Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1897 woorden
  • 29 augustus 2005
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
38 keer beoordeeld

Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die ni…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleid…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die niet kan kiezen, tussen hoog en laag, dromen en daden, vrouw en man. Zijn lichaam ontwaakt en hij is er bang voor. 

Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.1 Primaire gegevens

Van Dis, Adriaan, Zilver of Het verlies van de onschuld, 1988
Gelezen druk: 10de druk, 1996
Aantal bladzijden:160 pagina’s
Verklaring titel: Zilver is de naam van de jongen waar heel het verhaal over gaat. Zilver is de absolute hoofdpersoon van het boek, de titel is dus vrij logisch en pakkend. De ondertitel is ook eenvoudig te verklaren. Het verlies van de onschuld, geeft aan dat Zilver zijn maagdelijkheid verliest.
Motto: …de gedachte dat ergens een fout gemaakt is en

dat er een land moet zijn waar ik thuishoor en
waar ik kan vliegen…
PANUS.
Dit drukt de gevoelens van Zilver uit, terwijl hij in de puberteit zit: hij voelt zich nergens thuis, nergens zichzelf, hij verlangt naar de vrijheid, naar het zichzelf zijn.

1.2 Inhoud

1.2.1 Samenvatting:

Het verhaal gaat over Zilver. Zilver is een jongen van 13 jaar. Hij is een wees en hij woont bij de juffrouw, in het huis dat zijn ouders hem hebben nagelaten. Zilver is een jongen die weinig vrienden heeft en dat is hetgeen wat hem zo prikkelt. Hij wil namelijk graag overal bijhoren. Ook is het een jongen die enorm in seks geïnteresseerd is. Op school hoort hij van jongens hoe "het" moet, maar bij zichzelf wil het nog niet echt lukken.
Zilver wil graag een grote man zijn, maar de juffrouw heeft liever dat Zilver het lieve kleine jongetje blijft dus besluit Zilver op reis te gaan naar een ver land. Hij steelt wat geld van de juffrouw en wil op reis naar Afrika. Nog voordat hij dat hij met de trein meegaat word zijn geld al gestolen door een paar zwervers. Zilver beland op het politiebureau en de juffrouw haalt hem op. Dan wordt zilver verliefd op Marieke. Marieke laat hem inzien dat hij moet werken voor zijn geld en daarom neemt hij een krantenwijk. Zilver zou graag iets met Marieke willen, maar Marieke wijst hem af. Maar Zilver blijft werken voor zijn geld. Hij voelt zich een echte man die werkt voor zijn geld. Als Zilver dan de huizen langs moet om het abonnementsgeld op te halen blijkt dat sommige vrouwen niet in staat zijn de krant te betalen. Zilver vindt het zielig en besluit het door de vingers te zien en de vrouwen hoeven niet te betalen. Hierdoor ontstaat er een tekort op zijn begroting waardoor hij ontslagen wordt. Zilver is er kapot van en besluit dat hij nu een echte man wil worden. Hij besluit zijn hele lichaam kaal te scheren om zo de haargroei op zijn lichaam te stimuleren. Alleen op zijn hoofd laat hij wat haar zitten. Bloedend komt Zilver de badkamer uit en voor de juffrouw is dit de druppel die de emmer deed overlopen. De Juffrouw besluit Zilver naar de kostschool Oudleede te sturen.
Op Oudleede heeft Zilver het erg zwaar. Het is de bedoeling dat hij in vier jaar wordt klaargestoomd voor het staatsexamen waarbij slagen verplicht is. Ook zal aan zijn karakter gewerkt worden. Het is de bedoeling dat hij een echte man wordt. Iedere dag is het hetzelfde: werken, studeren en slapen.

