever/jaartal:
- 1992 uitgeverij de bezige bij Amsterdam
Aantal bladzijden:
- 97 bladzijden
Aantal hoofdstukken:
- 15 hoofdstukken ( de hoofdstukken hebben geen titel of nummer maar elk nieuw hoofdstuk word aangegeven met een grote hoofdletter)

1: Verklaar de titel:

A: Als Roemeens spreekwoord?
Het betekent wel aan de goede kant staan, maar nooit vuile handen maken
( je gaat wel mee in het water maar je anderen laat je duiken )
B: Waarom geldt dat voor Kees van Kooten?
Wie het in Nederland goed heeft, kan het pijnlijk verkeerd hebben, wanneer hij elders goed wil doen zonder dat hij eigenlijk weet wat hij fout heeft gedaan.
Dit geldt voor hem omdat hij goed wil doen voor Ralu maar zei op de een of andere manier daar toch niet blij mee is.
C: Wat is de onder titel? Verklaar die.
De onder titel is Een lang verhaal kort
Deze ondertitel is gekozen omdat het een heel lang verhaal is wat eigenlijk al tien jaar bezig is in het kort word beschreven, maar dan toch vanaf de ontmoeting toto tien jaar later.

2: Genre: ( het is een realistische roman, met enige humor )
( autobiografische roman: je beleeft de gebeurtenissen van een schrijver van dichtbij mee)
A: Waarom een realistische?
Je beleeft gebeurtenissen van de schrijver van dichtbij mee.
B: Noem twee vormen van humor ( zet de bladzijde er bij )
- Ik vind het moeilijk kijken naar vrouwen die bananen eten en zij at er minstens tachtig. De eerste tien stuks pelde zij vol eerbied en na elke hap kreunde ze van genot, maar in de loop van haar verblijf werd zij onverschilliger. Brutaler bijna, maar dat mag ik niet zeggen. Bladzijde 7
- Tot nu toe was Ralu steeds als eerste beneden en had ze al twee bananen op wanneer wij slaapdronken de keuken binnen sloften, maar nu, de dag voor haar vertrek, zitten wij om half acht gevieren nerveus aan de ontbijttafel. Bladzijde 84
C: Waarom zou je dit verhaal ook wel een novelle kunnen noemen?
Je zou het verhaal ook een novelle kunnen noemen, omdat er een stuk uit het leven van Kees van Kooten wordt verteld. ( in een novelle wordt stuk van de levensloop van iemand heel duidelijk verteld)
3: Thema: ( het hoofdthema is: het cultuur verschil tussen Roemenië en Nederland )

A: Noem daarvan twee voorbeelden (welvaart gedrag) zet de bladzijde erbij
- Ralu Balescu staat midden in onze droom keuken en schudt haar hoodft in ongeloof. Bladzijde 24 (voorbeeld van welvaart in Nederland)
- Wanneer haar koffers opengapen, wordt het duidelijk waarom ik mij eraan vertilde: vergezeld van zangerige verontschuldigingen voor de armoede in haar land, waar eenvoudig niets niets te koop is, presenteert zij ons zes enorme zwarte etensborden en zeven dito vazen; door haar zelf genaaide jurken, blouses en rokken voor mij vrouw en dochter, en voor mij en mij zoon twee broek riemen. Bladzijde 25 (voorbeeld van welvaart en cultuur. Het is een voorbeeld van cultuur dankzij de kleding en andere spullen, en het is een voorbeeld van welvaart door dat je eigenlijk niks in dat land kan kopen en het allemaal zelf word gemaakt)
B: Wat is daarvan het gevolg?
Het gevolg van de het eerste voorbeeld is dat Ralu niet hellemaal weet wat ze met al die moderne apperatuur aan moet. Het gevolg van voorbeeld twee is dat ze alles wat ze niet in haar eigen land kan kopen dat hier wil doen en met bergen spullen weer terug naar huis gaat. Dit mede dankzij Barbara die dit voor haar heeft gekocht.

4: Opbouw:

Is het verhaal chronologische verteld?
Het verhaal speelt zich af in januari 1991. het verhaal wordt chronologische verteld, vanaf Barbara’s bezoek aan Ralu haar tegenbezoek het vertrek en de ontvangst van haar brief.

