Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwarte sneeuw door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Zwarte sneeuw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1040 woorden
  • 6 februari 2009
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
14 keer beoordeeld

Boekcover Zwarte sneeuw
Shadow
Zwarte sneeuw door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesverslag
Auteur: Simone van der Vlugt
Titel: Zwarte sneeuw
Uitgever: Lemniscaat
Plaats: Rotterdam
Jaar: 2000
Genre: Historisch verhaal
Bijzonderheden: genomineerd door de kinderjury 2001

Samenvatting:
Het verhaal gaat over een veertienjarig meisje; Emma Mullenders. Ze heeft twee zusjes, Sofie van acht, Mayke en drie broers: Tom van tien, Volkert van ongeveer zestien en nog een broertje van een paar maanden en Jef.
Haar vader Sjeng was eerst boer in het dorpje Slenaken. Hier mislukte de oogst waardoor de pacht van het land en de boerderij niet meer betaald kon worden. Sjeng gaat hierdoor naar de pastoor om raad te vragen.

De pastoor raadt de familie aan om naar Kerkrade te gaan, omdat daar nog mensen gezocht werden om in de mijn te werken.
Na een lange tocht van twee dagen ( te voet ) komen ze aan.
Emma moet per direct ’s morgens vroeg om 4 uur in de mijn beginnen met werken; ook Tom en Volkert moeten in de mijn gaan werken.
Emma is het meest bang van de drie vanwege explosies en instortgevaar ( wat instortgevaar betreft zal verderop in het boek haar grootste angst waar worden )
Sjeng ( de vader ) en Volkert ( de broer ) moeten kolen uit de muur hakken waarna Emma de zware manden met kolen moet slepen.
Daar komt ze op een dag opgesloten te zitten met de zoon van een rijke man (Rudolf) daar wordt ze dan vriendjes mee.
De familie krijg vaak ook steun van de familie van Rudolf dat kunnen inwoners van het dorp ook vaker niet waarderen.
Na een tijdje gaat Emma ander werk doen ze word dienstmeid bij een rijke familie. Op Emma’s nieuwe werkplek zijn de werkomstandigheden ook stukken beter zo krijgen zij bijvoorbeeld goed te eten en is het er ook warm, in tegenstelling tot het tochtige huis in Kerkrade.
In Kerkrade gaat het onder tussen ook niet echt goed 2 broers van emma komen om in de mijn.

De omstandigheden:
De omstandigheden in de mijn waren slecht het was er donker koud stoffig en erg gevaarlijk.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in een mijn in Kerkrade in Nederland (zuid-limburg).

Het speelt zich af in een redelijk simpel typisch gezin uit zuid-limburg uit die tijd.

Verhaalpersonen:
De belangrijkste personen uit dit boek zijn:

Meneer en mevrouw Van Merckelbach:
De oom en tante van Rudolf. Emma werkt bij hen als dienstmeisje. Relatie tussen Emma en meneer en mevrouw Van Merckelbach: werkgever en werknemer, verder kunnen ze goed met elkaar opschieten. Maar hebben niet echt een speciale band samen.

Jean Pustjens:
De journalist die Emma’s verhaal in de krant plaatst en waar ze later ook gaat werken.
Relatie tussen Emma en Jean Pustjens: Ze kunnen het erg goed met elkaar vinden en worden ook een soort vrienden. Later werkgever en werknemer.

Keube:
Een oudere man die lampen uitdeelt aan de mensen die de mijn in gaan. Hij raakt redelijk goed bevriend met Emma en hij sterft waar Emma bij is. Relatie tussen Emma en Keube: Goede vriend van Emma met wie ze erg goed kan praten over het werk in de mijn en leert van hem wat het kolenstof doet met je longen.

Eigenlijk kan iedereen het wel goed met mekaar vinden. Emma zorgt goed voor haar familie en help haar moeder bij huishoudelijke klusjes, past op haar kleinere broertjes en zusjes. Rudolf en Jef kunnen het alleen niet zo goed met mekaar vinden. Ze zijn eigenlijk allebei een beetje verliefd op Emma, maar dit word niet erg uitvoerig in het boek besproken.


Jef:
Een jongen uit de mijn waar Emma samen mee werkt. Relatie tussen Emma en Jef, ze zijn goede vrienden van elkaar. Jef wil meer dan vrienden zijn. Emma niet.

Rudolf Brandenburg:
Hij zit met Emma opgesloten in de mijn. Daarna worden ze goede vrienden, maar Rudolf wordt verliefd op Emma. Later wordt Rudolf fotograaf. Relatie tussen Emma en Rudolf, 2 goede vrienden.

Sjeng Mullenders:
De vader van Emma. Een man die hard voor zijn geld wil werken en heel erg eerlijk is. Relatie tussen Emma en Sjeng: Gewoon goed, als vader en dochter.

Anne-Katrien Mullenders:
De moeder van Emma. Een eerlijke en aardige vrouw die goed met alle mensen kan opschieten. Relatie tussen Emma en Anne-Katrien: Een echte Moeder-dochter vriendschap.

Volkert:
De broer van Emma. Hij is 17 jaar oud. Een jongen die, erg koppig is en niet wil werken in de mijn. Hij vertrekt al snel en zoekt ander werk. Relatie tussen Emma en Volkert: Broer en zus die goed met elkaar op kunnen schieten en beiden een eigen wil hebben.

Tom:

Het jongste broertje van Emma. Hij overlijdt al als hij 10 jaar oud is. Relatie tussen Emma en Tom: broer en zus. Emma is altijd bezorgd om Tom tijdens het werken in de mijn.

Sophie:
Zij is 6jaar oud Relatie tussen Emma en Sophie: gewoon twee zussen.

Mayke:
Van 3 jaar Relatie tussen Emma en Mayke: een beetje een moeder-dochter relatie, Emma zorgt veel voor haar kleine zusje

Elmer:
De paar maanden oude Elmer.

Wat zijn hun eigenschappen?:
Jef is een hard werkende jongen die vind dat hij Emma moet beschermen voor mogelijk gevaar –voor eigen leven-.

Rudolf is een rijkeluiskind, die nooit heeft gezien hoe de ‘arme’ wereld er uit heeft gezien. Hij is erg onder de indruk van Emma en schenkt haar veel cadeaus zelfs een baantje.

De familie Mullenders is een arme familie. Ze blijven niet bij de pakken neer zitten, maar gaan gewoon werken en hebben het zo goed als kan met hun kinderen voor.

Meneer en Mevrouw Van Merckelbach is een zeer rijke familie die wel goed voor het personeel zorgt en ze gelukkig ook niet uitbuit. Een ongelukje hier en daar is helemaal niet erg. Het zijn rustige, eerlijke en oprechte mensen.


Jean Pustjens leek op het begin een erg sluwe valse man, die dat als Emma met zijn plan zou instemmen haar baan zou verliezen, maar uiteindelijk heeft hij haar een nog betere toekomst gegeven.

Keube is een erg aardige en hulpvolle man. Zelfs als het heel erg slecht met hem gaat blijf hij heel veel steun aan Emma geven.uiteindelijk heeft hij haar een nog betere toekomst gegeven.

Motieven en thema
Het thema van het verhaal is de omstandigheden in de mijn.

Algemeen:
De titel van het verhaal verwijst op de sneeuw in Kerkrade deze was helemaal zwart gekleurd van het kolenstof

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwarte sneeuw door Simone van der Vlugt"