Vertraging door Tim Krabbé

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1799 woorden
  • 25 juli 2007
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.6
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
143
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Gouden Strop (1995 Winnaar)

Boekcover Vertraging
Shadow

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die …

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Vertraging door Tim Krabbé
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Beschrijvingopdracht

1. Motivatie van mijn boekkeuze:


Ik heb dit boek gekozen omdat de tekst achterop me erg aansprak. Ook omdat het boek niet al te dik is, want ik kan niet zo heel snel lezen. Vooral de plaatjes op de voorkan wekte mijn nieuwsgierigheid.

2. Eerste reactie:

Mijn eerste reactie van het boek toen ik hem uithad was: nieuwsgierig maken omdat het een niet helemaal gesloten eind heeft. Maar is vond het wel een saai boek want er gebeurde minder dan ik had verwacht. Het begin was wat onbegrijpelijk omdat het boek zich afspeelt in 2 tijden. Maar desondanks was het wel een in indrukwekkend boek door de vertelling van het verhaal. En op sommige stukken van het boek een beetje onecht. Omdat een normaal persoon die dingen nooit zou doen

3. Samenvatting:

Jaques Bekker is een schrijver en een quizmaster op tv. Als hij na zijn reportage in Nieuw-Zeeland weer naar Nederland vliegt, naar zijn vriendin Sonja maakt zijn vliegtuig een tussenlanding in Sydney. Waarna hij daar te horen krijgt dat het andere vliegtuig 4 uur vertraging heeft. Van zijn vertraging maakt hij gebruik van door Sydney wat te verkennen en een bliksembezoek aan zijn jeugdvriendin Moniek Ilegems te brengen.

Zij is nu rond de 50 (Moniek is 3 jaar ouder dan Jaques) en ze herkennen elkaar al snel. Zij staat op het punt te vluchten omdat zij in de problemen zit. Jaques stapt met haar in haar dure auto en rijdt met haar mee. Ze rijden door straatjes van Sydney en Jaques moet opeens een Fort Mondeo van ±$10.000 kopen van haar. Moniek dumpt haar dure auto en rijdt met de Fort Mondeo verder. Dit duurt te lang waardoor Jaques zijn vliegtuig mist.
Hij moet nu ook met Moniek mee op vlucht. Langzamerhand ontdekt hij dat zijn vriendin de beroemde Madame Twenty en steenrijk is. Ze wordt nu samen met haar zakenpartner Alan Wolpe gezocht omdat ze gefraudeerd hebben. Wolpe en Moniek zijn elke dag in de media; ook Jaques wordt als vermist opgegeven. Ze reizen met de Fort Mondeo verder door in Australië. Na een paar dagen leest Moniek in een krant dat Wolpe opgepakt is en in zijn cel zelfmoord heeft gepleegd. Ze veranderen hun uiterlijk en paspoort. Na nog een paar dagen reizen belt Jaques in Marree (verder in Australië) de Zwitserse bank waar Moniek haar 16 miljoen dollar heeft gestort maar ontdekt dat de rekening is opgeheven. Algauw weet Moniek dat Wolpe het gedaan heeft en zij al haar geld kwijt is. Zij heeft nu alleen die $700.000 in haar tas.
Jaques had Moniek ontmoet in Oostende. Hij had eerst gehad met Christa. Zij was een vriendin van Moniek. Maar Christa wou niet met hem naar bed. Toen Jaques Moniek had ontmoet, wou ze heel veel. Dit was zijn eerste keer dat hij met een meisje naar bed was gegaan. Nu in Australië zag Jaques op de TV een reportage over Madame Twenty. Omdat ook hij vermist wordt gaat het ook over hem. Dan ziet hij opeens een interview met Christa. Zij vertelt alles zover Moniek en Jaques. Ze vertelt dat Moniek Jaques van haar had willen afpakken en dat ook gedaan had. Alleen om haar te pesten. Dit had Jaques nooit geweten. Hij had Moniek echt leuk gevonden en nu bleek dat het een grap was!
Na een paar maanden reizen door Australië komen ze in Lake Eyeres (een heel groot ondiep zoute meer) en zetten ze hun kamp. Maar daar worden ze beroofd door twee berovers. Nu hebben ze niks meer zelfs geen auto. Beiden denken dat ze dood zullen gaan van de hitte en honger. Maar er komt auto en ze liften mee. De man met de auto kent hen allebei. En zij mogen bij zijn vriendin voor een paar dagen logeren. Moniek bedenkt een manier om aan geld te komen. Zij vraagt dan $45.000 aan een krant voor een interview. De vriendin van de man is een arrogante type. Zij wil hun haar huis uitjagen. Desnoods met een geweer. Dat doet zij ook maar Moniek pakt haar pistool die zij altijd in haar tas heeft en schiet haar dood. Nu is zij ook een moordenaar denkt Jaques. Ze stelen de auto en vluchten naar een afgelegen gebied dat Fort Madness heet. Moniek had het gehuurd voor onbepaald tijd. Daar blijven ze weer een paar weken, totdat ze te horen krijgen dat het gebied binnenkort onder water gezet zal worden. Moniek wil hier blijven en samen met Jaques sterven. Jaques stemt in, maar wanneer hij een oproep van Sonja (zijn Nederlandse vriendin) aan hem ziet, besluit hij te voet te vluchten. Hij wil liften naar Sydney die 1000 km ver ligt van Fort Madness. Als hij wat verder is gekomen komt Moniek achter hem aan met de auto en dwingt hem met haar pistool in de auto te stappen. Maar Jaques weigert terug te gaan. Er ontstaat een gevecht. Jaques blijft nee zeggen en uiteindelijk schiet Moniek zichzelf in haar hoofd.
Jaques weet nu niet wat hij moet doen. Het wordt donker. Er komt een politieauto langs en hij wordt afgevoerd.

