Wat je al niet moet doen voor je vrienden door Maresa Jacobse

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 847 woorden
  • 20 juli 2006
  • 85 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 85 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Wat je al niet moet doen voor je vrienden
Shadow
Wat je al niet moet doen voor je vrienden door Maresa Jacobse
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Auteur: Maresa Jacobse
Titel: Wat je al niet moet doen voor je vrienden
Jaartal eerste druk: 2006
Gelezen druk & uitgeverij: eerste druk, Kluitman
Speciaal: tweede deel van een trilogie (wat je al niet moet doen voor...)
Genre
ChickLit (chickliterature, oftewel: literatuur voor chicks)
Samenvatting
Melanie heeft een vriendje, Marc. Maar intussen maakt ze zich zorgen. Wat als haar vriendinnen vinden dat ze teveel over hem praat? Of dat ze vinden dat ze teveel tijd met hem doorbrengt? Melanie wil haar vrienden niet kwijt, dus besluit ze een plan uit te voeren. Ze wil Lindsay, één van haar vriendinnen, aan een vriendje helpen. Iris, de andere vriendin van Melanie, helpt mee. Melanie stelt een advertentie op en hangt die in de supermarkt. Vanaf dat moment doet Lindsay raar. Ze ontwijkt Melanie en Iris. Melanie komt erachter dat een klasgenoot van haar, Christa, Lindsay heeft bedreigd. Christa is namelijk verliefd op Marc en ziekelijk jaloers op Melanie. Daarom probeert ze Lindsay uit de buurt te houden door te dreigen een beschamende foto van Lindsay overal te verspreiden als ze met Melanie praat.
Melanie komt met een idee. Ze maakt samen met Iris en Lindsay een schoolkrant, waarin ze de beschamende foto van Lindsay plaatst, samen met wat andere foto’s. Op die manier zijn ze Christa voor.

Intussen gaat Lindsay uit met een jongen die heeft gereageerd op haar advertentie. Ze kan opeens over niets anders meer praten. Dat was eigenlijk ook de bedoeling van Melanie, maar ze vertrouwt de jongen niet zo. Uiteindelijk ziet Lindsay dat ook in en sluit hem op in de badkamer in zijn eigen huis. Daarna vertrekt ze. Melanie ziet eindelijk in dat ze met Marc om kan gaan en intussen ook met haar vriendinnen.
Hoofd- en bijpersonen
Melanie is de hoofdpersoon. Ze is gek op haar vriendinnen, maar ook op Marc. Omdat ze nog niet zo lang met hem heeft, vindt ze het moeilijk in te schatten hoe ze en haar vriendinnen, en haar vriendje kan houden zonder minder aandacht te geven aan alledrie.
Marc leek vorig jaar nog de nerd van de klas, maar blijkt toch interessant te zijn. Hij is inmiddels het vriendje van Melanie.
Iris is één van de beste vriendinnen van Melanie. Ze is knap, lang en versiert veel jongens. Iris heeft ook een klein zusje.
Lindsay is de andere vriendin van Melanie. Ze houdt van pretparken en woont bij haar moeder. In dit boek is ze erg verliefd, maar ontdekt dat haar zogenaamde vriendje niet zo leuk is als hij zich voordoet.
De ouders van Melanie zijn erg modern. De vader is een huisman, de moeder advocate. Elke zondag brengt Melanie hen ontbijt op bed.
Thema’s
Vriendschap, omdat Melanie veel voor haar vriendinnen over heeft. Liefde, omdat Melanie nog steeds verliefd is op Marc en Lindsay verliefd wordt.

Typisch aan de trilogie
In elk deel komt pizza voor.
Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal kan zich overal afspelen, maar ik denk in een normale stad. Melanie kan namelijk op de fiets naar de stad om uit te gaan, bijvoorbeeld. Ook lijkt de school waarop ze zit een vrij grote scholengemeenschap. Het speelt zich in deze tijd af.
Vanuit welk perspectief is het boek geschreven?
De auteur gebruikt de ik-vorm. Melanie vertelt alles alsof ze het nu meemaakt. Het lijkt af en toe net een grote column.
Wat wilde de schrijver bereiken?
De lezer vermaken en laten zien dat iedereen rare trekjes in zich heeft die tevoorschijn kunnen komen als je verliefd wordt of je uit bepaalde situaties probeert te redden. Ook dat dingen niet zijn wat ze soms lijken.
Titelverklaring
Melanie doet de raarste dingen om haar vrienden niet te verliezen. Ze doet dus alles voor haar vrienden, daarom: ‘wat je al niet moet doen voor je vrienden’.
Biografie auteur
Maresa Jacobse (30 juli 1986) woont in Alkmaar en studeert Nederlands in Amsterdam. In 2007 zal ze afstuderen. Zij heeft in Alkmaar de havo gevolgd. Op haar zestiende slaagde ze daarvoor.
Vanaf jonge leeftijd schreef Maresa al verhalen. Op haar zevende begon ze met een boek, dat helaas maar twee bladzijden telde. Later, op haar dertiende, begon ze aan het boek Sjaal. Ze wist al precies hoe de voorkant eruit zou komen te zien en hoe het verhaal zou lopen. Toch kwam het verhaal niet af. Op haar veertiende begon ze aan een nieuw verhaal, Rotzooi. Uiteindelijk kwam dit verhaal af. Ze liet het een jaar liggen en vlak voor ze zestien zou worden, stuurde ze het op naar de uitgeverij. Die was enthousiast, liet haar wat verbeteren in het verhaal en daarna mocht ze langskomen. Haar boek werd uitgegeven toen ze net achttien was geworden. Het contract voor Rotzooi moest ze nog wel met haar ouders ondertekenen, want toen was ze nog minderjarig.
Toen ze achttien was, schreef ze in drie dagen het boek Wat je al niet moet doen voor een zoen. Daarna volgden de twee andere delen (Wat je al niet moet doen voor je vrienden en Wat je al niet moet doen voor de liefde). In mei 2006 kwamen deze boeken alledrie in één keer uit.
Inmiddels werkt ze aan meerdere boeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Hallo,
Ik ben ilsa, en ik ben bezig met een verslag over dit boek.. over de hoofdpersonen er zijn nog veeel meer hoofdpersonen of personen in dit boek, bij dit verslag zijn alleen, Marc, Melanie, Lindsay, en Iris de hoofdpersonen

Groetjes!

13 jaar geleden

S.

S.

ik vind het een heel leuk boek en de andere boeken ook ik wil nog meer boeken van dat !! kh00p dat die komen!! gr0etJuhSs van Samenttha

15 jaar geleden