Vervloekte aarde door Patrick Lagrou

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1746 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 62 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.1
  • 62 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
113
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Vervloekte aarde
Shadow
Vervloekte aarde door Patrick Lagrou
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gegevens:

1. Titel:
De titel van het boek is: ‘‘vervloekte AARDE’’

2. Auteur:
Dit boek is geschreven door Patrick Lagrou samen met
6 jongeren: Eva Decombel, Fran Deconinck, Mieke Crevits,
Tine Sabbe, Trui Meert en Wouter Haegebaert.
Omslag en illustratie: Geert Cleynen

3. Genre (verhaalsoort):
Het Genre is Griezel en spanning, voor kinderen vanaf 12 jaar.

4. Uitgever en druk:
De uitgeverij is Clavis, Hasselt.
De datum van uitgifte is: 1999


Inhoud:

5. Titelverklaring:
De naam: “Vervloekte AARDE” heeft met het boek te maken. Omdat het te maken heeft met de aarde die bij de ruïnes weg word gehaald en die vervloekt is. Als dat op de plek komt waar vroeger de beruchte herberg heeft gestaan, gaat er iets verschrikkelijks gebeuren.

6. Tijd:
Het verhaal speelt zich waarschijnlijk af in het heden. Dat kun je merken aan:

“Het meisje leidde Wouter vanuit de luxueuze woonkamer met uitzicht op het natuurreservaat naar een keuken, die meer een klasserestaurant paste dan in een villa.”

“Rustig liep Wouter naar de overkant van de straat. Daar stond de auto geparkeerd”

“Oh, die zijn vanochtend vroeg voor de hele dag naar Dusseldorf in Duitsland vertrokken. Een grote internationale beurs van Stereoapparatuur.”

“De zaakvoerder van het grootste elektronicabedrijf uit de hele streek was in alle staten”


Het speelt zich een paar weken af omdat er in de tekst een aantal keer staat:
“Een paar dagen later…” of “De volgende dag…” “De volgende morgen”

7. Plaats:
Op school:
“Toen hij uiteindelijk de klas binnenkwam, kon niemand van de leerlingen merken wat er
hem even tevoren overkomen was”

In de villa:
(Wouter is bij de villa en gaat naar binnen)
“Eindelijk was hij binnen”

De bibliotheek:
“Om drie uur hadden ze afgesproken. Om drie uur in de leeszaal van de bibliotheek. Wouter zat er al bijna drie kwartier”

Thuis:
“Joris Dekkers mompelde nog een paar onverstaanbare woorden en trok de voordeur open.”

8. Personages:
Wouter:
Dit is het hoofdpersoon van het verhaal. Hij is best dapper, want hij breekt in bij een bibliotheek en neemt het op tegen monsters. Hij is verliefd op Tine. Hij tekent graag en het liefst zou hij Tine zonder kleren willen tekenen. Hij is erg slordig, net als zijn vader.

Tine:
Is ook verliefd op wouter. Ze is ook dapper, net als wouter. Haar moeder is met de vader van Gijs getrouwd, maar Tine is daar niet blij mee. Ook omdat Gijs een pestkop is.

Gijs:
Een brede jongen, die graag andere pest. Zijn vader is erg rijk, daar schept hij graag over op. Hij heeft een hele rommelige kamer en haalt graag streken uit. Maar wanneer zijn vader wordt vermoord dan wordt hij bang. Hij is absoluut niet dapper, hij heeft alleen een grote mond.

9. Probleem en oplossing.
Het probleem is in het begin van het verhaal niet duidelijk.
Wouter (de hoofdpersoon) weet het al, maar het wordt nog niet aan ons onthuld.
Later kom je erachter dat het probleem is, dat wanneer de grond bij de ruines waar botten van rovers liggen naar de plek wordt gebracht waar vroeger een beruchte herberg stond wordt gebracht er een vloek in werking wordt gebracht.
Ze komen tot leven, die schurken. Maat het ergste is dat daar nu een villa staat, waar wouters vriendin Tine woont.
De oplossing was er niet, alleen het verplaatsen van de grond door het hele land zodat het niet op de plek komt waar vroeger de herberg stond.
Maar dat kon niet tegengehouden worden.
Het enige wat wouter kan doen is Tine eruit halen, want de dijk stond ook op uitbarsten.

