Zee nu door Eva Meijer

Beoordeling 0
Foto van Erik
Boekcover Zee nu
Shadow
 • Boekverslag door Erik
 • 4e klas havo | 2247 woorden
 • 24 juni 2022
 • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Eerste uitgave
2022
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zee nu
Shadow
Zee nu door Eva Meijer
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Flaptekst

Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. 

Het duurde even voor de mensen begrepen wat er aan de hand was. De zee komt de ene dag verder het strand op dan de andere. 

Een enkele strandwandelaar voelde wel dat er iets niet in de haak was.

Maar wat? De zee wint elke dag een kilometer terrein. Polders aan de kust lopen vol en de boulevard van Scheveningen staat blank.

De minister-president geeft een persconferentie en Defensie stuurt soldaten naar de dijken.

Op Twitter roepen complotdenkers Actie!, de Action adverteert: Eenmalig! 4 reddingsvesten voor de prijs van 3! 

Wetenschappers komen van heinde en verre om dit zeldzame fenomeen te onderzoeken. 

Duitsland stelt sportzalen voor de geëvacueerde buren ter beschikking. 

De koning vertrekt naar zijn vakantiehuis in Mozambique. 

Maar waar moeten de herten heen? En hoe zal het de blijvers vergaan die hun kampement opslaan op de daken van kantoorgebouwen in de Randstad? Als de mensen geëvacueerd zijn en de laatste meeuwen hun heil elders zoeken, volgen wij activiste Arie, scholier Wilg en oceanograaf Paula van der Steen op hun tocht over de nieuwe zee, en ontdekken hoe het water hun kijk op de wereld fundamenteel verandert. 

Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. 

Het is een roman over het grootste gevaar van dit moment, over Nederland, over de natuur die ons bedreigt en koestert en over de mens, die gedwongen wordt zichzelf opnieuw uit te vinden.

Eerst zin

 “Het duurde even voor de mensen wat er aan de hand was.”

Samenvatting

Het verhaal begint bij de nederlandse kusten, waar het water zojuist een kilometer verder het land binnen is gestroomd. Veel mensen die langs de kust wonen kwamen naar de omgeving toe om foto’s te maken en op Facebook, Instagram en Twitter te plaatsten om voor de wereld te laten zien wat er aan de hand is in Nederland.

Hierdoor werd er veel aandacht aan besteed en dus kwam zelfs de bekendste nieuwsprogramma's in aanraking met deze crisis. Op een dag om tien uur, werd de ministerie van Infrastructuur en waterstaat gebeld door de burgemeester van Den haag, om ze te laten weten wat er gaande is, en het bleek dus dat elke provincie van Nederland al bezig is met data te verzamelen. Later op de dag, om 11 uur publiceerde een bezorgde journalist een bericht met de kop “Waar blijft de eb?”

Hierdoor was de attentie van heel Nederland helemaal gefocust op de zee crisis.

De minister nam dit dus vooraan als een serieus probleem, en besloot om zelf even te kijken wat er aan de hand was. 

De dag nadat de minister zelf heeft gekeken waar hij mee te maken had, was het water al weer verder het land ingetrokken. De minister werd door zijn assistent wakker gebeld en geïnformeerd, en dus ging de ministerie van Infrastructuur en waterstaat contact leggen met andere ministers van Nederland en zorgde voor een persconferentie tussen de ministers van: Binnenlandse Zaken, Defensie, Infrastructuur en Waterstaat, en de minister-president. De persconferentie werd ook door de rest van Nederland goed bekeken, en ontstaat er een verzet onder de leiding van Arie Mak die als motto: “Zee Nu” hebben. Langzamerhand verspreidde Arie mak zich overal in Nederland en begon allemaal toespraken te houden voor de groei van het verzet tegen de ministers van Nederland. Het was zelfs zo succesvol dat Arie uitgenodigd werd voor een talkshow genaamd Nederland Boven

Later in het verhaal wordt de minister van defensie geïnterviewd door Fred Vogel en wat blijkt is dat iedereen hoogstwaarschijnlijk geëvacueerd moeten worden, maar aan de goede kant is dat er een infrastructuur klaar ligt. Maar helaas komen er altijd weer nieuwe problemen boven water. Nederland werd zwaar getroffen door een storm die veel schade bracht, er werden mensen langzamerhand vermist zoals de minister-president. De storm duurde 12 dagen en vervolgens is het land vrijwel onder water verdwenen. 