5: Personen:

Beschrijf Kees, Barbara en Ralu Balescu.

Kees: Kees is een rustige man. Hij besluit Ralu uit te nodigen om bij hen te komen. Daar krijgt hij al snel spijt van. Hij ziet al rap in dat hij boven alles medelijden met Ralu heeft en dat de uitdrukking ‘Zwemmen met droog haar’
Wel eens op hem kan slaan. Wnat het is makkelijker cadeaus te sturen dan iemand werkelijk te helpen. Hij is een rond karakter.

Barbara: Barbara is een rustige, nuchtere vrouw. Toch begint ook haar het gedrag van Ralu tegen te staan. Ze heeft geen idee van gevoelens van Ralu voor haar. Ze is een vlak karakter.

Ralu Balescu: Ralu is een goede bekende van de familie van Kooten. Ze is 42 jaar en is al voor de tweede keer gescheiden. Ze ontwikkeld zich tot een kinderachtige en vervelende vrouw, dit tot irritatie van de van Kooten’s. ze is een vlak karakter.

6: Tijd:

A: In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Januari 1991.
B: Hoe lang duurt het verhaal?
Het verhaal begint bij het bezoek van Barbara aan Ralu en dat was tien jaar geleden. Nu is Ralu op bezoek bij de familie van Kooten. Dus het verhaal duurt meer dan tien jaar.

7: Perspectief:

A: Wat voor perspectief heft dit verhaal?
Het boek heeft een ik - perspectief ( het boek wordt door de ik persoon Kees van Kooten verteld)
B: Is het boek autobiografisch? ( Heeft Kees van Kooten het echt meegemaakt)
Ja, het boek is autobiografische. Kees heeft het verhaal zelf meegemaakt en heeft daar over geschreven.

8: Ruimte:

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich in het begin in Roemenië af, waar Barbara Ralu ontmoet. Daarna speelt het zich in Nederland af en dan vooral in de woonplaats van Kees van Kooten.

9: Einde:

A: Hoe loopt het boek af voor Ralu en Barbara?
Ralu: Ralu ziet samen met de van Kooten’s op videoband een programma waar zei in voorkomen.dat programma is een tijd geleden op de tv uitgezonden. Dit vind Ralu hellemaal niet leuk en besluit direct terug te gaan naar Roemenië. Later schrijft ze een brief aan Barbara waar is staat dat het haar spijt zoveel spullen en geld mee te hebben genomen. Maar ook dat ze misbruik van Barbara heeft gemaakt omdat ze zo vele van haar hield.
Barbara: Heeft de brief van Ralu ontvangen. Ze merkte de laatste tijd wel dat het meer medelijden dan liefde was. uit de brief bleek dat Ralu al jaren verliefd op Barbara was en het beter was om het contact te verbreken en dit vind Barbara een goed idee.
B: Wat besluit Kees te doen?
Kees besluit wat platen van Adriano Celentana over te zetten op cassette en deze toch nog naar Ralu te sturen. Dit alles zonder dat Barbara het weet.

Biografie

Op het Haagsch Dalton Lyceum richtte Kees van Kooten samen met Wim de Bie cabaretgroep Cebrah op. Na de middelbare school bleef hij met Wim de Bie samenwerken, eerst met de rubriek Klisjeemannetjes voor het radio-programma Uitlaat. Vanaf 1965 verschijnen Van Kooten en De Bie ook op televisie.
Van Kooten publiceerde vanaf 1967 de rubriek Treitertrends in Haagse Post. In 1969 debuteerde Van Kooten in boekvorm met de gebundelde columns van Treitertrends.
Van Kooten schreef cabaretnummers en liedjes voor cabaretiers als Wim Kan en Gerard Cox. Met Wim de Bie schreef hij onder meer teksten voor de Johnny & Rijk Show en diverse scenario's.
In 1972 richtte Van Kooten met De Bie het Simplisties Verbond op en ze namen wekelijks de actualiteit op de hak. In 1974 en 1977 werden Van Kooten en De Bie voor het Simplisties Verbond bekroond met de Nipkow-schijf en in 1985 met de Ere-Nipkowschijf.
Van 1973 tot 1986 verscheen elk jaar de Bescheurkalender. Vanaf 1985 kwam het populaire Keek op de Week elke zondagavond op tv.
In 1987 kwam Het Groot Bescheurboek uit, een verzameling van het beste werk uit veertien jaar Bescheurkalender.
Bij uitgeverij De Bezige Bij verscheen een reeks boeken van Van Kooten, waaronder Veertig, Modernismen, Koot graaft zich autobio en Annie.
In 1998 stopte Kees van Kooten met alle televisie-optredens. Vanaf die tijd wijdt hij zich fulltime aan zijn schrijverscarrière en in 1999 verscheen zijn eerste kinderboek, Het Schaampaard.
Eind 2002 ging Van Kootens eerste toneelstuk in première, Wina zingt.