Zilver blijkt al snel een buitenbeentje te zijn. Hij kan het strakke programma nauwelijks aan. Ook kan hij slecht met de andere jongens op Oudleede opschieten waardoor Zilver veel gepest wordt. De derdejaars Douzy heeft besloten dat Zilver zijn knecht wordt. Hij laat hem zijn bed opmaken en zijn kleren wassen. Alleen László neemt het voor Zilver op. László is een Hongaarse jood die voor de Russen is gevlucht. László helpt Zilver. Hij leert Zilver touwklimmen, boksen en hardlopen. Zilver heeft constant het gevoel te moeten kiezen tussen Douzy en László. Hij vindt Douzy leuk omdat hij Zilver helpt met gedichten maken, maar László helpt Zilver met allerlei sporten, waardoor Zilver ook László niet wil laten vallen. Op een dag verleidt Douzy Zilver, maar Zilver weigert wat met Douzy te doen. Wel wordt Zilver uitgenodigd om een weekend bij de ouders van Douzy door te brengen. Zilver heeft het er geweldig en hij wordt verliefd op de moeder van Douzy. Hierdoor voelt hij zich slecht en vies en hij besluit zich bij de Vrienden van het Vrije Veld aan te melden. De meest ijverige jongens van Oudleede. Ze maken een voettocht vanuit de Achterhoek naar Duitsland. Dit is veel te zwaar voor Zilver. Zilver word onderweg ziek en het laatste stuk moet hij gedragen worden. Door net te doen alsof hij een hersenschudding heeft hoeft Zilver niet mee op kamp. Zes dagen lang is Zilver samen met de kok op Oudleede. Als de andere jongens terugkomen hoort Zilver het verhaal dat László en Douzy samen naakt in bed lagen. Zilver voelt zich verraden door zijn vrienden.
Als hij de opleiding op Oudleede afgerond heeft en hij weer thuis is, organiseert de Juffrouw een verjaardagfeestje voor hem. Op dat feestje is ook Linda. Zij vraagt Zilver mee uit naar een feest van de roeiclub, en Zilver zegt ‘ja’. Als Zilver met Linda naar het feestje gaat doet hij make-up op zijn wenkbrauwen en nagellak op zijn nagels. Iedereen op het feestje lacht hem daar uit, een jongen met make-up kan absoluut niet, vinden de andere roeiers. Hij voelt zich dan zo alleen op de wereld, dat hij zich verstopt op de wc. Linda komt hem achterna en troost hem. Dat is zijn eerste meisjeszoen.
De volgende dag gaat Zilver naar een vriend Gerard om te vragen hoe het verder moet na het zoenen. Maar de keer erop dat hij Linda weer ziet zegt hij: "Zomaar zoenen is tegen mijn principes." Linda vindt het dom dat Zilver er zo over denkt, ze maakt het uit.
Zilver gaat naar Gerard om te vragen hoe je erachter kunt komen of je nou hetero- of homoseksueel bent. Hij adviseert Zilver om naar een prostituee te gaan. Zilver gaat naar een prostituee, en hij slaapt voor de eerste keer met een vrouw. Hij voelt zich nu een echte man!

1.2.2 Thema en motieven:
Het thema van dit boek is de puberteit en alles wat daarbij komt kijken. De titel van het boek geeft dat al aan. Het verlies van de onschuld. Met onschuld wordt het verlies van de maagdelijkheid bedoeld. Maagdelijkheid is ook een onderdeel van de puberteit.
Enkele motieven van het boek zijn de keuze tussen homo- en heteroseksualiteit. En de tegenstelling tussen droom en werkelijkheid. In welk milieu hij hoort bij de rijke mensen die niets voor hun geld hoeven of bij arbeiders die hard voor hun geld moeten werken.

1.2.3 Personages:
Zilver is een 13 jaar. Hij is een wees die samen met de Juffrouw, in een huis woont. Hij is een dromerig kind en haalt de realiteit en zijn droomwereld snel door elkaar. Hij wordt door de Juffrouw in een internaat geplaatst. Daar doet hij veel levenservaring op en hij leert om te gaan met zijn mannelijkheid.
De Juffrouw: zorgt voor Zilver. Ze is streng en saai en weet niet hoe Zilver zich voelt. Ze probeert hem een keurige opvoeding te geven, volgens strakke regels, maar daarmee heeft ze weinig succes.
Marieke: komt uit een arbeidersmilieu. Ze vindt Zilver nogal bekakt en slap. Omdat hij rijk is en niet werkt.

László: helpt Zilver bij het sporten. Hij stelt zich zeer onafhankelijk op en door zijn kracht ontkomt hij aan pesterijen van de jongens op Oudleede. Toen hij elf jaar was vluchtte hij voor de Russen.
Douzy: schrijft gedichten. In ruil voor klusjes (vb. broekpersen) leert hij Zilver dichten. En Zilver laat zijn gedichten beoordelen door Douzy.
Gerard: is een van de weinige leerlingen op school waar Zilver contact mee heeft. Hij vraagt hem meer dan eens om raad.
Linda: Van haar krijgt Zilver zijn eerste zoen.

1.2.4 Verteller en perspectief:
Het perspectief is auctoriaal en wordt door de verteller verteld. Zo krijg je een onpartijdige kijk op het verhaal.

