Verfspatten door Ellen Tijsinger

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Verfspatten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2481 woorden
  • 24 oktober 2005
  • 140 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
140 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Ellen Tijsinger
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Verfspatten
Shadow
Verfspatten door Ellen Tijsinger
Shadow
Auteur

Ellen Tijsinger
Titel
Verfspatten
Eerste druk, uitgever
2003, Van Goor
Aantal bladzijdes, leestijd
144 bladzijdes, 2 uur
Eventueel motto
Net als in de meeste kinderboeken is ook in dit boek geen motto aanwezig.

Titelverklaring

De titel verfspatten slaat op de mislukte muurschildering die Rutger in de nieuwe babykamer van Marjans toekomstige baby gemaakt heeft. Zijn intentie was om voor Marjan een dierentuin op de muren van het voormalige rommelkamertje te schilderen. In het begin lukt het allemaal aardig, en lijkt het eindresultaat fantastisch te worden. Wanneer Rutger zich na een gesprek met zijn moeder ongelukkig gaat voelen, wordt hij boos waardoor hij verf met een kwast alle kanten opspat, waardoor er dikke klodders over de dierentuindieren druipen.

Samenvatting

Hoofdpersoon Rutger woont op een boerderij samen met zijn vader Bram, moeder Carla en broertje Leo en zusje Lotje. Het gaat niet zo goed thuis. Er is vaak ruzie tussen Rutger en zijn vader en tussen Bram en Carla. De ruzies gaan voornamelijk om Rutgers passie voor tekenen en over geld. Door de vele dierziektes en de negatieve gevolgen daarvan, is de boerderij amper meer lucratief waardoor het moeilijk is om genoeg geld te verdienen voor het hele gezin. Als de bom echt een keer barst, vertrekt Carla samen met de kinderen. Waar ze naartoe gaan, weet ze nog niet. De eerste nacht komen ze zonder benzine te staan en overnachten ze in de auto. De volgende dag rijden ze naar Amsterdam en belt Carla op goed geluk haar oude schoolvriendin Marjan. Daar worden ze gastvrij ontvangen en kan het gezin even tot rust komen, terwijl ze logeren op de zolderkamer. Als Rutger op een dag Floor belt om te vertellen waar ze zijn en hoe het met ze gaat, gebiedt zij hem om vooral te blijven tekenen.
Hij begint met het tekenen van Basje, het zoontje van Marjan en Nina, de dochter van Sheila die ook tijdelijk bij Marjan woont. Iedereen is zo enthousiast over zijn tekenkunsten dat Rutger wat vertrouwen terugkrijgt in zijn eigen kunnen.
Omdat Marjan in verwachting is, vraagt ze aan Rutger of hij de babykamer wil schilderen. Samen gaan ze verf kopen in de grote stad. Daar kijkt hij zijn ogen uit. In de verfwinkel zijn er veel te veel mooie kleuren te koop, waar gewoonweg te weinig geld voor is. De verkoper is echter zo onder de indruk van Rutgers passie voor tekenen en schilderen, dat hij een gedeelte van de verf zomaar voor niks meegeeft. Wanneer Rutger aan de slag gaat met de verf, wordt het prachtig. Een hele dierentuin wordt op de muur geverfd. Wanneer hij echter van zijn moeder hoort dat hij in Amsterdam weer naar school moet gaan, wordt hij agressief van verontwaardiging. Hij spat allemaal dikke klodders verf op de muren en verpest daarmee de hele tekening.
Iedereen leek hem wel te begrijpen, niemand was boos op hem geworden vanwege het verfspat incident. Toch moet hij naar school. Al de eerste dag spijbelt Rutger en gaat hij op De Dam zitten tekenen voor toeristen. Hij heeft eerst bij een warenhuis een schetsboek en potloden gestolen omdat hij te weinig geld had om het zelf te kopen. Door te tekenen verdient hij geld zonder dat dit in eerste instantie zijn bedoeling was, de mensen willen er zelf voor betalen, zo mooi vinden ze het. Van het geld dat hij verdiend heeft, gaat hij met de trein naar Floor om haar zo weer eens te kunnen zien. Wanneer Floor merkt dat Rutger er verschrikkelijk naar verlangt om weer terug in het dorp te wonen, probeert ze te helpen. Ze weet dat haar oom en tante een vakantiehuisje hebben dat ze willen verkopen, maar misschien willen ze het wel een tijdje aanhouden zodat Rutger er met zijn moeder een broertje en zusje tijdelijk in kan gaan wonen. Het plan lukt en Rutger gaat weer terug verhuizen. Omdat zijn fiets nog bij de boerderij staat, gaat Rutger die op een dag stiekem halen. Ondanks het feit dat hij z’n vader liever niet tegenkomt, lopen de twee elkaar toch tegen het lijf. Bram is blij zijn zoon weer te zien, maar bij Rutger komt weer wrok omhoog.
Op school heeft Rutger het weer naar zijn zin en na wat bijles van Floor lukt het hem om over te gaan naar de volgende klas. Iedereen is blij dat hij weer terug is, en hij mag zelfs de school vertegenwoordigen bij een kunstwedstrijd voor scholieren. Tot niemands verbazing wint Rutger die ook nog. Wanneer zijn tekening tentoongesteld wordt, komt zijn vader ook kijken en beseft Rutger dat zijn vader toch ook van hem houdt.

