Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zomerhitte door Jan Wolkers

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Zomerhitte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 963 woorden
  • 15 december 2014
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
3 keer beoordeeld

Boekcover Zomerhitte
Shadow

De verteller die fotograaf is, ontmoet op het naaktstrand op een van de Waddeneilanden een mooie studente. Deze Kathleen laat graag naar zich kijken door oudere mannen. De verteller wordt verliefd op haar, maar merkt dat ze betrokken is bij een drugshandeltje. Hij gaat zelf op zoek naar de oplossing van de misdaad en maakt daarbij slachtoffers, maar hij krijgt ook een…

De verteller die fotograaf is, ontmoet op het naaktstrand op een van de Waddeneilanden een mooie studente. Deze Kathleen laat graag naar zich kijken door oudere mannen. De vertelle…

De verteller die fotograaf is, ontmoet op het naaktstrand op een van de Waddeneilanden een mooie studente. Deze Kathleen laat graag naar zich kijken door oudere mannen. De verteller wordt verliefd op haar, maar merkt dat ze betrokken is bij een drugshandeltje. Hij gaat zelf op zoek naar de oplossing van de misdaad en maakt daarbij slachtoffers, maar hij krijgt ook een beloning.

Zomerhitte door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Waarom heb ik dit boek gekozen?

Ik heb dit boek gekozen, omdat we maar keus hadden uit een paar boeken hierbij zij onze juffrouw dat dit wel een van de leukste boeken was.

 

Samenvatting

Dit boek gaat over een fotograaf die op een eiland komt waar hij 20 jaar geleden ook is geweest om konijnen te fotograferen. Als hij op het naakt strand loopt ziet hij daar een mooie vrouw liggen die erg opvalt om haar geschoren schaamstreek en haar behaarde oksels. Hij gaat naast deze vrouw liggen, maar om dat het een naakt strand is moet hij zijn kleren uittrekken van de vrouw. De fotograaf en de vrouw gaan praten en spreken af om elkaar nog een keer te zien. Ze heet Kathleen.

Die avond gaat hij dan ook naar de disco waar Kathleen werkt. Hij wacht op haar, maar wanneer de disco sluit stapt Kathleen in de auto bij een oudere man. Omdat hij wel wat voor haar voelt is hij wel een beetje jaloers.

Hij ontmoet ook Federici, een oudere man die hele lange tijd met een rijke oude dame door Europa heen is geweest om musea te bezoeken. Hij heeft ook een oogje op Kathleen.

De volgende dag maakt hij weer een praatje met Federici over zijn avonturen met de rijke dame. De fotograaf gaat daarna ook weer naar het strand. Daar ontmoet hij Kathleen weer. Kathleen gebruikt een smoes om het de fotograaf naar de kamer van hem te gaan. Ze vertelt dat de oude man haar betaalt om haarzelf te bevredigen voor de man. Dit doet ze ook voor de fotograaf.

Later op de volgende dag ontmoet hij een vogelwachter die hem vertelt dat hij weet waar een nest met velduilen zit. De velduil wordt agressief en pikt een oog van de vogelwachter eruit. Dit zit de fotograaf erg dwars. Hij wil dit graag aan Kathleen vertellen maar hij kan haar niet vinden. Hij ontmoet wel Federici weer Ze drinken samen wat en praten over Kathleen.

Als hij de volgende dag weer naar het strand gaat gebeurt er iets raars. Hij is getuigen van een drugssmokkel waar Kathleen en de oude man iets te maken mee hebben. De tas waar de drugs inzit wordt verstopt door een jongere man. De fotograaf zoekt de tas en verstopt hem ergens anders. Wanneer hij weer naar huis gaat en daar Federici tegenkomt vertelt de fotograaf wat hij gezien heeft. Federici vindt dit niet handig en zegt dat hij beter de politie had kunnen waarschuwen.

