Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vuurmeisje door Dirk Bracke

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Vuurmeisje
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 524 woorden
  • 3 april 2007
  • 536 keer beoordeeld
Cijfer 7
536 keer beoordeeld

Boekcover Vuurmeisje
Shadow
Vuurmeisje door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Vuurmeisje (Steen) Auteur: Dirk Bracke Samenvatting: Het gaat over een jongen die Steen heet. Hij leeft in de ijstijd. Hij mag voor het eerst gaan jagen. Als de mannen jagen, zoeken de vrouwen samen met de kinderen ander voedsel. Alles loopt goed totdat ze het opnemen tegen een andere stam. Bijna alle mensen van die stam worden gedood, maar Steen vond een meisje,die goed vuur kon maken, hij noemde haar Vuurmeisje, en ze namen haar en een andere vrouw, Achterblijver, mee. Vuurmeisje wordt zijn vrouw, en al gauw krijgen ze een kindje, Duim. Maar als de groep verder moet trekken kan de Oude niet mee, en moeten ze hem tevergeefs achterlaten. Ook sterft hun leider Leeuw, en die wordt opgevolgd door Beer, maar dan sterft Beer ook en neemt Boomklimmer de leiding tot grote ergernis van Steen. Het leiderschap van Boomklimmer wekt conflicten op tussen hem en Steen. Maar als ze aangevallen worden door een andere groep nemen ze Vuurmeisje en Duim mee. Steen en Eenarm besluiten om ze achterna te gaan. Als ze bij die groep aankomen blijkt al snel dat ze een tekort hebben aan vrouwen en kinderen. De jagers van die groep leren Steen en Eenarm werpen met een stok met een punt. Maar Steen besluit terug te gaan naar zijn oude groep, want dat is tenslotte de groep waarbij hij hoort, Vuurmeisje, Duim en Eenarm gaan mee, ze volgen Steen. Maar als ze op weg zijn naar hun oude groep krijgt Vuurmeisje een miskraam. Er blijkt geen voedsel te zijn als ze terug aankomen in hun oude groep. Boomklimmer, wil dat Duim en Eenarm achterblijven als er nog meer tekort is aan voedsel. Daarom is Steen nog woedender op Boomklimmer en besluit om samen met Eenarm te gaan jagen. Maar tijdens hun jacht komen ze wolven tegen, omdat Eenarm een stok werp naar de wolf, werd hij gedood. Steen kon niets meer voor zijn vriend doen, want dan zou hij ook aan het lot overgelaten worden. Hij is ervan overtuigd dat Boomklimmer er schuld aan heeft en werpt met veel woede een stok in de keel van Boomklimmer. Hij is dood. Hij krijgt zo de leiding over de groep. Er is nog altijd geen voedsel meer en iedereen heeft veel honger, er zwerven geen dieren meer rond in de buurt van hun grot. Daarom besluit Steen om naar het moeras te gaan. Door komt hij een mammoet tegen, eerst is hij bang, maar de mammoet zit vastgevroren in het ijs dus hij kan niet meer weg. Steen werpt een stok naar het weerloze dier, en gooit vervolgens met stenen. Hij rent als een gek naar de grot en haalt de andere jagers. Samen moeten ze het vlees en de huiden van het dier naar de grot brengen, maar omdat het al laat is moeten Loper, Viller en Steen daar bij het lijk de nacht doorbrengen, door middel van vuur houden ze de dieren op afstand. De volgende dag brengen ze samen met andere mensen van hun groep het voedsel en de huid naar de grot. En zo konden ze met overvloed van voedsel wachten op de warme periode.

REACTIES

T.

T.

ik vind het een super boek. echt een aanrader

13 jaar geleden

J.

J.

Het is een leuke en spannende boek, maar het is een moeilijke woordenschat voor mijn niveau. Ik heb het boek gelezen en vele woorden begrijp ik echt niet.

9 jaar geleden

P.

P.

cool

6 jaar geleden

A.

A.

Saai

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vuurmeisje door Dirk Bracke"