Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vlinders door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Vlinders
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2188 woorden
  • 22 februari 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
8 keer beoordeeld

Boekcover Vlinders
Shadow

Zoë heeft haar draai gevonden op haar nieuwe school en vrienden gemaakt. Over haar paranormale gave heeft ze nog niemand iets verteld. Op een dag wordt haar aandacht getrokken door een jongen. Hij is blond, groot en cool gekleed. Al snel blijkt echter dat niemand anders hem kan zien: hij is door een stel jongens op het schoolplein doodgetrapt. De daders zijn nooi…

Zoë heeft haar draai gevonden op haar nieuwe school en vrienden gemaakt. Over haar paranormale gave heeft ze nog niemand iets verteld. Op een dag wordt haar aandacht getrokken…

Zoë heeft haar draai gevonden op haar nieuwe school en vrienden gemaakt. Over haar paranormale gave heeft ze nog niemand iets verteld. Op een dag wordt haar aandacht getrokken door een jongen. Hij is blond, groot en cool gekleed. Al snel blijkt echter dat niemand anders hem kan zien: hij is door een stel jongens op het schoolplein doodgetrapt. De daders zijn nooit gepakt. Nu zoekt hij contact met Zoë. Zij kan hem helpen de daders achter de tralies te krijgen. Normaal gesproken kan Zoë met dit soort dingen bij haar moeder terecht. Maar haar vader en zijn nieuwe vriendin hebben net een baby gekregen en haar moeder heeft het daar moeilijk mee. Zal ze haar nieuwe vrienden in vertrouwen nemen?

Vlinders door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

biografie:

Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn geboren. Is getrouwd en heeft twee kinderen en woont in Alkmaar. Ze wist op haar negende jaar dat ze schrijfster wilde worden. En op haar dertiende schreef ze een manuscript en stuurde die naar een uitgever.De uitgever wees haar werk af maar raadde haar aan om door te blijven schrijven. Tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

In haar studie kwam ze jeugdliteratuur tegen. En ze schreef in 1995 een boek genaamd De Amulet bij de uitgever Lemniscaat. Dat was haar eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken. Daarmee won ze veel verschillende prijzen de haar boeken kwamen in verschillende landen: Duitsland,Zwitserland,Oostenrijk,Spanje en Denemarken.

Tegenwoordig schrijft niet alleen voor dertien plussers maar ook voor kleine kinderen en kinderen van de basisschool. ze schrijft ook thrillers voor volwassenen die verschijnen bij uitgeverij AmboAnthos. Simone van der Vlugt heeft inmiddels al 33 boeken geschreven onder haar naam.

samenvatting:

Zoë is een paranormaal begaafd meisje. Dat houdt in de dat ze geesten kan zien en met ze kan praten. Haar moeder en ader weten daarvan af en maken zich soms wel een ongerust. Haar moeder en vader zijn gescheiden en Zoë en haar broertje Tijmen wonen bij hun moeder Laura Kersten in  Hoorn. Haar vader Mart Kersten en stiefmoeder merel wonen in Gouda en zijn in verwachting van een kind genaamd Romy. Laura is heel de verhaal verdrietig vanwege de scheiding en ligt vaak ziek in bed. Daarom moeten Zoë en Tijmen vaak zelf wassen, eten maken en boodschappen doen.

Zoë ziet een aanrijding op de weg als ze van school naar huis fietst. Ze ziet dat een rood harige vrouw is aangereden door een auto en op de grond ligt en haar fiets wat verderop. Ze ziet de Roodharige vrouw aan de overkant praten maar mensen reageren niet. Als de vrouw ziet dat Zoë de hele tijd naar haar staart komt de vrouw naar Zoë toe. De vrouw vraagt waar ze is en wat er is gebeurd. Zoë legt uit dat ze dood is en een aanrijding heeft meegemaakt. Dan gaat Zoë weg.