De fotograaf gaat nog wat fotograferen en wordt daar onder schot genomen door de jongere man. De man beveelt de fotograaf de tas weer op te zoeken. Hij weet de man met een wilgentak te slaan. Dit gaat echter zo hard dat hij dood is. Hij laat de man met de tas onderwater verdwijnen.

Thuis gekomen zit Federici op hem te wachten. De fotograaf vertelt hem het verhaal met een verdraait eind. Kathleen komt de avond ook verhaal halen. Hij vertelt het zelfde verhaal als dat hij Federici verteld heeft. Ze hebben seks en de volgende ochtend is Kathleen verdwenen.

De volgende dag vertelt de fotograaf het echte verhaal aan Federici. Hij hoort daarna ook van Kathleen dat de oude man zelfmoord heeft gepleegd. De fotograaf vind dat ze het eiland moeten verlaten en Kathleen stemt daar meen in. Kathleen komt ook bij de fotograaf wonen dan. Federici heeft zo zijn twijfels over de goede bedoelingen van Kathleen, maar de fotograaf twijfelt er niet aan. De fotograaf blijkt gelijk te hebben. Kathleen en de fotograaf gaan naar Frankrijk en hier eindigt het verhaal.

 

Genre

Het is een liefdesroman.

 

Titel

De titel is zomer hitte. Dit heeft weinig met het verhaal te maken alleen dat het op het eiland zomers warm is.

 

Ondertitel

Niet van toepassing.

 

Motto

Het motto luid Schoonheid is een schelp uit de zee, waar ze zegevierend de scepter zwaait totdat de liefde het met haar heeft gehad.
De schoonheid die hier bedoelt wordt moet Kathleen voorstellen. Zij heeft de touwtjes in handen. Volgens het motto zou de fotograaf genoeg hebben nadat ze bij elkaar zijn. Dit blijkt echter niet waar te zijn, want ze verlaten samen het eiland.

 

Opdracht

De schrijver draagt het boek op aan zijn vrouw.

Personages

De fotograaf: Hij is dus een beroepsfotograaf die vooral van natuur foto’s maakt. Hij vindt Kathleen leuk. Hij heeft ook zeker lef dit blijkt uit dat hij de tas met drugs begraaft en de jonge man doodt slaat.

Kathleen: Kathleen is een aantrekkelijke jonge vrouw. Ze vindt het ook niet eng om zichzelf te bevredigen terwijl andere toekijken.

Federici: Federici houdt erg van het leven. Doordat hij vroeger met een rijke dame meereisde weet hij veel over kunst en kan daar veel mooie verhalen oververtellen. In het verhaal heeft hij vooral de functie van een oude wijze man die de fotograaf helpt bij lastige kwesties.

 

Verteller

Er is spraken van een ik verteller (de fotograaf).
Hier volgt een citaat uit het boek: Van een tijdschrift voor natuuronderzoek had ik de opdracht gekregen om er een fotoreportage over te maken.

 

Ruimte

Het verhaal speelt zich af op een eiland. Het naaktstrand waar hij ook Kathleen ontmoet gebeuren wel een paar belangrijke gebeurtenissen.

 

Tijd

Het verhaal speelt zich af in een zomer voorderest is het niet echt duidelijk in welk jaar.

De vertelde tijd is enkele dagen tijdens de zomer
De vertel tijd is 92 bladzijden.

Het verhaal wordt chronologisch vertelt.

Er worden geen flashbacks of flashforwards gebruikt

 

Structuur

Het verhaal is opgebouwd uit een verhaal zonder hoofdstukken of meerdere verhaallijnen.

 

 

 

Thema

Het thema van dit verhaal is liefde. Dit blijkt uit alles. De fotograaf krijgt een relatie met Kathleen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het thema van dit verhaal is liefde. Dit blijkt uit alles. De fotograaf krijgt een relatie met Kathleen.

 

 

 

REACTIES

H.

H.

grappig ;o;

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomerhitte door Jan Wolkers"