Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zee nu door Eva Meijer

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Zee nu
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3089 woorden
  • 24 juni 2022
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
31 keer beoordeeld

Boekcover Zee nu
Shadow
Zee nu door Eva Meijer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zee nu

Gegevens van het boek

Naam: Zee nu

schrijver: Eva Meijer

aantal pagina’s: 240

publicatiejaar: 2022

uitgever: cossee

Flaptekst

Het duurt even voor de mensen begrijpen wat er aan de hand is. Maar al snel is het duidelijk: de zee komt elke dag een kilometer verder het land in. Polders aan de kust lopen vol en de boulevards staan blank. De minister-president geeft een persconferentie, op twitter roepen de eerste BN’ers en complotdenkers al op tot actie. Wetenschappers komen van heinde en verre om dit zeldzame fenomeen te onderzoeken. Duitsland stelt sportzalen ter beschikking. De koning vertrekt naar zijn vakantiehuis in Mozambique. Maar waar moeten de duiven en herten heen? En hoe zal het de blijvers vergaan op de daken van kantoorgebouwen in de randstad?

Zee nu is een roman over de natuur die ons bedreigt en koestert, over ons land, en over de mens die wordt gedwongen zichzelf opnieuw uit te vinden.

Eva Meijer is een filosoof en schrijver. Ze schreef vijf romans, waaronder de internationale bestseller Vogelhuis. in 2021 verscheen de novelle Haar vertrouwde gedaante. Naast fictie schrijft ze filosofische essays, waaronder De grenzen van mijn taal, over depressie en vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt, voor de maand van de filosofie 2021

De eerste zin

Het duurde even voor de mensen begrepen wat er aan de hand was.

Samenvatting

De zee in Nederland heeft geen eb en vloed meer, maar komt elke dag een kilometer verder het land in. Er wordt gesproken over een zeldzaam natuurverschijnsel. Na de derde dag willen politici meer weten en vragen onderzoekers onder leiding van Steen uit te zoeken waardoor het komt. Politici willen vooral dat er geen paniek ontstaat. Het water komt elke dag verder. Ook dieren trekken weg, zoals vossen en konijnen. Later zullen nog meerdere dieren volgen. 

Er wordt geprobeerd de dijken te verhogen met zandzakken, maar deze spoelen weg. 

De actiegroep Zee Nu wordt opgericht, waarvan Arie de voorzitter is. Er moet iets gedaan worden daarom worden er verschillende demonstraties georganiseerd. 

De zevende dag begint de evacuatie. Er komt protest van mensen die willen blijven en het een “ Links complot noemen”. Ze willen eerlijkheid en dat willen ze “ Nu”.

Uiteindelijk bereikt het water de snelwegen en breekt de nooddijk door. Den Haag wordt als eerste grote stad geëvacueerd (ook voor musea is een keuze gemaakt van wat mee kan en wat niet). De eerste doden vallen door de zee: een hond, later ook een militair (een jonge vrouw) en een kind die achter een vlinder aanliep. 

Steen denkt aan steeds vaker aan haar jeugd. De dat wereld waarin ze had geleefd verloren ging. Het verlies van het geloof dat dingen steeds beter worden en mensen rijker en veiliger., Maar niet echt rijk. Dat de manier waarop mensen rijker en veiliger werden het evenwicht verstoorde. 

Uiteindelijk komt het besluit om iedereen te evacueren. Steeds meer mensen worden naar België en Duitsland geëvacueerd. Wetenschappers geven een eerste verklaring van het natuurverschijnsel : De theorie van de verzwakte golfstroom. 

Na drie droge dagen waarin het water niet verder het land in stroomt. Komt er een twaalfdaagse storm van de zee en stroomt de zee in 4 uur tijd 7 kilometer verder het land in . 

Alle politici zitten inmiddels in Duitsland, behalve de minister van defensie. 

De minister-president hield regelmatig een toespraak en nu wordt deze heel persoonlijk.  Hij heeft geprobeerd de moed erin te houden, maar geeft nu aan dat we ons huis kwijt zijn en misschien wel voorgoed. Als hij na de toespraak de zee wil zien, wordt hij er door aangetrokken. Als hij er weer uit wil kan hij niet meer terug. Steeds meer mensen wordt door de “lokroep van de zee” getrokken. Niet iedereen verdwijnt. De stille meerderheid van de Nederlanders pakt zijn koffers en vertrekt.

Steen wordt ook overvallen door het water en moet evacueren. Helaas kan ze haar kat Wezel niet vinden om mee te nemen. Arie is ook vertrokken naar Duitsland waar ze nu helpt met koken voor vluchtelingen.