Hoofdpersonen

Hoofdpersoon in het boek is Rutger, een stille en artistieke jongen. Al ongeveer zijn hele leven is hij bezig met het creatief bezig zijn in de vorm van tekenen. "Als baby zelfs al zat hij in de box op papier te krabbelen. Zijn moeder, Carla, vond het grappig, zo’n klein kindje dat niet met blokken en knuffelbeesten speelde, maar altijd met kleurtjes zat te krassen."
Rutger is makkelijk in de omgang, ook al heeft hij vaak ruzie met zijn vader, Bram. Rutger wil namelijk helemaal niet naar school. "Het is tijdverspilling. Hij kan toch alleen maar tekenen. Hij wil experimenteren met vormen, lijnen en kleur. ‘Je denkt toch niet dat je daarmee je brood kunt verdienen?’ zegt Bram vaak kwaad."
Wanneer het boek begint, woont Rutger nog met zijn ouders op de boerderij. Hij vindt het heerlijk op het platteland, tussen de weilanden en boomgaarden. Rutger houdt er namelijk van om vrij te zijn. Wanneer hij buiten of aan het tekenen is, kan hij dat zijn, dan voelt hij zich het gelukkigst.

Bijpersonen

Naast Rutger, zijn er een aantal andere belangrijke personen in het verhaal. Allereerst zijn er Carla en Bram, Rutgers ouders. Carla en Bram verschillen qua karakter erg. Zo is Carla de stille, lieve en zorgzame vrouw die met geduld haar taak als moeder volbrengt. Daarentegen staat het opvliegende karakter van Bram. Bram is boer in hart en nieren en wil niks liever dan dat zijn oudste zoon, Rutger, later de boerderij overneemt. Omdat Rutger dit niet ziet zitten en zich liever bezighoudt met het ontwikkelen van zijn creatieve talent, botsen Bram en Rutger nog al eens. Bram toont in die ruzies zijn boeren hardheid, waarmee hij mensen onbewust flink kwetst en pijn doet. Wanneer later in het verhaal Carla en de kinderen al geruime tijd weg zijn van Bram, komt in het verhaal naar voren dat Bram ook een gevoelige kant heeft, omdat hij zijn kinderen vreselijk mist. En wanneer Rutger een prijs gewonnen heeft voor een inzending van zijn werk, komt Bram ook tonen hoe trots hij is. Hij wordt beschreven als zijnde toch nog ietwat sociaal door een flink groot cadeau voor Rutger mee te nemen.
Naast Carla en Bram, komen ook Leo en Lotje in het verhaal naar voren. Ze zijn het broertje en zusje van Rutger en nog erg speels en jong. Ze grijpen alles dat ze maar te pakken krijgen, vandaar dat Rutger zijn tekenspullen goed opruimt: “Rutger kruipt onder het bed. In de hoek ligt een rol tekenpapier die hij daar bewaart, zodat Leo en Lotje er niet bij kunnen komen.” Door hun jonge leeftijd zijn de twee kindjes nog onschuldig en kwetsbaar. Tijdens de ruzies van hun ouders zijn ze dan ook doodsstil en ontzettend bang voor de spanningen die er heersen.
Tot slot is er nog een belangrijk personage in het boek, Floor. Floor is de beste vriendin van Rutger en eigenlijk ook het meisje waar Rutger verliefd op is. Floor moedigt Rutger aan om zijn talent beter te benutten door naar de kunstacademie te gaan en door aan wedstrijden mee te doen, waardoor zijn talent bejubeld wordt. Rutger en Floor spreken soms na schooltijd af zodat Rutger Floor naakt kan tekenen. Dit om hem te helpen met het oefenen van het tekenen van menselijke lichamen. Ook wanneer Rutger het moeilijk heeft met zijn schoolprestaties, omdat hij in Amsterdam flink gespijbeld heeft, helpt Floor hem er door heen, waardoor Rutger toch nog over kan naar de volgende klas. Al met al wordt dus duidelijk dat Floor een lief en behulpzaam meisje is, dat veel voor Rutger overheeft en betekent.

