Zakelijke gegevens:
De titel van het boek is Verliefd zijn is een ramp! Het boek is geschreven door Caja Cazemier en geïllustreerd door Annemieke Groenhuijzen. Het boek is uitgegeven in 2009 door Ploegsma en het is de 4e druk.
Hoofdpersonen:
Myra:
Het uiterlijk van Myra wordt niet duidelijk beschreven maar het innerlijk wel. Ze is erg terughouden, rustig en erg bang en onzeker wat mensen van haar denken of vinden! Myra is dus ook erg bang als ze erachter komt dat ze lesbisch is, wat moeten haar ouders wel niet van haar vinden. Maar gedurende het boek accepteert ze dat ze lesbisch is en wordt ze minder onzeker en bang dan in het begin van het boek. Haar grootste probleem is dat ze het niet kan en wil geloven dat ze lesbisch is gelukkig gelooft ze het steeds meer.
Jessica:
Ook het uiterlijk van Jessica wordt niet duidelijk beschreven. Het innerlijk weer wel. Jessica is eigenlijk de tegenpool van Myra ze is veel drukker en veel zelfverzekerder. Het maakt haar echt niets uit wat mensen van haar denken als zij het maar goed vindt! Het maakt haar dus ook niets uit dat ze lesbisch is. Maar ze kan alleen niet leren dat niet iedereen het gemakkelijk vindt om erachter te komen dat je lesbisch bent. Gelukkig leert ze dat het op het eind van het boek wel, ze wordt ook wat rustiger dan in het begin en geeft mensen meer de ruimte.

Waar speelt het zich af en wanneer:

Het verhaal speelt zich meestal bij Jessica of Myra thuis af. Het verhaal speelt zich rond deze tijd af omdat er mobieltjes & treinen worden gebruikt en er een zeilkamp is dat was vroeger niet.
Bedoeling:

Ik denk dat de bedoeling van de schrijver is, om duidelijk te maken wat lesbisch zijn precies is en wat het inhoud.

Samenvatting:

Myra en Jessica hebben elkaar op een zeilkamp ontmoet en zijn daar vriendinnen geworden. Jessica is lesbisch en heeft het ook meteen verteld aan Myra. Myra vond dat niet erg en vertelde toen dat ze verliefd was op Leo, een jongen van het zeilkamp. Als het kamp afgelopen is en ze weer naar huis gaan beloven ze contact met elkaar te houden. Dat hebben ze ook gedaan, Jessica heeft Myra een mailtje gestuurd met daarin dat ze gevoelens had voor Myra. Ze vertelde er ook bij, dat ze wist dat Myra hetero was en dat ze daar geen problemen mee had en dat ze wist dat het niks kon worden. Myra vond dit eerst helemaal niet leuk, later kon ze er wel mee omgaan. Maar als Myra een keer een vreemd gevoel krijgt in haar buik na een logeerpartijtje met Jessica weet ze niet meer wat ze moet doen. Elke keer als ze naar Jessica kijkt, krijgt ze een raar gevoel. Ze heeft dit gevoel nog nooit gehad bij andere vriendinnen. Myra denkt er het hele weekend over na, dan komt ze tot de conclusie dat ze misschien ook wel lesbisch is, net zoals Jessica. Ze wil hier niet over nadenken, want dat kan toch niet? Wat moeten haar ouders en vriendinnen dan wel niet van haar denken, straks wil niemand meer met haar omgaan. Ze was toch verliefd op Leo, ze snapt er niks meer van. Ze denkt dat het wel snel weg zal zijn.
Maar een paar maanden later heeft ze er nog steeds last van. Misschien is het toch beter om het tegen Jessica te vertellen, maar ze durft het niet. Toch vertelt ze het, Jessica zegt dat ze dat al dacht, omdat Myra de laatste maanden zich raar gedroeg. Maar Myra voelt zich niet lekker bij het idee dat ze misschien lesbisch is. Totdat ze een keer op haar moeders kamer slaappillen ziet liggen, ze denkt dat dit haar enige kans is en slikt alle pillen uit het doosje in een keer door. Gelukkig vindt haar moeder haar liggen op de grond en belt de dokter. Net op dat moment wordt Myra wakker en blijkt er niks ernstigs aan de hand te zijn. Ze huilt alleen aan een stuk door, ze beseft namelijk dat ze zo graag dood wou zijn en vertelt het hele verhaal aan haar moeder. Haar moeder schrikt zich dood, maar reageert gelukkig heel positief op het verhaal dat ze lesbisch is en zegt dat ze echt niet dood mag gaan! Gelukkig beseft Myra dit nu ook en belt Jessica op. Ze zegt dat ze verliefd op haar is. Na een half uur te hebben gepraat hebben ze verkering. Jessica is heel erg blij dat Myra eindelijk het verhaal durfde te vertellen. Toch is Myra nog heel erg bang voor de reacties van haar vriendinnen, gelukkig reageren ze heel positief en is Myra weer gelukkig.
Mening:
Ik vind het echt een super mooi boek, het onderwerp spreekt me namelijk erg aan. Het is niet dat ik lesbisch ben, maar gewoon omdat er best veel kritiek word gegeven op lesbische mensen. Ik vind eigenlijk dat mensen dat niet moeten doen, door dit verhaal ben ik er eigenlijk anders over gaan denken want iedereen is anders en iedereen moet zichzelf kunnen zijn, vind ik. Het onderwerp is niet oppervlakkig geschreven maar juist uitgebreid. Over dit onderwerp heb ik nog nooit andere boeken gelezen. Daardoor boeide dit verhaal me ook erg. Het is logisch opgebouwd en het taalgebruik was niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk. Kortom, ik vond het echt een heel erg mooi boek!
Verwerkingsopdracht:
Ik heb de verwerkingsopdracht maak 4 andere titels die erg goed bij het verhaal passen en bespreek ze uitvoerig.
1= Lesbisch of Hetero? Omdat Myra in het begin van het verhaal niet weet wat ze is.
2= Het begon bij een zeilkamp. Omdat het daar allemaal begon.
3= Wat zullen ze wel niet denken! Omdat ze erg onzeker en bang was.
4= Wat nou! Omdat ze niet meer wist of ze lesbisch was, ja of nee.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.