Met het land gaat ook de Nederlandse taal verloren, maar niemand bekommert zich daarom. Nederlanders hielden niet echt van hun taal. 

Ook Wilg wordt geëvalueerd. Helaas komt het water zo snel zodat haar moeder niet mee kan.  In Duitsland aangekomen, klopt Wilg bij Arie aan. Zij wil op zoek naar haar moeder.

Arie neemt contact op met Steen. Arie wil op zoek naar Mara. 

Steen kan een bootje regelen via de universiteit en gaat met het bootje samen met Arie en Wilg op onderzoeks uit. Tegelijkertijd gaat ze ook op zoek naar Wezel.

Tijdens deze tocht varen ze over dorpen en steden die onder water zijn gelopen. Ze komen ook nog blijvers tegen. Zoals bv. loopbruggen tussen flats in Almere Duin waar nog mensen wonen. 

Wilg zoekt haar moeder, neemt afscheid van haar als ze zich realiseert daar haar moeder ergens in de diepte van de zee is.  

De verdreven Nederlanders burgeren zich ondertussen aardig in. Verder is er inmiddels consensus over de oorzaak onder de wetenschappers. “ Er was sprake geweest van een kantelpunt, iets kleins ergens, waarschijnlijk vanuit die golfstroom, dat deze enorme vloed veroorzaakt had. De kans dat het elders zou gebeuren was natuurlijk aanwezig maar zeer klein.” 

Arie, Wilg en Steen varen nog steeds rond. Steen gaat het water in op de plek waar ze Wezel denkt te vinden. Uiteindelijk ziet ze Wezel heel goed zwemmend onder water. Dan zijn ze toch nog samen. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Arie en Wilg gaan verder. Ze horen en volgen een stem. Denken eerst nog dat dat de stem van Steen is. Wilg schrijft een brief aan haar moeder. Het gaat over dood en de zee. 

Arie en Wilg komen in een storm met het bootje. Ze overleven het. Als de storm na drie dagen gaat liggen, vinden ze een fles met een brief aan Arie. Hierin vertelt M. (Mara?) haar een verhaal. 

Aan het eind van het verhaal staat er een stukje over “ Ik als Zee”. Je weet: “ Als je alles losgelaten hebt, kan niks je meer overkomen. Maar je weet ook: Als je alles losgelaten hebt,  houdt niets jou meer vast.  

Wilg vraag of ze bij Arie kan wonen en dat wil ze. De volgende ochtend varen ze verder. Ze zien niet dat er een grote golf aankwam die niet te onderscheiden was van de hemel. 

De zee zelf wilde het laatste woord. Dat zal het zijn geweest. Het water kwam en sprak en de mensen konden alleen nog maar luisteren.

Personages

Hoofdpersonen in het boek zijn:

De Zee:

Wat best bijzonder is aan het boek is dat de zee de echte hoofdpersoon vormt  van het boek,want alles draait om in het boek om de zee. De zee kan je zien als bezield. De zee, kan een dromenvanger, een verteller een thuis en toekomst zijn en nog heel veel meer. Ze is wispelturig, onheilspellend, onstuimig maar kan ook troost geven. De zee maakt dat je anders naar de natuur kijkt. De mensen en ook de hoofdpersonen in het boek kunnen niet om haar heen. Door het hele boek heen komt de zee steeds in een andere vorm terug tussen het het verhaal door: “De zee als…..”

Arie:

Een strijdbare activiste. Voorzitter van actiegroep “ Zee Nu”, die demonstreren omdat “ als ze de zee niet horen” moeten we harder schreeuwen. Arie is en knappe meid met rood haar. ziet er volgens journalist Fred Vogel een beetje slordig uit. Wordt uiteindelijk ook geëvacueerd naar Duitsland waar ze Wilg ontmoet en samen met Steen en Wilg op zoek gaat naar Mara.

Wilg:

Meisje van 14 jaar. Schrijft zeegedichten. Ontmoet Arie als ze naar een demonstratie in Amsterdam gaat. Waar ze tot de conclusie komen dat het eigenlijk al te laat is. Raakt haar moeder kwijt bij de plotselinge evacuatie door de snel oprukkende zee. Na evacuatie naar Duitsland neemt ze daar met Arie contact op en wil op zoek naar haar moeder. Naar haar gaat ze samen met Arie en Steen op zoek met een bootje.