Uitgaven bij de Harmonie:

Verhalen
Letterlust, 2003

Kinderboeken
Het schaampaard, 1999 (Fictie van 6 tot 9 jaar)

Kunst
Het groot bescheurboek, 1987
Ons kent ons, 1993

Video's
Het wel en wee van Arie en Gé, 1996
Alles goed?, 1997
De Stichting Morekop en andere verhalen, 1997
Samen voor ons eigen, 1998
Van Geilneef tot Naaimachine, 1998
Kees van Kooten leest zich autobio, 2000
Van die dingen ja, van die dingen!, 2001
De Vieze Man, 2001
Retourtje Juinen, 2002
TerugKeek op de week, 2002
Ons Zingt Ons, 2003
Het Simplisties Verbond, 2003

DVD's
Alles goed?, 2002
Retourtje Juinen, 2002
Samen voor ons eigen, 2002
TerugKeek op de week, 2002
De Vieze Man, 2002
Het wel en wee van Arie en Gé, 2002
Koot & Biebliotheek, 2003
Ons Zingt Ons, 2003
Het Simplisties Verbond, 2003
De Stichting Morekop en andere verhalen, 2003
Van die dingen ja, van die dingen!, 2003
Van Geilneef tot Naaimachine, 2003

Gewonnen prijzen
1974 Nipkowschijf voor het Simplisties Verbond
1977 Nipkowschijf voor het Simplistisch Verbond
1985 Ere-Nipkowschijf voor het Simplistisch Verbond
1987 CPNB publieksprijs voor romans en verhalen
2000 Groenman-taalprijs voor de manier waarop Kees van Kooten met de Nederlandse taal omgaat
2004 Gouden Ganzeveer voor de bijzondere bijdrage aan de Nederlandse taal en cultuur
Onderdeel 3: Beschrijf je leeservaringen……

1: Onderwerp:

Heb je door het lezen van dit boek iets geleerd? Wat dan?
Ik heb door dit boek geleerd dat als je iets goed wil doen dat niet altijd gaat. de van Kooten’s doen in dit geval van alles voor Ralu maar toch gaat het op de een of andere manier mis en waarom weten ze niet. Het Motto van het boek is ook:
- Wie het in Nederland goed heeft, kan het pijnlijk verkeerd hebben, waaneer hij elders goed wil doen; zonder dat hij eigenlijk weet wat hij fout heeft gedaan
Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel of te weinig aandacht gekregen?
Ik vind dat de tien jaar dat Ralu en Barbare elkaar kennen wel duidelijk naar voor is gekomen maar niet zo heel goed beschreven wat er in die tijd allemaal gebeurd is. Verder vind ik dat het onderwerp goed is uitgewerkt. Wel jammer dat de cadeaus zoveel aandacht kregen. Dat vond k zelf niet zo belangrijk.

2: Gebeurtenissen:

Komen de gebeurtenissen logische uit elkaar voort of is het verband moeilijk te verklaren?
De gebeurtenissen komen juist heel goed uit elkaar voort. Dat komt ook omdat het boek chronologische is geschreven. Dan heb je zeg maar een actie en reactie. Het boek is hierdoor goed te begrijpen.
Beschrijf de gebeurtenis die de meeste indruk op je gemaakt heeft en waarom?
De allerlaatste gebeurtenis uit het boek heeft de meeste indruk op mij gemaakt, omdat Ralu zomaar ineens vertrokken is. Later krijgt Barbara nog een brief dat het beter niet meer met elkaar in contact te komen. Niemand weet precies waarom zou het er mee te maken hebben dat Ralu verliefd is geworden op Barbare? Dit zou altijd een raadsel blijven dus daarom vond ik het wel indrukwekend.