Tijd

In het boek verstrijken enkele maanden. De tussenliggende tijd tussen begin en eind van het verhaal wordt regelmatig beschreven. Het is niet zo dat er opeens een periode onbeschreven blijft. Je krijgt als lezer een goed overzicht van wat er zich in die maanden afgespeeld heeft. Het verhaal speelt zich in de huidige maatschappij af. Er is dus geen beschrijving van het tijdperk nodig, om als lezer duidelijk voor ogen te hebben in welke tijd het verhaal zich afspeelt.

Structuur

Het verhaal wordt in chronologische volgorde vertelt. Er is geen sprake van ingewikkelde verschijnselen in opbouw van het verhaal. Als lezer stap je in de eerste bladzijde van het boek meteen midden in het verhaal, en aan het eind is het verhaal voor je gevoel ook wel afgelopen. Het eindigt met wat lijkt op een verzoening tussen Bram en Rutger, hetgeen je het hele verhaal op zit te wachten.

Ruimte

Het verhaal speelt zich in het begin en op het einde af in een plattelandsgebied, waar de boerderij van de familie staat en waar Rutger, een stukje verderop, naar school gaat. De ruimte is niet heel erg belangrijk, het had zich net zo goed op een boerderij op een totaal andere plek in Nederland af kunnen spelen. Wel is de boerderij van belang, omdat het karakter van Bram gevormd is door het boerenbestaan. Hij hecht waarde aan zaken die voortkomen uit het boer-zijn.
Wanneer Carla en de kinderen weggaan bij Bram, gaan ze naar Amsterdam. Deze plek is wel van groot belang, omdat het de grote stad weerspiegelt. Het contrast tussen het leven op het platteland en het nieuwe leven in de stad is zo extreem groot.

Thema

Het overkoepelende thema in het boek is (het ontbreken van) liefde. De echtscheiding van Bram en Carla toont aan dat liefde vergankelijk is en wat de gevolgen van het ontbreken van liefde zijn. De lezer wordt goed duidelijk gemaakt dat het voor alle betrokkenen van een scheiding een lastige zaak is, en dat niet alleen kinderen er last van hebben. In eerste instantie leek Rutger het zichzelf te verwijten dat zijn ouders telkens ruzie hadden. Later begon hij het zijn vader te verwijten dat het huwelijk tussen zijn ouders stuk gelopen is. Daarom, en omdat hij bang was voor de reactie van Bram op zijn nog altijd creatieve bezigheden, koesterde Rutger wrok jegens zijn vader. Aan het eind van het verhaal komt dit echter wel weer goed, als Rutger merkt dat zijn vader toch in enige mate trots op zijn zoon is.
Een ander aspect in het verhaal waaruit liefde naar voren komt, is de vriendschap tussen Rutger en Floor. Rutger is stilletjes verliefd op Floor, maar durft het niet goed te laten merken. Hij verkeert in zijn verliefde periode in onzekerheid, omdat hij niet goed weet wat hij met zijn gevoelens moet en omdat hij zich zorgen maakt over de liefde tussen zijn ouders. Een gedachte van Rutger is dan ook: "Kan liefde omslaan in haat en kan vriendschap liefde worden?"
Op het eind van het verhaal zit het nog steeds goed tussen Rutger en Floor, ze lijken veel om elkaar te geven, maar van ‘verkering’ is in het boek nog geen sprake. De relatie tussen Rutger en zijn vader is wel aanzienlijk verbeterd, vooral wanneer Bram toont hoeveel hij om z’n zoon geeft en hoe trots hij stilletjes toch op het talent van zijn zoon is.