Paula van der Steen: 

Wordt in het boek vaak alleen “Steen” genoemd. Is een vermaarde geologische oceanograaf professor van Wageningen University & Research. Is voorzitter van een groepje van onderzoekers die voor de overheid onderzoek doet naar het zeldzame natuurverschijnsel dat de zee een stuk verder het land op is gekomen dan gebruikelijk. Gaat nadat Arie en Wilg contact met haar hebben gezocht met een bootje op onderzoeksproject en gelijk ook opzoek naar haar in de zee verdwenen kat Wezel. UIteindelijk ziet ze Wezel heel goed zwemmen onder water. Dan zijn ze toch nog samen. Steen komt daarna in het verhaal niet meer boven water.


Bijpersonen in het boek zijn:

Minister-president en andere politici: 

Laten onderzoek doen, maar willen tegelijkertijd dat er geen paniek ontstaat. Minister President geeft op het laatst een meer persoonlijke speech. Als hij daarna de zee nog een keer wil zien verdween daarna in de zee.

Minister van defensie:

Naarmate het verhaal vordert, krijgt je steeds meer van haar te weten.Regelt de evacuatie en blijft als laatste politicus in Nederland. Zij heet Sonja van der Linden. 

Journalist Fred Vogel: 

Doet tijdens het verhaal regelmatig verslag

Grote Willem:

Leider van de blijvers. Is uiteindelijk verdwenen toen water Albert Cuyp binnenkwam

Mara

Meisje dat Arie ontmoet met zwart haar en een gezicht waar de zon in hing. Gingen samen de avond in. Meisje wil niet blijven en Arie nog eens zien. Lag niet aan Arie. Het was iets anders waar ze niet over kon praten. Het blijft de vraag of de brief aan het eind van het boek die ondertekend wordt door M. van Mara is, maar daar lijkt het wel op. Deze Brief is aan “ Lieve Arie” gericht en vertelt haar verhaal  

Quotes

Bijzondere/leuke quotes uit het boek zijn.

‘de eerste berichten over het hamsteren van WC papier en blikvoeding hadden de minister president al bereikt’ blz 29 

In deze quote zie je dat ze in het boek veel leuke referenties in haar boek heeft naar de corona crisis.

‘Ik heb gehoord dat er nog mensen in de ondergelopen gebieden zijn’ blz 150

in deze quote hebben arie en wilg een gesprek over mensen die nog in de overstroomde gebieden zijn en dat arie’s moeder weg is. 

Waarom zoveel mensen tegelijk het niet meer zagen zitten wist niemand - net als de komst van de zee zou dit fenomeen onverklaard blijven’. blz 103

In deze quote zie je dat bepaalde dingen onverklaarbaar blijven die spontaan ontstaan of gebeuren.

Thematiek

Het thema van het boek is klimaatverandering. Het stijgen van de zee. Omdat in het boek de zee elke dag 1 kilometer verder landinwaarts komt. Alle verhalen die zich in het boek afspelen hebben ook op de een of andere manier te maken met de zee. Het thema ‘zee’ is erg passend bij de plek waar het boek zich afspeeld, Het speelt zich namelijk af in nederland. Hier in nederland hebben we natuurlijk al eeuwen te maken met water en onszelf beschermen van het water. Het boek laat goed zien wat de gevolgen zouden zijn als er toch een overstroming zou plaatsvinden. Ook zit de het thema ‘zee’ in het in de titel ‘Zee nu’.

Vooral in het begin van het verhaal komen elementen van de corona crisis terug in de aanpak van de stijgende zeespiegel. 

Motieven

een van de motieven van het boek is om ons bewust te maken dat een overstroming in Nederland rampzalige gevolgen zou hebben en dat we ons zelf goed moeten blijven beschermen tegen een overstroming. Het gaat ook over de dood. Maar het verhaal geeft ook hoop. Mensen passen zich snel aan aan een nieuwe situatie.

Motto

We hebben gezocht naar een motto voor het boek. Maar we hebben nergens een moto kunnen vinden. Dus denken wij dat er geen motto van het boek is. 

Opdracht

Gerimpel. Gegolf. Geraas. Gebulder.

Gerimpel, gerimpel, gegolf.

Gegolf.

Geraas, geraas, gebulder.

Gebulder!

Gebulder! Geraas!

Gegolf, gegolf, gegolf, gegolf, geraas, gegolf.

Gerimpel.

Gerimpel.

Gefluister. Heel zachtjes.

Auteur

Eva Meijer is in het jaar 1980 geboren en is een beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en songwriter. 

Hier is een overzicht van de studies die ze heeft gedaan.