Door de succes van Arie, kwam zij in contact met belangrijke mensen zoal Steen en Wilg, na de storm besloot Wilg contact op te leggen met Arie en wouden ze de resultaten onderzoeken met behulp van Steen. Ze kwamen uiteindelijk met elkaar in contact maar helaas had Steen geweigerd om mee het water in te gaan door gebeurtenissen in haar verleden. Uiteindelijk is ze wel mee gegaan en heeft zelfs in het water gedoken. Ze vaarde zo de zee op en ontmoeten een groep mensen met waterscooters en jetski's die Arie, Wilg en Steen naar de kamp van de mannen op de jetski's. Eenmaal in het kamp zocht Wilg voor haar moeder, blond, een meter drieënzeventig, tweeënvijftig met groene ogen, maar helaas was ze gefaald om haar te vinden. Uiteindelijk besloten ze dus terug te keren naar vasteland, maar op de terugweg zat hun boot voor een reden vast en stil op het water. Steen zwom zelfs een rondje om de boot heen om te kijken wat er aan de hand was, maar was niet in staat het probleem te lokaliseren. Steen was toen uit het niets ingewikkeld op haar enkel door zeewier, toen ze haarzelf los probeerde te krijgen kwam ze juist in een nog ergere probleem terecht. Op dit moment zat ze helemaal vast in de zeewier en kon ze helaas niet boven water komen. Helaas konden Arie en Wilg er niets aan doen, en dus besloten ze om verder te gaan varen. Toen ze op vaste land kwamen werden ze voor een reden niet binnen gelaten dus moesten ze maar terug de zee op met hun boot.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Arie Mak: Dochter van televisiepersoonlijkheid Benno Mak, en de oprichter en voorzitter van het verzet Zee Nu. Ze is zelfstandig en kan voor haarzelf opstaan.

Steen: Een vrouwelijk, zelfbewust, wetenschapper die zich specialiseert in onderzoek der zee. Werkt onder de naam van de minister van Infrastructuur en waterstaat.

Fred Vogel: Een doorzettende journalist die trouw staat tot zijn baan bij RTL Nieuws.

Johan: Een ex-fysiotherapeut met lang haar en is een trouwe volger van het verzet Zee Nu.  

Wilg: Een vrouwelijke schrijver met een sterke doorzettingsvermogen en hoge nieuwsgierigheid.

 Quotes

 • Blz 118. “De zee als stem:

Fluisterend, mompelend,schreeuwend, rustig en logisch redenerend,verleidend, afstraffend, gedragen, geheimzinnig, beklagend, zeikend, lachend, verdoemend, vleiend, vloekend, vrezend, hoestend, stellend, concluderend. zingend.”

De zee speelt dus een grote rol in deze roman en hiermee bedoelen ze dat de zee elk aanzicht kan opnemen kwa menselijke emoties, waarom ze dit er in hebben gezet is om de zee als dreigende probleem willen aantonen.

 • “Het verzwakken van de Golfstroom veroorzaakt extremer weer, meer kou in het noorden en meer hitte in het zuiden, en Nederland zit daartussenin - meer stromen, meer regen.”

In deze zin kun je dus merken dat mensen van plan en bezig zijn om iets aan het dreigende probleem te doen, maar waar ze ook aan denken, leidt het alleen maar tot nieuwe problemen.

 •  Blz 23. “Oké, ladies en gentleman, dit is jullie trouwe reporter Fred Vogel voor RTL Nieuws. Ik sta hier bij de Tweede kamer, de ministers overleggen over de volgende stappen.”

