Vraag niet waarom door Simone van der Vlugt

Beoordeling 9.3
Foto van een scholier
Boekcover Vraag niet waarom
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1835 woorden
  • 15 februari 2018
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 9.3
4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Simone van der Vlugt
Genre
Thriller & Detective
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
juni 2014
Pagina's
280
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Misdaad: moord: whodunit,
Vader-dochterrelatie,
Wraak

Boekcover Vraag niet waarom
Shadow

Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar bindt. Samen met haar vaste partner Fred staat Lois Elzinga weer voor een mysterie.
O…

Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en…

Vraag niet waarom door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zakelijke gegevens

De titel van het boek is Vraag niet waarom.
Simone van der Vlucht is de schrijfster.
Het is een realistisch verhaal, omdat gebeurtenissen in het boek ook in het echt voorkomen, zoals steekpartijen.
Het boek is uitgegeven in 2014, en het boek dat ik heb gelezen is ook uitgegeven in 2014.
Het boek heeft 293 bladzijden.

Inhoud van het boek

Het verhaal gaat over mysterieuze steekpartijen in de stad Alkmaar. De zaak wordt in handen gegeven van rechercheur Lois Elzinga. Lois Elzinga is 31 jaar.

In april is er een vrouw die boodschappen ging doen vermoord en twee maanden later is Lois met Onno op een feest wanneer er een meisje naar haar toekomt en haar om advies vraagt; ze wordt gestalkt door een jongen. Lois zegt dat ze aangifte moet komen doen, maar het meisje komt die dag niet opdagen. Later blijkt dat ze vermoord is. Als Lois later bij het lichaam wordt geroepen, herkent ze het meisje Nicolette. Haar ex-vriend lijkt verdacht, maar heeft er uiteindelijk niets mee te maken. Intussen is al een ander meisje neergestoken.

Lois ook heeft een persoonlijke problemen. Toen ze klein was, is haar zusje Maren gestorven aan een acute hersenvliesontsteking. Haar vader had geweigerd een dokter te waarschuwen en binnen een dag was ze dood. Daarna was het in het huwelijk tussen haar vader en moeder misgegaan: moeder was gaan drinken en vader had het huis verlaten. Dat neemt ze hem nog steeds erg kwalijk.

Later zoekt Lois via een opsporingssysteem naar de mogelijke daders van steekpartijen. Een van de kandidaten is Wilco Gardenier (26 jaar en autist en ooit ondergebracht bij jeugdzorg).

Er is weer een nieuw slachtoffer van een steekpartij, Johan Bos, die bij Jeugdzorg werkt. Hij heeft een pleegzoon, Milan Huizinga. Lois komt erachter dat diens vader vermoord is, toen Milan nog maar 12 jaar was. Onderzoek wijst uit dat Wilco de broer is van Marjet Westra. Er is zo dus een link met een slachtoffer als Nicolette.

Marjet Westra heeft van haar broer Wilco gehoord dat hij Nicolette heeft neergestoken en ze gaat Lois inlichten. Ze proberen Wilco in de val te lokken bij het huis van Marjet, maar die heeft door dat de politie een val heeft gezet en verdwijnt weer. Hij gaat naar zijn vriend Niek die een café heeft en zuipt zich met wodka lam. Hij wordt door iemand (onbekend) later dronken in het water geduwd en hij verdrinkt.

De moord op Wilco wordt ontdekt. Lois ondervraagt barman Niek en ze komt een hoop te weten. Milan, Niek en Wilco zijn een hecht trio. Stuk voor stuk hebben ze enkele van de slachtoffers neergestoken: ze hadden er elk een reden voor; vaak was het wraak: het verbreken van een relatie, de klappen die ze van pleegvaders hadden gekregen. Milan zegt vlak voordat hij wordt opgepakt dat hij informatie heeft over Lois' vader. Hij pakt een mes, maar Lois slaat hem neer met een zware lamp.

Lois' vader bekend dat hij degene is die de vader van Milan heeft gedood. Als leraar van de jongen had hij gemerkt dat die mishandeld werd. Hij wilde met de vader praten maar die werd tijdens het gesprek agressief en toen had Lois' vader hem uit noodweer met een honkbalknuppel gedood. Daarna was hij in paniek geraakt, had zijn spullen gepakt en had het gezin verlaten, maar hij wil in het reine komen met zijn verleden en zich alsnog aangeven bij de politie. Lois zegt dat hij genoeg gestraft is door het leven. Ze heeft de honkbalknuppel altijd bewaard, omdat ze die had gevonden in een afvalcontainer.

Als ze hem verlaat, gaat ze thuis de knuppel ophalen en gooit die vervolgens in het water van de singel.

Leeservaringen

De gebeurtenis(sen) waar het allemaal om draait zijn de moorden die er worden gepleegd in Alkmaaren die Lois allemaal moet gaan oplossen. En wat ze daardoor allemaal meemaakt.

Tijdens een feest waar Lois samen met Onno (haar vriend) is komt er een meisje (Nicolette) naar Lois toe, en verteld dat ze zich bedreigd voelt. Lois geeft het advies om aangifte te doen.
“'Doe aangifte,' zegt Lois. 'Kom morgen naar het bureau hier in de stad en vraag naar mij, dan zetten we samen alles op papier.' 'En gaat u me dan echt helpen?' 'Ik ga je helpen,' belooft Lois, terwijl ze haar hand op de schouder van het meisje legt.”
Het meisje komt echter niet opdagen en later blijkt ze vermoord te zijn. Voordat Nicolette vermoord werd, was er al een andere moord gepleegd waarvan Lois de dader moest opsporen. Lois wordt later ook op de zaak gezet van het vermoorde meisje, wat blijkt inderdaad Nicolette blijkt te zijn. Ze is nu bezig om twee moorden op te lossen.

Ze had een vermoeden dat haar ex er voor verantwoordelijk was, maar hij was niet de dader. Wilco is ook een verdachte. Hij wordt al helemaal verdacht als later blijkt dat Johan Bos ook vermoord is. Wilco is namelijk ooit ondergebracht bij Jeugdzorg; Johan Bos was een jeugdzorgmedewerker. Uiteindelijk is Wilco in een dronken bui door iemand in het water geduwd, waardoor hij verdronk.

Lois komt er achter dat Niek, Milan en Wilco meerdere mensen hebben neergestoken. Lois heeft geen goede band met haar vader, omdat hij een slechte vader was en bij hen vertrokken was. Later blijkt dat hij ook een moord heeft gepleegd heeft, maar alleen uit zelfverdediging. Toen Lois daar achterkwam werd hun band weer beter.

De hoofd persoon is Lois Elzinga. Ze is 31 jaar oud en ze werkt als rechercheur. Ze lost de moorden op die gepleegd zijn in Alkmaar.

Tessa is de jongste zus van Lois. Ze is zwanger van een man met blauw bloed en wil abortus plegen, maar Lois probeert haar te stoppen. Uiteindelijk pleegt ze geen abortus.

Mart Elzinga is de vader van Lois. Ze hadden een slechte relatie, want haar vader had hun gezin verlaten toen Lois 14 was. Hij heeft ook de moord gepleegd op de vader van Milan.

Milan is het pleegkind van Johan Bos. Hij heeft een moeilijk leven, want eerst werd zijn vader vermoord toen hij pas 12 was, en later Johan (zijn pleegvader) ook.

Onno is een vriend van Lois. Hij is verliefd op Lois, maar die liefde is niet wederzijds.

Fred is een collega van Lois. Ze is goed bevriend met hem. Hij is heel behulpzaam.

Het boek begint gelijk spannend omdat het eerste stuk direct begint met een steekpartij. Er zijn ook minder spannende stukken, maar het merendeel is heel spannend omdat er steeds mensen dood gaan, en je weet niet wie het gedaan heeft.
Er verandert ook veel in het boek, bijvoorbeeld dat Lois' zus Tessa abortus wil plegen, maar het toch niet doet; dat Lois haar ex verdenkt van een moord, maar hij het niet gedaan blijkt te hebben; en dat Lois een slechte band met haar vader heeft en dat ze hem niet mag, maar ze haar vader uiteindelijk wel vergeeft dat hij bij hun gezin is weggegaan.

Het boek heeft 53 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk is kort, en heeft geen titel maar gewoon een nummer.

Het is een Nederlands boek zonder andere talen. Het taalgebruik is normaal. Er zijn niet veel moeilijke woorden gebruikt, ook geen grof of kinderlijk taalgebruik. Daardoor is het boek ook makkelijk te lezen.

Leven van de schrijfster

Van der Vlugt wilde al op jonge leeftijd schrijfster worden. Geïnspireerd door Kruistocht in Spijkerbrok (1974) van Thea Beckman (1923-2004) stuurde zij op haar dertiende voor het eerst manuscripten voor historische verhalen naar een uitgever. Die wees haar werk af, maar raadde haar aan om door te gaan met schrijven. Ze ging Nederlands en Frans studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam, waar ze onder meer les kreeg in jeugdliteratuur en creatief schrijven.