2013-2017

Promotieonderzoek Filosofie, Universiteit van Amsterdam, cum laude

proefschrift: Political animal voices (Praemium Erasmianum Dissertatieprijs)

2011-2012

Wijsbegeerte, Universiteit van Amsterdam (MA) cum laude

scriptie: Politieke gesprekken met dieren, genomineerd voor de Geert Grote Pen

2008-2011

Wijsbegeerte, Universiteit van Amsterdam (BA)

2001-2005

Beeld en Geluid, Koninklijk Conservatorium en Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (BA)

1997-98

Zang, Dartington College of Arts, Dartington Engeland

1991-97

Gymnasium, OSG Westfriesland, Hoorn

Ze heeft in totaal 12 boeken geschreven tot nu toe:

Het schuwste dier (2011)

Dagpauwoog (2013)

Dierentalen (2016)

Vogelhuis (2016)

De soldaat was een dolfijn (2017)

De grenzen van mijn taal (2019)

Voorwaarts (2019)

When animals speak: Towards an interspecies democracy(2019)

De nieuwe rivier (2020)

Vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt. (2021)

Haar vertrouwde gedaante (2021)

Zee nu (2021)

Titelverklaring

De reden dat de titel ‘Zee nu’ is, is omdat de zee stijgt in het boek, dus het komt in het verhaal nu eraan. maar ook omdat er in het boek een actiegroep is genaamd zee nu. 

Na evacuatie naar Duitsland wordt in een interview aangegeven dat “Zee Nu” nu werkelijkheid is geworden, omdat Nederland dan onder water staat. 

Het zegt iets over het stijgen van de zeespiegel door klimaatverandering. 

Structuur en perspectief

Het boek is geschreven in het hij/zij perspectief maar soms ook in het Auctoriaal perspectief. 

Het boek is ingedeeld in 15 hoofdstukken. Deze hebben geen namen maar nummer. Het boek is op een chronologische volgorde geschreven.

Decor

Het speelt ergens na 2020 af in Nederland. De scènes in Nederland aan het begin gaan vooral over dat het water dat steeds komt. Daarna gaat het over de evacuatie en sommige mensen denken dat het stijgen van de zee een complot is van de regering en dat ze willen blijven. Uiteindelijk gaat het over wat mensen op een boot die door een overstroomde Nederland varen. Ook zijn er enkele scènes die zich afspelen net over de grens in duitsland. Dat zijn vooral de scènes van geëvacueerde mensen die naar gymzalen in Duitsland verblijven. 

Stijl

Het boek is geschreven in het hij/zij perspectief. Wat erg bijzonder is aan de schrijfstijl van het boek is dat ze de zee als hoofdpersoon neemt. In de eerste paar zinnen kan goed de schrijfstijl van de schrijfster zien Het duurt even voor de mensen begrijpen wat er aan de hand is. De eerste dag leek er ook weinig aan de hand: de zee komt de ene dag verder het strand op dan de andere en de dijken waren hoog en breed genoeg. Een enkle strandwandelaar voelde dat er iets niet in de haak was. Maar wat.’ De stijl waarop ze schrijft is nieuwsgierig makend door het zetten van vragen aan het zetten van vragen aan het einde van de zin  zoals ‘maar wat’ ook begint het verhaal niet met de gedachte van de hoofdpersoon of gelijk een grote gebeurtenis. Maar ze zorgt ervoor dat het opbouw. in het boek komt daardoor ook elke dag de zee 1 km meer het land in.

Slotzin

 “Het water kwam en sprak en de mensen konden alleen nog maar luisteren.”

Onze beoordeling 

Wij vonden het wel een goed boek. Toen wij het boek kozen dachten wij dat het niet heel interessant zou zijn door de titel, maar toen wij het stukje op de kaft achteraan gingen lezen was het wel een stuk interessanter. We vonden het ook wel een bizar boek omdat het goed laat zien wat er zou gebeuren als er een overstroming zou komen in Nederland. Ook heeft de schrijfster van het boek over dingen nagedacht waar je zelf helemaal niet echt bij stil staat, bijvoorbeeld de zelfmoordgolf die plaatsvond na de overstromingen. in het boek kom je niet te weten wie er allemaal zelfmoord hebben gepleegd, maar dat is toch niet zo belangrijk voor het verhaal. wat we ook erg leuk vonden aan het boek waren er wel zogenaamde advertenties van de action zoals: “Nu bij de Action: 4 reddingsvesten voor de prijs van 3!” (blz 27) of “Nu bij Action: Laatste kans Bodybag Starter Pack (xs-xxl). Alleen via website. Bezorging in alle grensgebieden tot 2 km van zee. € 249.99 ex. verzendkosten. (blz 149). ook waren de referenties naar de tijd van nu/de corona tijd erg leuk. zoals de leider van de blijvers grote Willem, dat verwijst natuurlijk naar Willem engel. of het moment dat mensen WC papier gingen hamsteren. Wat ook gebeurde in de corona crisis.