3: Personages:

Welke personages gingen voor je leven en welke niet? Welke lijken op echte mensen. Waarom?
Voor mij gingen alle drie de personages leven zowel Kees, Barbara en Ralu. Dat komt doordat het verhaal op een levensechte wijzen word verteld precies wat deze drie mensen hebben meegemaakt en hoe de onderlinge relaties waren.
Reageren de personen voorspelbaar of hellemaal niet?
Ik vind de personen vrij voorspelbaar reageren alleen op het einde van het boek niet, waaneer Ralu zomaar in eens na het programma Keek van de Week waar zei in voor kwam vertrok en een brief schreef geen contact meer te willen hebben. Dat vond ik echt een helle rare reactie zomaar uit het niets.

4: Opbouw:

Wat vind je van de opbouw van dit verhaal?
Ik vind de opbouw van het verhaal logische, omdat er uit gebeurtenissen steeds weer een reactie uit komt.bijvoorbeeld de eerste ontmoeting tussen Ralu en Barbara daardoor gingen ze brieven schrijven en na een lange tijd van tien jaar komt Ralu opbezoek bij de van Kooten’s. Het verhaal wordt ook in de goede tijdsvolgorde verteld (chronologische). Dus daarom is het goed te begrijpen wat er staat en zijn er geen raadsels over dingen die je nog niet weet.
Vind je dat de opbouw van het verhaal goed past bij het onderwerp?
Ik vind de opbouw van het verhaal heel goed bij het onderwerp passen. Dat komt doordat het verhaal tien jaar geleden begonnen is en het op dit moment zeg maar nog afspeelt. Het wordt ook precies in die volgorder verteld hoe het allemaal gebeurd is.

5: Taalgebruik:

Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?
Het verhaal is hellemaal niet lastig om te lezen. Goed te begrijpen door de juiste opbouw en gebeurtenissen en personages.
Worden er lange zinnen en veel moeilijk woorden gebruikt?
Die worden bijna helemaal niet gebruikt en zou er een moeilijk woord in staan kan je die uit de rest van de zin hem wel achter hallen. Het is dus heel zelden dat je moeilijk woorden en lange zinnen tegen komt.

Bespreekopdracht:

Er zijn verhalen waarin alles achter elkaar wordt verteld. Maar het komt ook nogal voor dat de gebeurtenissen en de tijd door elkaar verteld worden gegooid. Bespreek hoe de tijd in het verhaal verloopt, welk effect dat heeft en wat jij van de opbouw vindt.

In dit verhaal wordt alles achter elkaar verteld. De verschillende gebeurtenissen worden in de juiste tijd en juiste volgorde verteld. Het boek begint dus tien jaar geleden bij de ontmoeting van Ralu en Barabara in Roemenië. Daarna komen de verhalen van de tien jaar dat ze elkaar niet gezien hebben in het kort samengevat. Dit gebeurt wel wat sneller maar wel in de juiste tijd.
Hierop volgt de hereniging van de twee dames en alles wat zei Ralu samen met de familie van Kooten hier in Nederland meemaken.

Het effect van dit alles is dat het verhaal heel goed te begrijpen is en je geen raadsels en vragen overhoudt. Ook heeft dit als gevolg dat je de personages goed genoeg leert kennen om hun gedrag en denken te begrijpen. Bijvoorbeeld wanneer Ralu verliefd wordt op Barbara. Dit komt doordat de lange tijd dat Ralu Barbara kent. Ralu vindt dat Barbara goed voor haar zorgt en haar veel leifde geeft. Barbara doet dit alles voor haar meer uit medelijden dan uit liefde.

Ik vind zelf de opbouw van het verhaal wel goed. Maar zou het toch anders gedaan hebben dat komt doordat het boek niet al te boeiend is omdat alles op de juiste tijd en volgorde wordt verteld.

