Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verloren zoon door J. Bernlef

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Verloren zoon
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1722 woorden
  • 10 oktober 2017
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boekcover Verloren zoon
Shadow
Verloren zoon door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel

Verloren Zoon

Uitgever

Querido

Druk

1997

Aantal Bladzijden

189

Genre

psychologische roman

Auteur                                      J. Bernlef

 

Relevante gegevens schrijver

J. Bernlef was het pseudoniem van Hendrik Jan Marsman (1937-2012). H ij was een Nederlandse schrijver, dichter  en vertaler. Hij koos voor J. Bernlef als pseudoniem omdat zijn naam 'nauwkeurig gelijkluidend is aan de naam van een zeer bekend Nederlands dichter' (Hendrik Marsman 1899-1940). Het pseudoniem 'Bernlef'      is ontleend aan de blinde Friese dichter 'Bernlef' uit de achtste eeuw. Van deze 'Bernlef'        is verder weinig bekend. 

 

Thema’s die vaak voorkomen in boeken v an J. Bernlef zijn vergeten, verdwijnen, zwijgen en waarnemen. De thema’s hebben betrekking op het dagelijks leven. Volgens Bernlef vergeten mensen veel dingen uit hun verleden.

  

Samenvatting

De Nederlandse regisseur Rob Noordhoek zit met zichzelf i n de knoop. Om even rust te nemen heeft hij besloten op een cruise t e gaan. Wanneer het schip langs de Afrikaanse kust vaart breekt een zware s torm uit. Rob, die een klein beetje aangeschoten is, neemt de verkeerde deur waardoor hij op het buitendek b elandt. Dankzij de harde wind wordt hij overboord gegooid. R ob klemt zichzelf aan een boomstam vast. De hele nacht dobbert hij rond op de woeste z ee. Door de golfstroom drijft Rob uit de vaarroute van alle schepen en belandt hij op een klein          eiland van zo’n 300 bij 900 meter met een paar huisjes. 

Het eiland is ongeveer e en kwart eeuw verlaten omdat er toen een ziekte uitbrak. Rob gaat een huis in en vind d aar geconserveerd voedsel in blikjes. Op het hoogste punt ziet hij een kerkje, huisjes en een m eertje. Rob raakt in lichte paniek door de gedachte dat hij nu helemaal alleen is en o p zichzelf is aangewezen. De volgende dag komt hij een grijze papegaai tegen, deze noemt hij Vrijdag. Ook vindt Rob papier en pen en begint hij een dagboek bij te houden e n tekent hij een landkaart. In een van de huizen vind hij een kartonnen vrouw. Dit b lijkt Suzan te zijn, een actrice die hij kent. Hij besluit brieven naar haar te schrijven. Ook komt Rob             een hond tegen. Hij noemt hem Tim, maar eigenlijk heette de hond Wolfgang. 

Wanneer de blikjes voorraad op is moet Rob opzoek naar ander eten. Tim, de hond, eet vogeleieren. Deze z ijn te vinden in een nest hoog op een klif. Rob besluit om dit ook te doen en slurpt elke dag een uit leeg. Rob verstopt de eieren in een hoge kast, toen Tim dit ontdekte springt hij tegen    de kast. De kast valt hierdoor om. Rob         vindt dan in een lade een fototoestel. Met de l ens weet Rob vuur te maken. Hij hoopt zo ontdekt en gered te worden.

Het begint helaas te regenen. 

Rob voelt zich steeds v aker moe, dit komt door gebrek aan goed voedsel. Hij gaat naar de kerk van het eiland waar hij bij een Mariabeeldje bid. Hij smeekt  haar om hulp. De laatste twee eieren van Rob breken, kruipend bereikt hij het  huisje waar hij is gaan wonen. Hij schrijft zijn laatste brief           aan Suzan. In de vorige brieven had hij het erover dat hij niks meer over zijn verleden wist. V ooral niet over zijn jeugd. Dat was al voordat hij op het eiland was. Nu schrijft hij dat over z ijn werkelijke afkomst. Zijn vader Arie blijkt helemaal niet zijn vader te zijn, maar zijn ‘oom’ N iek is zijn biologische vader.

Enkele dagen later v oelt Rob zijn rechterbeen niet meer. Met enorme pijn in zijn knie kruipt hij naar de grote boom i n het midden van het dorp. Hier blijft hij een tijdje liggen, terwijl het regent. Rob kruipt d oor naar het strand waar hij zich weer aan de boomstam vastklemt, die hem naar het eiland bracht. Dan sterft Rob Noordhoek.

Verhaaltechniek

 

Ruimte en Tijd

Het verhaal begint o p een cruiseschip, waar Rob vervolgens v an overboord valt. Hij belandt op een klein eiland. H et verhaal speelt zich waarschijnlijk af aan het einde van de vorige eeuw, dus redelijk in het       heden. De dag waarop Rob overboord sloeg was 12 mei, het is onduidelijk hoe lang hij p recies op het eiland heeft overleefd.

 

Personages

Rob Noordhoek

Een toneelregisseur. Over zijn verleden is niet v eel duidelijkheid. 

 

Bijfiguren Suzan

Is een actrice die in een toneelstuk van Rob heeft gespeeld. Hij komt een kartonnen versie van haar tegen op het eiland.

 

Vrijdag

Een grijze papegaai. Zijn eigenaar was Tomassi, een winkeleigenaar die op het eiland woonden.

 

Tim/Wolfgang

Was de hond van Mobach. Hij vind papegaaien belachelijk. Mensen vindt hij gevaarlijk, omdat ze slim zijn. 