1.2.5 Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig. Dat kun je opmaken aan de omschrijving van de kleding die word gedragen. Het verhaal begint als hij dertien jaar in en eindigt rond zijn achttiende.
De vertelde tijd is dus ongeveer 5 jaar.
De verteltijd:Ik heb 160 bladzijden in ongeveer 8 uur gelezen.
Het verhaal werd verteld in chronologische volgorde. Er zaten dus geen tijdsprongen in het verhaal.

1.2.6 Ruimte:
Het verhaal speelt zich in het begin af bij huis wat Zilvers ouders hebben nagelaten. Zilver woont daar met de Juffrouw.. Dit hoofdstuk wordt ‘Het huis’ genoemd. Het tweede deel van het boek speelt zich af in Oudleede, waar Zilver op een internaat zit. Dit hoofdstuk heet dan ook heel logisch ‘Oudleede’. Het derde deel van het boek speelt zich weer af bij Zilver thuis. Dit hoofdstuk heet ‘De stad’.


2. Secundaire literatuur

De sites die ik voor dit leesverslag heb gebruikt zijn:
http://huiswerk.scholieren.com/uittreksels/verslag.php?verslagid=13313
http://huiswerk.scholieren.com/uittreksels/verslag.php?verslagid=14017
http://huiswerk.scholieren.com/uittreksels/verslag.php?verslagid=15425

3. Korte motivering voor de boekkeuze en eerste persoonlijke reactie

Het boek was niet zo dik. En toen ik de kaft las leek het me wel een mooi boek.
Ik vond het boek best pittig doordat sommige zinnen dichterig waren opgeschreven. En er een aantal moeilijk woorden inzaten.

4. Verwerkingsopdracht B3 uit bijlage 2

Het eerste gedicht eenzaam heb ik gekozen omdat Zilver zich vaak eenzaam voelt. En hij in het boek bijna zelfmoord pleegt omdat hij zich eenzaam voelt.

Eenzaam
Eenzaam, helemaal alleen.
Eenzaam, niemand om me heen.
Eenzaam dag en nacht.
Eenzaam, niemand die op me wacht.
Eenzaam, duister en koud.

Eenzaam, niemand die van me houdt.
Eenzaam,ik laat een traan
Eenzaam, wat is de reden van mijn
bestaan?
Eenzaam, ik hoop dat dit woord ooit
uit men leven verdwijnt.
Het woord “EENZAAM” waaronder
iedereen weg kwijnt.

Het tweede gedicht heb ik uitgekozen omdat Zilver droomt over meisjes.

Jij bent zo bijzonder
Weet dat ik heel veel van je hou
Mijn dromen beginnen en eindigen
Met de gedachten aan jou

5. Een evaluatie (eindoordeel)

Het onderwerp

Het onderwerp van het boek is het seksueel ontwaken van een dertien jarige jongen. Hij zit in de puberteit en weet niet of dat hij op jongens valt of op meisjes. Ik vond het onderwerp niet zo interessant omdat het mij niet bezig houd. Het onderwerp werd met veel diepgang behandeld. Het stuk met Tom (homoseksueel) zou ik weglaten want het heeft niets met het verhaal te maken.

De gebeurtenissen

Er kwamen best veel gebeurtenissen in het verhaal voor. Daardoor bleef het boeiend. De gebeurtenissen waren verrassend want er gebeurde steeds weer wat anders. Eerst zat hij op school en werd verliefd op Marieke. Daarna ging Zilver naar Oudleede. Dan ging hij bij de Vrienden van het Vrije Veld enz.

Een schokkende gebeurtenis vond ik dat De juffrouw hem naar Oudleede stuurde. En dat hij naar een prostituee ging op het einde van het verhaal.

De personen

De hoofdpersoon kwam echt over om dat een aantal van de gebeurtenissen iemand echt zouden kunnen overkomen. Ik had zilver niet naar een prostituee laten gaan maar bijvoorbeeld naar Linda of Marieke laten gaan. Dan had ik het een mooier einde gevonden.

De opbouw

Ik vond het verhaal makkelijk opgebouwd omdat de tijd in chronologische volgorde stond. Er zaten niet echt spannende delen in het verhaal maar door de vele gebeurtenissen bleef het wel boeiend. Het eind was wel verrassend omdat ik het niet had verwacht.

Het taalgebruik

Ik vond het verhaal best moeilijk omdat er best wat moeilijke woorden en zinnen in het boek stonden. En omdat ik nog nooit een boek voor volwassen had gelezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis"