Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vrijgevochten door Thea Beckman

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Vrijgevochten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 478 woorden
  • 28 augustus 2007
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
11 keer beoordeeld

Boekcover Vrijgevochten
Shadow
Vrijgevochten door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dit is een samenvatting van het boek. De hoofdpersoon van het verhaal is Jasper Lievenszoon de Bonte. Toen Jasper 10 jaar wordt gaat hij bij zijn vader werken. Hij wordt een goede timmerman. Maar heeft een grote wens: hij wil varen. 5 jaar later (toen was hij 15) krijgt hij de kans om mee te varen op een schip (de Anne-Maria). Hij wordt koksmaatje en voelt zich erg gelukkig op het schip. Het schip heeft als eindbestemming de stad Cadiz in Spanje. Als ze er bijna zijn komen ze een kaperschip tegen. Die aangevoerd wordt door galeislaven. Ze kunnen niet ontkomen. En worden gekaapt. Ieder bemanningslid moet zich uitkleden, op het hemd na en worden ondergebracht in de kruidkamer. Ze komen in een slavenbedrijf terecht van Tunis. Jasper wordt op de slavenmarkt gebracht, en gekeurd. Uiteindelijk wordt hij verkocht aan een Arabische soldaat. Hij heeft het erg getroffen bij die man. Maar zijn meester werd opgeroepen om opstandelingen te onderwerpen. Jasper gaat mee. Hij krijgt het erg zwaar. Vooral omdat er weinig water is. Na een aantal dagen komen ze aan bij een Oase: Beni Aissa. Die Nacht worden ze overvallen. Iedereen wordt gedood. Maar Jasper weet als enige te overleven doordat hij bewusteloos en ernstig gewond onder een wagen ligt. Als Jasper wakker is vlucht hij zo snel mogelijk weg. Hij valt in een groot gat. En als hij na een paar dagen weer wakker wordt ziet hij vriendelijke mensen die hem verzorgen. Hij is terecht gekomen in een holwoning. Al snel wordt hij daar opgehaald en moet werken in de landbouw. Als Jasper eindelijk gewend is aan het leven in de landbouw, wordt hij meegenomen door de Pasja (baas van het slavenverblijf) hij wordt een huisslaaf en moet vooral de vrienden van de Pasja eten brengen. Tot op een dag dat de baas van alle janitsaren op bezoek komt. Jasper hoort dat ze het over de overval hebben. Hij praat (volgens belangrijke mensen heel onbeleefd) tegen de man en zegt dat hij er ook bij was. Alle bezittingen gaan naar de man die nu voor Jasper stond. Dus Jasper werd teruggebracht naar Tunis. Hij wordt op de slavenmarkt verkocht aan Akbar Abdallah (de man die hun schip gekaapt had.) hij wordt huisslaaf en krijgt de keuze: of hij wordt moslim en trouwt met de dochter van Akbar Abdallah of hij blijft Christen maar moet wel werken op de galeien. Hij kiest voor de galeien. Het roeien is zwaar. Tot dat Akbar Abdallah een Spaans schip gaat kapen. Jasper moet het gat dichten onder in het Spaanse schip omdat hij timmerman is. Hij zorgt voor een opstand en hij samen met de Spanjaarden winnen van de turken. Hij gaat terug naar huis en ziet zijn vader weer. Als hij een paar weken thuis is mag hij weer mee met een schip. Hij wil graag mee. En zo eindigt het boek.

REACTIES

L.

L.

goed verslag!!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vrijgevochten door Thea Beckman"