Na haar studie ging ze fulltime werken als secretaresse bij een bank en schreef ze in de avonduren een verhaal over de heksenvervolging waarmee ze in 1995 debuteerde bij de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat. Het boek werd getipt door de Nederlandse Kinderjury. Een reeks historische jeugdboeken voor de leeftijdscategorie 13+ volgde. Andere uitgevers die boeken van haar hebben uitgegeven, zijn Zwijsen en Van Holkema & Warendorf.

Net als haar voorbeeld Beckman put Van der Vlugt uit uiteenlopende tijdsperiodes waarnaar zij vooronderzoek doet en laat ze jongeren een hoofdrol vervullen.
Behalve voor 13+ schrijft Simone van der Vlugt voor kleuters en voor leerlingen van de basisschool. Dit zijn geen historische verhalen, maar verhalen die zich in de belevingswereld van jonge kinderen afspelen. In het najaar van 2004 debuteerde ze met De reünie als schrijfster van volwassenenliteratuur. Daarbij liet ze zich inspireren door de literaire thrillers van Nicci French. In 2005 verscheen Schaduwzuster en in 2007 Het laatste offer. In februari 2008 verscheen haar boek Blauw Water en in 2009 verscheen Herfstlied. In 2010 verscheen het boek Op klaarlichte dag. In juni 2012 werd het boekje De Ooggetuige als cadeau-uitgave gebruikt in het kader van de Maand van het Spannende Boek.

Sinds Van der Vlugt debuteerde met De reünie zijn van haar eerste drie thrillers ruim 500.000 exemplaren verkocht. Van De reünie gingen 100.000 exemplaren over de toonbank, van Schaduwzuster 180.000 en van Het laatste offer in twee maanden tijd 70.000; daarvan zijn anno april 2008 150.000 exemplaren van verkocht. Blauw water is de grens van 100.000 gepasseerd en stond geruime tijd op de eerste plaats van de verkooplijsten; het was het best verkochte boek van 2008. De vertaalrechten van (enkele van) haar boeken zijn verkocht aan onder andere Duitsland, Australië, Frankrijk en Italië. Van der Vlugt heeft inmiddels 37 boeken geschreven voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Simone van der Vlugt is getrouwd en heeft twee kinderen.

Simone van der Vlugt schrijft vooral literaire thrillers. Dat zijn spannende boeken waarin vaak onverwachte wendingen zitten en ook vaak misdaad, actie en gevaar.

Simone van der Vlugt heeft meerdere boeken geschreven met Lois Elzinga als hoofdpersoon. Die boek gaan dus over de zelfde persoon, alleen met andere gebeurtenissen. Dat zijn: Aan niemand vertellen, Morgen ben ik weer thuis en Vraag niet waarom.

In het boek dat ik gelezen heb komt ook misdaad voor zoals de steekpartijen en gevaar - er worden veel mensen vermoord. Dit maakt het boek ook spannend en hierom is het een thriller.

Voorbeelden van boeken geschreven door Simone van der Vlugt;

  • Blauw water (2008);
  • Op klaarlichte dag (2010);
  • Safe as houses (2013);
  • Nachtblauw (1991);
  • The Reunion (2009);
  • Schijndood (2002);
  • De lege stad (2015);
  • De amulet (1995).

Mening boek

Ik vond het een leuk boek door de spanning die erin zit. Dat zorgt ervoor dat je ook makkelijk verder leest. Er gebeurt ook veel in het boek. Het is niet saai en er gebeurt ook genoeg. Je bent heel benieuwd wie de moorden heeft gepleegd; als ze een verdachte hebben, die het toch niet blijkt te zijn, wil je er zo snel mogelijk achter komen wie het dan wel is. Het is wel ingewikkeld omdat er veel moorden zijn en veel verdachten en daders, waardoor je snel namen door elkaar gaat halen.

Bronvermelding

Boekenquiz 11 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wat is het thema van deze thriller?
Welke motieven herken je in deze thriller?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke vertellersfiguren vertellen het verhaal?
Wie zijn de vertellers?
Hoe is de structuur van de thriller?
Wat is het belangrijkste decor?
Wat is het ergste wat Lois'vader heeft gedaan?
Waaruit blijkt dat Lois haar vader heeft vergeven zoals de psychiater Onno dat haar heeft aangeraden?
Over welk gespreksthema hebben Lois en Tessa het steeds met elkaar?
In welke maand speelt het verhaal zich voornamelijk af?
Welke combinatie van karaktereigenschappen past heel goed bij Lois?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.