Taalgebruik

Het in het boek gebruikte taalgebruik sluit redelijk goed aan bij de doelgroep die de schrijfster voor ogen had. Op het boek staat dat het voor de leeftijd 12 jaar en ouder bedoeld is. Voor zover ik in kan schatten, zal het boek ook wel door tien-jarigen goed begrepen worden. Ik denk namelijk dat het voor mensen boven de twaalf jaar vrij simpel is. Niet alleen het taalgebruik zal voor die mensen te gemakkelijk zijn, ook het onderwerp en de manier waarop het onderwerp uitgewerkt is, lijkt me relatief makkelijk.
Het taalgebruik sluit echter wel goed aan bij de personages in het boek. Zo gebruikt Bram, de ‘boze vader’, vaak woorden en zinnen op een dusdanige manier (bijvoorbeeld schreeuwend) dat het precies past bij zijn personage van de vader die vaak boos is en ruzie maakt. Als de kinderen in het boek aan het woord zijn, gebruiken ze makkelijke woorden die aansluiten op de leeftijd van hun personage. Wat dit betreft, past het gebruik van zinnen, woorden en grammatica dus goed bij het boek.

Perspectief

Het verhaal is in de hij-vorm geschreven, waardoor je het verhaal als het ware van buitenaf ziet. Er wordt veel aandacht aan gedachten en emoties van de personages besteed, waardoor je je makkelijk in de personen in kan leven, zonder dat het perspectief bij één van de vele personages ligt.

laats in de literatuurgeschiedenis

Het boek Verspatten is in 2003 uitgegeven. Het verhaal speelt zich ook in de moderne tijd af, waardoor het gewoon tussen de hedendaagse kinderliteratuur te scharen is. Er is dus geen sprake van plaatsing in de literatuurgeschiedenis.

Relatie tekst-auteur

Het boek is geschreven door Ellen Tijsinger. Zij heeft al meerdere boeken op haar naam staan, waaronder 'Zonnekind', 'De zwarte vulkaan', 'Word toch wakker', 'Nicolaj' en 'Morgenster'. Deze boeken zijn allemaal voor kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd geschreven. Ook heeft ze de Eline-serie geschreven, die bedoeld is voor jongere kinderen.
Ellen Tijsinger is na de middelbare school les gaan geven op verschillende scholen in onder andere het vak kinderliteratuur. Hieruit zal, naar ik aanneem, haar schrijverbestaan zijn voortgevloeid. Het schrijven van kinderboeken is namelijk een logische vervolgstap op het onderwijs geven aan kinderen en dan vooral in het onderwerp literatuur. Verband tussen dit boek, Verfspatten, en het leven van Ellen Tijsinger heb ik niet kunnen ontdekken. Misschien dat dit toch aanwezig is, maar ik weet niet of Tijsinger bijvoorbeeld te maken heeft gehad met een echtscheiding in haar naaste omgeving of zelf ook een creatief talent heeft.

Eigen mening

Ik vond 'Verspatten' een leuk boek, wat realistisch overkomt. Ik houd wel van boeken die waarheidsgetrouw zijn, want dan is het makkelijk om je in het verhaal in te leven. Daardoor voel je je betroken en is de drang om door te lezen groot. Ik heb het boek dan ook in één keer uitgelezen. Het onderwerp van het boek spreekt me erg aan, omdat verhalen die zich in de familiesfeer afspelen herkenbaar zijn, waardoor je je ook hierdoor weer in het verhaal kan verplaatsen. Het boek was vrij makkelijk geschreven, voor mijn leeftijd zelfs te makkelijk, maar voor de doelgroep –bovenbouw en eerste klassen middelbare school- is het goed te doen en doordat het niet te moeilijk is, bevordert dit het leesplezier ook wel.

REACTIES

J.

J.

ik vind het een mooi verslag ik heb het helemaal gekopierd en geplakd en ik had een 10 bedankt

17 jaar geleden

I.

I.

Plagiaat plegen is niet oké.

13 jaar geleden

?.

?.

Is dit boek ook verfilmd

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.