Zoals je kan zien is het probleem zelfs bij de Tweede Kamer gekomen, hierdoor kunnen we dus concluderen dat dit geen kinderspel is maar een serieus probleem voor Nederland.

Thematiek 

Het probleem in dit boek is natuurlijk voor de hand liggend, de overstroming van Nederlands. De onderliggende gedacht van dit boek is dat ze meer aandacht willen creëren over voor de klimaatveranderingen en de opwarming van de aarde. Dit kan ervoor zorgen dat de zeespiegel stijgt, dit kan gevolgen hebben voor een laagliggend land als Nederland. 

De thema’s van dit boek zijn:

 • politiek
 • klimaat
 • noodlot 
 • liefde

Dit zijn de thema’s omdat al deze thema’s een rol spelen in het verhaal. Politiek omdat het gaat over hoe de regering het probleem van de overstroming aanpakt. Klimaat omdat het gaat over de weersomstandigheden en de zeespiegel, noodlot omdat het gaat over Nederland in gevaar en tenslotte liefde omdat er relaties rondspelen in het verhaal.

Titelverklaring

De titel wordt logisch in het begin van het boek. De protesterende mensen roepen ‘zee nu! zee nu!’ omdat, ik quote, “Zee Nu, omdat nu het moment is en zee dit ons laat zien.” Dit is de eerste ontkrachting van de titel. 


Structuur en perspectief

Het verhaal wordt verteld in de meervoudige perspectief en de ik-perspectief. De reden hiervoor is omdat je namelijk meerdere verhaallijnen volgt. 

Voorbeeld: 

Blz 83.

Ja lieve mensen, Fred Vogel hier. Ik ben live vanuit Düsseldorf op YouTube in gesprek met een paar hoofdrolspelers uit deze tragedie, want een tragedie kunnen we het ondertussen wel noemen.

Zoals we uit dit fragment kunnen lezen zijn wij nu bezig met het verhaal over Fred Vogel. Na deze fragment komt er nog meer te weten over de interview over de “hoofdrolspelers” van deze tragedie. En als we naar de bladzijde kijken zien we dat het weer meteen terug gaat naar Wilg die op een plein zit.

Blz 84.

“Wilg zat op een plein, zag alle mensen zoeken ze wist al wat ze moest doen.”

Het boek bestaat uit 15 hoofdstukken. Sommige met twijfelachtig weinig tekst voor een hoofdstuk. Maar het zijn Hoofdstukken met nummers en geen titel, dus is het essentieel om goed te lezen waar het hoofdstuk om gaat sinds er meerdere verhaallijnen tevoorschijn komen. De perspectieven zijn in elk hoofdstuk bijna altijd hetzelfde. Ze bevatten de ik-perspectief en de meervoudig-perspectief, en voor de twijfelachtige hoofdstukken bevat er maar één perspectief.

Decor

Het verhaal wordt verteld in een chronologische volgorde over de tijd van een paar weken, dit leest heel fijn. Het verhaal speelt zich af door heel Nederland zelf en voor korte periodes zelfs in Duitsland.

Slotzin

‘Het water kwam en sprak en de mensen konden nog alleen maar luisteren.’

Beoordeling

Wij vonden het persoonlijk niet echt een leuk boek. DIt komt mede doordat we literaire teksten niet heel interessant vindt. Dit verhaal was wel makkelijk te lezen en op zich was het onderwerp ook wel interessant. Dat we omdat klimaatverandering interessant vindt en dit boek was daar deels wel op gericht. 

Wij vonden het persoonlijk niet echt een leuk boek. DIt komt mede doordat we literaire teksten niet heel interessant vindt. Dit verhaal was wel makkelijk te lezen en op zich was het onderwerp ook wel interessant. Dat we omdat klimaatverandering interessant vindt en dit boek was daar deels wel op gericht. 


