Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vrijgevochten door Thea Beckman

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Vrijgevochten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 548 woorden
  • 22 april 2005
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
41 keer beoordeeld

Boekcover Vrijgevochten
Shadow
Vrijgevochten door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Gegevens van de lezer. 2. Gegevens van het boek. Ø Thea Beckman Ø Vrijgevochten Ø 1998 Lemniscaat 3. Inhoud Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw. En gaat over een jongen die Jasper heet. Jaspers vader is timmerman en wil graag dat Jasper hem opvolgt. Maar Jasper droomt er al vanaf zijn zevende van om mee te varen op een groot schip. Als Jasper 13 jaar oud is breekt er in Amsterdam en omgeving de pest uit. Behalve in Zierikzee waar Jasper woont. De vraag naar pestvrije havens is dan groot en ook de vraag naar matrozen is groot. Jasper besluit dan zijn droom waar te maken en mee te gaan als kokmaatje op een groot schip. De eindbestemming van het schip is Cadiz een havenplaatsje in Spanje. Jasper heeft het naar zijn zin op het schip. Maar dan wordt het schip waarop Jasper vaart gekaapt en hij en de andere bemanningsleden worden naar Tunis gebracht om daar als slaaf te gaan werken. Jasper word verkocht aan een soldaat. En eigenlijk heeft hij het best goed. Als de soldaat dood gaat, wordt Jasper weer naar de slavenmarkt in Tunis gebracht. Daar wordt hij gekocht door de kaper van het schip waarop Jasper meevoer, Akbar Abdallah. Deze man wil dat Jasper met zijn dochter trouwt en moslim wordt. Dit wil Jasper niet en wordt weer aan iemand anders verkocht. Nu gaat hij werken op een schip dat andere schepen kaapt. Als dat schip een Spaans schip kaapt ziet hij een aantal bekenden en komt samen met hen in opstand. Ze veroveren het kaapschip en varen terug naar Zierikzee. Als Jasper weer thuis is mist hij het leven op de zee en wordt toch weer zeeman om zijn dromen waar te maken. 4. Personages Buren

Jacob Moeder Deesje en - Goede vriend van Jasper Vader Simon. - pleegouder van Jasper
Jasper - Dertien jaar Stuurman Ham Jaspers Vader - Jacobs vader
Akbar Abdallah - Kaper van het schip 5. Plaats Het verhaal speelt zich af in Zierikzee - Nederland, Cadiz – Spanje en Tunesië . En natuurlijk ook op de zee. 6. Tijd Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw. Ongeveer van 1705 tot 1723 dus het verhaal duurt ongeveer 18 jaar. 7. Onderwerp Het onderwerp is de zeevaart en de slavernij in Tunesië in de 17e eeuw. 8. Bedoeling van de schrijver De bedoeling van de schrijver is denk ik geweest een mooi boek schrijven en de lezer een indruk geven van hoe het in die tijd er aan toe ging. 9. Je eigen oordeel Ik vond het een heel mooi boek. Het was best een dik boek maar het was helemaal niet langdradig. Er gebeurde heel veel in het boek en het was soms best spannend. Ik vond het ook een heel mooi boek omdat het een origineel boek is. En niet een boek waarin je helemaal kan voorspellen wat er gebeurd. Ik vond het boek ook erg leuk om te lezen omdat je je goed kon inleven in de gedachten van de hoofdpersoon omdat zijn gevoelens goed werden uitgelegd. Ook is het boek heel realistisch geschreven want er zitten niet echt stukjes in het boek waarvan je zegt dit kan echt niet zijn gebeurd. Wat nieuw voor mij was in het boek was dat er in Tunesië ook zo veel slavenhandel werd gedreven. Ik dacht dat dat alleen in Amerika gebeurde.

REACTIES

L.

L.

jasper is geen 13 maar 15 jaar

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vrijgevochten door Thea Beckman"