Verfspatten door Ellen Tijsinger

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2171 woorden
  • 8 december 2006
  • 25 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.4
  • 25 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Verfspatten
Shadow
Verfspatten door Ellen Tijsinger
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Rutger kijkt naar buiten. Ze hebben een geschiedenisrepetitie. Hij kan zijn aandacht er niet bij houden. Het gaat over Napoleon. Van Hagen staat spiedend voor de klas. Rutger stelt zich voor dat Van Hagen Napoleon is en begint te tekenen. Het lijkt of hij droomt, zijn potlood vliegt over het papier tot Van Hagen achter hem staat. Even later staat er een 1 achter Rutgers naam. Na de les pakt de Floor de snippers van zijn tekening uit de prullenbak en legt ze aan elkaar. Ze sist bewonderend. Ze zegt dat als Van Hagen niet zo beledigd was geweest, hij Rutger vast een 10 had gegeven. Ze stelt voor dat hij haar ook eens gaat tekenen. Rutger wil dat ook wel. Het volgende uur hebben ze wiskunde. Rutger besluit te spijbelen en loopt naar zijn fiets. Als hij vrij is, is hij het gelukkigst.
Als hij thuis is lopen Carla en Bram tegen elkaar te schreeuwen. Dat is al zo sinds er BSE is geweest. Toen begonnen de ruzies. Alle koeien werden afgemaakt en Rutger had Bram voor het eerst zien huilen. Ze hebben sindsdien zelden vlees op tafel, ook worden er minder kleren gekocht. Hij sluipt naar zijn kamer en gaat daar zitten tekenen. Hij tekent Bram en Carla die boos tegen elkaar staan te schreeuwen en de tweeling die bang toekijkt. Hij voelt een hand op zijn schouder. Gelukkig is het zijn moeder, Bram vindt het niet leuk als hij tekent. Die vindt dat hij zijn tijd verknoeit. Ze buigt zich over de tekening. Plotseling vallen er tranen op de tekening.

Tijdens het eten is het erg stil. Na het eten gaat hij naar buiten om Bets 2 te tekenen. Dan ziet hij zijn vader in de deur staan. “Waarom verknoei je je tijd, Rutger?” vraagt hij. Rutger legt uit dat hij van tekenen houdt en niet zonder kan, maar zijn vader begrijpt het niet. Dan zien ze dat Bets 2 begint met bevallen en even later is Bets 3 geboren.
Carla maakt kleren voor Leo en Lotje en hij probeert beter zijn huiswerk te doen zodat zijn vader daar niet meer over kan klagen. Straks moet hij op Leo en Lotje passen. Op zijn kamer valt hij in slaap. Leo en Lotje gaan er met Klavervier en de kar vandoor. Als hij wakker wordt, ontdekt hij het en gaat op de fiets achter hen aan. Hij vindt ze in een greppel. Klavervier zit vast. De as van een wiel is gebroken. Als ze thuis zijn, zijn Bram en Carla ook al thuis. Ze zijn boos en ongerust. Na het eten moet Rutger Bram de kar aan wijzen. Rutger merkt dat hij er net zo moe uitziet als Carla .
De volgende dag gaat Floor mee met hem naar huis. De tweeling en Carla vinden het leuk dat ze er is. Op zijn kamer tekent hij haar gezicht. Stilzitten, commandeert hij. Als hij klaar zegt Floor: “Je mag me best eens naakt tekenen, hoor.” Waarop Rutger begint te blozen. De dagen erop gaat Floor vaker met Rutger mee naar huis. Om het lammetje de fles te geven en zodat Rutger haar kan tekenen. Hij verlangt er naar om haar naakt te tekenen. Als ze op zijn kamer zitten begint ze er zelf over. Ze vraagt of hij het wil. Hij antwoordt dat het hier niet kan, stel je voor dat zijn vader binnenkomt. Ze besluiten morgen naar haar te gaan.
´s Ochtends hebben Leo en Lotje ruzie. Als Bram binnenkomt, vraagt die of het niet rustiger kan. Carla kijkt telkens schuw naar Bram en dan valt Rutger uit. Hij zegt dat alles op Carla aankomt en dat Bram alleen maar met zijn koeien bezig is. Carla vult aan dat hij anders maar bij de koeien moet gaan eten. Bram gaat met zijn rug naar het raam zitten en begint te eten. Rutger heeft wel medelijden met hem. Kan liefde omslaan in haat, en vriendschap in liefde?
