Vuurmeisje door Dirk Bracke

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1814 woorden
  • 3 april 2007
  • 86 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 86 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Steen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
128
Geschikt voor
onderbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Vuurmeisje
Shadow
Vuurmeisje door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Vuurmeisje
Uitgave: een herwerkte uitgave van Steen
Auteur: Dirk Bracke
Uitgeverij: Davidsfonds / Infodok
Jaar van uitgave: 2004
Druk: tweede druk
Aantal bladzijden: 128 bladzijden
Omslagillustratie: Jan Bosschaert
Vormgeving: Peer de Maeyer

Opdracht 1: verfilming => welke acteurs?

Steen: Mel Gibson
Steen is een leidersfiguur en dat vind ik ook terug in Mel Gibson wanneer hij William Wallace speelt in de film Braveheart. Hierin komt hij op voor zijn volk, leid het ‘leger’ en bespreekt belangrijke beslissingen. In Braveheart zijn er op gebied van uiterlijk ook gelijkenissen namelijk: lang haar, sterk gebouwd, veel charisma… Steen doet al het mogelijke om zijn gezin te redden en Mel Gibson speelde al eens zo een rol in Mad Max. In de film ‘What Women Want’ kan Mel Gibson de gedachten van vrouwen horen. Zo is dat ongeveer ook bij Steen, want hij en Vuurmeisje kunnen communiceren zonder iets te zeggen. Er zijn dus vele gelijkenissen te vinden tussen Steen en de personages die Mel Gibson reeds speelde. Daarom vind ik hem een zeer geschikte acteur voor de rol van Steen.

Vuurmeisje: Keira Knightley
Keira Knightley is een actrice die zeer sterke rollen speelt. Voor vuurmeisje heb ik een zeer sterke actrice nodig vandaar mijn keuze. Keira is een vechtlustige vrouw die weet waar ze staat net zoals bij vuurmeisje. Maar vuurmeisje is ook een zeer goede en zorgzame moeder voor Duim. Zoals op de foto zichtbaar is kan Keira deze rol dus zeer goed vertolken. Zij is kan heel angstaanjagend kijken en vuurmeisje heeft ook enkele van deze blikken. Vuurmeisje is zeer behoedzaam en kan haar mannetje staan wat ook nodig is in de ijstijd. Keira bewees al in meerdere films dat ze dit ook kan. Een paar voorbeelden zijn: Pirates of the Caribbean, King
Arthur enz. In de film Domino komt het ruige typetje in Keira Knightkey naar boven en hier heeft Vuurmeisje ook iets van weg.

Eenarm: Robin Williams
Eenarm is de trouwe vriend en jachtgezel van Steen. Zijn naam verraadt al veel, hij kan namelijk maar 1 arm gebruiken. Dit geeft hem een zwak punt en hij wordt hierdoor dan ook vaak benadeeld. Robin Williams kan deze onderdanigheid, vernedering en zwakheid heel goed uitdrukken. Hierbij denk ik aan de film Mrs. Doubtfire. Hij kan ook zeer goed mensen aanmoedigen, overtuigen, opkrikken, stimuleren en aanzetten om iets te doen. Dit bewees hij onder andere in de films Dead Poets Society, Good Morning Vietnam en Good Will Hunting. Eenarm is een steun en toeverlaat voor Steen. Ook hij blijft Steen aanmoedigen en steunen in zijn zoektocht naar Vuurmeisje en Duim. De natuur en het wilde leven zijn niet vreemd voor Robin Williams, want we hebben hem al aan het werk kunnen zien in de film Jumanji.

Beer: Chuck Norris
Beer krijgt de leiding van de groep na de dood van Leeuw. Hij leidt de groep zeer goed, want ze hebben zelfs een grote voedselvoorraad. Chuck Norris is een Texas Ranger, dus ook een leider. Hij heeft een zeer sterk en karakteristiek uiterlijk. Hij is een echte spierbundel wat een leidersfiguur zoals Beer typeert. Er staat ook veel op zijn gezicht af te lezen. Hij speelt wel vaker het zwijgzame type en daarbij is de kleinste vorm van expressie genoeg om bij de kijker een spanningsgevoel te creëren. Het onderdrukken van reactie tegenover zijn tegenspelers geeft hem iets triest of weemoedig. Net zoals bij beer wanneer zijn zoon, Kei gedood wordt door een bizon. Hij ziet de zin van het leven niet meer en wil sterven op
dezelfde manier als zijn zoon. Op een bepaald moment vindt Beer bizonkeutels en gaat op zoek naar de kudde. Zijn dood tegemoet…