Op school ziet Zoé een witte vlinder. Die vlinder lijkt van plan te zijn om op Zoë zijn schouder te landen maar hij bedenkt zich en vliegt weg. Zoë volgt de vlinder met haar ogen en kijkt dan recht in de ogen van een blond, groot en cool gekleed jongen die naar haar staart en lacht. Zoé lacht terug .Shanna kan hem niet zien want het is een geest dus ze zegt Luuk. Op een dag als ze in de les zit hoort Zoë en pijnlijk geschreeuw. Ze schrikt ervan. Ivar die naast Zoë zit vraagt wat er aan de hand is maar Zoë zegt van niets. Ivar is een zwart gekleed gothic en heeft in de klas niet veel vrienden.

De volgende dag ziet Zoé weer de jongen waarvan ze denkt dat hij Luuk eet. En vraagt aan de jongen hoe hij heet en de jongen zegt dat hij geen Luuk heet maar Olaf Lemstra. Ze voelt dat Olaf een geest is. In de klas vraagt Zoë aan Ivar of hij Olaf Lemstra kent en Ivar geeft Zoé een papiertje met een youtube adres erop aan haar.

Als Zoé het filmpje van Ivar op haar kamer bekijkt ziet ze hoe een jongen dat sprekend op Olaf lijkt in elkaar wordt geslagen en geschopt. Het zijn twee jongens die Olaf in elkaar slaan. Olaf overlijdt aan zijn verwondingen. De filmer heeft het filmpje gemaakt met zijn mobiel want de kwaliteit is erg slecht. Olaf heft ook aan Zoë doorgegeven dat Zoé de daders moet vinden zodat zijn vader weer gerust kan werken. Als zijn vader dat niet doet wordt hij ontslagen. De moeder van Olaf is ook overleden. Olaf verteld ook dat Annenoor van Dijk degen is die het filmpje heft gemaakt. Zoé gaat naar de kamer toe van Tijmen en ziet ook Wessel daar zitten. Zoé vraagt aan Tijmen of ze Olaf Lemstra kennen. Wessel verteld dat hij bij Olaf in de klas heeft gezeten en dat Olaf getuige was van een sigarenwinkel.

Zoë ziet in haar dromen dat ze twee jongens met een mes ziet. Zoë wordt wakker en voelt energie bij har bureaustoel. Ze ziet Olaf .Olaf verteld dat hij op een vrijdagavond staatslot had gekocht en toen hij buiten stond een knal van en pistool hoorde. De daders zagen Olaf maar Olaf rende snel weg. De volgende dag werd hij om half 5 na school opgewacht door de daders en ze schopten Olaf dood zonder hem een kans te geven iets te vertellen. De geschreeuw die Zoë in de wc hoorde was Olaf die zijn frustratie schreeuwde. Olaf verteld ook dat de daders Joris Dijkman, Richard van der Linde en de jongere broertje van Richard Wessel van der Linde zijn.

Op de wc hoord Zoé dat Shanna en Dagmar over haar roddelen en zeggend at Zoë heel vaak met Ivar is en ze denken dat ze verliefd is op Ivar. Zoé vraagt aan Renske of ze Annenoor kent. Renske kent niemand die Annenoor heet maar wel iemand di Nora heet . Tijmen heeft een karate demonstratie en een stemmetje in haar hoofd zegt dat ze daarheen moet gaan. Als Zoé daar is hoort achter haar zeggen dat Nora nieuw is en best goed is. Nora is een meisje met zwarte krullen. Zoë weet zeker dat zij het is maar Nora geeft geen kans om Zoé uit te laten praten. Daarom moet Tijmen met Nora praten. Als ze bij Nora thuis zijn gelooft Nora Zoë niet maar later gelooft Nora haar wel omdat ze Zoë heeft gezegd wat Nora gisteravond heeft gegeten en wat voor cijfer ze heeft gehaald. Nora wilt gen aangifte doen omdat ze bang is dat ze slachtoffer word en dat snappen Tijmen en Zoë.

