Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vraag niet waarom door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Vraag niet waarom
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1401 woorden
  • 20 juni 2015
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
10 keer beoordeeld

Boekcover Vraag niet waarom
Shadow

Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar bindt. Samen met haar vaste partner Fred staat Lois Elzinga weer voor een mysterie.
O…

Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en…

Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar bindt. Samen met haar vaste partner Fred staat Lois Elzinga weer voor een mysterie.
Ondertussen maakt Lois’ zus Tessa een moeilijke periode door en heeft ze ook last van een onbekende gluurder. Voor beide zussen geldt dat het verleden dichterbij komt dan hen lief is.
De verhaallijnen van de steekpartijen in Alkmaar en die van Lois’ problematische jeugd worden moeiteloos met elkaar afgewisseld. Simone van der Vlugt heeft weer een ijzersterke psychologische thriller geschreven.

Vraag niet waarom door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. Reflectie

Voor mijn vorige boekverslag had ik Route Du Soleil van Suzanne Vermeer gelezen. Ik vond het zelf een goed verslag, ik kreeg een GO. Ik denk dat ik kan verbeteren in het goed uitleggen van mijn mening. Ik ben goed in samenvatten. Ik kan goed onderscheiden wat hoofdzaken zijn en wat bijzaken. Ik ga proberen dit verslag uitgebreider te zijn en betere voorbeelden te geven. Ik vind het wel een uitdaging, want ik vind dit een best lastig boek voor een verslag. Het is een verhaal met raadsels die op het einde pas duidelijk worden. Ik ga extra aandacht besteden aan de personages (er komen er veel voor in dit boek). Ook ga ik extra aandacht besteden aan het goed uitleggen van de tijd.

  1. Samenvatting

Op een parkeerplaats in Alkmaar wordt plotseling een vrouw neergestoken. Lois Elzinga krijgt de opdracht om deze zaak op te lossen. Lois heeft in haar jeugd nogal wat meegemaakt. Haar vader was opeens verdwenen en haar zusje stierf aan een acute hersenvliesontsteking.  

Een tijd daarna is Lois met een vriendin op een feest. Er komt een meisje naar haar toe. Ze vraagt om advies. Ze zegt dat ze wordt gestalkt. Lois adviseert haar om aangifte te doen. Een aantal dagen hierna krijgt Lois een melding dat er een meisje is neergestoken. Dit blijkt hetzelfde meisje te zijn en schijnt Nicolette te heten. Even later wordt er nogmaals een meisje neergestoken.

Via een opsporingssysteem komen ze bij een mogelijke dader; Wilco Gardenier. Via via komen ze erachter dat Wilco de broer is van de buren van Nicolette. Een duidelijke link.

Een tijd later wordt er weer iemand gestoken. Deze keer is het Johan Bos. Hij werkt bij jeugdzorg. Hij heeft een pleegzoon, Milan Huizinga. Milans vader is vermoord toen hij 12 jaar was en hij werd mishandeld. Lois praat een tijdje met Milan over zijn verleden. Uiteindelijk blijkt dat Lois’ vader de geschiedenisleraar van Milan was.

Uiteindelijk blijkt dat Wilco, Milan en barkeeper Niek een hecht team zijn die deze steekpartijen op hun geweten hebben.

Ondertussen is de vader van Lois terug gekomen en twijfelt Lois of ze hem moet vergeven. Ze doet dit en praat met hem over vroeger. Haar vader bekent dat hij zag dat Milan mishandelt werd thuis. Hij wilde met zijn vader praten, maar die werd agressief. Haar vader heeft hem in een opwelling gedood met een honkbalknuppel.

Het blijkt dus dat alle verhaallijnen bij elkaar komen op het eind.     (283 woorden)

