Schrijfster: Renate Dorrestein

Omslag ontwerp:: Monica Waalwijk de Carvalho

Uitgever: Uitgeverij Contact

Druk: 4e druk juli 1996

Aantal bladzijdes: 238 (7 delig)Samenvatting:

Chris gaat met haar gezin naar Schotland. Waldo, Chris’ broer gaat berg beklimmen.

Als ze in Schotland aankomen neemt Waldo afscheid van Chris en Tommie. Chris doet alsof ze hem om de hals vliegt, maar ze duwt hem in het water. Ze hoort zijn nek kraken, dan pakt ze de hand van Tommie en rent weg.

Chris is vaak door Waldo mishandeld, daarom vermoorde ze hem. Ze durft niet naar huis. Ze verstoppen zich in de auto van een oude vrouw die ze dan nog niet kennen.De oude vrouw, Agnes genaamd, gaat naar haar vakantiehuisje. Ze gaat voor het eerst alleen erheen. Dan ontdekt ze Tommie en Chris. Als Agnes dreigt de politie te bellen om ze aan te geven, dreigt Chris te zeggen dat zij en haar broertje meegelokt zijn.

De volgende avond komt er ruzie. Agnes vraagt zich af waarom de kinderen weggelopen zijn. Ze denkt dat de kinderen thuis mishandeld zijn, maar vraagt het niet aan ze.

Door alle vreemde omstandigheden gaat het slecht met Agnes. Ze valt flauw in de supermarkt. Weer thuis belandt is er een agent van de ‘Scotland Yard’, die op zoek is naar de kinderen. De agent herkende hun niet herkende de kinderen niet. Agnes blijft stil, omdat ze niet weet waarom de kinderen weggelopen zijn. En als ze daarover begint, wordt Chris boos. Ze wil niet over haar gevoelens praten.

Agnes weet niet hoe de kinderen heten. Ze noemt Chris ‘Bazooka’, omdat ze kauwgom van dat merk kauwt en Tommie noemt ze Ivatuq, omdat hij op een eskimo lijkt. Maar als ze in de krant leest over de vermiste kinderen, leest ze ook dat ze Christine en Tommie heten én waar hun ouders verblijven.

De volgende dag gaat Agnes even het huisje uit. Tommie is als meisje verkleed, omdat niemand hem mag herkennen. Als ze thuis komt vindt ze een brief waarin in staat dat ze voor 10 augustus het vakantiehuisje uit moet, daar wist ze niets vanaf en schrikt er van.

Als Chris over Waldo begint, zegt Agnes dat hij volgens de krant nog leeft. Dit stelt Chris toch wel gerust en ze probeert het te geloven. Maar ze weet wel beter, zij heeft hem vermoordt.

Een dag later komt de man van het verhuurbedrijf om het huisje te controleren. Maar het wordt afgekeurd, omdat het niet verhuurbaar is. Toch voelt Chris zich bedreigd, omdat het huisje voor hun veel betekent. Ze schiet met een geweer op hem. Het lijkt erop dat de man neergevallen is. Agnes krijgt van schrik een beroerte. De kinderen slopen het hele huis, ze willen niet dat het verhuurt wordt. Als Agnes bijkomt is ze bang dat de kinderen de schuld van de dode man krijgen, dus zegt ze dat ze een verrassing voor de kinderen heeft. Ze geeft een briefje met de naam van het hotel waar hun ouders verblijven erop aan Chris en laat ze erheen liften.Als ze bij het hotel aankomen zijn Sonja en Jaap heel blij hun kinderen weer terug te zien. Jaap wil nog naar Agnes. Maar Agnes is er niet meer, ze is al naar huis.De controleur die beschoten was, is inmiddels in het ziekenhuis overleden aan schotwonden. Maar dat weten Chris en Tommie niet. Chris denkt nog steeds hem vermoord te hebben. Dan vind Tommie het glazen oog(wat hij van Agnes gepakt had, omdat hij dacht dat het een balletje was), Chris is er blij mee. Nu heeft ze het idee dat Agnes altijd getuige is van haar leven.-Ik heb dit verhaal gekozen omdat ik het erg mooi vind. Het is heel diepgaand, maar niet helemaal realistisch. Dat vind ik wel goed, want daardoor word het niet saai, het wordt zelfs steeds leuker en spannender om te lezen.

-toen ik het boek ging lezen was de schrijfster voor mij nog onbekend. Ik vond de titel erg vaag en nietszeggend. Maar ik was gewoon benieuwd wat de betekenis ervan zou zijn en het onderwerp leek me leuk.

-De hoofdpersonen zijn Agnes en het meisje Bazooka, alias Christine Jansen.

Agnes is een ongetrouwde oude vrouw die zich erg eenzaam voelt sinds de dood van haar broers.

Christine is een meisje van 10 jaar. Ze zorgt heel goed voor haar broertje(Tommie Jansen – 4 jaar)

En ze wil hem beschermen, dat komt misschien ook wel doordat zij zelf vaak mishandeld is door haar oudere broer.

-Agnes, Christine(afgekort Chris) en Tommie kunnen het in het algemeen goed met elkaar vinden, maar door de spanning en omdat Chris nogal opstandig is zijn er wel ruzies. Vooral tussen Agnes en Chris. Tommie is nog te jong om het te begrijpen.

-Agnes is een hele gewone vrouw in mijn ogen. De twee kinderen die in haar auto zijn gaan zitten ‘overvallen’ haar en ze weet niet precies hoe en wat ze moest doen in deze situatie.

Chris is een erg opstandig meisje en ze heeft veel vervelende dingen meegemaakt in haar leven.

Tommie is zoals ieder klein kind en begrijpt erg weinig van de situatie.

