Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Vermist door Elle van den Bogaart

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Vermist
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1376 woorden
  • 29 juli 2008
  • 434 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
434 keer beoordeeld

Boekcover Vermist
Shadow
Vermist door Elle van den Bogaart
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Titel en auteur:
De titel is: Vermist
De schrijfster is: Elle van Den Bogaart.

Titelverklaring:
De titel is naar ‘Vermist’ genoemd, omdat Eva vermist wordt.

De hoofdpersonen:

1. Eva is een mooi meisje, waar ieder jongen op valt. Ze is ook heel rijk en eigenwijs, waardoor ze altijd haar zin krijgt. Wat het belangrijkste aan Eva is, is dat ze altijd wel weet hoe ze aandacht moet trekken, maar dat verandert. Ze wordt een meisje dat luistert naar haar ouders en geeft om haar vriendinnen.
2. Kathinka is een aardig meisje en die snel bezorgd wordt. Als ze dan geen spoor van Eva vinden, dan is zij ook degene die het meest om Eva geeft.

3. Merel is een meisje dat heel erg jaloers is op Eva. Als Eva er niet zou zijn, zouden alle jongens op haar vallen! Ze kan er ook niet tegen dat zij een verwend mormel is en alles krijgt wat ze wil hebben. Daarom heeft ze haar portemonnee gestolen met haar bankpasje erin. Later wordt ze wel een meisje dat heel erg spijt krijgt van haar gedrag tegen Eva.
4. Liz is een meisje dat alles durft. Soms is ze het ook zat om alles op te knappen en voor moeder te spelen, maar ze heeft wel een goed hart.

Samenvatting:

Vier vriendinnen, Eva, Kathinka, Merel en Liz, zijn op vakantie in Kroatië. Ze hebben altijd wel wat te doen. Zwemmen, wandelen, winkelen, noem maar op. Na een avondje in de discotheek, is Eva niet komen opdagen. Kathinka maakt zich erge zorgen, terwijl Merel en Liz Kathinka proberen gerust te stellen, dat Eva vast mee is gegaan met Daniël, een knappe jongen die ze niet goed kennen.
Na een uur of vijf is Eva nog steeds niet terug. De andere meiden maken zich nu ook zorgen en gaan naar Jack, de vriendelijke verhuurder van de huisjes. Jack vertelt hen dat hij Eva met Daniël zag rondlopen en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, omdat Daniël, volgens Jack, een goede jongen is.
In de discotheek ontmoeten ze Daniël en gaan samen naar het politiebureau om aangifte te doen.
Intussen zit Eva geblinddoekt en vastgebonden aan een bed in een vreemde kamer. Hoe is ze hier terechtgekomen? Heeft het te maken met Daniël en Damir, de vriend van Daniël? Of is het de Duitser? En wat te zeggen over de man van de wijnboot? Eva spitst haar oren. Ze wordt door een man naar buiten gebracht en in een boot gezet. Wat moet ze doen? Gaan ze haar laten verdrinken? Ze staat op en gilt om hulp. Ze krijgt een klap op haar hoofd en valt flauw.
De volgende dag krijgen Liz, Kathinka en Merel een telefoontje van een onbekend nummer. Diegene zegt dat Eva een mooi meisje is en dat het nu hun beurt is en hangt op. Van schrik gaan ze terug naar het politiebureau. Daar ontmoeten ze een Nederlandse agente: Rina, die hun wil helpen met de verdwijning.
Eva wordt wakker met een ijzeren ring om haar enkel. Ze heeft dit keer geen blinddoek om, maar toch ziet ze pikdonker. Een vrouw komt de kamer binnen met een zaklamp en heel even ziet ze licht. De vrouw komt haar waarschijnlijk eten brengen. Ineens heeft Eva het gehad en duwt de vrouw, zodat ze op de grond valt. Zo snel ze kan pakt ze de zaklamp en klikt het aan. In een flits van een seconde ziet ze een kleine vrouw, een kast, foto’s aan de muren, spiegel, lamp, luiken voor de ramen en een bloemetjesbed. De vrouw staat op, grijpt de zaklamp, zegt iets en gaat weg.
Liz, Kathinka, Merel en Rina denken na terwijl ze aan zee lopen. Opeens begint Kathinka te rennen naar een bootje die iets verderop ligt. Kathinka komt terug met een slipper in haar handen, waarschijnlijk die van Eva, en begint dan te huilen.