  1. Personages
  • Lois Elzinga, hoofdpersoon. Lois Elzinga is een rechercheur van 31 jaar oud. Ze heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar zusje is gestorven aan een acute hersenvliesontsteking. Vlak daarna is haar vader verdwenen uit haar leven. Ze werkt samen met haar vaste partner Fred. Ze is vrij impulsief en reageert meer vanuit haar hart dan vanuit haar verstand. Ze is eigenwijs en werkt heel hard. Omdat ze geen relatie heeft, heeft ze alle tijd om over te werken. Ze houdt van haar werk en zit tot in de late uurtjes in een zaak. Door een mislukte relatie wil ze zich nog niet binden.
  • Milan Huizinga, in het begin een bijfiguur, later een hoofdpersoon. Milan is een jonge man. Hij heeft ook geen makkelijke jeugd gehad. Hij werd thuis mishandeld en toen zijn vader was vermoord werd hij in verschillende pleeggezinnen gezet. Hij werd steeds overgeplaatst omdat er niet viel om te gaan met hem. Hij was nooit vrolijk en snel agressief. Toen hij in een pleeggezin kwam bij geschiedenisleraar Mart veranderde alles. Hij had respect voor Johan en gedroeg zich. Hij heeft 2 hechte (criminele) vrienden, Wilco en Niek. Samen hebben ze vele steekpartijen op hun geweten staan. Milan is impulsief. Hij is wel een beetje dom. Hij denkt (net zoals zijn vrienden) niet goed na over hun steekpartijen. Ze zorgen alleen dat ze het mes telkens weer mee naar huis nemen. Sporen wissen ze niet. Hij is nog steeds heel erg snel aangebrand.
  • Mart Elzinga, bijfiguur. Mart Elzinga is een oude man. Hij is de vader van Lois. Hij was gelukkig getrouwd en had 3 kinderen. De jongste had gezondheidsproblemen, maar hij weigerde een dokter in te schakelen. Hierdoor stief ze aan een hersenvliesontsteking. Er ontstonden spanningen in het huwelijk. Zijn vrouw ging aan de drank en toen hij in een opwelling de vader van Milan had vermoord ging hij ervandoor. Mart is een impulsief type. Hij is niet op zijn mondje gevallen en vertelt alles wat hij vindt.
  • Fred (achternaam wordt niet genoemd), bijfiguur. Fred is de kritische werkpartner van Lois. Hij heeft een hele lieve vrouw die altijd voor iedereen klaar staat. Over Fred wordt niet heel veel inhoudelijks vertelt. Er wordt vooral over hem gepraat als hij in overleg is met Lois. Het is wel duidelijk dat hij erg kritisch en voorzichtig is. Hij is erg slim en kan logisch nadenken. In tegenstelling tot Lois gaat hij meer uit van zijn verstand.
  • Tessa Elzinga, bijfiguur. Tessa Elzinga is de jongere zus van Lois. Ze woont bij Lois in de buurt met haar vriend Guido. Ze is zwanger, voor de eerste keer. Guido weet het niet. Ze zit te denken aan abortus. Lois praat dit uit haar hoofd. Ze is bang dat ze de verantwoordelijkheid niet aankan. Ze heeft een rustige baan en is gelukkig. Als hun vader terug komt vergeeft ze hem vrij snel.
  1. Tijd

De vertelde tijd van dit verhaal is niet heel duidelijk. Waarschijnlijk gaat het over een periode van ongeveer 6 maanden. De verteltijd van het boek is 274 pagina’s. Er zijn weinig tempoverschillen. De maximale tijd tussen gebeurtenissen is een aantal weken.

Bij de korte gebeurtenissen, zoals de steekpartijen, is er sprake van showing. Je leest ook veel over de gedachten van de dader op dat moment. Wie de dader is, wordt niet bekend, tot later in het verhaal. Als het gaat over onderzoeken is er meer sprake van telling. Het wordt verteld in grote, grove lijnen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Bij de korte gebeurtenissen, zoals de steekpartijen, is er sprake van showing. Je leest ook veel over de gedachten van de dader op dat moment. Wie de dader is, wordt niet bekend, tot later in het verhaal. Als het gaat over onderzoeken is er meer sprake van telling. Het wordt verteld in grote, grove lijnen.

Er staat in het boek beschreven dat er een tijd niks duidelijk wordt in de onderzoeken. Daar is sprake van een tijdsprong. Deze tijdsprong is ongeveer 3 of 4 weken.

Het verhaal is chronologisch verteld. Het boek bevat veel terugblikken. Een aantal voorbeelden zijn; de moord op de vader van Milan, het verleden van Milan, het verleden van Lois en de tijd dat Lois kind was.

Het hele verhaal wordt logisch verteld, zonder vertraging of versnelling. Op het einde wordt gebruik gemaakt van versnelling. Dan is opeens alles heel snel opgelost en weten ze wie de dader is.

Het verhaal wordt verteld vanuit een aantal verhaallijnen. Ten eerste die van Lois, zij is absoluut de hoofdpersoon in het boek. Verder is het niet duidelijk of de andere verhaallijn bestaat uit één persoon of uit drie. Het is in ieder geval niet duidelijk welke van de drie het is (Milan, Wilco of Niek). Omdat je dit niet weet neemt de spanning in het boek toe.

  1. Mening

Mijn mening over het boek is heel erg positief. Ik vind het een leuk en spannend boek. Het is spannend omdat je niet weet wie de dader is, maar wel in zijn hoofd meekijkt. Je leest wat hij doet, maar niet wie hij is. Daarom krijg je vraagtekens bij elke persoon over wie je leest. Ik heb in het boek veel verschillende gedachten gehad over wie het had gedaan. Het boek was niet afwisselend. Het was langdradig omdat het steeds weer over dezelfde moorden ging en het oplossen daarvan. Het verhaal laat me meeleven, telkens wilde ik maar doorlezen omdat ik wilde weten wie het had gedaan. Het is zeker een boek waar je je aandacht bij moet houden. Je moet het steeds goed volgen, anders loop je achter in het verhaal en komt het allemaal gek binnen. Ik heb er, toen ik hem uit had, nog over nagedacht. Ik heb me bedacht hoe het zou zijn dat het mij overkwam, of iemand die ik ken.

Ik vind het een leuk boek. Ik heb voordat ik het boek ging lezen nog recensies gelezen. Deze waren heel verschillend. Meerdere mensen zeiden dat ze het boek voorspelbaar vonden en dat ze het oppervlakkig geschreven vonden. Bij mij was dat totaal niet het geval. Ik had geen enkel idee dat Milan het had gedaan.

Ik vind het zeker een aanrader, alleen dan wel voor mensen die van lezen houden. Ik denk dat als je niet van lezen houdt je hier weinig van begrijpt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vraag niet waarom door Simone van der Vlugt"