Zwarte piste door Suzanne Vermeer

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Zwarte piste
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas mavo | 1645 woorden
 • 28 februari 2013
 • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
30 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2011
Pagina's
248
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Zwarte piste
Shadow
Zwarte piste door Suzanne Vermeer
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Zakelijke gegevens

Titel van het boek: Zwarte Piste: In de thriller gaat Suzanne een keer skiën met haar gastgezin en ze komt dan in een gevaarlijke situatie op de zwarte piste terecht. Elf jaar daarvoor is het eerste kind van Zalia ook in de buurt van de zwarte piste verongelukt.

Naam van de auteur: Suzanne Vermeer

Naam van de uitgever: Bruna

Eerste persoonlijke reactie 

Ik heb dit boek gekozen omdat ik een goede recensie had gelezen. In die recensie stond een korte samenvatting en die sprak me wel aan. Ik had wel eens eerder een boek van Suzanne gelezen: Apres ski. Dat vond ik een heel goed boek, en omdat deze weer over skiën ging, dacht ik: waarom deze niet lezen? Ik vond het echt een top boek. Ze schreef vlot en met zo’n spanning waardoor je verder wilt lezen. Ik wil zeker haar andere boeken lezen, en zeker als ze zo goed zijn als dit boek. 

Samenvatting inhoud

Saskia van Lieshout woont in Nederland. Ze heeft net een zware scheiding achter de rug en ze probeert dat dus te vergeten. Maar haar ex-man wilt dat duidelijk niet, omdat hij haar maar lastig blijft vallen. Ook verliest ze haar baan dus daarom besluit ze om au pair te worden in Zwitserland. Dat is een hele verandering. Ze heeft er veel zin in, en ze kan het ook heel goed vinden met de kinderen en de ouders van de kinderen, Zalia en Jules Laponder. En ze kan het ook extra goed met Klaus vinden, haar knappe buurman. Ze word smoorverliefd op hem en dat is ook wederzijds. Maar schijn bedriegt, de familie Laponder heeft een groot geheim, vooral Jules. Zalias dochtertje is namelijk overleden, en alleen Jules weet daar meer over. Hij heeft namelijk de ski lerares afgeleid waardoor dat dochtertje op de zwarte piste belande, tegen een boom aan botste en overleed.Jules is niet de vader van dit kind, Zalia heeft ook nooit verteld wie dat wel is. Hij betaald die ski lerares, Claudine nu om te zwijgen. Maar als Jules en Claudine ruzie krijgen en Jules haar perongelijk iets te hard duwt, waardoor ze overlijd, heeft hij een groot probleem. Vooral omdat Saskia dit heeft gezien. Nu moet hij Saskia ook vermoorden vind hij, want niemand mag achter de waarheid komen. Klaus en Richard vinden Saskia vluchtend voor Jules en praten hem om, om eerst even rust te nemen want ze zijn helemaal uitgeput allebei. Daar verteld Jules een verhaal wat niet waar is, hij zegt dat Claudine hem afleidde. Aan het einde blijkt dat Klaus de vader is van de Amber, het overleden dochtertje. Hij steekt Jules neer en daarna word hij opgepakt. Zalia geeft Saskia een cheque met enorm veel geld en ze besluit terug te keren naar Nederland met Richard. Richard begint zich onderweg alleen weer raar te gedragen en ze wilt ze auto uit, dat mag niet van hem dus ze klimt eruit. Uiteindelijk slaat Richard dood tegen een rotswand. Saskia moet nog een keer terug naar Zwitserland om getuige te zijn van de rechtszaak van Klaus. Zalia nodigt Saskia uit om naar München te komen omdat ze naar een baan heeft voor Saskia, zo ziet haar leven er toch nog wat zonniger uit.

 1. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen? De belangrijkste gebeurtenis is dat Saskia getuige is van een ruzie tussen Jules en een blonde vrouw, Claudine. Het blijkt dat ze Jules al jaren chanteert en geld afperst. Nu wilt ze Zwitserland verlaten en ze wilt voor de laatste keer een enorm bedrag geld. Jules wordt boos en slaat haar neer. Saskia had dit allemaal gehoord en deed alsof ze niks had gezien. Een paar dagen later gaat Saskia op onderzoek uit om meer over die Claudine te weten te komen, maar Jules betrapt haar in zijn kantoor. Hij probeert haar te vermoorden. Als ze geen getuige was geweest van de ruzie tussen Jules en Claudine, dus dat is best wel een belangrijke gebeurtenis. 
 2. Wat is het probleem van de hoofdpersoon? Saskia wilt een nieuw leven beginnen, weg van haar gestoorde ex en al de stress. Maar in Zwitserland komt er alleen maar meer stress op het einde. Haar probleem is dus dat overal waar ze komt er wel een probleem komt. Ze word verliefd op verkeerde mannen en ze komt in dit boek ook vaak in de problemen

  3.Hoe pakt de hoofdpersoon dit probleem aan? Haar eerste probleem, Richard, pakt ze aan door te verhuizen naar Zwitserland. Maar later komt hij haar achterna dus dat probleem is dan eigenlijk niet meer opgelost. Ze blijft maar problemen hebben en die worden ook niet opgelost. Eigenlijk alleen op het einde, als haar beste vriendin in het ziekenhuis ligt, Richard verongelukt is en Klaus in de gevangenis zit wegens moord op Jules.