´s Middags gaat Rutger met Floor mee. Als ze op haar kamer zijn, weet Rutger niet wat hij moet doen. Hij kijkt naar buiten. Als hij terugkijkt, heeft ze zich uitgekleed. Hij volgt haar rondingen en begint te tekenen. Hij maakt vier schetsen in anderhalf uur. Dan komt Remco binnen, Floors broer. Die vraagt verbaasd wat ze aan het doen zijn. Floor legt het uit en Remco bekijkt de schetsen. Hij zegt dat Rutger talent heeft. Floor vraagt Remco of hij het niet tegen hun ouders wil vertellen. Remco vraagt zich af waarom ze zo geheimzinnig doen. Rutger neemt ze toch maar mee naar huis. Als Floor vraagt of hij morgen weer komt, begint hij te stotteren. Remco vindt dat hij het moet doen, hij zegt er achteraan dat hij nooit heeft geweten dat zijn zusje zo mooi was. Hun ouders zullen trots op haar zijn.
Rutger tekent Floor vaker. Ze valt in slaap met de teddybeer in haar handen. Hij legt het dekbed over haar heen en begint te tekenen. Als Remco binnenkomt, grijnst die naar zijn zus en bewondert de tekening. Dan slaan de deuren beneden. Floors moeder komt naar boven. Ze snapt de situatie snel en vraagt wat zijn ouders er van vinden. Rutger legt uit dat zijn vader wil dat hij boer wordt. Floors moeder snapt niet dat ze zijn talent niet zien en vindt dat hij naar de Hogeschool voor kunst moet. De verrassing was dat ze drie vrijkaartjes had voor Ahoy en of ze daar vrijdag met ze drieën heen zouden gaan. Rutger weet niet of hij er wel heen mag.

Thuis hebben ze zijn tekeningen ontdekt. Zijn vader is woedend. Hij vraagt waar Rutger mee bezig is. Rutger zegt dat hij talent heeft en dat hij na de middelbare school naar de Hogeschool voor Kunst wil. Zijn vader verliest zijn laatste restje zelfbeheersing. Hij raakt Rutger vol in zijn gezicht. “Eruit!!!” schreeuwt hij. Rutgers moeder zegt dat als Rutger niet mag blijven, zij ook vertrekt met de tweeling. Dan gaat alles heel snel. Ze pakken hun spullen en rijden weg.
Rutger heeft geen idee waar ze heen moeten. Ze rijden de hele dag. ´s Avonds stopt de auto er mee. Ze proberen het op te lossen, maar Rutger en Carla hebben beiden geen verstand van auto´s. Ze blijven in de auto slapen. Als Rutger de volgende morgen wakker wordt, staat er een politieagent bij het raam. Rutger zegt dat hun auto het niet meer doet. De agent heeft het al snel door, er is geen benzine meer. Ze rijden verder naar Amsterdam waar Carla bij een vriendin wil gaan slapen. Zij heeft een groot huis en er wonen meer mensen. Ze mogen bij Marjan blijven slapen. Hier kunnen ze voorlopig terecht.
Rutger zucht. Ze wonen hier nu al een week. Hij bedenkt dat Floor niet eens weet waar hij zit en besluit haar meteen te bellen. Floor zegt dat hij weer moet gaan tekenen. Aan Marjan vraagt hij of ze verf heeft. Er staat nog wat op zolder. Hij probeert het, maar wordt er alleen maar verdrietiger van. Hij vraagt zich af of het ooit nog goed komt, tussen Carla en Bram. Dan begint hij toch weer te tekenen: zijn vader en moeder, hand in hand. Er wordt geklopt, zijn moeder vraagt of hij op het feestje van Nina komt. Hij zegt van niet, maar gaat even later toch. Hij tekent Nina en daarna vraagt Marjan of hij Basje ook wil tekenen. Carla is trots op hem
Marjan vertelt dat ze zwanger is en ze vraagt of Rutger misschien de muren van de toekomstige babykamer wil schilderen. Ze gaan naar een verfwinkel. De man daar ziet meteen dat Rutger een echte schilder is en wil dat hij meer kleuren meeneemt dan ze van plan waren. Als Marjan niet genoeg geld heeft, geeft hij hen de rest gratis. De volgende morgen begint hij met schilderen. Het gaat goed en hij begint er zelfs bij te fluiten. Als zijn moeder hem vertelt dat hij morgen in Amsterdam naar school moet, wordt hij ontzettend kwaad. “En dat vertel je me nu pas!” roept hij. Hij spettert de muur onder met verf. Niemand wordt achteraf boos op hem. Carla knuffelt hem en dan komen de tranen, die hij voor Carla en de tweeling verborgen wilde houden. ´s Avonds slaapt hij als een blok. Hij gaat met de tram naar school. Maar als hij bij de halte is rijdt hij verder. Bij de Dam gaat hij eruit. Hij wil tekenen, maar heeft geen schetsboek en potlood bij zich en ook geen geld. In een winkel ziet hij een schetsboek en potlood. Er hangt geen camera. Hij stopt ze onder zijn jas en loopt de winkel uit. Hij gaat in het park zitten tekenen. Een man die ziet dat hij tekent vraagt of hij de tekening van zijn zoon mag kopen. Hij geeft hem vijf euro. Aan het eind van de dag heeft hij dertig euro verdiend. Thuis stopt hij het in een blik dat hij onder zijn bed zet.