Boomklimmer: Kevin Spacey
Kevin Spacey straalt jaloezie uit wat een zeer kenmerkende karaktertrek is bij Boomklimmer. Hij zit precies altijd vol haat en nijd. Boomklimmer is stikjaloers op steen. Wanneer Beer stierf wouden geen van beiden als eerste de ogen neerslaan. Om dat stuk te vertolken moet je een acteur zijn met een geweldig goede expressie, maar ook geduld. Er moet vuur in je ogen branden en dat gevoel heb ik bij Kevin Spacey. Steen geeft Boomklimmer de schuld van alles en dood hem. Boomklimmer is dus een misdadiger. Kevin vertolkte zo al enkel rollen in de films The Usual Suspects, Seven en LA. Confidential. In American Beauty speelt hij een gefrustreerde vader. Nadat Steen de groep verlaten heeft, heerst er honger en dat levert frustratie op bij
Boomklimmer. Vanwege al de gelijkenissen vind ik Kevin Spacey een geschikte acteur om de rol van Boomklimmer te spelen.

Opdracht 2: soundtrack

Scène 1: de dood van Kei (H7 p. 54-57)
Beer zijn zoon, Kei wou een gewonde bizon in zijn eentje doden zodat hij de naam Bizon zou krijgen. Maar kei verloor zijn evenwicht en de bizon vertrappelde hem. Beer heeft dit allemaal zien gebeuren en verweet zichzelf bitter dat hij hem had laten gaan. Kei is nu al een tijdje dood en toch kan Beer hem niet vergeten. Integendeel, het lijkt of zijn verdriet steeds sterker wordt.
Ik heb hiervoor het liedje river of tears gekozen van Eric Clapton omdat het een traag nummer is. Het is een liedje dat past bij een droevige gebeurtenis. River of tears is een heel aangrijpende song dat je aanzet tot nadenken. Bij deze muziek dwaal ik weg, kan ik tot mezelf komen en alles eens op een rijtje zetten. De stem van Eric Clapton doet me rillingen krijgen en geeft me een aparte ervaring van muziek. Zo een gevoel kreeg ik ook wanneer ik de passage van kei zijn dood las. Ik kan het ook terugvinden in de tekst, want die vertelt eigenlijk de gevoelswereld van Beer. Of dan toch zoals ik het zou ervaren. Ik zou dan ook naar dit liedje willen luisteren op dat moment om het makkelijker te kunnen verwerken. Muziek kan soms zoveel meer teweegbrengen dan een mens. Daarom was mijn keuze voor dit liedje en deze scène snel gemaakt.

Scène 2: Steen wil Boomklimmer vermoorden (p. 112 r. 1-6, p. 113 r. 11-21)
Volgens Steen was boomklimmer de schuld van Eenarms dood. Steen scheurde woedend met zijn tanden over elkaar. Hij stak zijn stok hoog in de lucht en schreeuwde woest: “Ik kom eraan, Boomklimmer!” Hij omklemde zijn wapen stevig en rende naar de grot.
Pirates of the Caribbean is een spannende film en de soundtrack past ook bij deze scène. The Black Pearl is een uitsluitend instrumentaal muziekstuk. Het begint rustig en op dat moment denkt steen na en komt tot de conclusie dat Boomklimmer de schuldige is. De melodie legt accenten op bepaalde noten, is krachtig en blijft daarom lang in je hoofd zitten. Iedere keer dat ik die melodie hoor, zie ik Steen in de sneeuw lopen op weg naar de grot. Het lied bouwt spanning op net zoals de toenemende woede, haat en nijd van Steen tegenover Boomklimmer. Er ontstaat een climax omdat iedere keer als de melodie terugkeert er een instrument bij geplaatst wordt. Dat geeft aan dat Steen steeds dichter bij de grot komt en dus naar het ultieme moment van spanning toe gaat. Op het moment dat hij de grot bereikt, begint de muziek af te zwakken. Wanneer Steen Boomklimmer gedood heeft met zijn stok is de muziek helemaal uitgestorven. Er heerst dan een ijzige stilte van verslagenheid en verwondering bij de groep.