Terug in hun vakantiehuisje gaat de mobiel van Rina. Rina vertelt de meiden dat Damir is bekend geworden van het vervoeren van meiden naar Marokko en dat ze daar trouwen met rijke mannen. Zie je nou wel, Kathinka had toch gelijk dat Damir hierachter zat. Dan weet hij ook waar Eva is! Nu gaat de mobiel van Kathinka. Rina gebaart dat ze moet opnemen en zo lang mogelijk aan de lijn moet blijven. Dan kunnen de agenten achterhalen wie het is, maar degene die heeft gebeld hangt te snel op en wilt dat de meiden naar de discotheek komen.
Aangekomen in de discotheek krijgen ze nog een telefoontje. Na 5 minuten hangt hij op. De meiden gaan naar buiten, waar de politiemensen in burger aanwezig zijn. De agenten hebben de beller achterhaald. Het is Daniël! Daniël vertelt Rina dat het een grapje was, omdat ze hem verdenken van de verdwijning van Eva.
Waarom noemde de vrouw haar Helena? Het valt Eva op dat ze een rood lichtje ziet in de hoek van de kamer. Nu heeft ze het echt gehad. Ze houden haar in de gaten met een camera! De deur gaat open en de vrouw komt binnen. Eva moet een bad doen. Met een blinddoek stapt ze in het bad, de vrouw is er bij! Bedenk iets, je mag niet meewerken. Opeens weet ze het, de man is er ook niet, dus kan ze haar gang gaan. Ze staat snel op, geeft een klap tegen de vrouw, zodat ze flauw valt en rent in haar nakie de trap af. Er gebeurt iets dat ze niet verwacht had. De deur zwaait open en Eva komt oog in oog met JACK! Eva glijdt uit en komt met haar hoofd keihard tegen de trap aan.
Jack belt een dokter voor Eva. Ze wordt behandeld en heeft verband om haar hoofd. Eva probeert iets tegen de dokter te zeggen, dat hij haar moet helpen, maar de dokter snapt het niet en Eva is bang dat ze het van de camera gaan zien. Dus pakt ze de rol tape die de dokter heeft gebruikt bij het verband en schrijft haar naam op. Niet al te verdacht! Nu hopen dat de dokter haar begrijpt en ermee naar de politie gaat.
Ondertussen zijn de ouders van Merel, Kathinka, Liz en Eva gekomen uit Nederland. Iedereen is verdrietig en hopeloos, omdat er nog steeds geen spoor is van Eva. De bel gaat. Rina komt met een vrolijke lach binnen en wil bijna gillen dat ze Eva gevonden hebben. Een dokter heeft Eva namelijk behandeld en is door Jack opgesloten in zijn kelder, omdat hij heeft ontdekt dat Eva hulp vroeg aan de dokter. Nu gaan ze met de auto ergens anders naartoe.
Jack stopt bij een benzinestation. Hij geeft het pistool aan de vrouw en gaat zelf betalen. Tot Eva’s verbazing, zegt de vrouw dat ze moet gaan, maar Eva neemt de vrouw ook mee. Samen rennen ze zo hard mogelijk in het bos. Eva stopt, omdat ze niet meer verder kan. De vrouw verzamelt takken met bladeren en legt het op Eva. Zelf gaat ze weg om hulp te halen.
Kathinka, Eva, Merel en Liz zitten in het ziekenhuis. Iedereen heeft spijt van hun gedrag.
Nu weten we nog steeds niet waarom Eva is ontvoerd. Daarom begint Eva te vertellen: ‘Ik ben ontvoerd door Jack en zijn vrouw, omdat hun dochter is omgekomen door heroïne. Ik lijk zo op hun dochter dat ze me probeerden te beschermen. Ze hebben me veranderd. Ik heb nu haar kapsel en droeg haar kleren. De vrouw wilde dit niet, maar Jack heeft haar gedwongen het te doen.’

Mijn mening over het boek:

Ik vond het een heel goed boek. Het ene hoofdstuk ging over Eva en het ander hoofdstuk ging over Liz, Kathinka en Merel. Daarom vond ik het moeilijk en steeds dacht ik dat het te lang zou zijn, maar ik ben er trots op. Ook stonden de gesprekken in het Engels en niet in het Nederlands. Dat vond ik vooral goed, omdat het verhaal zich afspeelt in Kroatië en daar dus geen Nederlands wordt gesproken. Verder vond ik het boek spannend. Ik vroeg me steeds af waarom ze Eva niet vermoordden of misbruikten. Je verwacht nooit dat Jack en de vrouw Eva wilden beschermen, omdat hun dochter is omgekomen door heroïne.

REACTIES

H.

H.

het slokt je met huid en haar op!



doooooonc

13 jaar geleden

L.

L.

shocking boek:P ik herken er dingen van mezelf in en of dat nou zo goed is......

13 jaar geleden

S.

S.

Super bedankt heb er veel aangehad!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vermist door Elle van den Bogaart"