Beoordeling:

10. Mening
Het is een erg spannend boek, dat je in een keer wilt uitlezen.
Het boek is erg onvoorspelbaar, omdat je in het begin nog van niks weet, maar Wouter wel.
Het wordt allemaal erg mooi verteld, waardoor het goed te volgen is.
Toen ik het boek zag liggen, dacht ik dat het zo’n saai boek was, maar omdat ik een C boek moest had ik hem maar genomen. Maar nadat ik het gelezen heb, ben ik wel blij dat ik hem heb gekozen.

11. Kies het mooiste fragment uit het boek
Dit vind ik het mooiste fragment:
Goed verschanst boven aan de trap met de vier jachtgeweren en voldoende munitie binnen handbereik, zaten hij en Gijs de mogelijke aanvallers op te wachten. Waar ze beneden ook zouden binnendringen, om boven te komen, moesten ze hierlangs. Ze zouden warm ontvangen worden. Wouter, Gijs en Tine zouden hun huid in elk geval duur verkopen.
Ondertussen kwam de maan op. Dankzij het diffuse licht dat overal door de grote ramen het huis binnendrong, konden ze vanuit hun positie de hele traphal mooi in het oog houden.
De vijand mocht komen opdagen. Ze waren klaar om hem goed te ontvangen.
Toen werd er met een zwaar ijzeren voorwerp heel hard op de voordeur gebonsd.'

Dit is het mooiste fragment, omdat je hier erachter komt wat de vloek inhoud, en omdat het erg spannend is.

12. Samenvatting:

De vader van Wouter geeft geschiedenis. Maar de meeste vinden zijn les niks aan, vooral als hij het gaat hebben over voorvaders.
Wouter zit samen met Gijs in de klas, En Gijs heeft altijd commentaar op De docent en ook op wouter. Als Wouter die avond van tekenles komt, loopt hij langs de ruïnes. Dan verschijnt er een schim achter Wouter, opeens krijgt wouter het erg koud. Dan rent hij snel naar huis.
Als hij de volgende dag naar school gaat staat er politie te wachten, die bij iedereen Onder de schoenen kijkt. Als ze bij Wouter kijken wordt hij meegenomen. Hij wordt verdacht door de politie dat hij een moord heeft gepleegd bij de ruines. Maar hij wordt vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Nu wil hij zijn onschuld gaan bewijzen, maar dan moet hij wel in het gemeente archief gaan kijken voor informatie maar omdat hij een kind is mag hij daar niet naar binnen, samen met Tine gaat hij een plan bedenken om daar binnen te komen, als hij heeft gevonden wat hij nodig heeft en terug wilt gaan, wordt Tine net opgehaald, dus moet hij daar blijven tot het donker is.
Dan hoort hij lawaai en vertopt hij zich, hier ziet dat er een groep naar binnen is gestormd maar ziet alleen de laarzen. Ze zoeken iets. Dan zien ze Wouters tas en pakken een deel van de archieven er uit. Als hij weggaat ziet hij dat de bibliothecaris is vermoord. Snel rent hij naar huis.
Een aantal dagen later wordt de grond van de ruines naar de villa gebracht van de vader van Gijs en ook waar Tine woont. De villa staat op de plek waar vroeger de beruchte herberg stond, en dus wordt de vloek in werking gesteld.
Wouter die van de vloek wist, ging er naartoe omdat hij Tine in veiligheid wilt brengen.
Dan ziet hij de auto van de vader van Tine in de auto liggen. Precies op de plek waar eerst de brug was. Nu moest hij via de auto naar de overkant waar de villa stond.
Hij is aan de overkant maar de auto drijft weg. Hij loopt richting de villa, dan ziet hij een varken aan een boom. Toch gaat hij naar binnen, daar treft hij Gijs en Tine.
Gijs gelooft niks van de vloek. Dan gaan ze naar buiten om te kijken. De auto is weg dus heeft hij geen bewijs dat de vader van Gijs weg is. Dan gaan ze naar dat varken, de hond komt terug met een hand, de hand van de vader van Gijs. Ze gaan naar binnen en bewapenen zichzelf met geweren. Dan wordt er op de deur geklopt en komen de skeletten binnen. Langzaam komen ze omhoog, omdat alles is geblokkeerd en verschillende obstakels heeft. Het wordt een gevecht, langzaam verdwijnen ze naar buiten.
Maar ze komen terug via de ramen en ze gaan verspreiden.
Even later komen Wouter en Tine bij elkaar. Hun pistolen zijn leeg, en Gijs is nergens
Ze gaan naar de zolder. Maar zijn ook nog monsters die zich hadden verstopt en ze hebben geen wapens meer. Ze verslaan er eentje met een kettingzaag, maar daarna was de benzine op. De anderen komen op hun af. Dan verdwijnen ze opeens. De dijk is doorgebroken en alle aarde wordt overal verspreidt. Ze gaan Gijs zoeken, die had zichzelf opgesloten in de wijnkelder. En ontsnappen uit het huis. Dan worden ze gered en gaan naar huis.