Opdracht 3: MSN- sessie

Eenarm zegt:
Hey
Boomklimmer zegt:
Eeej
Eenarm zegt:
Alles in orde
Boomklimmer zegt:
Ja zen me u
Eenarm zegt:
Ook é
Boomklimmer zegt:
Wa vinde gij van da meiske da Steen heeft meegebracht
Eenarm zegt:
Das geen lelijke wa vinde gij
Boomklimmer zegt:
Kvin da ze moet vertrekke
Eenarm zegt:
Wrm?
Boomklimmer zegt:
Weeral iemand die we ete moete geve
Eenarm zegt:
Ja da wel ma Steen mag toch een vrouw hebbe of nie mss
Boomklimmer zegt:
Heeft hij nog nie genoeg geluk bij de jacht
Eenarm zegt:
Hij is idd ne goeie jager
Boomklimmer zegt:
En Steen beweert da ze vuur kan maken
Eenarm zegt:
Kan toch of nie soms
Boomklimmer zegt:
Onmogelijk zo een feeks kan geen vuur make
Eenarm zegt:
Gij hebt echt iets tegen haar é
Boomklimmer zegt:
Ebde da nu pas door
Eenarm zegt:
Srry ze
Boomklimmer zegt:
Zeg ma srry ja
Eenarm zegt:
Kan ier precies niet goe zegge
Boomklimmer zegt:
Da ebde goe gezien
Eenarm zegt:
Ksnap echt nie wrm ze
Boomklimmer zegt:
Tja gij zou die trut late blijve
Eenarm zegt:
Iedere jager mag een vrouw hebbe dus ook Steen
Boomklimmer zegt:
Gij hebt der toch geen é
Eenarm zegt:
Nee
Boomklimmer zegt:
Tja ge moet wel ne jager zijn é voor da ge een vrouw kunt krijge
Boomklimmer zegt:
En me u uiterlijk ga et ook nie lukke ze
Eenarm zegt:
Gij zijt echt gemeen en idd ik kan maar 1 arm gebriuke
Eenarm zegt:
*gebruike
Boomklimmer zegt:
Aja en daarom moete gij u vrouw altij afstaan aan nen andere jager
Eenarm zegt:
Ik gun de andere jagers een vrouw
Boomklimmer zegt:
Gij zijt gewoon te misvormd om een vrouw te hebbe
Eenarm zegt:
Da vind gij
Boomklimmer zegt:
Idd ja
Eenarm zegt:
Er zijn wel vrouwen die mij wille
Boomklimmer zegt:
Aja? U vorige vrouw zei anders wel da ge lelijk waart
Eenarm zegt:
Ik weet het nu ondertussen wel al ze
Boomklimmer zegt:
Ja ma toch ebde nog steeds geen vrouw
Eenarm zegt:
Klopt en gij ebt er wel een
Boomklimmer zegt:
Idd en een hele knappe die mij vele jagers zal kunne schenke
Eenarm zegt:
Die van steen is ook mooi
Boomklimmer zegt:
Nie zo mooi als die van mij
Eenarm zegt:
Ik vin van wel
Boomklimmer zegt:
Das gwn omda ge ne vriend zijt van Steen
Eenarm zegt:
Ge zijt gwn jaloers op Steen
Boomklimmer zegt:
Totaal nie
Boomklimmer zegt:
Waarom zou ik é
Eenarm zegt:
omda hij meer geluk heeft in de jacht dan gij
Boomklimmer zegt:
WTF houd u kop
Eenarm zegt:
Iedereen mag toch zijn mening hebbe
Boomklimmer zegt:
Ja ma gene mislukkeling zoals gij
Eenarm zegt:
Gij hebt ook u gebreke
Boomklimmer zegt:
Kheb er genoeg van (Boomklimmer blokkeert Eenarm)

Samenvatting:
Boomklimmer is enorm jaloers op Steen omdat hij meer geluk heeft in de jacht. Steen heeft dan ook nog eens een mooie vrouw gevonden die hem knappe jagers kan schenken. Boomklimmer kan Steen bijna niet meer uitstaan en dus ook zijn beste vriend en jachtgezel Eenarm. Eenarm, zijn naam verraadt het al, kan slechts één arm gebruiken. Hij is als kind gevallen en heeft zijn arm gebroken. Hierdoor wordt hij vaak benadeeld en moet hij ook vaak zijn vrouw afstaan aan een alleenstaande man. Dit vindt hij echter niet zo erg omdat het al gewoonte is. Hij heeft leren leven mij zijn gebreken en aanvaard ze dan ook. Ik heb deze twee verschillende karakters dan ook zo goed mogelijk proberen uiten. Ik heb hen over Steen laten spreken omdat er daarover meningsverschillen zijn. Ze kennen Steen elk op een andere manier en dat zorgt voor discussie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

hey ben de 1ste reactie! en ik vind dat je het uitstekend hebt gedaan kelly

10 jaar geleden

N.

N.

I'm srry...

Het is vreselijk ! ???

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Vuurmeisje door Dirk Bracke"