Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Uitgespeeld door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Uitgespeeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 965 woorden
  • 18 maart 2014
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
55 keer beoordeeld

Boekcover Uitgespeeld
Shadow
Uitgespeeld door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Samenvatting

Anna verhuist van Nijmegen naar Amsterdam. Op haar nieuwe school raakt ze bevriend met Tessa, de vriend van Tessa: Julian, Charlotte en Wouter. Ze krijgt steeds een hechtere band met Tessa. Als ze een keer met z'n vijven bij Tessa thuis zijn merkt Anna dat de band tussen Tessa en haar broer heel slecht is. De broer van Tessa, Tom, stottert heel erg en durft niks tegen Tessa te zeggen. Anna krijgt medelijden met hem. Tussen Tessa en Julian gaat het ook steeds slechter. Als Anna alleen is met Julian zoent hij haar. Anna weet niet goed hoe ze hierop moet reageren en wat ze voor hem voelt. Ook Tessa zoekt intiemer contact met Anna. Tessa zoent Anna. Anna weet niet goed wat ze hier mee moet.

Op een dag verdwijnt Tessa. Een paar dagen daarna wordt haar lichaam gevonden in een bouwput op een bouwterrein. Tessa is dood en de politie gaat eerst uit van zelfmoord, maar later blijkt dat ze vermoord is. In het vriendengroepje verdenkt iedereen elkaar. Dan wordt Anna bedreigt via de telefoon. De politie denkt dat het dezelfde is als degene die Tessa heeft vermoord.

Iedereen wordt ondervraagt door de politie. Anna, Julian en Wouter hebben een alibi. Charlotte zegt dat ze naar haar oma was op de avond van de moord, maar dat blijkt niet te kloppen. Charlotte wordt verdacht door de politie. Maar dan verteld Rina, de conrector, dat ze een relatie hadden met elkaar. Omdat dat natuurlijk niet kan neemt Rina ontslag. Charlotte wordt vrijgelaten. Omdat Julian dacht dat Charlotte nog vast zat verteld hij aan de politie dat hij Tessa heeft vermoord. Het was een ongeluk, ze kregen ruzie en Tessa viel in de put. De politie denkt dat de zaak opgelost. Als Anna thuis is komt Tom op bezoek. Opeens gaat Tom normaal praten en probeert hij Anna te wurgen. Omdat Anna het al niet vertrouwde had ze de politie gebeld. Ze komen net op tijd en Anna is gered. Tom wordt mee genomen naar het bureau. Het blijkt dat Tom zijn zus zo erg haatte dat hij haar wilde vermoorden en Anna en Tessa heeft bedreigt.

 

Personages

Anna: Anna is de hoofdpersoon van het boek. Ze is best onzeker als ze in de nieuwe klas komt en ze vindt het lastig om nieuwe vrienden te maken. Ook durft ze niet zo goed voor zich zelf op te komen. Anna heeft steil, blond haar en haar ogen zijn blauw.

Tessa: Zij is ze beste vriendin van Anna. Ze gedraagt zich heel stoer, ook drinkt en rookt ze veel. Ze wordt verliefd op Anna.

Charlotte: Draagt altijd zwarte kleren en wil niet opvallen. Charlotte is lesbisch en heeft stiekem een relatie met de conrector. Ze is ook heel jaloers op Anna.

Julian: heeft verkering met Tessa, maar dat loopt niet zo goed. Julian is heel bang dat het uitgaat.

Wouter: de beste vriend van Julian. Ze zijn veel bij elkaar en samen drinken, blowen en roken ze veel.

 

Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heden. Dat kun je merken doordat ze bijvoorbeeld allemaal een mobieltje hebben en ze veel uitgaan en gewoon op een middelbare school zitten.

Het verhaal is verdeeld in drie delen. Één deel is in augustus, het tweede deel is van maart tot april, het derde deel is in mei en de epiloog is een jaar later in mei.

 

Plaats

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Helemaal aan het begin van het verhaal verhuist Anna daar naar toe. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af bij haar thuis, maar er zijn ook stukken die zich afspelen op school, in een café, bij Tessa thuis en in het Vondelpark. Er is ook een deel van het verhaal dat zich afspeelt op een verlate  bouwterrein, een paar plaatsen verderop.

 

Mening

Ik vind het een leuk boek omdat het over een meisje van m'n eigen leeftijd gaat en omdat het over liefde en vriendschap gaat. Dat vind leuk om over te lezen omdat ik er zelf ook mee te maken heb.

Ik had wel iets meer van het boek verwacht, ik vind het een beetje tegenvallen. Het is een jeugdthriller, en thrillers vind ik meestal wel leuk. Maar bij dit boek vind ik heel voorspelbaar. Ik verwachte al meteen dat Tom de moord gepleegd had, dus was het niet meer zo spannend. Dat vond ik wel jammer. Aan het begin vind ik het boek ook best saai, er gebeurt dan bijna niks omdat Tessa pas halverwege het boek vermoord wordt.

Op het einde werd het wel wat spannender, toen werd Charlotte verdacht en ik dacht dat ik het dus fout had omdat ik Tom verdachte. Maar dan blijkt dat het Charlotte niet was en dat Tom de moord had gepleegd. Het lijkt mij leuker als eerst Tom verdacht zou worden en daarna Charlotte. Dan was het einde voor mij voor onvoorspelbaarder geweest.

Ik vind het boek wel heel leuk geschreven. Er wordt gewoon over de hoofdpersoon, Anna, verteld, maar soms zijn er stukjes schuingedrukt. Die stukjes zijn vanuit de moordenaar geschreven, maar je weet dan nog niet wie het is. Dat maakt het verhaal wel extra boeiend.

 

Schrijver

De schrijver van het boek is Mel Wallis de Vries. Ze is geboren op 8 februari 1973. In 1991 heeft ze haar eindexamen gehaald. Toen is ze journalistiek en biologie gaan studeren. Daarna heeft ze als freelance journalist voor de telegraaf gewerkt en is ze marketing manager geworden van een groot beauty bedrijf. Ze vond het wel heel jammer dat ze zo weinig tijd had om te schrijven. Toen ze kinderen kreeg is ze gestopt met werken. Vanaf toen combineerde ze freelance schrijven met het moederschap. In 2003 heeft ze uitgespeeld geschreven, haar eerste boek.

REACTIES

J.

J.

hoi

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Uitgespeeld door Mel Wallis de Vries"