4. Beschrijf in het kort de relatie tussen werken en leven van de schrijver:

Hoewel Krabbe er geen bezwaar tegen heeft afgeschilderd te worden als schrijver-schaker-wielrenner, wordt hij toch niet graag als sportschrijver beschouwd. Zelf zegt hij dat hij over zijn ‘liefdes’ schrijft en daar horen wielrennen en schaken bij. Een boek als De renner verschilt wezenlijk van de journalistische reportage, omdat het een verslag is van Krabbe’s persoonlijke ervaringen als deelnemer aan de wielerronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. Hij schrijft heet van de naald hoe hij reageert op de andere renners en op de steeds wisselende omstandigheden. Met de anekdotes en de flash-bakcs, die hem tijdens de rit invallen, geeft hij een treffende beschrijving van de psyche van de coureur, die verre blijft van het clichématige sportverslaggeverproza. Hij is vooral schrijver van psychologische thrillers omdat hij in zijn sport leven voor veel psychologische tegenvallers heeft gehad.

Verdiepingsopdracht 1: Spanningsopbouw

1. A

In het begin verwacht je een verhaal over een uitgeblust persoon wat weer terug gaat naar Amsterdam. Maar het vliegtuig heeft vertraging dus gaat hij de stad in. Ik dacht toen zelf dat hij ontvoerd zou worden of zoiets. Dit gebeurt in zekere zin ook maar op een andere manier als dat het gebeurt.

B
Door de tekst op de achterkant. Die geeft deze verwachtingen. Ook het plaatje voorop helpt daaraan mee.

2. A
Dit verhaal bevat veel open plekken
B
Dit boek speelt zich af in 2 tijden: nu en het verleden. Om de paar hoofdstukken gaat het verhaal naar een andere tijd. Dat wekt heel veel vragen op.

3.
In het begin bij de tweede tijdsprong van toen naar nu. Hier komen heel veel vragen naar boven. Die van dat ze in het vliegtuig zit naar Sydney en dat ze opeens iemand van 50 jaar is.

4. A
Waarom waren ze in oostende? Waar kwam moniek vandaan?
B
Later in het boek gaat het verhaal van oostende verder en daar worden al deze open plekken ingevuld

5. A
Nee deze openplekken zijn er heel weinig. Alleen aan het eind is er een: Wat gebeurt er nu met Jaques? Gaat hij de gevangenis in? Zo ja waar dan? In Nederland of Australië? En voor hoelang dan?
B
Ik denk dat hij n Australië de gevangenis in gaat voor 5 – 10 jaar.

