Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vertraging door Tim Krabbé

Beoordeling 3.4
Foto van een scholier
Boekcover Vertraging
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1375 woorden
  • 7 april 2000
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 3.4
9 keer beoordeeld

Boekcover Vertraging
Shadow

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die …

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Vertraging door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vul deze pagina in voor dat je het boek gaat lezen : 1) Auteur: Tim Krabbe 2) Titel: Vertraging 3) Ondertitel:- 4) Motto: - 5) Jaar van de eerste druk: 1994 6) Jaar van uitgave van de gelezen druk : 1999 7) Aantal pagina's: 125 8) Indeling: 15 hoofdstukken 9) Literaire periode: * Middeleeuwen * Rond de eeuwwisseling * Renaissance * Tussen de wereld oorlogen * Verlichting @ Na de tweede wereldoorlog * Romantiek 10) Motivering van je keuze: -Wat zijn je verwachtingen ? -Hoe/door wie zijn die verwachtingen gewekt ? Het lijkt mij een spannend boek, ik verwacht een verhaal over een man die door een vertraging van zijn vliegtuig een heleboel dingen mee gaat maken die absoluut niet gepland zijn. Deze verwachting is gewekt door het lezen van de achterkant van het boek. Maak de volgende opdrachten nadat je het boek gelezen hebt.
11) De verteller van het verhaal * maakt deel uit van het verhaal @ staat buiten het verhaal 12) De tijd verloopt * chronologisch @ niet chronologisch 13) Het verhaal is geschreven in de * eerste persoon @ tweede persoon * derde persoon 14) Schrijf een korte kernachtige samenvatting van maximaal honderd woorden. Houd daarbij rekening met de volgende vragen : - Wie is of zijn de hoofdpersonen ? - Wat is het probleem-conflikt waarin de hoofdpersoon verzjijld raakt ? - Hoe gaat de hoofdpersoon met dit probleem om ? - Hoe loopt het verhaal af ? Jaques Bekker, presentator van een quiz, maakt op zijn vlucht terug naar Nederland een tussenstop in Sydney. Hij heeft een vertraging van drie uur. Hij maakt hiervan gebruik om snel een bezoek te brengen aan Moniek Illegems, zijn jeugdvriendin en nu directrice van een modebedrijf genaamd Madame Twenty. Als hij bij haar aankomt staat zij op het punt weg te gaan. Ze heeft fraude gepleegd en wordt nu gezocht door de politie. Samen gaan zij op de vlucht, Moniek heeft genoeg cash geld dus kopen zij steeds een nieuwe auto zodat zij niet herkend worden. Toch hebben ze aan handicap: Nederlanders op vakantie in Australie herkennen Jaques van de tv, en de Australiers zelf herkennen Madame Twenty in Moniek. Zo passen zij zichzelf een ander uiterlijk aan met vervalste paspoorten. Hun liefde vlamt weer op. Op een dag worden ze beroofd. Jaques an Monique weten niet wat ze moeten doen; ze zitten in de middle of nowhere, zonder geld, zonder auto. Toch gaan ze liften. Na een paar dagen komen ze een auto tegen die ze wel mee wil nemen naar de plaats waar hij woont. Ze kunnen bij hem blijven slapen. Dan de volgende dag heeft zijn vriendin door wie ze zijn en wil ze zo snel mogelijk het huis uit hebben. In een daad van angst schiet Moniek haar neer.Jaques heeft net besloten dat hij dan maar in Australie moet blijven, als hij zijn vriendin Sonja op de tv ziet, met pijn in zijn hart loopt hij weg, maar Moniek gaat hem achter na en vertelt hem dat zij hem vroeger alleen maar versierd had als pesterij voor een vriendin van haar, waarmee Jaques eerst had. Als Jaques niet met haar mee wil terug gaan, schiet zij zichzelf met haar pistool door haar kop. Jaques wordt later in Nederland opgepakt. 15) Hoeveel tijd verloopt er tussen de eerste en de laatste bladzijde ? Ik denk dat er een aantal maanden verstrijken. Maar het boek heeft ook terugblikken naar dertig jaar geleden.
