Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Waanzin door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Waanzin
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 900 woorden
  • 15 mei 2011
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
82 keer beoordeeld

Boekcover Waanzin
Shadow

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jar…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop. Maar dan opeens is haar leven in gevaar. Een geheimzinnige man heeft het op haar gemunt. Claire raakt in snel tempo verstrikt in een psychologisch kat-en-muisspelletje. Weet ze uit handen van de man te blijven? En is er een overeenkomst tussen de vier verdwenen meisjes en Claire?

Waanzin door Mel Wallis de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens
Boek: Waanzin
Schrijver: Mel wallis de vries
Uitgever: the house of books
Jaar: 2009

Wie zijn de belangrijke personen in het boek?
Claire: Is een 17 jarige meisje uit Amsterdam, waarvan haar moeder is overleden. Ze heeft rood krullend haar en is een lief, maar onzeker meisje ( zonder haar best vriendin Zoë). Ze laat zich snel overhalen, en ze gelooft alles. Zelfs van vreemde mensen.

Zoë : Is een zelfverzekerde vrolijke meid, ze heeft vaak een grote mond. Kleed zich vaak uitdagend aan en gaat vaak naar feestjes waarbij ze steeds weer nieuwe jongens/vriendjes ontmoet.

Luuk/Nick: Is een onbetrouwbare agressieve jongen, door zijn verdriet om de breuk van de relatie tussen hem en Zoë brengt hij iedereen in de problemen.


Wat is het probleem van de hoofdpersonen ?
Claire: Ze is verhuisd van Amsterdam naar Rotterdam, daar heeft ze geen vriendinnen en is ze erg ongelukkig, maar dan komt ze op een middag via een telefoontje over games, in contact met Luuk / Nick.

Zoë: Heeft het ooit eens op een grove manier uitgemaakt met Luuk/Nick.

Luuk/Nick:Is gedumpt door Zoë en vind dat niet leuk, en kan haar wel vermoorden.

Op welke manier veranderen de hoofdpersonen in de loop van het verhaal?
Claire: Toen ze nog in Amsterdam woonde had ze genoeg vriendinnen om haar heen die haar steunden. En leuke dingen mee deed, als ze verdrietig was en haar moeder miste. Nu in Rotterdam heeft ze geen vriendinnen, ze heeft er ook niet echt haar best voor gedaan. Ze voelt zich eenzaam en niet op haar gemakt, ze wil het liefst weer terug naar haar oude leventje in Amsterdam.

Zoë: Veranderd eigenlijk niet in het verhaal, ze blijft gewoon het zelfde meisje met een grote mond, en uitdagend gekleed en altijd wel zin in een feestje.

Luuk / Nick: Was nog een lieve jongen toe die nog met Zoë had. Alleen toen ze het uitmaakte werd die agressief en wilde wraak nemen. En dat is hem goed gelukt tot dat de politie hem oppakte.


Hoe loopt het af?

Het is zaterdag de dag wanneer de moeder van Claire een jaar overleden is.
Ze wil Zoë op halen op het station, maar dat mag niet van de politie.
Dus komt Zoë met de bus naar Claire toe.
s’ Avonds eten ze gezellig met zijn drieën en waren van plan om xfactor te gaan kijken.
Na het eten gaan Claire en Zoë samen naar de slaapkamer van Claire, daar vertelt ze alles over Nick en de verdwenen meisjes aan Zoë.

De vader van Claire komt binnen en zegt dat die even naar beneden is omdat die zijn auto verkeerd had gezet volgens de portier. Hij gaat naar beneden.
Zoë zet alvast de Tv aan en Claire loopt naar de huiskamer.
Daar krijgt ze een hele harde klap tegen haar hoofd en valt bewusteloos neer.
Claire word naar een tijdje weer wakker en ziet haar vriendin op de grond liggen.
Dan hoort ze een bekende stem, het is de stem van Nick.
Hij verteld hoe die werkelijk heet, Luuk, en dat hij een ex-vriendje van Zoë is.
Hij was boos toen Zoë het uitmaakte en wilde wraak op haar nemen. Hij had haar telefoon gestolen en wilde de meisjes uit haar telefoonlijst laten verdwijnen. Hij begon vooraan de lijst. De laatste die hij wilde grijpen was Zoë.
Terwijl hij alles uitlegt aan Claire ziet Claire dat Zoë wakker aan het worden is. Claire leid hem een beetje af zodat die Zoë niet hoort aankomen. Want ze geeft hem een klap op zijn hoofd met een vaas. Ze bellen snel 112 en na een tijdje komt de politie binnen.
Met de vader van Claire is alles goed. Alleen 1 van de 4 ontvoerde meisjes is overleden, Luuk had haar verdronken in bad. De andere meisjes zaten in zijn kelder opgesloten.
Claire en haar vader verhuizen terug naar Amsterdam


Wat is de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal?
Dat Zoë het heeft uitgemaakt met Luuk/Nick. Want als ze dat niet had gedaan of als ze nooit iets hadden gehad was die nooit achter die meisjes aangegaan.

Wat is het onderwerp van het verhaal?
Eenzaamheid: Omdat ze geen vriendinnen in Rotterdam heeft, en alles alleen doet.
En daarom zoekt ze steun bij Luuk / Nick.

Waar speelt het verhaal zich af?
In Rotterdam en Amsterdam

In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In deze tijd en dat kun je zien aan de spullen die ze gebruiken zoals mobieltjes, computers en nieuwste technieken van de politie om iemand op te sporen.

Zou het verhaal echt gebeurt kunnen zijn?
Ja, jammer genoeg bestaan er van die gekke mensen op de wereld zoals Luuk/Nick.
Maar niet vaak !

Verloopt de tijd in dit verhaal op de normale manier?
Ja, maar het bevat flashbacks.

Door de ogen van welk(e) perso(o)n(en) maak ik het verhaal mee?
Door de ogen van Claire want die maakt eigenlijk het meeste mee, en die verteld het verhaal ook.


Wat vind ik van het boek?
- Boeiend
- Geloofwaardig
- leerzaam
- makkelijk
- spannend
- droevig
- verrassend

Welk rapport cijfer geef ik dit boek?
Ik geef dit boek een dikke 8, omdat het een fijn/makkelijk boek is om te lezen.
En het spannend was, en ik me zeker niet verveelde wanneer ik het boek aan het lezen was.

Geef je klasgenoten een Stemadvies.
Het is zeker de moeite waard om het boek te lezen, als je van spanning houd en er tegen kan!

REACTIES

L.

L.

Muchos gracias !

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Waanzin door Mel Wallis de Vries"