ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

Titel: De Voorval

Auteur: Harry Mulisch

Eerste druk: 1989

Genre: Roman

EERSTE REACTIE

Juist door dat de titel niet zo veel weer gaf over het boek, was ik wel nieuwsgierig wat de inhoud van het boek was. Door de flaptekst kwam je wel iets meer te weten, maar werd het nog steeds niet helemaal duidelijk wat er nou precies allemaal gebeurde. 

SAMENVATTING

Na een werkdag besloot hij nog even uit te waaien op de ‘Toren’. Maar bovenop de toren kwam er een harde wind waardoor hij naar beneden werd geduwd en dus van de toren viel. Op elke verdieping denkt hij aan iets van zijn verleden. 

Op de 54e verdieping dacht hij bijvoorbeeld aan een oude film van Harold Lloyd, de man met de bril. Ook hij viel van een wolkenkrabber in Manhattan, hij wist zich onderweg vast te klampen aan de wijzer van een reusachtige klok. Toen hij op 200 meter hoogte hing begon hij te twijfel of hij wel echt viel, of dat het een droom was. Hij dacht dat het ook wel een nachtmerrie kon zijn waarin hij wel weer uit zou ontwaken, omdat hij dat al wel vaker mee had gemaakt. Toch had hij door dat dit echt was. 

Op de 53e verdieping dacht hij aan zijn dochter die samen met haar vriend naar Los Angeles, Amerika verhuist was. Hij dacht aan de laatste keer dat ze samen aten en hij hen naar het vliegveld bracht, waar hij afscheid van zijn dochter nam. Hij hing ondertussen ondersteboven en merkte dat zijn helm los begon te raken. 

Op de 52e verdieping verloor hij zijn helm. Hij voelde zich nu pas onveilig, maar zou zijn salto omzetten. Vanaf de 55e verdieping tot nu had hij een halve omwenteling gemaakt, hij rekende uit dat hij op de 49e verdieping weer recht op zou hangen. Hij dacht aan 't circus, waar acrobaten telkens allerlei kanten op vlogen en ook wel is vanaf heel hoog in een net vielen en het overleefden.

Op de 51e verdieping dacht hij aan de dingen die haar dochter niet mee wou nemen naar haar vriend. Allerlei oude boeken, speelgoed en posters lagen daar, in zijn huis. Hij dacht eraan wat hij zou doen als hij de val zou overleven, daar waar hij het al vaak met z'n vrouw over gehad had. Ook omdat hij al 50 en zij al 43 was, hij dacht aan het huwelijk tussen hij en zijn vrouw. Ze waren al 20 jaar getrouwd, hij had het gevoel, dat de liefde voorbij was. Ze besloten daarom uit elkaar te gaan, hij bleef in het oude huis wonen terwijl zij naar een duur appartement verhuisde. Hij dacht aan de mooie momenten die ze samen beleefd hadden, en die die zo erg gemist heeft en nog steeds miste. 

Op de 50e verdieping twijfelde hij of hij nog wel wilde leven, nog 15 jaar doorwerken en dan leven van zijn pensioen en verder alleen was. Hij dacht ook aan het gemis na de eerste week van de scheiding, het moment wanneer hij haar appartement voor het eerst zag en door spullen in dat appartement wat van hen samen was weer allerlei herinneringen boven kwamen. 

Op de 49e verdieping stond hij vrij wel recht op met zijn rug naar de muur. Er kwam weer storm zo hard als toen wanneer hij eraf viel. Het leek alsof iemand hem omhoog duwde en zijn armen mee naar binnen nam. Hij werd gebeld door zijn dochter voor zijn 50ste verjaardag, hij had haar al 7 maanden niet meer gesproken. Hij vertelde zijn dochter dat zij en haar moeder uit elkaar waren. Ze vertelde over haar leven, ze was niet meer samen met haar vriend maar woonde nu bij vrienden in. Ondertussen hing die volledig rechtop… wat er verder gebeurt moeten jullie zelf maar lezen.

