Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Weg door Marjan van Abeelen

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Weg
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 783 woorden
  • 22 juni 2009
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
27 keer beoordeeld

Boekcover Weg
Shadow
Weg door Marjan van Abeelen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting 'Weg' van Marjan van Abeelen

Brenda woont na de scheiding van haar ouders bij haar moeder thuis.
Door alle stress die er thuis is slaat haar moeder haar vaak.
Haar stiefbroer blijkt haar erg leuk te vinden en wil haar graag helpen.
Op een dag gaan ze na school winkelen in de stad, Maud laat haar een paar oorbellen zien die Brenda ook erg leuk vind, maar ze heeft niet genoeg geld.
Maud stopt het stiekem in Brenda’s tas om haar te helpen,
Maar ze worden gesnapt en opgepakt,

Ze wordt gefouilleerd om te kijken of ze niet nog meer gestolen heeft, de agente ziet dan de blauwe plekken en haalt er een maatschappelijke werkneemster bij, Brenda ontkent dat ze wordt geslagen en zegt dat ze gevallen is.
Suzanne, (zo heet de maatschappelijke werkneemster) geeft Brenda haar kaartje en gaat dan.
Ze worden nog ondervraagd en uiteindelijk bekent Maud.
Hierdoor is ze veel te laat en is haar moeder weer woedend en slaat haar.
Brenda komt de volgende dag hellemaal doorweekt uit school, het regent.
Er blijft een spoor van natte voeten achter als ze gaat douchen,
Sophie word kwaad en slaat Brenda met de houten badborstel, Sophie zegt haar dat ze niks mag zeggen en dat ze wel een smoes verzint en thuis mag blijven van school.
Sophie, Johan, Anna en Jeje gaan dit weekend op visite bij haar opa en oma.
Larry gaat uit en vraagt of Brenda ook mee mag, sophie zegt van niet maar ze besluit stiekem toch mee te gaan.
Als ze om kwart voor één naar huis gaan brand er al licht in huis.
Ze schrikt en verstopt zich achter een auto, ze zit er lang te kijken als er een politieagente naar haar toe komt en haar vraagt wat ze doet, ze geloven niet dat ze daar woont dus brengen ze haar naar binnen, Brenda is bang wat haar moeder zal doen omdat ze toch is weggegaan.
Haar moeder zegt dat Johan een hartaanval heeft gehad en dat ze daarom al terug zijn.

Ze duwt haar in de gangkast en laat haar de volgende ochtend eruit.
Brenda zoekt haar truitje omdat ze naar haar echte vader gaat die verblijft nu in een hotel in Nederland, hij woont in Schotland, als Sophie ziet hoe rommelig de wasmand op de grond ligt wordt ze erg boos en duwt haar zodat Brenda tegen de strijkplank aan valt en het ijzer op haar been landt, het wordt erg rood en doet erg zeer.
Ze laat het aan haar vader zien gaan langs de dokter en daar krijgt ze pijnstillers van.
Ze heeft het erg leuk bij haar vader.
Als ze weer thuis is moet ze even nieuwe koffie halen en gaat per ongeluk op de staart van de poes staan, sophie word heel erg boos en grijpt haar bij haar haren vast,
Ze denkt dat sophie haar wil gaan vermoorden, ze rent WEG en als ze achterom kijkt ziet ze nog net dat sophie een schaar in haar hand heeft en haar dreigend aankijkt.
Die nacht slaapt ze onder een brug en de volgende dag gaat ze naar Tamar toe, maar daar kan ze niet blijven. Tamar’s moeder zou Sophie bellen, Tamar geeft haar geld en schone kleren en wat eten en een mobiel mee.
De O’tjes ( andere vriendinnen van haar) bieden aan haar bij hun thuis te laten logeren, maar ze hadden ergens gehoord dat het strafbaar is om iemand thuis te houden die weggelopen is dus daar kan ze ook niet blijven. Ze mag wel op een boot slapen van hun oom die op vakantie is.
Ze belt Larry bijna elke dag om te vertellen dat het goed gaat.
Een paar dagen later is het eten op en moet ze boodschappen gaan doen, iemand ziet haar lopen en ze besluit dat ze daar niet meer kan blijven.
Het regent erg hard en ze komt twee jongens tegen die haar onderdak bieden, eerst wil ze niet mee maar ze lijken erg aardig, ze blijft er een paar dagen en gaat dan toch naar de hulpverleenster Suzanne toe.

Ze gaan op gesprek en uiteindelijk vertelt ze alles. Sophie gaat naar een inrichting en Brenda kan bij Tamar blijven, Larry komt op bezoek bij Tamar en Brenda.
Hij is heel erg blij haar te zien en zoent haar op haar mond, hij heeft ook een brief bij van Sophie waar ze haar excuus aanbiedt.
Ze mag bij haar vader op vakantie in Schotland en vraagt of Larry mee mag.

Dat is eigenlijk het einde. Wel een beetje open want ze vertellen niet hoe het met Brenda zal gaan zonder haar moeder en of haar moeder er van afkomt.

REACTIES

D.

D.

alleen maar een samenvatting......

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Weg door Marjan van Abeelen"