Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Word toch wakker! door Ellen Tijsinger

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Word toch wakker!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 915 woorden
  • 20 maart 2002
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
24 keer beoordeeld

Boekcover Word toch wakker!
Shadow
Word toch wakker! door Ellen Tijsinger
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud Gebeurtenissen: Als Jasmijn met haar 2 broertjes Dump en Tim naar huis loopt, gebeurt er een ongeluk, Tim komt onder een auto. Hij wordt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Tim`s toestand is ernstig, hij ligt in coma en de dokters kunnen niet zeggen hoe het afloopt. Op school kan Jasmijn zich niet meer concentreren doordat ze veel spanningen heeft, en ook thuis is de spanning te snijden. Dump gedraagt zich erg dwars doordat hij nog te jong is om alles te begrijpen. Ook de baby huilt erg veel. Maar onder andere doordat Jasmijn op bandjes teksten voor Tim inspreekt gaat het steeds wat beter met Tim en zo komt hij er langzaam weer boven op. Personen: - Tim: hij is 8 jaar en is een klein maar eigenwijs mannetje.à vb. Eigenwijze Tim, die denkt dat hij met zijn acht jaar als een hele piet is. Ook is hij heel ongeduldig en heeft veel hulp nodig. à vb. Tim is veel ongeduldiger dan Dump en ze moeten hem ook regelmatig helpen. Verder in het boek kom je niet zo heel veel over de persoon Tim zelf te weten omdat hij in coma ligt. - Jasmijn: Jasmijn is een meisje van ongeveer 14 jaar en heeft lange blonde haren en blauwe ogen. à vb. Joep strijkt door haar lange, blonde haren en Jasmijns blauwe ogen glinsteren van verliefdheid. Ook is ze een bang meisje want ze laat in het hele verhaal blijken dat ze erg bang is dat Tim misschien dood gaat. - Dump: hij is het jongere broertje van Jasmijn en Tim en heeft een erg wisselend karakter, en dat komt denk ik doordat hij te jong is om alles te begrijpen maar wel de spanningen voelt. à vb. als Tim doodgaat mag ik wel zijn elektrische trein hebben hè? Zegt hij met een trillende stem. Soms is hij ook helemaal in zichzelf gekeerd en speelt met de dan met de trein van Tim. - Loek: hij is een jongen die Jasmijn ontmoet nadat ze in het café bij school in huilen is uitgebarst. Hij is een luisterend persoon want hoort alle verhalen van Jasmijn aan. Door hem durft Jasmijn ook naar het ziekenhuis. In het verloop van het boek word Jasmijn verliefd op hem en krijgen ze ook een relatie. à vb. Loek pakte lief haar hand vast en gaf er een kus op. - Pieter: hij is degene die Tim heeft aangereden. Hij heeft er erge spijt van en voelt zich ook erg schuldig blijkt uit vele gebaren die hij geeft. Eerst moet Jasmijn niks van hem weten maar nadat ze op aandringen toch naar hem toe is gegaan heeft ze veel bewondering voor hem. Hij schildert haar droom over Tim ook schildert hij om zelf het ongeluk te verwerken.
Perspectief: Het is een vertelperspectief. à vb. huiverend trekt Jasmijn haar jas dicht. Vb. Loek loopt met een ernstig gezicht over de stoep
Je kunt het verhaal volgende door de ogen van verschillende personen. Plaats: Het verhaal speelt zich voornamelijk in het ziekenhuis af en bij Jasmijn thuis af. à vb. Tim ligt nu alweer een maand in het ziekenhuis. Tijd: Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat weet je doordat hij in het ziekhuis ligt met veel slangetjes en apparatuur en dat hadden ze vroeger niet. De periode dat het verteld word is ongeveer 4 maanden. à vb. na 4 lange spannende maanden mag Tim nu eindelijk weer naar huis, verteld Jasmijn tegen Loek. Alles wordt in een chronologische volgorde verteld want ze vertellen vanaf het begin hoe het ziekteproces van Tim verloopt en hoe steeds meer opknapt en weer naar huis mag. Begin: Het verhaal begint met de eigenlijke gebeurtenis waar alles om draait het ongeluk waar Tim onder een auto komt en in het ziekhuis belandt. à vb. plotseling is de lucht vol geluiden. Gierende banden, piepende remmen, een harde klap, een schreeuw, en dan niets meer. Jasmijn ziet Tim liggen op de weg. Lijkbleek en stil op straat, zijn hoofd opzij en zijn ogen gesloten. Probleem en oplossing: Het belangrijkste probleem en waar ook het hele boek om draait, wordt Tim ooit nog beter? Na 4 maanden in het ziekenhuis te hebben gelegen en uit coma gekomen mag Tim weer naar huis. Het is een gesloten einde met een goed eind, want Jasmijn haar droom is uitgekomen; Tim is wakker geworden en mag naar huis. à vb. ze voelt zich blij, licht en intens gelukkig. Haar droom is werkelijkheid geworden.
Titel: De titel heeft voor mij de betekenis dat Jasmijn heel graag wil dat Tim wakker wordt. Je kunt dit zien bij het vb. wat ik hierboven heb gegeven, dat haar droom is uitgekomen; Tim is wakker! Beoordeling Tijdens het lezen leef je helemaal mee met Jasmijn, hoe ze zich voelt en wat ze allemaal doormaakt. Ik kan me er wel iets bij voorstellen hoe het is om te zien hoe je kleine lieve broertje aan allemaal slangen ligt. Dat je je dat juist kunt voorstellen maakt het boek mooi en erg goed. Ik wilde het boek in 1 keer uitlezen omdat ik wilde weten hoe het afliep of hij doodgaat of dat hij bijkomt, ik kan dus ook niet stoppen met lezen zo spannend vond ik het doordat het soms minder met Tim gaat en hij in een kritieke toestand komt, maar ook juist doordat het soms dan helemaal goed gaat is het leuk om door te lezen. Al met al vond ik het een heel leuk en spannend boek om te lezen dus ook zeker de moeite waard.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Word toch wakker! door Ellen Tijsinger"