ANALYSE

Opbouw

Het boek bevat 77 bladzijdes. Het bevat 7 hoofdstukken, per hoofdstuk komt er één verdieping van zijn val voor.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Nederland, de exacte plaats is onbekend. Ik verwacht een wat grotere stad aangezien er een redelijk hoog gebouw gebouwd wordt. Het speelt zich een aantal jaren geleden af, dit kun je merken aan het gebruik van mobiele telefoons en dat er al veel flats zijn.

Tijd

De tijd is eigenlijk maar een paar seconden, namelijk alleen de val.

Personages

De hoofdpersoon van het boek is een man. Zijn naam is onbekend, je weet dat hij civiel ingenieur is voor Office for Pospective Architecture. Hij is de architect van ‘de Toren’ een heel hoog gebouw. Hij is 50 jaar en vader van een dochter. De bijpersonen zijn zijn ex-vrouw, zijn dochter en een prostituee. Zijn ex-vrouw werkt als mode-adviseur, is 47 jaar en ook haar naam weet je niet. Door het verhaal kom je erachter dat het huwelijk tussen hij en zijn vrouw niet goed was en besloten daarom te scheiden. Zijn dochter is 20 jaar, haar naam is ook onbekend. Zij verhuisde samen naar Amerika voor haar vriend, maar ook deze relatie beëindigde zich. De prostituee komt niet vaak voor, maar zij blijkt aan het eind van het verhaal erg belangrijk geweest te zijn voor hem.

Perspectief

Het verhaal wordt auctoriaal verteld. 

Motieven

Angst: hij is toch bang dat hij de val niet zou overleven en dan zijn dochter en de rest achter liet.

Liefde: de liefde tussen hij een zijn vrouw, wat na een tijdje niet meer goed ging en waardoor ze van elkaar scheidden. En de liefde tussen zijn dochter en toentertijd haar vriend, dat was de reden dat zijn dochter naar Amerika ging. 

Herinneringen: dit is wel een belangrijk motief omdat het grootste deel van het boek bestaat uit herinneringen die hij ophaalt van vroeger terwijl hij viel. 

Val: omdat hij vrijwel het hele boek aan het vallen is.

Cijfer 8: tijdens zijn val dacht hij ook aan zijn zandlopercollectie, hij komt erachter dat een zandloper een driehoekige acht is. De 8 is ook het enigste cijfer waarin het verhaal zicht terugkeert, het was tevens ook zijn lievelingscijfer. 

Titel

Het boek heet de voorval omdat hij na een werk dag boven op de Toren even wou uitwaaien maar toen door een harde wind naar voren viel. En ook omdat een voorval iets is wat al gebeurd is. 

Motto

Niet aanwezig

Opdracht

Niet aanwezig

Informatie schrijver

De schrijver van het boek is Harry Mulisch, zijn volledige naam is Harry Kurt Victor Mulisch. Hij is geboren op 29 juli 1927 in Haarlem, hij was het enigste kind van zijn ouders. Zijn vader was een Oostenrijks-Hongaarse man en zijn moeder was een Duits-joodse vrouw. Rond de 2e Wereld Oorlog begon hij met schrijven, deze oorlog had veel impact op zijn schrijfstijl. Zijn eerste boek kwam uit in 1947, de Kamer en zijn laatste boek in 2001, Siegfried. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij 2 dochters gekregen, Anna en Frieda. Tijdens zijn 2e relatie kreeg hij een zoon, Menzo. Een aantal van zijn boeken zijn vertaald in 38 talen en ook een aantal boeken zijn verfilmd. Met deze boeken heeft hij ook veel prijzen gewonnen.

Situering van het boek in de context

Het boek klopt wel ongeveer met de tijd waar in het geschreven is, tijdens de tijden kun je ongeveer wel merken waar en wanneer het zich afspeelt. Denk hierbij aan mobiele telefoon of flats.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.