Trivia - auteur

Eva Meijer is een kunstenaar, filosoof en sing & songwriter. Eva heeft in totaal 12 boeken geschreven. Het schuwst dier, het debuutroman van Eva die in 2011 werd uitgebracht werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza DebuutPrijs. In 2016 schreef Meijer het boek Dierentalen, een populair wetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren, en de vraag wat taal eigenlijk is. Eva heeft veel romans in haar leven geschreven, zo ontstond in 2016 haar derde roman Het Vogelhuis, dit boek werd aangeraden door het boekenpanel van het bekende tv programma De Wereld Draait Door en won ook nog eens de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs. Eva meijer heeft veel prestatie geleverd met het schrijven van haar boeken en behoorlijk wat prijzen binnen gehaald. Haar meest recente roman is Zee Nu, het boek dat wij nu hebben uitgekozen. 

Hier een lijst van alle boeken die Eva geschreven heeft:

  1. Het schuwste dier
  2. Dagpauwoog
  3. Dierentalen
  4. De soldaat was een dolfijn
  5. Het vogelhuis
  6. De grenzen van mijn taal
  7. Voorwaarts
  8. When animals speak
  9. De nieuwe rivier
  10. Vuurduin
  11.  vertrouwde gedaante
  12. Zee Nu

Stijl

De schrijfster gebruikt geen aanhalingstekens als een personage in het boek op dat moment spreekt. In plaats van de aanhalingstekens gebruikt ze de naam en dan een dubbele punt en in de meeste gevallen worden er niet eens speciale indicators gebruikt om aan te tonen dat er iemand aan het woord zit.
Voorbeeld:

“Murat:

geef door dat het hier onder water gelopen is. Je geloof het niet. Het beste land en nu dat water. Haha.”

“Ik heb niks voor je.”


Recensies

Marcia

Ik had zo ontzettend uitgekeken naar Zee nu dat mijn verwachtingen torenhoog waren. De eerste pagina’s las ik vol jubelend genot. Eva Meijer biedt een humoristische blik op Nederland en haar politiek, poëtisch geschreven en maatschappijkritisch. Maar het boek is vooral ook heel veel: veel perspectieven, veel personages, veel lagen en veel flarden. Allesomvattend. Meijer wil soms iets te veel tegelijkertijd. En dat maakte dat ik het boek toch vaak aan de kant legde en minder snel weer oppakte.

Casper Veen

De allerslechtst geschreven roman die ik in jaren tijd las. Opeenvolging van clichés, continue cringe en ongeloofwaardige, matig uitgewerkte voorbeelden. Pure 'tell, don't show' met te weinig beeldspraak waarbij de voorbeelden er voortdurend te dik bovenop liggen en platitudes worden.

Vragen: Overhoor jezelf

1. Heb jullie een betekenis kunnen vinden achter dit verhaal?

Nee.

2. Waren er vreemde gebeurtenissen in het boek?

Ja, aan het einde van het boek wordt er gesproken over een godin van de zee en hadden Arie en Wilg vage gesprekken over de godin. In onze mening leek het meer een symptoom van schizofrenie.

3. Zijn er delen uit het boek dat jullie misschien niet in het boek snappen?

Ja, wat wij vooral niet snappen is waarom er uit het niets quotes over de zee in het boek staan. Het zou kunnen dat het iets met poëzie te maken heeft, maar daar zijn wij niet gespecialiseerd in.

4. Zijn er dingen dat dit boek boven andere boeken uit staat? 

Dat is mogelijk, dit is de eerste boek dat we hebben gelezen met een spraak weergaven zonder aanhalingstekens, en zoals gezegd in de vorige vraag, de quotes die uit het niets komen.

5. Waren er tijden waar jullie meer over zou willen lezen?

Nee.

Bronvermelding

https://www.goodreads.com/nl/book/show/60504572-zee-nu

https://www.evameijer.nl/bio.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zee nu door Eva Meijer"

Ook geschreven door Erik