Extra:

13. Hoe is dit boek ontstaan:
De redacteur van de ‘Krant van West-Vlaanderen’ stelde hem voor om eens een verhaal samen met kinderen te schrijven. Zijn eerste reactie was afwijzend.Toch heeft hij de uitdaging aangenomen, omdat hij zelf de regels mocht bepalen.
Er werd een bijeenkomst afgesproken. Naast de redacteur waren ook zes jongeren aanwezig. Zij kwamen uit zes grote gemeenten van West-Vlaanderen en waren allemaal lid van de Kinder- en Jeugdjury.Hij vroeg aan ze wat voor boek ze wouden gaan schrijven. Allemaal wouden ze een griezelverhaal.
Hij had nog nooit een griezelverhaal geschreven.
Hij schreef 2 hoofdstukken, en stuurde die naar ze op
Tijdens het daaropvolgende weekend mochten ze opbellen om die te bespreken en om nieuwe suggesties voor het verdere verloop van het verhaal te geven.
Een groot deel ervan is in het verhaal terechtgekomen. Achteraf hebben sommige volwassenen hem verweten dat bepaalde stukken van het verhaal veel te bloederig waren en niet geschikt voor jongeren. Maar hierop kon hij alleen maar antwoorden dat ze precies door jongeren werden aangereikt.
Sindsdien heeft hij besloten om griezelverhalen te schrijven.

14. Reacties:
"Zombies, moorddadige rovers en een parkeergarage die er beter nooit was gekomen. In 'Vervloekte Aarde' komt het allemaal voor. Maar dit boek is niet alleen speciaal omdat het zo griezelig is, wel omdat Lagrou het samen met zes jonge schrijvers schreef." (De Stipkrant)
"Het is een heel spannend verhaal geworden. Vriendschap, zombies, vloek en geschiedenis vormen de thema's van dit boek." (Het Brugsch Handelsblad)
"Dit is een superspannend verhaal om lekker lang te griezelen." (Suske en Wiske Weekblad)
"Een griezelboek! Onze haren rezen ten berge! Zombies, de dappere strijd van Wouter en Tine tegen die bovenaardse booswichten... Kippenvel krijg je van minder..." (Tienerfakkel)
"Vervloekte aarde is 112 pagina's spanning en avontuur." (Ketnetkrant)

15. Achterkant:
Het verleden kan men beter laten rusten. Dat ondervinden Wouter en Tine heel vlug wanneer er op de plaats van een verdwenen abdij graafwerken beginnen. Want doordoor treedt een eeuwenoude vloek in werking. De gevolgen zijn niet te overzien. Tenzij Wouter en Tine er tijdig in slagen in te grijpen.

Patrick Lagrou schreef dit spannende boek samen met zes jongeren!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

dankje!

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Vervloekte aarde door Patrick Lagrou"