Wij vonden het wel een goed boek. Toen wij het boek kozen dachten wij dat het niet heel interessant zou zijn door de titel, maar toen wij het stukje op de kaft achteraan gingen lezen was het wel een stuk interessanter. We vonden het ook wel een bizar boek omdat het goed laat zien wat er zou gebeuren als er een overstroming zou komen in Nederland. Ook heeft de schrijfster van het boek over dingen nagedacht waar je zelf helemaal niet echt bij stil staat, bijvoorbeeld de zelfmoordgolf die plaatsvond na de overstromingen. in het boek kom je niet te weten wie er allemaal zelfmoord hebben gepleegd, maar dat is toch niet zo belangrijk voor het verhaal. wat we ook erg leuk vonden aan het boek waren er wel zogenaamde advertenties van de action zoals: “Nu bij de Action: 4 reddingsvesten voor de prijs van 3!” (blz 27) of “Nu bij Action: Laatste kans Bodybag Starter Pack (xs-xxl). Alleen via website. Bezorging in alle grensgebieden tot 2 km van zee. € 249.99 ex. verzendkosten. (blz 149). ook waren de referenties naar de tijd van nu/de corona tijd erg leuk. zoals de leider van de blijvers grote Willem, dat verwijst natuurlijk naar Willem engel. of het moment dat mensen WC papier gingen hamsteren. Wat ook gebeurde in de corona crisis.

Recensies

Eva Meijer liet zich inspireren door de corona crisis om een verhaal te vertellen over het klimaatprobleem. De zee is daarbij een volwaardige hoofdpersoon, de andere personages krijgen weinig reliëf.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/bij-eva-meijer-kan-de-zee-een-thuis-zijn-een-toekomst-een-geliefde-of-een-vraag~b9d7d930/#:~:text=De%20zee%20kan%20een%20thuis,wil%20%E2%80%93%20wie%20zal%20het%20zeggen%3F

Bron: Volkskrant

Volgens Meijer hebben we nieuwe verhalen nodig over het klimaat, over de zee en onze verhoudingen met de flora en fauna om ons heen. We zullen opnieuw moeten leren luisteren naar de zee, in plaats van haar proberen te bedwingen, leren te vertalen wellicht wat ze ons te zeggen heeft. Met Zee nu schreef ze in elk geval zo’n verhaal, dat zowel het hoofd als het hart aanspreekt.

https://bazarow.com/recensie/zee-nu/

Bron: Bazarow.nl

vragen

Is het boek een somber boek?

Het boek is wel somber, omdat er natuurlijk veel mensen dood gaan. Maar persoonlijk vind ik het meer een bizar boek.

Past de kaft van het boek bij het verhaal?

Ja, de kaft van het boek ziet eruit als een onderzee wereld en in het boek komt onze wereld (Nederland) ook onderwater te staan.

Zijn er nog gebeurtenissen die veel impact hadden op een karakter?

Ja de overstroming van Nederland had een grote impact op alle hoofdpersonen. Een voorbeeld hiervan is Wilg. Want bij de overstromingen verloor ze haar moeder. En dat heeft natuurlijk veel impact op haar.

Kon het worden verklaart waarom Nederland langzaam onder water ging?

Er waren in het boek wel theorieën waarom nederland in het boek overstroomt, maar er wordt niet verteld in het boek wat de echte reden is

Wat gebeurde er toen de mensen wisten dat Nederland ging overstromen?

Veel mensen gingen hamsteren (onder andere voor WC papier). Ook werden de mensen geëvacueerd. Ook werden bijzondere kunstobjecten uit museums verhuist.


Bronnen

Eva meijer website

biografie (evameijer.nl)

Trouw

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/eva-meijer-het-is-zo-makkelijk-om-verstrikt-te-raken-in-je-eigen-kleine-menselijke-leventje~b70ce84ff/

Volkskrant

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/bij-eva-meijer-kan-de-zee-een-thuis-zijn-een-toekomst-een-geliefde-of-een-vraag~b9d7d930/#:~:text=De%20zee%20kan%20een%20thuis,wil%20%E2%80%93%20wie%20zal%20het%20zeggen%3F

Bazarow

https://bazarow.com/recensie/zee-nu/

Athenaeum

https://www.athenaeum.nl/recensies/2022/laat-je-overspoelen-in-eva-meijers-rampscenario-zee-nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zee nu door Eva Meijer"