Sheila heeft goed nieuws. Ze kan in de Jordaan een benedenverdieping huren. Als Rutger weer in het park aan het tekenen is, hoort hij zijn naam roepen. Het is Sheila. Hij vertelt dat hij nooit naar school is gegaan, maar in het park geld heeft verdiend met tekenen. Sheila raadt hem aan, het aan zijn moeder te vertellen. Rutger bedenkt, dat als hij terug gaat naar zijn oude school, hij misschien blijft zitten. Floor wil hem vast wel helpen. Hij besluit met het geld dat hij verdiend heeft naar Floor te gaan. Hij belt haar en ze spreken voor overmorgen af. Floor staat hem op te wachten als hij aankomt. Hij vertelt wat er is gebeurd en hoe hij aan het geld komt. Rutger zou ook graag willen dat ze een eigen huisje hadden, het liefst in het dorp. Floor zegt dat haar oom en tante in het dorp een zomerhuisje hebben en dat willen gaan verkopen. Misschien kunnen ze het nog even vasthouden. Als ze naar de trein rijden, ziet Rutger zijn vader voor hen rijden.
Ze mogen het huisje huren van Floors oom en tante. Rutger kan niet wachten om het aan zijn moeder te vertellen. Carla is blij met deze oplossing, ook voor haar was het niet prettig om bij Marjan te wonen. Nu kan de tweeling hun vader weer zien. Rutger is niet van plan om naar hem toe te gaan. Het huisje is klein, maar wel gezellig. Er zijn drie slaapkamers en Rutger krijgt een eigen slaapkamer. Op school moet hij veel inhalen, maar Floor wil hem helpen. De tweeling gaat al snel naar Bram toe. Ze halen hun fiets en speelgoed op en spelen op de boerderij. Ook Carla heeft haar fiets opgehaald, alleen Rutger wil nog niet. Hij bedenkt dat als hij ’s ochtends gaat, zijn vader vast nog op het land is. De volgende ochtend haalt hij zijn tekeningen op en zijn fiets. Als hij het erf afloopt staat zijn vader voor hem. Die omhelst hem en Rutger voelt zich even helemaal vertrouwt. Maar dan komt de woede boven drijven. Ze praten stug wat over het weer en dan vlucht Rutger snel weg. Daarna komt Rutger niet meer op de boerderij. De tweeling is zelfs al een keer blijven slapen. Carla spoort hem wel aan, maar dwingt hem niet. Op een dag komt hij Bram tegen op het bospad. Bram vindt het leuk om hem weer te zien en vraagt waarom hij nooit meer komt. Als Rutger antwoordt dat hij dan zeker klusjes mag opknappen, betrekt Brams gezicht. Hij vraagt of Rutger nog steeds kunstenaar wil worden. Rutger zegt daarop fel dat hij talent heeft en niet zonder tekenen kan. Bram snapt het nu, maar dacht eerst dat het gewoon een hobby was. Samen lopen ze pratend naar de boerderij. Als Rutger binnen zit, denkt hij aan de tijd dat alles nog goed was. De herinneringen doen pijn van binnen, maar hij wil niet dat Bram het merkt.
Op het bord in de hal van de school staan de komende activiteiten. Er komt een schrijver en er wordt een toneelcursus gehouden. Er is ook een tekenwedstrijd. Floor spoort Rutger meteen aan om mee te doen. Ze zal vanmiddag poseren. Ze gaan naar hun geheime plek bij het meertje. Floor wil eerst zwemmen, maar Rutger zegt dat dan haar haar lang niet zo mooi is. Floor strekt haar armen en gaat in de zon liggen en Rutger begint koortsachtig te tekenen.
Rutger wint op zijn school de wedstrijd en mag nu naar Amsterdam waar weer tien prijswinnaar worden uitgekozen. Die tekeningen gaan de wereld rond. Rutgers tekening behoort ook tot de tien winnaars. Ze gaan met de klas naar Amsterdam. De expositie is heel mooi. Er zijn veel kinderen samen met hun ouders. Als een vader trots een arm om zijn zoon legt, slaat Rutgers stemming om. Maar dan komt er iemand naar hem toe. Het is zijn vader met een groot bruin pak. Als Rutger het cadeau uitpakt, ziet hij de grootste schilderdoos die hij ooit heeft gezien.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verfspatten door Ellen Tijsinger"