Wat ik dan zou veranderen is als volgt:
- meer open plekken in het verhaal bijvoorbeeld het boek niet aan het begin beginnen maar dat later vertellen tussen de gebeurtenissen van de komst van Ralu naar Nederland. Maar ook openplekken tijdens de tijd hier in Nederland zo blijft het boek boeiender om te lezen.
- Verhaal niet vooraan beginnen maar bijvoorbeeld bij de komst van Ralu naar Nederland. Je weet dan niet precies waar het verhaal over gaat en moet dat dan zelf uit zoeken doormiddel van het boek te lezen.
- Als het verhaal dan dus niet vooraan begint kan je werken met terugblikken in de tijd dat Barbara en Kees in Roemenië waren en Ralu leerde kennen. Ook kan je het dan hebben over de vele geschreven brieven en die in het kort samenvatten

Schrijfopdracht:

Aan het eind van het verhaal blijkt de hoofdpersoon ( of iemand anders ) zogenaamd in een dagboek terug op de gebeurtenissen. Verplaats je in die persoon en schrijf de dagboekbladzijde.

Lief dagboek,

Ralu is weer terug naar Roemenië de plek waar ze thuis hoort. Dit is allemaal een beetje raar gegaan vind ik zelf. Ik denk dat ze het hier in Nederland wel naar haar zin heeft gehad.

Gisteravond zaten we tv te kijken naar het programma keek op de week dat we een tijd geleden haden opgenomen op video.. Het ging over ons en Ralu tijdens de aflevering zagen we Kees in een jurk die Ralu gemaakt had. Dat sloeg in bij Ralu en is vandaag vertrokken. Het was gewoon een blunder lijkt mij meer niet maar ja mensen kunnen verschillend reageren dat blijkt nu wel.

Vanochtend is ze vertrokken wel stil zo ineens.
Ik hoop dat het goed met haar gaat en ze de spullen die wij haar hebben meegegeven op hun plaats komen waar ze heen moesten. Ik hoop aan de ene kant toch nog wel iets van haar te horen want het was toch wel apart na zon lange tijd nog vriendinnen en zo ver weg van elkaar wonen.

De tijd dat ik Ralu kende was een leuke tijd maar ook met wat minder leuke kanten. Ze kon soms er vervelend zijn en eigenwijs. Maar dat hoort er ook wel een beetje bij. Het was een goede vrouw waar je verhalen kwijt kon en die altijd wel iets had om over te praten.

De cadeaus die we van haar gekregen hebben zullen we denk ik wel bewaren en zei de onze ook. De cadeaus vertelde toch wel dat ze ons erg dankbaar was. Ook al had ze weinig spullen en geld ze bracht altijd wat mee.

Op het moment weet ik dus echt niet waar zei is en wat ze doet hoop morgen meer te weten. Dit was die dan voor deze dag

Vrijdag 08-10-2004

Zoekopdracht:

Zoek twee gedichten die volgens jou bij het verhaal passen. Leg uit waarom jij dat vindt en bewijs dat met voorbeelden uit jou gelezen boek.

Reis

Op het bed een koffer met open mond,
vol verlangen naar de reis en angst
voor de bestemming. Alles wat ik
erin stop met er straks weer uit,
alsof wat nu nog komt nooit zal zijn geweest.

Hij ziet het zinloze en smeekt me om
het half gelezen boek, de tandenborstel
nog in zijn verpakking, een laatste maal
ruiken aan die opgevouwen trui in een hoek
van de kamer, voor eeuwig op slot.

Na mijn dood iemand die hem vindt
en denkt wat jammer toch,
ging net op reis.

Hij kantelt van het lachen
om die dwaze gedachte.

Ik vind dit gedicht bij het verhaal passen omdat het over reizen gaat en Ralu op het begin van het boek naar Nederland is gerezen. En nu op het einde van het boek weer terug gaat naar haar eigen land Roemenië.

Terug

Terug naar af
mezelf hervinden
ruwe paden
tegenwinden
luchtkastelen
blokkendozen
herfst brengt winter
voorjaar rozen

Dit gedicht doet me denken aan de terug keer van Ralu naar Roemenië. Daar zal alles weer anders zijn en minder goed dan hier in Nederland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.