Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vrijgevochten door Thea Beckman

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Vrijgevochten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 522 woorden
  • 19 december 1998
  • 111 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
111 keer beoordeeld

Boekcover Vrijgevochten
Shadow
Vrijgevochten door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Vrijgevochten Genre Avontuurlijk verhaal. Plaats In Zierikzee, in Tunesië en op de zee. Tijd Rond het jaar 1705. Hoofdpersoon Jasper Lievenszoon de Bonte. Bijzonderheden Jasper is een nieuwjaarskind (ze zeiden dat een nieuwjaarskind altijd geluk had), hij is een jongen die avontuur zoekt, een beetje onzeker maar wel moedig. Samenvatting Jasper Lievenszoon de Bonte wordt op 1 Januari 1705 geboren te Zierikzee Zijn moeder sterft vlak na zijn geboorte, dus gaat Jasper naar de min (een soort pleegmoeder) Deesje. Daar groeit hij op tot zijn vader hem komt halen om in zijn timmerbedrijf te werken. Maar Jasper wil dat niet en hij zoekt een schip op, om te gaan varen. Hij gaat op de Anne-Maria om te werken als Duvelstoejager (dat is iemand die allerlei karweitjes opknapt) Ze zouden naar Lissabon en Cadiz varen maar ze worden gekaapt. Ze varen door tot aan Tunesië en komen daar op de slavenmarkt. Dan wordt hij verkocht aan een soldaat uit het leger, Abbu Hassan, een Christen. Abbu moet mee met een veldtocht tegen de Berbers. Jasper zeurt net zolang tot hij mee mag. Dagen lopen ze door de hete woestijn en maken zich meester van de Berberse dorpjes. Jasper wordt vrienden met een bruine negerslaaf, Mkamba. Maar op een dag als de soldaten slapen nemen de Berbers wraak en vallen het kamp aan, en doden de soldaten in hun bed. Jasper ligt onder de wagen van Abbu Hassan en schrikt wakker. Hij botst met zijn hoofd tegen de wielas aan en raakt bewusteloos. Een hele tijd later wordt hij wakker en kruipt onder de wagen vandaan. De Berbers hadden hem niet gedood, want ze dachten dat hij al dood was, omdat er een gat in zijn hoofd was gekomen die vreselijk bloedde. Jasper liep van het kamp weg de woestijn in. Hij viel in een gat in de grond. Daar woonde de holbewoners. Ze verzorgen hem, maar op een dag gaat hij weer naar de slavenmarkt. Het einde van het verhaal Hij wordt verkocht, aan de roverkapitein die ook de Anne-Maria heeft gekaapt, Akbar Abdallah. Jasper mag kiezen : of de man van zijn dochter, en Moslims worden, of hij wordt galeislaaf. Jasper wil trouw de HEERE dienen en kiest voor galeislaaf. Later, als hij een paar maanden galeislaaf is geweest mag hij op een ander schip werken als scheepstimmerman. Er komt een groot lek in het schip en hij maakt het. Hij moet om het uur, met 2 slaven, naar het lek gaan kijken of het lek het houdt. Als hij gaat kijken neemt hij steeds twee andere slaven mee. Die geeft hij steeds een grote nagel, hamer of beitel mee. Als iedere slaaf er een heeft, mogen ze een luchtje scheppen op het dek. Jasper geeft een teken en ze overmeesteren de rovers en varen naar huis. Daar wordt Jasper ontvangen als een held. Later heeft hij collectes gehouden om, als er nog iemand gevangen wordt genomen, hem vrij te kopen.
Titelverklaring Jasper heeft zichzelf als het ware vrijgevochten uit de slavernij. Eigen mening Ik vind het een spannend boek, een mooi verhaal en het is de moeite waard om het zelf ook eens te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vrijgevochten door Thea Beckman"