6. A
Tijdsprongen worden veel gebruikt: Steeds als er iets spannends dreigt te gebeuren wordt er weer een tijdsprong gemaakt. Dit gebeurt vooral op momenten in de geschiedenis als er iets meer over de ontmoeting in Oostende wordt verteld gaat het verhaal weer terug naar het heden.
B
Tijdsprongen omdat er wordt overgeschakeld van tijd. Ook al heeft het ook veel weg van uitstel. Want er wordt wel verteld wat er gebeurt maar een hoofdstuk verder.


7. A
De schrijver zorgt ervoor dat de grote spanningsboog langgerekt wordt waardoor je zin krijgt om door te lezen in het boek. De kleine spannnigsbogen duren ongeveer 1 of 2 hoofdstukken.
B
Er is 1 grote spanningsboog en meerdere kleine spanningsbogen
C
Er zijn meerdere spanningsbogen. De grote spanningsboog gaat over de verdwijning van Moniek. Zal het lukken, worden ze gepakt? De kleine spanningsbogen gaan onder andere over de moord op Eileen en over het moment dat ze overvallen zijn bij het zoutmeer.

Verdiepingsopdracht 2: Leesevaring

Onderwerp:
Het onderwerp van het boek is verdwijnen voor de buitenwereld. Ik vond het wel een interessant onderwerp. Ik had nog nooit nagedacht over dit onderwerp maar ik ben wel anders gaan denken over verdwijnen van je omgeving, ik begrijp door dit boek wel waarom je het zou willen. Ik wist toen in het boek koos nog niet dat het over verdwijnen zou gaan maar ik vond dit wel verrassend om zo dit onderwerp ter sprake te brengen, door een gedwongen verdwijning bijna door een grote fraude. Uit het boek blijkt geen mening over verdwijnen maar ik denk wel dat je op een moment gaat terug verlangen naar de wereld waar je van verdwenen bent zoals ook duidelijk wordt in het boek. De uitwerking van dit onderwerp zou ik zelf niet anders hebben gedaan omdat ik er gewoon nog nooit over gedacht had. Ik kan me niet herinderen dat ik wel eens iets anders over verdwijnen gelezen of gezien heb.

De gebeurtenissen:
Ik denk dat de vertraging van het vliegtuig de belangrijkste gebeurtenis was, als het vliegtuig gewoon op tijd zou gegaan dan zou het hele verhaal niet zijn doorgegaan. In het boek licht de nadruk meer op de gevoelens van de personages dan op de gebeurtenissen. Maar het verhaal bevat wel genoeg gebeurteissen om de aandacht erbij te houden. Het verband tussen de gebeurtenissen is heel duidelijk. De gebeurtenissen zijn dramatisch door bijvoorbeeld de zelfmoord van moniek, maar ook verrassend door de wendingen in het verhaal zoals bijvoorbeeld het plotseling leeg staan van de bankrekening van Madame Twenty. Het expres missen van het vliegtuig naar huis door Jaques, ik kon niet helemaal begrijpen waarom hij het deed. Deze handeling heeft me wel aan het denken gezet, ik probeer te bedenken waarom je dit zou doen maar ik ben er nog steeds niet achter. De meeste gebeurtenissen spelen zich af in een dramatische sfeer. Dit maakt het boek wat depressief en daardoor vond ik het boek wat minder interessant worden. Ik heb wel een redelijke fantasie dus zag ik de gebeurtenissen wel voor me, maar ze maakte niet allemaal indruk op me. Het verhaal is wel zo verteld dat je veel moet aanvullen door de vele tijdsprongen, op sommige momenten was dit wel heel vervelen. Ik heb zelf niet echt dit soort gebeurtenissen mee gemaakt, in ieder geval niet zo extreem. Maar ik ben het er niet beter door gaan begrijpen. Ik heb niet moeten worstelen om door te lezen maar door het dramatisch worden van het boek vond ik het wel moeilijker worden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vertraging door Tim Krabbé"