Zoë ziet Ivar lopen met een nieuwe hond genaamd Heupdysplasie. Zijn andere hond Sierra werd ingeslapen omdat ze ziek was. De vader van Ivar is buschauffeur en nooit thuis en de moeder heeft multiple sclerose MS. Dat is een ziekte waarvan de zenuwweefsel is beschadigd. Je bent dan moe en je hebt geen kracht.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Zoë gaat naar de vader van Olaf na het vinden van de adres. Als ze daar is aangekomen en verteld dat Olaf wilt dat hij weer gaat werken. De vader gelooft Zoë niet en stuurt haar weg.

Na lange tijden komt de moeder van Zoë naar haar kamer en wilt weten wat er gebeurt en hoe het met haar gaat. Zoë verteld heel haar verhaal en haar moeder wilt haar wel helpen.

Die avond komt Victor de vader van Olaf en zegt dat hij de aanwezigheid voelt en de lievelingsprogramma opeens aanging MTV en de lievelingsliedje van Olaf genaamd Christina Aguilera –Hurt hij wilt graag naar de politie en zegt dat  het hem erg spijt. Hij vraagt wat hij moet zeggen en Zoë verteld.

Zoë ziet Wessel en hij vraagt waarom Zoë allemaal sms’jes naar hem stuurt Maar Zoë ontkent het. Wessel is erg geschrokken. Dan verteld Zoë alles en dat ze Olaf de hele tijd ziet en dat Wessel aangifte moet doen en dat Olaf niet boos op hem is.

Zoë ziet een auto en uit de auto stapt Richard en Wessel. Zoë belt de politie. De jongens slaan de deur in en Zoë vlucht via de keukendeur. Ze hoort de politie en Zoë valt op de grond.

verdiepingsvragen:

  1. Titelverklaring:

 de titel van het boek is ‘vlinders‘ omdat Zoë door de witte vlinder die ze heeft gevolgd met haar ogen Olaf heeft gezien en ontmoet.

  1. Thema’s

liefde want Zoé wordt verliefd op Olaf en geesten want Olaf is een geest.

  1. Personen 
  • Zoë Kersten is een meisje die paranormale gaven bezit. Ze kan namelijk geesten zien en er mee praten. Ze is een aardig meisje die meestal in een vest en spijkerbroek rondloopt en erg emotioneel kan zijn bijvoorbeeld toen Olaf haar verliet op het einde . Ze trekt zich er niets van aan als haar vriendinnen over haar roddelen.  En ze durft ook niet haar paranormale begaafdheid aan iedereen te vertellen omdat ze bang is dat iedereen haar raar zal vinden.
  • Tijmen Kersten is de grote broer van Zoë die haar helpt om de daders op te pakken en Nora te overtuigen om aangifte te doen. En Zoë vaak helpt als ze iets niet alleen kan bijvoorbeeld toen Zoë het huis moet opruimen omdat haar moeder ziek/depressief was.
  • Laura Kersten is de moeder van Zoë die heel het verhaal depressief is omdat de vader van Zoë ’ Mart Kersten’ een nieuwe vriendin heeft’ Merel’  en een gezinnetje heeft opgericht. Mart en Merel hebben ook een baby gekregen ‘Romy’.
  • Ivar is een jongen  die naast Zoë zit in de lessen. Hij is een zwarte gothic die niet veel vrienden heeft in de klas en daardoor heel stil is. Maar hij is wel serieus en Zoë vindt hem heel erg aardig maar de rest van de klas dekt daarom dat Zoë verliefd is op Ivar.Ivar helpt Zoë ook om de daders op te pakken. En zijn moeder heeft de ziekte MS
  • Olaf is degene die is overleden na het ongeluk op school. Hij praat alleen met Zoë omdat Zoë hem kan zien. Hij vraagt één ding en dat is dat de daders opgepakt worden en zijn vader weer rustig kan werken.
  • Nora is degen die de ongeluk heeft gefilmd en op veel sites heeft gezet maar zelf durft ze niet naar de politie te gaan omdat ze bang is dat ze dan het zelfde meemaakt als wat er met Olaf is gebeurd. En Nora is verliefd op Tijmen maar durft het niet te zeggen maar Zoë heeft het wel in de gaten.
  1. Genre

De genre van het boek is Psychologisch want het gaat om Paranormaal begaafdheid want Zoë kan geesten zien en met ze praten.