  4.Welke ontwikkeling maakt de hoofdpersoon door? In het begin van het boek heeft ze een afspraakje met een man, dat is heel gezellig totdat Saskia opeens Richard ziet zitten aan de bar. Ze word daar heel onrustig van en verzint daardoor een smoesje om weg te komen. Hij begint haar daarna enorm te stalken en daardoor wilt ze dus een nieuw leven, vrij van Richard. Dat is dus best een grote beslissing om dat van een man af te laten hangen. Ze was in het begin van het boek wel al een beetje onrustig en zenuwachtig maar op het einde is ze niet eens meer heel erg geschokt als ze Richard ziet sterven. Ze heeft heel erg veel meegemaakt en ze is daardoor sterker geworden.

  1. Wie zijn andere belangrijke personages?   

  Richard: Hij is de ex van Saskia, hij is erg snel agressief en hij is de grootste reden dan Saskia naar Zwitserland verhuisde.

  Klaus: De buurman van Saskia in Zwitserland, ze worden verliefd. Hij blijkt uiteindelijk een kind te hebben met Zalia, Amber. Maar zij is overleden

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Klaus: De buurman van Saskia in Zwitserland, ze worden verliefd. Hij blijkt uiteindelijk een kind te hebben met Zalia, Amber. Maar zij is overleden

Jules: De man van Zalia. Hij heeft het geheim gehouden over wat er werkelijk met Amber is gebeurd.

Zalia: De vrouw van Jules. Ze heeft een kind met Klaus maar die is overleden. Ze is een erg wijze vrouw die heel gelukkig lijkt op het eerste oog, maar echt heel ongelukkig is.

6.Hoe is de relatie tussen de personages onderling? Tussen Richard en Saskia is de relatie erg gespannen. Saskia wil het liefst niks meer te maken hebben met hem, maar hij beweerd nog smoor verliefd op haar te zijn. Tussen Jules en Zalia gaat het ook niet zo goed, ze doen wel alsof ze allemaal heel vrolijk zijn maar ze hebben allebei een groot geheim. 

Dit wil je ook lezen:

7.Zijn er veranderingen in de relaties tussen de hoofdpersonen? Niet tussen Saskia en Richard. Wel tussen Jules en Zalia. Zalia komt achter het geheim dat Jules Claudine omkocht om niks te vertellen en dat maakt haar erg misselijk. En Jules komt er achter dat Klaus de vader is, zijn reactie hoor je niet, maar hij keek wel erg geschokt, vooral toen die als volgt werd neer gestoken door Klaus.

9.Waar speelden de gebeurtenissen zich af? Voornamelijk in Nederland, in Amsterdam. En in Zwitserland. Richard is ook nog een tijdje in Curacao en daar word ook wat over verteld.                 

10. Hoe is het verhaal opgebouwd? De thriller speelt van september 2010 tot november 2011. De meeste hoofdstukken worden verteld vanuit Saskia. Richard zit een tijdje in Curacao en dan word er via hem verteld. Het zijn allemaal hij/zij vertellers. Er zitten veel terugblikken in omdat er word verteld over Amber, de overleden dochter.

E Verwerkings opdracht 

A Is van de angst die Saskia voelt als Jules achter haar aan zit

B Is van boom waar Amber tegen aan botste toen ze op de zwarte piste belande

C is van cel waar Klaus uiteindelijk in moet

D is van Duits, die taal moet Saskia spreken in Zwitserland

E is van ex, Richard is de ex van Saskia

F is van de fabel die Jules verteld over hem en Claudine

G is van het gevaar waar Saskia in verkeerde toen ze achter Jules geheim kwam

H is van haardvuur, Saskia kan dat zelf niet aanmaken dus Klaus doet dat altijd voor haar

I is van inhalen, als Saskia vlucht van Jules word ze steeds ingehaald door hem

J is van juweel, Zalia heeft een armband die ze nooit afdoet omdat die armband haar doet denken aan Amber.

K is van kinderen, daar moet Saskia elke dag op passen en leuke dingen mee doen

L is van levensgevaar want daar verkeerde Saskia in

M is van machteloos, want zo voelde Saskia zich toen ze werd achtervolgd door Jules

N is van nood, Saskia was zeker in nood toen ze bijna werd vermoord

O is van overstuur, toen Zalia en Jules ruzie hadden waren de kinderen overstuur

P is van pijn, Jules voelde veel pijn toen Klaus hem neerstak

R is van raadsel, het was voor Jules een raadsel wie de vader van Amber was

S is van skiën, omdat ze dat natuurlijk heel vaak deden

T is van tragisch, Richard had aan het einde van het boek een tragisch ongeluk

U is van uiterlijk, Klaus had een knap uiterlijk

V is van verliefd, Saskia en Klaus waren verliefd

W is van water, Saskia werd bijna verdronken door Jules is het water

Z is van zorgen, Saskia heeft nu geen zorgen meer en kan een nieuw leven proberen te beginnen. 

Gedicht 

Ik voel me gevangen,

ik een web van verdriet.

Ik wil het niet uiten,

en dat niemand het ziet.

Mijn hart die krimpt samen,

een brok in mijn keel.

Ik probeer het te dragen,

maar het word me soms teveel.

Het liefst zou ik huilen,

dus mij hart gaat io slot.

Want zou ik het uiten,

dan ga ik kapot.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwarte piste door Suzanne Vermeer"