16) Omschrijf de thematiek van het verhaal in maximaal vijftien woorden. Een jongen die zich laat meeslepen in de problemen van zjin jeugdvriendin waar hij eigenlijk nog veel van houdt. 17) Schrijf de biografische gegevens van de auteur op die van belang zijn voor dit boek De biografische gegevens van de auteur zijn naar mijn mening niet van belang voor dit boek. 18) Geef de twee of drie belangrijke wendingen in het verhaal. Na de 'vakantieliefde' van Jaques en Moniek gaat Jaques naar Moniek toe om wat foto's van hun samen naar haar toe te brengen. Deze had zij nodig als bewijs voor haar vriendin, die ook met Jaques gehad had. Het weerzien valt een beetje tegen; Moniek is heel afstandelijk. Jaques zegt dat zij er anders uit ziet, als een dame. Dan zegt zij: 'Dat ben ik ook' . Waarop Jaques zegt:' Als je er volgende week zaterdag weer zo uit ziet, ga ik je Madame Twenty noemen, hoor.' Bij het afscheid geeft ze hem een envelop die hij pas als hij thuis is mag openen. Er staat in: 'Het was een grap. I'm sorry. Moniek.' Als Jaques in zijn vertraging tussen Nieuw-Zeeland en Nederland in een vertraging in Sydney terecht komt en daar Moniek opzoekt, gaat hij in een impulsieve actie met haar mee en mist zijn vliegtuig. Dit is het begin van een groot avontuur. Als Jaques na zijn vriendin op tv te hebben gezien toch bij Moniek weg loopt, gaat zij heb zo snel mogelijk acher na. Zij pleegt dan zelfmoord als hij niet met haar mee terug wil gaan. 19) Geef aan welke passages uit het boek vooral indruk op je hebben gemaakt
en leg uit waarom juist die.
De passage die ik net als eerste heb beschreven bij vraag 18. Ik vind het heel sneu voor Jaques, die heel erg verliefd is op Moniek dat hun relatie voor haar gewoon een grap was en dat ze het ook op zo'n manier uit maakt, via een briefje. Ik vind dat dit ook heel mooi beschreven wordt in het boek. Ook dat Moniek gewoon doodleuk zelfmoord pleegt omdat Jaques, die verder helemaal niets met haar problemen te maken heeft, en die vroeger ook nooit veel voor haar betekent heeft, niet verder met haar wil reizen. Je kan hier aan zien, dat ze al haar zekerheid is verloren, en dacht dat ze in Jaques haar troost had gevonden 20) Welke vraag zou je willen stellen aan welk personage ? Leg uit waarom. Ik zou aan Moniek willen vragen of ze nou echt van Jaques houdt. Toen zij elkaar leerden kennen was het een soort pesterrij tussen Moniek en een vriendin van haar, waar Jaques eerst mee had. Jaques en Moniek kregen iets met elkaar, maar het was zeker geen echte liefde, in ieder geval niet voor Jaques. Maar als Moniek hem na al die jaren weer terug ziet, is zij degene die het initiatief neemt en laat blijken dat ze van 'm houdt en zelfs zelfmoord pleegt omdat hij niet bij haar wil blijven, maar of dat echte gevoelens zijn, of waar die op gebaseerd zijn, weet ik niet
21) Noem auteur, titel en bron van de recensie die je hebt opgenomen in je lees archief.Beantwoord over die recensie de volgende vragen : wat vindt de recen- cent van dit boek en wat is jouw reactie daarop ? Voeg een kopie van de re- censie toe aan het leesverslag. Hans Warren; 'Vertraging' van Tim Krabbe: stof voor een opwindende speelfilm
Uit de kunstbijlage Nieuwsblad van het Noorden, 17 juni 1994
De auteur beschrijft dat heden en verleden op een knappe manier verknoopt worden. Ik vind niet dat het op een speciaal knappe manier gedaan is; een hoofdstuk heden en een hoofdstuk verleden. Maar wat ik wel vind is dat hij het op een goed tempo heeft gedaan. Hij geeft niet alles meteen weg, en het verhaal moet het wel bijna helemaal hebben van het plot. Daarom schrijft de auteur van de recensie ook: 'Tot het laatste moment houdt de schrijver je aandacht gevangen.' 22) Schrijf hieronder een genuanveerde reactie ( honderd woorden) op het gelezen
boek.
Ik vond het een leuk boek. Alleen jammer was, dat er niet echt tempo in zat, dan ging het alsmaar door op een onderwerp en daar werd ik dan een beetje gek van. Aan het begin vond ik ook dat het op zich een leuk gegeven was en dat de gebeurtenissen ook wel spannend en aangrijpend waren, maar dat het niet goed beschreven werd. Naarmate het boek vorderde ben ik daar wel op terug gekomen. Aan het begin vind ik het ook heel leuk dat Jaques steeds nadenkt over hoe laat hij thuis zal zijn, en als het vliegtuig dan vroeg is dat hij nog net bij z'n vriendin in bed kan gaan liggen voordat zij naar haar werk gaat. Als lezer weet je dan al lang dat dat in ieder geval niet gaat gebeuren. Ik vind het best wel een aangrijpend boek, maar dat merkte ik eigenlijk pas toen ik het uit had, toen ik er over na ging denken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vertraging door Tim Krabbé"