  1. Vertelsituatie?

Het boek is een hij/zij verteller want in het boek komt het woord ik niet in de verteller verteld juist wie het zegt dus het boek is een hij/zij verteller.

  1. Tijd

Het verhaal speelt zich af in de heden want vroeger werden mensen die geesten konden zien wel eens heksen genoemd en toen werd je verbrand of gedood en tegenwoordig gebeurt dat niet.

  1. Plaats

Het verhaal speelt zich het meest op school want daar heeft Zoë Olaf ontmoet. Ook speelt het verhaal zich bij Zoë thuis af dus Hoorn , klein beetje bij de vader van Zoë thuis af omdat Zoë ook op kraamvisite gaat om Romy te zien, dus in Gouda. En op het einde speelt het verhaal zich ook af bij Nora thuis omdat ze de daders opnoemen en ook omdat Zoë en Tijmen Nora proberen om te halen om aangifte te doen bij de politie.

  1. Begin

Eerst word het titel van het boek besproken en dan begint het verhaal. Zoë ziet Olaf en hij lacht naar haar Zoë lacht terug en op dit moment weet Zoë niet dat Olaf een geest is.Olaf is blond,groot en cool gekleed. Ze vraagt aan Shanna haar vriendin wie die jongen is die lacht. Shanna ziet Olaf niet dus zij zegt Luuk. Shanna zegt hij staat met je rug naar je toe dus hoe kan hij naar je lachen. Op dat moment beseft zoë dat Olaf een geest is. Zoë vraagt thuis aan Tijmen of hij Luuk kent maar Tijmen zegt dat hij niet bepaald cool is en dat Tijmen hem meer een sukkel vindt. Onderweg naar huis zag Zoë een vrouw die aangereden is door een auto ze ligt op haar zij een heeft rood haar. Hetzelfde vrouw ziet Zoë tegenover haar en de vrouw praat tegen haar. Ze vraagt waar ze is en hoe ze hier komt Zoë verteld dat ze is overleden en springt op haar fiets en gaat weg.

  1. Afloop

Eerst word het titel van het boek besproken en dan begint het verhaal. Zoë ziet Olaf en hij lacht naar haar Zoë lacht terug en op dit moment weet Zoë niet dat Olaf een geest is.Olaf is blond,groot en cool gekleed. Ze vraagt aan Shanna haar vriendin wie die jongen is die lacht. Shanna ziet Olaf niet dus zij zegt Luuk. Shanna zegt hij staat met je rug naar je toe dus hoe kan hij naar je lachen. Op dat moment beseft zoë dat Olaf een geest is. Zoë vraagt thuis aan Tijmen of hij Luuk kent maar Tijmen zegt dat hij niet bepaald cool is en dat Tijmen hem meer een sukkel vindt. Onderweg naar huis zag Zoë een vrouw die aangereden is door een auto ze ligt op haar zij een heeft rood haar. Hetzelfde vrouw ziet Zoë tegenover haar en de vrouw praat tegen haar. Ze vraagt waar ze is en hoe ze hier komt Zoë verteld dat ze is overleden en springt op haar fiets en gaat weg.

  1. Afloop

Het verhaal loopt goed af het is een gesloten einde. Want de daders zijn op gepakt nadat de vader van Olaf bij de politie bureau is geweest en gegevens heeft doorgegeven die Zoë aan hem heeft verteld. Olaf is tijdens de schooltijd naar de hemel gegaan en Zoë heeft hem toen uitgezwaaid in de klas. De vader van Olaf kon toen weer werken en de moeder van Zoë is beter geworden en was toen niet meer depressief. En de contact met de Mart de vader van Zoë is beter geworden.

  1. Beoordeling

Ik vindt het boek een hele spannende boek vooral omdat je niet weet wat er gaat gebeuren en hoe het afloopt.

REACTIES

P.

P.

goed uitgelegd wie wat voor een soort rol ze hebben in het verhaal!!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vlinders door Simone van der Vlugt"