-Chris heeft wel dezelfde mening als ik heb en die brengt ze er goed uit. Ze komt stoer over, maar op sommige momenten is ze heel kwetsbaar.

-Ik denk dat ik in Chris’ situatie hetzelfde zou doen. Ik vind haar een heel slim meisje en ze doet erg stoer. Ze heeft haar broer vermoord omdat hij haar vaak mishandeld heeft. Ze vlucht uit angst, ze vlucht uit haar leven, ze laat alles achter. Alleen haar broertje neemt ze mee.

Ik vind Agnes erg sympathiek, ik zou in haar situatie misschien anders gereageerd hebben, maar hoe zij het heeft gedaan is veel beter.

-Ik vind Agnes heel sympathiek. Ze helpt de kinderen meteen, ook toen ze erachter kwam waarom de kinderen gevlucht waren. Toen als de agent van ‘Scotland Yard’ kwam verraadde ze de kinderen niet. Ze leeft erg mee met de kinderen, maar wil ook wel de ouders helpen. Als Chris de man heeft beschoten, neemt zij de schuld op zich.

-Ik vind de familie Flynt en Agnes’ familie het minst sympathiek. Ze laten Agnes in de steek en zijn alleen maar tegen haar. Ze vinden haar maar een gekke oude vrouw, terwijl ze niets misdaan heeft!

*Het jaartal waarin het verhaal zich afspeelt is niet bekend, maar het doet er ook niet toe voor het verhaal.

*het verhaal speelt zich af in enkele dagen, maar het lijkt een veel langere tijd.

-Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in Schotland, op het eiland Mull. Agnes gaat daar op vakantie in hun vakantiehuisje en Chris en Tommie zijn daar ook belandt.

- Het gebied geeft het verhaal geen extra betekenis, alleen dat het op een eiland is, is misschien wel belangrijk om te weten.

- Het verhaal speelt zich af op een eiland in Schotland en vooral in het vakantiehuisje van Agnes. Het is een heel speciale situatie, omdat Agnes de kinderen nog helemaal niet kent en ze toch in haar huisje heeft. Er is veel spanning, ook omdat Agnes voor 10 augustus uit het huisje moet en er van alles misgaat.

- Deze situatie is best belangrijk voor het verhaal, maar het is niet moeilijk er achter te komen. Het wordt allemaal langzaam aan in het verhaal verteld. Ook is het belangrijk dat de situatie zich in maar een paar dagen afspeelt. Dat had ik niet zo snel door.

-Er is niet een iemand vanuit wiens ogen je kijkt. Het wis-selt een aantal keer. Het begint vanuit het perspectief van Sonja Jan-sen(moeder Christine) en later vanuit het perspectief van Chris-tina, dat gaat weer over op het perspectief van Agnes.

Er zitten ook een aantal flash-backs in. Enkele naar de tijd dat Agnes haar broers nog had en hoe Waldo Christina mishandelt heeft.

-Ik vind het heel goed dat je vanuit ieders perspectief kijkt, zo krijg je een goed idee over de situatie. Als je bijvoorbeeld alleen vanuit Chris' perspectief zou kijken zou je een heel ander idee hebben over Agnes, terwijl ik nu weet hoe het echt met ze zit. Ik vond het aan het begin wel lastig, want de overgang van het perspectief van Sonja naar die van Chris is niet echt duide-lijk.

- Ik heb wel het idee dat Renate Dorrestein iets wil zeggen met het verhaal, maar volgens mij is dat altijd wel zo met verhalen... b. Ik denk dat Renate Drorrestein met dit boek de liefde tusen broers en zussen wil laten merken. Bijvoorbeeld de liefde van Agnes voor haar broers, waar ze -toen haar broers nog leefden- zo veel lol mee heeft gehad en de liefde tussen Chris en haar broer-tje Tommie. Chris is heel behulpzaam en lief voor haar broertje. Maar tegelijker tijd vertelt ze ook dat het mis kan gaan. Bijvoor-beeld dat Waldo zijn zusje Chris jaren ;lang heeft mishandeld en uitein-delijk komt het erop neer dat ze hem vermoord.

Ook vertelt het boek dat je aandacht en liefde voor anderen moet hebben. Bijvoorbeeld Agnes die Chris helpt, terwijl ze elkaar niet eens kenden. Het wordt heel duidelijk in het boek, dat Agnes van haar houdt en haar helpt. Dat is voor Chris heel belangrijk, dor wat ze allemaal mee heeft gemaakt.

- Ik merk dit gewoon langzaam op. De flash-backs helpen je daar-bij, die vertellen over het verleden van Agnes en Chris, over de liefde tussen Agnes en haar broers en de mishandelingen van Waldo.

- Ik leer van het verhaal hoe erg mishandeling(incest) kan zijn. Voor Chris is het echt een trauma, ze heeft het er erg moeilijk mee en ze heeft haar broer er zelfs voor vermoord. Eigenlijk alles wat bij 'antwoord 6b' staat heb ik eruit opgevangen.

- Ik zou nog wel eens een verhaal van dezelfde schrijfster, Renate Dorrestein, willen lezen. Ik heb een goede indruk van haar gekregen door dit boek.

-Het is niet te zeggen of ik nog wel eens een boek over dezelfde tijd zou willen lezen, want de tijd heeft helemaal geen invloed op het verhaal.

- Het gebied waar het verhaal zich afspeelt is niet belangrijk voor het boek, maar ik zou best nog een boek willen lezen wat zich in hetzelfde gebied, Schotland, afspeelt.

- Ik zou best meer boeken over dit onderwerp willen lezen. Alleen denk ik niet dat er veel bestaan.

- Ik wil er wel meer over lezen omdat ik het wel een mooi onder-werp vind, waar ik graag over lees en ook wel iets van leer.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.