 

Petra Noordhoek

De moeder van Rob. Een vrolijke vrouw. Tijdens haar huwelijk met Arie Noordhoek is zij vreemdgegaan met zijn neef Niek. Dit heeft ze later  wel aan Arie toegegeven.

 

Arie Noordhoek

De man van Petra. Rob dacht dat dit zijn vader was. Hij is een stille man die vaak zorgde voor een onaangename sfeer bij Rob thuis.

 

Niek Noordhoek

De reislustige neef van Arie. Hij is de biologische vader van Rob. Hij was naar Australië geëmigreerd, maar is teruggekomen toen de zaken niet goed gingen. 

 

Perspectief

In het boek is een a lwetend perspectief. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

In het boek is een a lwetend perspectief. 

“Hij volgde de man en de papagaai op veilige afstand. Op het zanderige plein aangekomen ging de man het grote roze gebouw binnen waar vroeger de kleine kinderen van de zwarte families die daar woonden in en uit liepen en probeerden blikjes aan zijn staart te binden.”

 

 

 

Motieven 

  1. Te weinig eten. Dit leidmotief benadrukt de uiteindelijke onvermijdelijke dood van Rob.
  2. De Zee. Dit leidmotief toont aan hoe eenzaam Rob werkelijk is. Naast het alleen zijn is hij ook nog eens afgezonderd van alles en iedereen. Rob wil dan ook niet naar d e zee kijken, omdat het de eenzaamheid benadrukt.
  3. De Hond, Tim, kan gezien worden als Rob zijn rivaal. Dit is omdat ze beide hetzelfde voedsel eten. Deze rivaliteit is half waar, w ant ze zijn ook opgelucht met elkaars aanwezigheid. Doorelkaar voelen ze zich minder alleen.

 

Thema

Het thema is eenzaamheid. Rob is eigenlijk al zijn hele leven alleen. Als regisseur ook, hij neemt niet deel aan d e voorstelling. Wanneer hij overboord valt en op een onbewoond eiland terecht komt i s hij werkelijk alleen. Uiteindelijk went hij aan          het alleen zijn. Het is echter niet duidelijk o f hij ervan geniet of of hij het vreselijk vind.

 

 

Titelverklaring en motto

Verloren Zoon  is om verschillende manier te verklaren. Een ding dat vaststaat is dat met ‘zoon’ Rob wordt b edoeld. Rob is natuurlijk de zoon van zijn ouders.

 

  1. Wanneer hij overboord valt tijdens een storm zijn, zijn ouders hem kwijt. Hij is dus verloren. 
  2. Een andere verklaring zou kunnen zijn wanneer Rob op het eiland aankomt hij verloren is. Dit komt omdat hij gewend is aan de moderne technieken, hier moet hij zich redden met wat de natuur hem bied.
  3. Een alternatieve verklaring zou kunnen zijn dat R ob zich verloren voelt. Hij blijft immers de ‘zoon’. Maar hij was ervan overtuigt dat Arie zijn vader was. Arie was wel de man die hem heeft opgevoed. Maar in werkelijkheid is zijn ‘oom’ zijn vader.

 

Als er wordt gekeken n aar de definitie van ‘verloren’ dan zegt encyclo.nl  het volgende: “eenzaam, te midden v an veel mensen, niet te redden, weg” Rob is verloren, want Rob is eenzaam. Dit slaat o ok op het thema eenzaamheid. 

 

Het boek heeft geen m otto.

 

Schrijfstijl

In het boek is vooral zakelijk  taalgebruik terug te vinden; weinig gebruik van emoties en geen moeilijke woorden. Het verhaal is net een verslag van alle gebeurtenissen. In het boek wordt weinig gebruikt gemaakt van dialogen, dit is logisch omdat Rob natuurlijk alleen is.

Wel gebruikt Bernlef v eel beeldspraak. 

“ Het schrijven is als het uitwerpen van een anker. Het zorgt ervoor dat ik niet weggespoeld wordt.”

 

 

 

Plaats in de literatuurgeschiedenis

In proza uit de jaren n egentig van de vorige eeuw draait het niet om de maatschappelijke gerichtheid, maar om e en mentale of levensbeschouwelijke problematiek.

 

  1. Individualisme; Rob i s erg op zichzelf gekeerd. Ook wanneer hij alleen op het eiland is, is het soms onduidelijk o f hij de eenzaamheid fijn vind of niet.
  2. Op zoek naar eigen identiteit; voor Rob op reis ging zat hij met zichzelf in de knoop. Dit was waarschijnlijk het f eit dat zijn biologische vader zijn oom i s. Hieruit blijkt dat Rob al verloren was voordat h ij op het eiland aankwam. Het doel van de cruise was voor Rob een manier om zichzelf o pnieuw te vinden.
  3. Zelfontplooiing; Rob w eet lang te overleven, maar doordat er te weinig voedsel is sterft hij uiteindelijk toch.
  4. Engagement; Rob i s alleen op het eiland. Hij schrijft daarom b rieven aan Suzan. Verder zijn er twee dieren; een p apegaai en een hond die hij een naam geeft. 

 

Beoordeling

Het was een mooi v erhaal. Ik had niet verwacht dat Rob het niet zou overleven. Het is eigenlijk best zielig d at iemand zo overlijd. 

 

Het is wel leuk hoe B ernlef de geschiedenis van bepaalde plekken en objecten beschrijft. Dit lijkt eigenlijk onnodige i nformatie, maar past zo wel mooi in het verhaal. Dit zorgt ook voor meer interesse in het b oek.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verloren zoon door J. Bernlef"